Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A71391

Hankkeen nimi: Pelilaboratorioiden investoinnit

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2016 ja päättyy 31.12.2016

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2509747-8

Jakeluosoite: Kotkantie 1

Puhelinnumero: 0406525861

Postinumero: 90250

Postitoimipaikka: Oulu

WWW-osoite: http://www.oamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: MÄÄTTÄ MIKA PETRI

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Päätoiminen tuntiopettaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mika.maatta(at)oamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0406525861

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on varustaa Oulun ammattikorkeakoulun ja Centria ammattikorkeakoulun pelilaboratoriot nopeasti kehittyvän toimialan edellyttämillä ajanmukaisilla välineillä ja ohjelmistoilla. Laitteet ja ohjelmistot ovat välttämättömiä laadukkaiden ja innovatiivisten pelien suunnittelussa, testauksessa ja tuotannossa ja kriittisiä tuloksekkaan esihautomotoiminnan kannalta. Korkeakoulut vahvistavat myös GLTI-hankkeessa myös hankintojen osalta verkostomaista yhteistyötään pelialan osaamisen ja kilpailukyvyn kehittämisen alueella. Investointi-hanke tukee Centria ammattikorkeakoulun ja OAMK:n yhteistä ESR-rahoitteista Pelialan osaamisen ja hautomotoiminnan kehittäminen Pohjois-Pohjanmaalla (POHKE) hankkeen tavoitteita.

Hankkeessa hankitaan ammattikorkeakoulujen pelilaboratorioon pelikehittämisessä tarvittavia tietokoneita, mobiililaitteita sekä äänisuunnittelussa tarvittavia laitteita. Lisäksi hankitaan pelikehityksessä tarvittavia ohjelmistoja. Näillä hankinnoilla turvataan pelilaboratorioiden ja niissä toimivien esihautomovaiheessa olevien pelitiimien kyky pysyä myös teknisesti nopeasti muuttuvan pelialan kehityksessä mukana. Hankinnat toteutetaan korkeakoulujen yhteistyössä.

Hankkeen tuloksena Oulun ammattikorkeakoulun ja Centria ammattikorkeakoulun pelilaboratoriot voivat laadukkaasti ajanmukaisilla laitteilla ja ohjelmistoilla kehittää uusia osaajia pelialalle sekä tukea alkavia pelitiimejä niiden ensimmäisten pelien tuotannossa. Näin mahdollistetaan osaltaan uusien alan yritysten syntyminen ja osaavan työvoiman kehittyminen alalle.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen suorina hyödynsaajina ovat OAMK:n ja Centrian pelilaboratorioissa pelialan osaamistaan kehittävät henkilöt ja heidän muodostamansa tiimit jotka pohtivat alan yrittäjyyttä uravaihtoehtonaan.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisinä kohderyhminä ovat pelialan yritykset ja muut toimijat pelialalle tulevan uuden osaavan työvoiman hyödyntäjinä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 84 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 83 663

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 114 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 113 551

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun, Ylivieskan

Kunnat: Ylivieska, Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 12, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 3.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 6, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Suomessa pelialalla toimivista työntekijöistä naisia on noin 20 % (Neogames, 2014). Pelialan kouluttajien kokouksessa marraskuussa 2014 todettiin naisten osuuden alan opiskelijoista on samaa kokoluokkaa tai jopa pienempi. Naisia toimii alalla kuitenkin vaativissa pääsuunnittelijan ja toimitusjohtajan tehtävissä. GLTI-hanke tukee POHKE-hankkeen tavoitetta lisätä naisten määrää pelialalla mm. panostamalla naisosallistujien rekrytointiin graafisilta ja liiketalouden aloilta Game Lab toiminnan pariin. Tässä ajanmukaiset ohjelmistot ja laitteet ovat tärkeässä roolissa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
POHKE-hanke pyrkii edistämään kummankin sukupuolen mahdollisuutta päästä peli-alalle ja GLTI-hanke mahdollistaa tätä tarjotessaan ajanmukaiset laitteet ja ohjelmistot pelilaboratorioiden käyttöön.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali. Hankittavia resursseja voivat käyttää kummatkin sukupuolet.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 9
Hanke tukee Game Lab esihautomotoimintaa ja auttaa tuottamaan uusia pelialan yrityksiä. Hanke auttaa myös tuottamaan osaavaa työvoimaa nopeasti kehittyvälle peli- ja aplikaatioteollisuudelle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 9
Pelit ovat aineettomia palvelutuotteita, joista 99,9 % menee kansainvaölisille markkinoille. Vuonna 2014 viennin arvo oli noin 2,3 miljardia euroa.Hanke mahdollistaa uusimpien teknologioiden hyödyntämisen valmennuksessa ja esihautomossa olevien pelitiimien projekteissa parantaen niiden kilpailukykyä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 5
Pelilaboratorio-toimintaan osallistuu useita työttömäksi jääneitä henkilöitä, jotka ovat löytäneet toiminnan kautta uusia mahdollisuuksia työllistyä ja myös hyödyntää erilaisia lahjojaan peliprojekteissa.
Tasa-arvon edistäminen 1 1
Hanke pyrkii edistämään kummankin sukupuolen mahdollisuutta päästä peli-alalle.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 5
Hanke pyrkii edistämään monikulttuurisuutta pelialan näkökulmasta. Koska ala on globaali myös muut ulkomaiden kulttuurit pitää huomioida. Gamelab toimintaan ja yhteistyöhön osallistuu henkilöitä useista eri kulttuuritaustoista.
Kulttuuriympäristö 2 10
Pelit hyödyntävät kulttuurista osaamista ja tarjoavat työmahdollisiiksia erilaisille kulttuurin ammattilaisille.Pelilabratoiminta mahdollistaa kulttuurisen kompetenssin hyödyntämisen erilaisten, myös kaupallisten artifaktien luomisessa.
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Oulun ammattikorkeakoulu ja Centria määritivät omat tarpeensa ja kilpailuttivat tarvittavat ja rahoittajan hyväksymät hankinnat. Hankintoja koordinoitiin ammattikorkeakoulujen kesken ja pyrittiin yhteistyöllä saavuttamaan mahdollisimman hyvät valmiudet.

Kumpikin ammattikorkeakoulu hankkii pelilaboratorioihinsa moderneja tietokoneita, ääni- ja muita pelikehityksessä tarvittavia laitteita sekä ohjelmistoja. Näin varmistetaan, että sekä yksilöiden että pelitiimien osaaminen vastaa työelämän osaamisvaatimuksia sekä syntyvät pelituotteet voivat hyödyntää uusinta teknologiaa. Ammattikorkeakoulut liittyivät myös mukaan Sony Entertainment Ltd:n yliopistoyhteistyöverkostoon Playstation kehittämisvalmiuksien osalta. Suunnitelluista hankinnoista jäi Oulun ammattikorkeakoulun osalta hankkimatta joitakin VR-referenssipelejä, koska jotkut muut hankinnat osoittautuivat hieman suunniteltua kalliimmiksi kilpailutuksen jälkeen.

Oulun ammattikorkeakoulun ja Centria ammattikorkeakoulun pelilaboratoriot voivat nyt laadukkaasti ajanmukaisilla laitteilla ja ohjelmistoilla kehittää uusia osaajia pelialalle sekä tukea alkavia pelitiimejä niiden ensimmäisten pelien tuotannossa. Näin mahdollistetaan osaltaan uusien alan yritysten syntyminen ja osaavan työvoiman kehittyminen alalle. Investointi vahvistaa kummankin ammattikorkekoulun pelikoulutuksen laatua ja laajentaa sitä uusille alueille.