Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72111

Hankkeen nimi: BIOTAR- Investointi

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2016 ja päättyy 31.12.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Äänekosken Ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä

Organisaatiotyyppi: Ammatillinen oppilaitos

Y-tunnus: 0208589-6

Jakeluosoite: Piilolantie 17

Puhelinnumero: +358-14-519211

Postinumero: 44100

Postitoimipaikka: Äänekoski

WWW-osoite: http://www.poke.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: JANHONEN JUHA PEKKA

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: koulutusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: pekka.janhonen(at)poke.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400542031

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Keski-Suomessa tuleva uusi biotuotetehdas ja sen myötä liikkeelle lähtenyt toiminta on käynnistänyt tarpeet kehittää biotalouteen liittyvää osaamista ja yrittäjyyttä. BIOTAR- Biotalouskampuksen osaamisalusta hanke edistää uuden oppimisympäristön ja yhteistyön kautta Keski-Suomen maakunnan metsä- ja maatalousalan ja logistiikan teknistä osaamista energiatehokkaaseen ja resurssiviisaaseen biotalouden toimintaan. Biotalouden kärjessä puuraaka-aineen saanti sekä korjuun ja logistiikan tehokkuus antavat pohjan laajalle biotuotealan kehittymiselle. Biotalouskampuksen osaamisalustan kehittämisellä luodaan perusta biotalouteen liittyvänkorkeatasoisen tutkimuksen sekä tuotekehitystoiminnan toteuttamiselle Biotalouskampuksen toimijoiden kesken. Puuraaka-aineen kasvatus, korjuu, kuljetus sekä käsittely vaativat nykyaikaisia energiatehokkaita koneita ja laitteita, joiden käyttö, huolto ja korjaaminen vaativat erittäin korkeaa osaamista. Puuraaka-aineen logistiikkaan liittyvä osaaminen on monien alojen ylitse ulottuvaa, ja on tarpeen yhdistää eri alojen osaamista yhteen, että toiminta saadaan tulevaisuuden tarpeita vastaavaan tehokkuuteen. Biotuotealan raaka-aineiden toimittaminen on teknisesti vaativaa, ja vaatii kehittyäkseen uudenaikaista osaamisalustaa. Osaamisalustaa on kehitettävä kaluston sekä osaamisen osalta. Biotalouskampuksen toimintaan ottaa osaa Jyväskylän Ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti sekä logistiikka-ala, sekä Pohjoisen Keski-Suomen Viitasaaren ja Äänekosken yksiköt.

Osaamisalustassa käytetään simulaatiotekniikoita osaamisen lisäämisen tehostamiseksi ja kustannusten pienentämiseksi. Osaamisalustassa kehitetään teknistä ja käytännön osaamista eri biotalouden osa-alueiden tarpeisiin. Osaamisalustassa tulee olemaan pitkälle viety hydrauliikan kehittämisympäristö, koska hydrauliikka on perusedellytys resurssiviisaiden ja energiatehokkaiden koneiden teknisenä toteutuksena. Hydrauliikan ja pneumatiikan tekniset välineet mahdollistavat metsä- ja maatalousalan sekä maantiekuljetusvälineiden huolto-, korjaus ja tutkimuskäytön. Yhdistämällä eri osaamisaloja uuteen osaamisalustaan, saadaan työelämän sekä toimintojen kehittämisen tarpeisiin soveltuva ja ajantasalla pysyvä ympäristö.

Simulaattori- ja teknisen välineistön yhteiskäyttö ammatillisessa osaamisen kehittämisessä luonnonvara-alan, tekniikan ja liikenteen alan sekä ammattikorkeakoulutuksen välillä mahdollistaa tehokkaan käytön. Osaamisalustan luomiseen osallistuvat alan yritykset, joiden kanssa kehitetään eri tekniikoihin ja toimintoihin soveltuvat ajantasaiset työelämälähtöiset koulutussisällöt. Hydrauliikkan ja mobiilihydrauliikan oppimisympäristö erityisesti koskee useita toimialoja, joka vaatii eri alojen yhteistoimintaa.

Teknisten ominaisuuksien lisääntyessä yhtäaikaisesti eri toimialueilla on erittäin tärkeää keskittää osaamista jotta saadaan resurssiviisasta toimintaa. Osaamisalustan käyttö, opetuksen suunnittelu sekä erilaisten tehtävien tekeminen oppimisen johdonmukaisen etenemisen tavoittelemiseksi vaatii yhteistoimintaa ja yli alojen menevän osaamisen yhdistämistä. Lisääntynyt laaja osaaminen hyödyttää erittäin paljon alueella kehittyvää biotalouden peruspilareiden - metsäalan sekä logistiikka-alan toimintaa turvaten niiden teknisen osaamisen ja toimivuuden maakuntaan saatavan osaavan henkilöstön kautta.

Hankkeessa haluttujen toimintojen kehittäminen vaatii tiivistä yhteistyötä yritysten sekä koulutusyksiköiden välillä. Koulutustarpeet ennakoidaan ja selvitetään pullonkaulat tulevassa osaamisessa. Projektihenkilöstö toimii yritysten kanssa yhteistyössä, että saadaan tuotettua sellaista osaamista, joka palvelee yritysten osaamistarpeita. Biotalouskampuksen toimintojen suunnittelussa huomioidaan eri koulutusasteiden sekä yritysten aikataulutukseen liittyvät tarpeet, jotta tilojen ja laitteiden käyttö on mahdollisimman tehokasta. Osaamisalustan tulee olla palveleva yksikkö.

BIOTAR-Investointihankkeessa valmistellaan hankintaprosessi ja toteutetaan hankinnat teknisten laitteiden ja asiantuntipalveluiden osalta. BIOTAR-Investointi-hankkeessa hankitaan kuljettajien osaamisen kehittämiseksi metsäkone-, työkone- sekä kuorma-autosimulaattorit. Huolto- ja kunnossapitoon raskaskoneosaamiseen hankitaan simulaatiovälineistöt hitsaukseen sekä liikkuvan kaluston hydrauliikan ja pneumatiikan osaamisen kehittämiseen. Ostopalveluiden avulla varmistetaan biotaloskampuksella toimivien oppilaitosten edustajien taidot käyttää uudenaikaista kalustoa osaamisen kehittämisessä.

Hankkeen tuloksena on Biotalouskampuksella toimiva malli, joka antaa mahdollisuuden tilojen ja laitteistojen joustavan käytön opetuksessa, yrityksen henkilöstökoulutustarpeissa sekä biotalouteen liittyvissä tuotekehitys- ja innovaatiotoiminnoissa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kohderyhmänä ovat koulutusorganisaatiot, sekä biotalouden eri toimialoilla toimivat yritykset ja muut biotuotealan tutkimustoiminnassa mukana olevat organisaatiot. Kohderyhmänä tulevat olemaan yritykset, joiden kanssa tehdään kehitystyötä biotalouden ammattien, menetelmien, koneiden tai prosessien kehittämiseksi.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisinä kohderyhminä ovat metsä-, maatalous- sekä logistiikka-alan (yleisesti tekniikan ala) opiskelijat ammatillisessa sekä ammattikorkeakoulutuksessa sekä yritysten henkilöstö, jotka toimivat biotuotealan tehtävissä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 271 304

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 271 304

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 542 608

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 542 608

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Keski-Suomi

Seutukunnat: Saarijärven-Viitasaaren, Äänekosken

Kunnat: Saarijärvi, Äänekoski, Viitasaari

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Biotalousalan tulevaisuuden työpaikat ovat yhtä varteenotettavia miehille kuin naisille. Osaamisalusta takaa hyvät kehittämisedellytykset sukupuolesta riippumatta. Biotalousalan uudet työpaikat ovat useissa tapauksissa soveltuvia myös naisille. Alan useat tehtävät vaativat tarkkuutta, pitkäjänteisyyttä sekä keskittymistä työhön. Alan tunnettuuden kautta voidaan alalle saada myös enemmän naisia. Simulaatiovälineiden kautta voidaan osoittaa naisille, että tekniikan hallinta on mahdollista myös naisille eri tehtävissä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Tarkkuutta ja keskittymistä vaatimista tehtävissä naisten työskentely on usein laadukkaampaa kuin miesten - ala on avoin kaikille sinne haluaville. Biotalousalan tehtävät soveltuvat myös naisille.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Osaamisympäristö, luotavat koulutustuotteet ja saavutettavat ammatit ovat myös naisten saavutettavissa - ympäristö soveltuu kaikille. Alan kannalta on tärkeintä, että alalle saadaan osaavimmat ja kehityskelpoisimmat yksilöt - sukupuoli ei voi olla rajoittavana tekijänä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 6
Biotalouden alkupään tuotannon ammatillinen toteutus saa osaavaa uutta työvoimaa. Koneita ja laitteita käytetään taloudellisemmin ja tehokkaammin, niitä pystytään pitämään teknisesti paremmassa kunnossa ilman pitkiä kuljetusmatkoja kun alueella on osaavaa työvoimaa. Koskee metsä-, maatalous- sekä logistiikan töitä. Oppilaitoksen ympäristöalan osaaminen liittyy erityisen vahvasti kaikkiin ympäristöön vaikuttaviin tekijöihin.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 4 3
Vähentynyt energian kulutus koneiden ja laitteiden käytössä näkyy välittömästi. Kuljetuksissa oikea ajotapa vähentää välittömästi hiilidioksidipäästäjä sekä oikeilla kuormilla ajaminen vähentää teiden rasitusta. Laadukas metsän käsittely tehdään luontoa säästävästi ja vähemmällä materiaalihukalla. Oikea-aikainen materiaalien käsittely ja hallinta ei heikennä materioaalien käytettävyyttä ja pienentää materiaalihukkaa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 5
Oikeaoppinen metsänkäsittely ja kasvituotanto ylläpitää monimuotoisuutta, antaa tilaa erilaisille eliöstöille. Toimivat koneet ja laitteet eivät aiheuta lisäkuormitusta luontoon. Laadukas ympäristöosaaminen saadaan siirrettyä ammattihenkilöstölle ja ympäristöasiat tulevat huomioiduksi tehokkaammin.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 6 5
Ammattinsa hyvin hallitsevat ihmiset noudattavat hyvän metsänhoidon ja kasvituotannon sekä maantieliikenteeseen liittyviä toimintatapoja. Oikein käytetyt sekä hyvin huolletut biotalouden koneet ja laitteet toimivat asianmukaisesti, eivät aiheuta ylimääräisiä kuormituksia (öljyt, kasvinsuojeluaineet, muut kemikaalit)
Natura 2000 -ohjelman kohteet 3 4
Biotalouden metsätoimijat osaavat tunnistaa Natura kohteet ja huomioivat ne toimissaan.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 5
Raskaskoneasennuksen toiminnoissa voidaan vähentää materiaalin hukkaa, nostaa materiaalien kierrätystä ja vähentää kuormitusta ympäristöön. Ympäristöalan osaamisen erityinen huomiointi tuo ekologista kestävyyttä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 3
Biotalouden metsäosaajien toiminna kautta saadaan puuraaka-ainemääristä valittua parhaiten uusiutuvaan enrgiaraaka-aineeksi käyvät materiaalit.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 4 3
Alueelle kehittyy osaamisverkosto, joka antaa palveluita biotalouden toimijoille kone- ja laiteteknologian parissa. metsänhoidollisiin ja urakointitehtäviin koulutetaan alueella asuvaa väestöä, jotka työllistyvät.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 2
Aineettomien palvelujen tuottaminen helpottuu, kun yritystoimintaa lisääntyy alalle ja yritykset työllistävät työntekijöitä.
Liikkuminen ja logistiikka 4 3
Liikkuminen ei välttämättä helpotu, mutta alueen asukkaiden pysyessä entisellä tasolla liikkumispalvelut voivat pysyä aiemmalla tasolla. Logistiikka tehostuu ja energian kulutus/tonnikilometri laskee.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 3
Alueen ihmiset huomaavat että maaseudulla on biotalouden osa-alueiden kautta työtä tarjolla, kun kouluttautuvat. Työllistyminen on selkeä hyvin voinnin lähtökohta ja mahdollistaa asumisen ja elämisen alueellamme.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Työllistymisen kautta maaseudun asukkaat ovat tasavertaisempia kaupunkilaisten ja taajamissa asuvien kanssa
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Työ ja tekeminen edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta
Kulttuuriympäristö 0 0
Kulttuuriympäristöjen säilyminen on varmempaa kun ammattilaiset huomioivat alueella työskentelyalueella olevat kohteet
Ympäristöosaaminen 7 7
Biotalousalan toimijoille saadaan välitettuyä tämän päivän hyvät toimintatavat ja ohjeistukset ja varmistettua että he toimivat niiden mukaisesti käytännössä. Yritysten kanssa toimimisessa voidaan välittää tietoa suoraan ja opiskelijoiden kautta. Myös oppilaitos voi oppia hyviä käytänteitä laadukkaasti asioita hoitavilta yrityksiltä ja näin lisätä myös omaa osaamistaan.

9 Loppuraportin tiivistelmä

-