Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A71783

Project name: Solar and Wind Power Education and Research Cluster

Policy: 2. Production and utilisation of latest knowledge and expertise

Specific objective: 4.1. Developing research, competence and innovation clusters that draw from regional strengths

Planned completion time: Start 1.4.2016 and end 30.9.2017

Operational status: Ended

Responsible authority: Helsinki-Uusimaa Regional Council

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisation type: University of applied sciences

Business ID: 2472908-2

Street: Kotkan kampus: PL 9 (Pääskysentie 1)

Telephone number: 044 702 8888

Postal code: 48401

City/town: Kotka

Website: http://www.xamk.fi

Project contact person's name: Kalle Suoniemi

Contact person's position in the organisation: Projektipäällikkö

Contact person’s email address: kalle.suoniemi(at)xamk.fi

Contact person's phone number: 0447028883

Number of applicants or subsidy transfer:

Co-organisers

3 Plan-specified summary of the project completion

The project will create the solar and wind power research and education cluster to Kymenlaakso region. The cluster promotes research and training collaboration with companies and educational organizations, as well as grows know-how on renewable energy, especially on solar and wind energy. The project deepens expertise of educational staff of the region in the area of renewable energy production and research. The project implementation together with the solar power plant investment made by the company allows the creation of the cluster without a million investment made by educational organizations.

Increasing the knowledge and skills, acquisition of monitoring and research equipment needed and the collation of data from solar and wind power plants support the development of the region. Measurement data collected continuously and stored for a long-term (also after the project) produces material for R & D- activities and for educational purposes. The area of solar energy plant is also suitable test surrounding for companies focusing the production of solar energy components and that increases business opportunities in the Kymenlaakso. Co-operation model, educational materials and practical guidelines developed during the project supports the continuity: activities are integrated into normal educational schedule.

In the long run, development of the cooperation and renewable energy education receives positive publicity that increases attractiveness of the region among students and industry. On the basis of the results obtained by the project development of education promotes increase in the level of competence as well as quality of R & D activities.

The development is done together with South-Eastern Finland University of Applied Sciences (Xamk), Kouvola Region Vocational College (KSAO) and Etelä-Kymenlaakso Vocational College (Ekami). The project implementation time is 1.4.2016-30.9.2017.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

Hankkeen varsinaisena kohteena on oppilaitosten koulutuksen ja tki-toiminnan kehittäminen uusituvan energian ympärillä.

4.2 Indirect target groups

Välillisenä kohderyhmänä ovat energia-alan yritykset, oppilaitosten henkilökunta sekä opiskelijat, muut tutkimus- ja koulutusorganisaatiot sekä tulevat opiskelijat, jotka hyötyvät tutkimuksessa tuotetusta tiedosta ja sen käyttämisestä.

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 115 767

EU and State funding used: 92 925

Planned public funding (total): 165 382

Planned public funding used (total): 132 750

6 Geographical target area

Regions: Kymenlaakso

Subregions: Kotka-Hamina, Kouvola

Municipalities: Kouvola, Hamina, Kotka

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street:

Postal code:

City/town:

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 0, in which women are employed 0

Completed according to monitoring information: 0.00, in which women are employed 0.00

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0.00, which are founded by women 0.00

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: Yes
Tekniikan ja liikenteen ala on miesvaltaisin koulutusala amk:ssa; alan opiskelijoista on 85% miehiä v. 2014. Energiainsinööri-opiskelijoista on selvästi suurempi osa miehiä kuin naisia: tutkinnon suorittaneita v. 2005-13 oli yht. 308, joista naisia 45. Naisten määrän on vuositasolla ollut nouseva: vuonna 2005 naisten osuus oli 10%, kun nykyisin n. 20% tutkinnon suorittaneista on naisia. Tilastokeskus, oppilaitostilastot: http://pxweb2.stat.fi/Dialog/Saveshow.asp. Viitattu 24.3.2015. Kymenlaaksossa oli v. 2013 tekniikan ja liikenteen ammattikoulutuksen parissa opiskelevia n. 3500, joista naisia vain 13%. Vastaavasti Luonnonvara- ja ympäristöpuolella opiskelijoita oli 560, joista naisia 75%. Tästä voi päätellä, että ympäristöasiat kiinnostavat enemmän naisia kuin miehiä, ja uusiutuva energiantuotanto ja sen esille nosto luo kiinnostusta myös naisten energia(insinööri)opintoihin.
: Yes
Hanke toteuttaa valtavirtaistamisen tavoitetta olemalla syrjimätön sekä edistämällä tietoista ajattelua siitä, miten tasa-arvo saadaan toteutumaan hankkeessa: esim. miten edistetään miesten hakeutumista luonnonvara-alalle (mm. jatko-opintomahdollisuudet), ja miten vastaavasti naisten hakeutumista tekniikan pariin (mm. ympäristöasioiden esille nosto). Oppimisympäristöjen ja –menetelmien kehittäminen ja sitä kautta opiskelumotivaation edistämisellä lisätään tasa-arvoisia mahdollisuuksia koulutuksen suorittamiseen. Hankkeen toimenpiteissä huomioidaan naisten ja miesten erilaiset tavat, tarpeet ja motivaation lähteet koulutuksia suunniteltaessa, sekä koulutuksen antama kuva sukupuolesta ja yhteiskunnasta (esim. erilaisissa koulutusmateriaaleissa (mm. haastattelut, luennoitsijat) pyritään tuomaan esille miehiä/naisia, jotka sukupuolivähemmistönä alalla. Tekniikan ja liikenteen alan opettajista valtaosa on miehiä, mutta projektissa työskentelee kuitenkin sekä nais- että miespuolisia henkilöitä.
: No
Hankkeen tavoitteena on uusiutuvan energian, erityisesti tuuli- ja aurinkoenergiaan liittyvän tki-toiminnan kehittyminen ja koulutuksen/oppimisympäristön kehittäminen niin, että alueelle koulutukseen hakeutuminen ja koulutuksien suorittaminen on entistä houkuttelevampaa ja opintoihin motivoivampaa.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 9
Hankkeella on myönteinen vaikutus luonnonvarojen riittävyyteen; uusiutuvan energian vaihtoehdoista tiedottaminen ja osaamisen lisääntyminen edistää myös uusiutuvan energian käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 4 9
Uusiutuvan energiantuotannon vaihtoehtojen esille tuominen ja korostaminen opetuksessakin edistää päätöksentekoa ympäristömuutosten hallitsemiseksi: fossiilisia polttoaineita kulutetaan vähemmän, jolloin kasvihuonekaasupäästöjen määrä vähenee
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 9
Uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseksi tehty tiedotus ja kehitystyö kannustaa mm. fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseen, joten luonnonvaroja säästyy, kasvihuonekaasujen määrä vähenee ja eliöstön elinympäristö ja sitä kautta luonnon monimuotoisuus säilyy paremmin.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 7
Koulutus lisää tietoisuutta ympäristön huomioimisesta: korvattaessa fossiilisia polttoaineita uusiutuvalla energialla vähenee myös kasvihuonekaasujen määrä, ympäristöriskit polttoaineiden (mm. öljy) kuljetuksissa vähenevät kulutuksen/kuljetusmäärien pienentyessä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 2 7
Kotimaisen, uusiutuvan energian käytön lisääntyminen vähentävät tuontipolttoaineiden käyttöä. Fossiilisten polttoaineiden vähenevä kuljetus Natura-alueiden kautta vähentää alueille kohdistuvia ympäristökuormituksia ja –riskejä. Luonnontila myös paranee uusiutuvan energian tuotannon seurauksena, koska fossiilista pa:tta käytetään vähemmän, jolloin sk-päästöt vähenevät.
Materiaalit ja jätteet 2 6
polttoaineeton energiantuotanto vähentää materiaalin ja jätteiden määrää, sillä mm. kuljetusastioita/ pa:eiden kuljetusta ei ole ja näistä edelleen muodostuvaa jätettä ei synny.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 9
Hanke keskittyy erityisesti uusiutuvien energiamuotojen osaamisen kehittämiseen, kouluttamiseen ja tiedon levittämiseen, ja sitä kautta tukee niiden lisäkäyttöä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 7
Uusi tieto, osaamisen kehittyminen ja lisääntynyt yritysyhteistyö parantavat opiskelijoiden työllistymistä ja edesauttavat myös yritysten muihin kehitystarpeisiin vastaamista. Toiminnalla edelleen kehitetään osaamista yritysten tarpeita vastaavaksi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 10
Tiedon kerääminen ja koulutuksien kehittäminen, toimintatapojen luominen, testaaminen ja tulosten analysoiminen lisäävät Kyamkin henkilöstön osaamista ja antavat lisäarvoa koulutussisältöihin ja tki-toiminnalle. Hanke mahdollistaa erilaiset mittaukset, analyysit, suunnittelu-, tutkimus-, koulutus- ja kehitystehtävät. Toimintamallin ja ohjeistuksen tekeminen ja käyttöönotto mahdollistavat jatkuvan yhteistyön yritysten ja oppilaitosten kesken.
Liikkuminen ja logistiikka 2 5
Hankeessa etätiedon keruulla ja -seurannalla vähennetään tarvetta fyysisesti käydä voimalaitoskohteessa kovinkkan usein. Toisaalta polttoaineettoman energiantuotannon opettaminen vähentää pa-kuljetuksia.
Hyvinvoinnin edistäminen 2 6
Uusiutuvien energialähteiden käytön edistäminen vähentää riippuvuutta tuontipolttoaineista ja parantaa Suomen omavaraisuutta (energiahuoltovarmuus kasvaa).
Tasa-arvon edistäminen 2 6
Sukupuolinäkökulma huomioidaan hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa: hanketoteuttajina niin naisia kuin miehiä, ympäristöasioiden esiintuominen ja innostavan oppimis- ja toimintaympäristön luominen edesauttaa myös naisten hakeutumista miesvaltaiselle energia-alalle.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 4
Hankkeen toteutuksessa mukanaolevat ja kohderyhmät ovat yhdenvertaisia toimijoita, joiden valinta on perustunut ainoastaan hankkeen tarpeisiin vastaamiseen. Koulutus- ja tki-toimintaa tehdään niin, että se mahdollistaa osallistumisen eri lähtökohdista oleville toimijoille.
Kulttuuriympäristö 1 4
Hanke toteutetaan olemasssa olevassa rakennetussa ympäristössä ilman uusia rakennuksia. Hankkeen vuoksi alueiden käyttö ei muutu.
Ympäristöosaaminen 4 10
Ympäristöasioiden yhteys tulee selvästi näkyviin uusiutuvaan ja päästöttömään energiaan perustuvassa koulutuksessa. opetushenkilökunta on vahvasti mukana projektin toteutuksessa. Hankkeen aikana syntynyttä osaamista siirretään koulutukseen.

9 Final report summary

In the project created the solar and wind power research and education cluster to Kymenlaakso region. The cluster
promotes research and training collaboration with companies and educational organizations, as well as grows knowhow
on renewable energy, especially on solar and wind energy. The project deepened expertise of educational staff of
the region in the area of renewable energy production and research. The project implementation together with the
solar power plant investment made by the company enabled the creation of the cluster without a million investment
made by educational organizations.
The result of the project was the development of the subsidized region as a renewable energy expert. Measurement data collected
continuously and stored for a long-term (also after the project) produces material for R & D- activities and for
educational purposes. The area of solar energy plant is also suitable test surrounding for companies focusing the
production of solar energy components and that increases business opportunities in the Kymenlaakso. Co-operation
model, educational materials and practical guidelines developed during the project supports the continuity: activities
was integrated into normal educational schedule.
In the long run, development of the cooperation and renewable energy education receives positive publicity that
increases attractiveness of the region among students and industry. On the basis of the results obtained by the project
development of education promotes increase in the level of competence as well as quality of R & D activities.
The development was done together with Kymenlaakso University of Applied Sciences (Xamk), Kouvola Region
Vocational College (KSAO) and Etelä-Kymenlaakso Vocational College (Ekami). The project implementation time was
1.4.2016-30.9.2017.