Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A71847

Hankkeen nimi: Food Summit - Monialainen tapahtuma-alusta alueellisen osaamiskeskittymän vahvistamiseksi

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2016 ja päättyy 31.1.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Into Seinäjoki Oy

Organisaatiotyyppi: Muu julkisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 1637389-9

Jakeluosoite: Tiedekatu 2

Puhelinnumero: 020 124 4000

Postinumero: 60320

Postitoimipaikka: Seinäjoki

WWW-osoite: http://www.intoseinajoki.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: ALANISKA PÄIVI

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: paivi.alaniska(at)intoseinajoki.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 505 3284

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen lähtökohtana on vahvistaa Seinäjoen kaupunkiseutua agrobiotalouden kansallisen ja kansainvälisen tason osaamiskeskittymänä. Tavoitteena on luoda uudenlainen monialaisesti tutkimusta, liike-elämää ja käyttäjäkokemuksia yhdistävä kansainvälinen vuosittainen Food Summit -tapahtuma-alusta.

Tapahtuma-alusta on tiettyyn ajankohtaan keskittyvä tapahtumaviikko, joka toimii alustana eri tahojen järjestämille eventeille, mukaanlukien kansainvälinen Food business summit.
Tapahtumaviikko toimii myös kehitysalustana yritysten uusille innovaatioille ja mahdollistaa yrityksille käyttäjäpalautteen saamisen (esim. nopeat kokeilut). Tapahtumaviikko kokoaa alustalle erilaisia tapahtumia, joilla vahvistetaan alueen profiilia agrobiotalouden keskittymänä. Food Summit kokoaa yhteen maakunnallisesti alueen yrityksiä ja lisää agrobiotalouden osaamisen näkyvyyttä kansallisesti ja kansainvälisesti, vahvistaen samalla vuorovaikutusta asiantuntijoiden, tutkimuksen ja yritysten välillä käytännön tekemisen kautta.

Hankkeen konkreettiset tavoitteet ovat:
- 20 erilaista tapahtumaa tapahtumaviikolla (ml. kansainvälinen alueelle striimattu tapahtuma, 1-2 kpl )
- 20 yritystä mukana suunnitteluprosessissa ja toteutuksessa
- 3 nopeaa kokeilua tapahtumaviikon aikana
- 3 uuden toimintamallin testausta kuluttajarajapinnassa
- 3 kpl yritysten kv-jatkokontaktia
- 4 työpajaa tapahtuma-alustan suunnittelun tukena

Hanke kokoaa yhteen maakunnallisesti alan yrityksiä ja vahvistaa alueen sisäistä yhteistyötä ja ruokajärjestelmät -ketjun toimijoiden välistä verkostoitumista. Samalla asiantuntijoiden, tutkimuksen ja liike-elämän välinen yhteistyö vahvistuu käytännön tekemisen kautta. Hanke lisää alueen agrobiotalouden osaamisen näkyvyyttä kansallisesti ja kansainvälisesti ja vahvistaa rooliamme agrobiotalouden osaamisen solmukohtana. Hankkeessa syntyy uudenlainen toimintamalli tapahtumien yhdistämiseen, tapahtumaviikon yrityskehitysalustana toimimiseen ja agrobiotalouden eri toimialoilla toimivien yritysten yhteistyöhön.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat alueen/ maakunnan agrobiotalousalan yritykset, elinkeinojen kehittämisestä vastaavat tahot, sekä koulutus- ja kehittämis- ja tutkimusorganisaatiot. Hankkeen varsinaista kohderyhmää ovat myös alueella toimivat tapahtumajärjestäjäorganisaatiot.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat tapahtumaviikon osallistujat (ml. kuluttajat).

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 62 090

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 62 022

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 88 700

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 88 603

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa

Seutukunnat: Kuusiokuntien, Suupohjan, Järviseudun, Seinäjoen

Kunnat: Lapua, Lappajärvi, Kurikka, Seinäjoki, Teuva, Kauhajoki, Kauhava, Alajärvi, Karijoki, Soini, Vimpeli, Ähtäri, Evijärvi, Isojoki, Alavus, Ilmajoki, Kuortane

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Varsinaista analyysiä ei ole tehty, mutta hankkeen toimenpiteissä sukupuolten tasa-arvonäkökulma on sisäänrakennettuna
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen kehittämistoimet ovat toimialarajattomia, mikä oletettavasti lisää tasa-arvon toteutumista.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen ei ole hankkeen päätavoite, mutta sukupuolten tasa-arvolla nähdään olevan merkitystä hankkeen kehittämistoimenpiteitä toteutettaessa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 4
Tapahtuma-alustan toteuttaminen mahdoolisimman ekologisesti kestävlllä tavalla.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 5
Hankkeen välillinen vaikutus perustuu mahdollisiin yhteistyöverkostoissa syntyviin ekologisiin tuote- ja palveluideoihin.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei suoraa yhteyttä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei suoraa yhteyttä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei uskota olevan välittömiä tai välillisiä vaikutuksia Natura 2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 3
Tapahtuma-alustan toteutuksessa huomioidaan ekologiset materiaalit, joten vaikutukset ovat positiivisia.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 4 4
Huomioidaan tapahtuma-alustan suunnittelussa ja toteuttamisessa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Hankkeen yksi päätehtävä on alueen osaamisalan (agrobiotalouden) vahvistaminen ja tähän teemaan kestävä kehittäminen on sisäänrakennettuna.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 5
Tapahtuma-alustan sisällöt valitaan siten, että ne innostavat aineettomien tuotteiden ja palveluiden syntymiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 4 1
Kytketään mukaan hankkeen toteutukseen logistisesti järkevät liikkumisjärjestelyt. Tiivis yhteistyö esim. paikallisliikenteeen kanssa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 5
Yhteistyön kautta myös alueen toimijoiden hyvinvoinnin voidaan nähdä vahvistuvan.
Tasa-arvon edistäminen 4 4
Hanke mahdollistaa tasa-arvoisen osallistumisen ja tätä kautta edistää tasa-arvon toteutumista.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 4 4
Yksi hankkeen toteutuksen kulmakiviä on osallistavuuden varmistaminen, mikä osaltaan edistää yhdenvertaisuuden toteutumista.
Kulttuuriympäristö 4 4
Tapahtuma-alusta vahvistaa alueen osaamiskeskittymää (agrobiotaloutta ja ruokajärjestelmät)ja tätä kautta vahvistaa alueellista kulttuuriympäristöä.
Ympäristöosaaminen 5 5
Ympäristöosaamisen lisääminen liittyy oleellisena tapahtuma-alustan sisällön suunnitteluun, kehittämiseen ja toteuttamiseen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa Seinäjoen kaupunkiseutua agrobiotalouden kansallisen ja kansainvälisen tason osaamiskeskittymänä. Lisäksi tavoitteena oli koota yhteen jo olemassa olevaa ruokaketjun osaamista ja tuoda yritykset sekä TKI-toimijat saman pöydän ääreen. Toiminnan konkreettisena ilmentymänä oli monialaisesti tutkimusta, liike-elämää ja käyttökokemuksia yhdistävä kansainvälinen Food Summit -tapahtuma-alusta, jonka kautta välitetään ruoka-alan uusinta tietoa sekä kehitetään ja kokeillaan uutta mm.kuluttajia osallistamalla. Food Summit -hankkeen aikana muodostettiin agrobiotalouden alalla toimivista yrityksistä ja TKI-toimijoista verkosto, jonka voimin luotiin uusi Food Summit tapahtuma-alusta.

Hankkeessa pilotoitu tapahtuma-alusta kulkee nimellä Food Business Summit. Alustan pilotointi kiteytyi kolmeen päivään 6-8.6.2017. Food Business Summit -sateenvarjon alla järjestettiin 25 erillistä ohjelmasessiota, kuten paneeleitä, puheenvuoroja, työpajoja ja innovaatiokierroksia. Tämän lisäksi tehtiin nopeita tuote-/ palvelukokeiluja ja uuden toimintamallin testauksia. Tapahtuma-alustaa muodostettiin verkoston voimin. Food Summit -verkostossa toimi aktiivisesti parikymmentä yritystä sekä kymmenkunta TKI-organisaatiota. Aktiivisten toimijoiden mukana tapahtuman sisältö laajeni useisiin sidosryhmiin kunkin toimijan intressien mukaan. Hankkeen ja tapahtuman toiminnan välittömyys, lämmin tunnelma ja laadukas ohjelma saivat kiitosta niin verkostolta kuin osallistujilta. Hankkeessa aikaansaatu tapahtuma-alusta muodostettiin verkostomaisella yhteistoiminnalla ja -tuottajuudella. Vastaava toiminta tapahtuma-alustan kehittämisen ympärillä jatkuu hankkeen jälkeenkin. Tapahtuma on alkanut kiinnostaa yrityksiä enenevässä määrin. Tämä on konkretisoitunut mm. aktiivisina yhteistyöehdotuksina yritysten suunnalta. Lisäksi vanhat verkoston toimijat ovat integroineet tapahtuman omiin vuosittaisiin toimintasuunnitelmiinsa. Hankkeen kokoavan tahon rooli tulee olemaan edelleen keskeinen. Koordinaatiota tarvitaan eheän kokonaisuuden luomisessa ja ohjelmasisältöjen sopeuttamisessa kaikissa vaiheissa ideasta toteutukseen. Koordinaatiolla on myös tärkeä rooli yritysrajapinnan aktivoimisessa ja ohjelmasisältöjen fokusoinnissa. Kaiken kaikkiaan Food Business Summitin aktiviteetteihin osallistui n.200 vierasta joista kansainvälisiä oli parisenkymmentä.