Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A71353

Hankkeen nimi: ENERGIATEHOKAS PUUKERROSTALO

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.11.2015 ja päättyy 31.5.2017

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö

Organisaatiotyyppi: Säätiö

Y-tunnus: 0212352-2

Jakeluosoite: PL 259

Puhelinnumero: 0500678904

Postinumero: 80101

Postitoimipaikka: Joensuu

WWW-osoite: http://kkes.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: PIIPPONEN HANNU

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: koordinaattori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: hannu.piipponen(at)kkes.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0449756656

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Joensuun seudulla on tehty laajaa tutkimus- ja kehitystyötä puurakentamisen ja laajemminkin biopohjaisten tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä, mutta yhtään yli 2-kerroksista puukerrostaloa ei ole rakennettu. Puukerrostalorakentamisen pullonkaulaksi on muodostunut rakennuttajien haluttomuus lähteä toteuttamaan korkeampia puukerrostaloja, koska niistä ei ole riittävästi puolueetonta tietoa ja toisaalta koska pelätään, että puusta rakentamisen on kalliimpaa kuin betonirakentaminen, vaikka kansainväliset esimerkit osoittavat päinvastaista.

Karjalaisen Kulttuurin edistämissäätiö on yleishyödyllinen säätiö, jonka tavoitteena on rakennuttaa 6-kerroksinen puurakenteinen, energiatehokas vuokrakerrostalo omistamalleen tontille Penttilän kaupunginosaan.

Hanke mahdollistaa Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön tavoitteen toteuttamisen. Taloon tulee noin 40 asuntoa ja sen kustannusarvio on noin 6 miljoonaa euroa. Hankkeessa koordinoidaan puukerrostalon suunnittelua, rakentamista ja siihen liittyvää tutkimusta sekä rakennustöiden valvontaa.

Hanke toteutetaan kiinteässä yhteistyössä Karelia ammattikorkeakoulun kanssa ja siinä tuotetaan julkista puolueetonta tutkimustietoa puukerrostalorakentamisen suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan liittyvistä asioista, kuten hinnoittelusta, todellisista toteutusajoista ja käytettyjen teknisen ratkaisujen toimivuudesta. Tutkimusyhteistyö sisältää suunnittelu- ja rakennusaikaista sekä myös pitkäaikaista seurantaa. Tutkimus tuottaa aikanaan opetusmateriaalia ja parantaa siten puukerrostalorakentamisen osaamista ja edistää tiedon levittämistä.

Aktiivisella tiedottamisella ja avoimella toimintatavalla sekä paikallisten suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden käytöllä pyritään muokkaamaan puukerrostalorakentamiselle myönteistä ilmapiiriä rakennuttajien, suunnittelijoiden, rakentajien ja suuren yleisön keskuudessa. Rakennusaikana kutsutaan pohjoiskarjalaisia rakennusalan ammattilaisia sekä kuntien ja tiedotusvälineiden edustajia tutustumaan työmaahan. Opastettuja työmaakäyntejä järjestetään myös Karelia ammattikorkeakoulun sekä Pohjois-Karjalan ammattiopiston ja aikuisopiston rakennusalan opiskelijoille ja opettajille. Talon valmistuttua myös suurelle yleisölle järjestetään mahdollisuus tutustua tähän puukerrostaloon. Mielipideilmaston muutos ja puolueettoman tiedon lisääntyminen vaikuttanevat puukerrostalojen kysyntään niin, että myös tarjontaa syntyy ja muutkin rakennuttajat ryhtyvät rakennuttamaan niitä.

Verkostomuodossa toteutettavasta hankkeesta saatavan tiedon pohjalta alueelle syntyy uutta osaamista, jota levitetään avoimesti rakennusalan koulutuksen ja yritystoiminnan tarpeisiin. Hankkeen tulosten pohjalta toteutettava energiatehokas puukerrostalo toimii olemassaolonsa aikana myös ekologisen ja ekonomisen rakentamisen ja asumisen laboratoriona. Tällainen useamman vuoden avoin seurantatutkimuskohde ei ole ollut mahdollista perinteisissä rakennuttamiskäytännöissä.

Hanke edistää vähähiilisen yhteiskunnan tavoitteita, sillä puun käyttö rakentamisessa on yksi merkittävimmistä tavoista sitoa hiiltä. Rakentamiseen käytetty puukuutiometri sitoo 1000 kg hiilidioksidia.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Rakennushankkeen suunnittelijat, urakoitsijat ja rakentajat, Karelia ammattikorkeakoulun sekä Pohjois-Karjalan ammattiopiston ja aikuisopiston rakennusalan opettajat ja opiskelijat ovat kohderyhmiä, joiden tietotaito puurakentamisesta lisääntyy. Hankkeessa käytetyt suunnittelijat ja urakoitsijat voivat käyttää taloa esittelykohteena markkinoinnissaan.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisiä kohderyhmiä ovat edullisia vuokra-asuntoja tarvitsevat joensuulaiset (nykyiset ja tulevat), KKES:n apurahansaajat, vuosittain satoja pohjoiskarjalaisia henkilöitä (vuokratuloilla hankitaan varoja apurahojen myöntämistä varten). Myös pohjoiskarjalaiset kunnat ja erityisesti Joensuun kaupunki ovat välillisiä kohderyhmiä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 256 200

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 256 200

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 256 200

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 256 200

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Karjala

Seutukunnat: Joensuun

Kunnat: Joensuu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Kyseessä on rakennuttamisprojekti, sukupuolella ei ole merkitystä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Kyseessä on rakennuttamisprojekti, sukupuolella ei ole merkitystä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Kyseessä on rakennuttamisprojekti, sukupuolella ei ole merkitystä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 3 7
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Puurakentamisessa käytetään kantaviin rakenteisiin vain uusiutuvia luonnonvaroja.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 8
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Puurakentaminen sitoo hiiltä tehokkaasti puurakenteisiin. Vaikutukset näkyvät vasta talon valmistuttua.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Vaikutukset näkyvät vasta talon valmistuttua silloinkin vaikutukset lähinnä talousmetsissä ja kaava-alueella.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 6
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Vaikutukset näkyvät vasta talon valmistuttua. Puurakentamiseen sitoutuu hiiltä, joka ei siten vapaudu ilmakehään. Myös rakennettavan talon sijainti Penttilässä, keskustan välittömässä läheisyydessä vähentää asukkaiden henkilöautoilla liikkumisen tarvetta.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutuksia
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 4
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Puurakentaminen hoidetaan materiaalitehokkaasti niin, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Tilaelementtiratkaisussa tilat ovat 95 %:sesti valmiita tehtaalta tullessaan, jätettä ei synny työmaalla.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 8
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Vaikutukset näkyvät vasta talon valmistuttua. Rakennus suunnitellaan siten, että siinä käytetään mahdollisimman paljon uusiutuvia energianlähteitä. Tavoitteena on rakentaa erittäin energiatehokas puukerrostalo.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 7
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Tavoitteena on käyttää pohjoiskarjalaisia suunnittelijoita ja rakentajia ja muodostaa tänne puurakentamisen osaajaverkosto. Talon suunnittelijat ja rakentajat saavat kohteesta hyvän referenssikohteen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 9 9
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Rakennettava puukerrostalo toimiin Karelia ammattikorkeakoulun tutkimuskohteena, joka tuottaa koululle opetusmateriaalia. Hanke lisää puurakentamisen tietotaitoa alueella.
Liikkuminen ja logistiikka 3 3
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Talo toteutetaan tila- tai suurelementtitekniikalla, jolloin rakennusmateriaalien kuljetustarve (autokuormia) on huomattavasti pienempi kuin betonikerrostalossa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Vaikutukset näkyvät vasta talon valmistuttua. Talo tarjoaa valmistuttuaan yleishyödyllisiä, terveellisiä ja turvallisia vuokra-asuntoja.
Tasa-arvon edistäminen 0 5
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Vaikutukset näkyvät vasta talon valmistuttua. Vuokra-asunnoissa mahdollistetaan elinkaari- ja erilaisten ihmisryhmien asuminen. Asukasvalinnoissa ei ole syrjintää
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 5
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Vaikutukset näkyvät vasta talon valmistuttua. Vuokra-asunnoissa mahdollistetaan elinkaari- ja erilaisten ihmisryhmien asuminen.
Kulttuuriympäristö 3 5
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Vaikutukset näkyvät vasta talon valmistuttua. Suunnittelussa otetaan rakennuspaikan olosuhteet ja ympäristö hyvin huomioon. Syntyy uutta rakennettua korkeatasoista kulttuuriympäristöä.
Ympäristöosaaminen 5 5
Kyseessä on rakennuttamishanke, joka mahdollistaa energiatehokkaan puukerrostalon suunnittelemisen ja rakennuttamisen. Suunnitteluvaiheessa kehitetään energiatehokkaan puukerrostalon ratkaisuja, jotka toteutetaan rakennusvaiheessa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Suomessa oli vuoteen 2015 vuoteen mennessä rakennettu 14 puukerrostalokohdetta. Kaikki rakennetut kohteet ovat kuitenkin olleet vielä prototyyppejä. Lisäksi näiden kohteiden rakennuttaminen ja rakentaminen on ollut muutaman kaupallisen toimijan varassa. Tästä syystä luotettavaa ja paikkansapitävää tietoa puukerrostalo-kohteiden suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan liittyvistä asioista ei ole saatavilla. Lisäksi Pohjois-Karjalassa ei ollut rakennettu vielä yhtään yli 2-kerroksista puukerrostaloa. Yhdeksi pullonkaulaksi oli muodostunut rakennuttajien haluttomuus lähteä toteuttamaan korkeampia puukerrostaloja, koska niiden toteutuksesta ei ole ollut saatavilla riittävästi tietoa.

Hankkeen tavoitteena oli rakennuttaa 6-kerroksisen puurakenteinen energiatehokas vuokrakerrostalo Joensuuhun Penttilän kaupunginosaan Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön omistamalle tontille. Tavoitteena oli selvittää, kuinka puurakenteinen kerrostalo voidaan rakentaa ekonomisesti ja ekologisesti kestävällä tavalla niin, että se toteuttaa vaatimukset energiatehokkuudesta ja vähäisestä hiilijalanjäljestä rakentamisen aikana ja käytössä. Tavoitteena oli samalla tuottaa julkista tietoa puukerrostalorakentamisen suunnitteluun, toteutukseen ja seurantaan liittyvistä asioista kiinteässä yhteistyössä Karelia-ammattikorkeakoulun kanssa. Tavoitteena oli myös aktiivisella tiedottamisella ja avoimella toimintatavalla muokata rakennuttajien, suunnittelijoiden, rakentajien ja suuren yleisön mielipidettä puurakentamiselle myönteisemmäksi.

Energiatehokas puukerrostalo-hankkeen tuomien resurssien avulla rakennutettiin 6-kerroksinen CLT-runkoinen puukerrostalo. Hankehenkilöstö muodosti kohteen rakennuttajatiimin ja hankkeen ostopalveluresurssien avulla hankittiin asiantuntijaosaamista kohteen suunnitteluun liittyen. Tällaista osaamista tarvittiin muun muassa rakennuttamiseen (rakennuttajakonsultti), energialaskentaan, akustiikka-, palotekniseen ja puuelementtisuunnitteluun liittyen.

Hanke toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Karelia-amk:n rakennustekniikan koulutusohjelman kanssa. Kohde toimi Karelia-amk:n tutkimusalustana sen suunnittelun ja rakentamisen ajan. Tutkimustoiminta tulee jatkumaan myös hankkeen päätyttyä. Tutkimus- ja kehitystoimenpiteet suunniteltiin yhteistyössä Energiatehokas puukerrostalo -hankkeen kanssa ja Karelia-amk:n henkilöstö ja opiskelijat vastasivat niiden toteutuksesta.

Energiatehokkuudeltaan hankkeen avulla syntynyt puukerrostalo on suomen energiatehokkain CLT-tilaelementeistä toteutettu kohde ja sen energialuokka on B. Energiatehokkuutta parantamaan rakennukseen suunniteltiin jäteveden lämmöntalteenottojärjestelmä sekä 100 neliön aurinkopaneelikenttä. Lisäksi rakennuksessa on käytetty ratkaisuja, jotka vähentävät sen todellista energian kulutusta entisestään. Esimerkiksi puu materiaalina mahdollisti porrashuoneen toteuttamisen puolilämpimänä tilana. Tätäkään ratkaisua ei kuitenkaan ole pystytty ottamaan huomioon energialaskennassa, vaan todellinen energiansäästö selviää vasta rakennusta käytettäessä.

Hankkeen toteuttama viestintä oli avointa aktiivista ja se tapahtui pääasiallisesti sille perustettujen www-sivujen kautta (www.joensuunpihapetaja.fi). Sivustolla kerrottiin kohteen toteutuksen etenemisestä sekä julkaistiin useita toimialaan liittyviä asiantuntija-artikkeleja. Kohteesta uutisoitiin laajasti paikallismedioissa ja rakentamisen alan valtakunnallisissa lehdissä. Lisäksi rakentamisen aikana kohteeseen kävi tutustumassa n. 350 rakentamisen ammattilaista ja alan opiskelijaa.

Hanke edisti vähähiilisen yhteiskunnan tavoitteita, sillä puun käyttö rakentamisessa on yksi merkittävimmistä tavoista sitoa hiiltä. Kohteen rakentamiseen käytettiin noin 860 kuutiometriä CLT-rakennuslevyä ja yhden kuutiometrin sitoessa 1000 kg hiilidioksidia.