Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72233

Hankkeen nimi: Biopohjaisen hiilidioksidin arvoketjut ja liiketoimintapotentiaalit kiertotalousekosysteemissä

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 3.10.2016 ja päättyy 31.8.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Organisaatiotyyppi: Tutkimuslaitos

Y-tunnus: 2647375-4

Jakeluosoite: Koivurannantie 1, PL 1603, 40101 Jyväskylä

Puhelinnumero: 020 722 111

Postinumero: 40100

Postitoimipaikka: Jyväskylä

WWW-osoite: http://www.vtt.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: HÄMÄLÄINEN JOUNI

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimustiimin vetäjä

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jouni.hamalainen(at)vtt.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 521 1066

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää suuria toimintamuutoksia energiajärjestelmään ja teollisuuden energiakäyttöön. Maailmanlaajuinen ja kaikkia maita koskeva ilmastonmuutoksen hillintä näkyy voimakkaasti investointeina uusiutuvaan energiaan erityisesti aurinko ja tuulivoimaan. Biomassapohjaisten raaka-aineiden osalta näköpiirissä on, että hiilidioksidin talteenotto ja hyötykäyttö voisi nousta yhdeksi keskeiseksi liiketoiminta-alueeksi ilmastonmuutoksen hillinnässä. Hankkeen tavoitteena on selvittää ja tutkia bioperäisen hiilidioksidin hyödyntämistä, arvoketjua ja liiketoimintapotentiaalia Keski-Suomelle tärkeillä teollisuuden aloilla. Tavoitteena on löytää kustannustehokkaita ja kestäviä ratkaisuja, joilla voidaan synnyttä uutta liiketoimintaa ja varmistaa näiden sektoreiden kilpailukyky myös tulevaisuuden resurssiviisailla kiertotalousmarkkinoilla. Suomessa ja erityisesti Keski-Suomessa on vahva kokemus ja osaaminen biomassaraaka-aineiden hyödyntämisessä sekä metsä- että energiateollisuudessa. Mikäli biomassapohjaisten raaka-aineiden hyödyntämisessä vapautuva hiilidioksidi voidaan kierrättää (sitoa tuotteisiin tai jalostaa esim. biokaasuksi tai kemikaaleiksi) tällä voidaan saavuttaa merkittävä imagohyöty alan suomalaiselle teollisuudelle. Toisaalta bio-CO2 talteenotto ja hyödyntäminen avaa uudenlaisen markkinanäkymän ja -roolin tulevaisuuden aurinko- ja tuulitaloudessa energiavarastoinnin kautta. Hyödyntämällä bio-CO2 esim. ravinteiden tai biokaasun tuotannnossa arvoketju muodostaa merkittävän mahdollisuuden energiatuotantojärjestelmän tasaajana ja samalla osan ravinnekiertoa ja hiilivarantoa.

Biokaasun tuotantoprosessin tehostamisen ja käytön monipuolistamisen osalta hankkeen tavoitteena on selvittää biokaasun tuotantopotentiaalin parantamista hiilidioksidin (CO2) metanointiprosessilla kahdella eri syötevirralla joko teollisuusintegraattien yhteydessä tai hajautetuista biokaasuntuotantoyksiköissä. Hankkeessa selvitetään esim. metsäteollisuusintegraateista tulevan bioperäisen CO2-virran mahdollista hyödyntämistä kemikaalien (esim. metanoli) raaka-aineena tai biokaasun lähteenä liikennepolttoainehyödykkeenä tai energiantuotannossa tasaamaan aurinko- ja tuulisähkön kulutusta (energiavarasto). Toinen keskeinen tavoite on selvittää biokaasun tuotannon ja käyttöpotentiaalin tehostamista hajautetuissa biokaasuntuotanto ratkaisuissa CO2:n metanoinnilla. Hankkeessa luodaan myös valmiuksia uusien bio-CO2 talteenottokonseptien kehittämiseen.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Ympäristö- ja bioenergiatoimialoilla toimivat kasvuhaluiset Cleantech-yritykset, jotka haluavat kehittää kestäviä kiertotalouteen perustuvia tuotantoratkaisuja sekä kotimaan että erityisesti vientimarkkinoille.
Muita varsinaisia kohderyhmiä ovat kansallisia energia- ja ympäristöratkaisuja linjaavat päättäjätahot sekä kuntien innovaatioasiamiehet, jotka aktivoivat alueen yrityksiä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Koulutusorganisaatiot - uuden tutkimustiedon hyödyntäminen koulutus- ja opetusohjelmien suuntamisessa. Hankkeen puitteissa haastatellaan sekä JAMK:n että yliopiston edustajat, joiden kauttaa saadaan uutta tietoa ja näkemystä tulevista maailmanlaajuisista muutoksista ja niiden tuomista tarpeista opetus- ja koulutusohjelmiin.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 165 368

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 165 368

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 227 240

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 227 240

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Keski-Suomi

Seutukunnat: Jyväskylän, Saarijärven-Viitasaaren, Äänekosken

Kunnat: Saarijärvi, Äänekoski, Jyväskylä

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Koivurannantie 1

Postinumero: 40100

Postitoimipaikka: Jyväskylä

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Toimintaympäristön analyysiä ei ole tehty sukupuolinäkökukmasta hankkeen valmistelun aikana.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuolinäkökulma huomioidaan hankkeen resurssoinnissa ja toteutuksessa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Kyllä
Hankkeessa luodaan uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia bio-CO2:n hyödyntämispoluilla energia ja ympäristötoimialoilla. Tämä tarkoittaa useinmiten hajautettuja järjestelmiä jolloin tämä tuo uudenlaisia mahdollisuuksia myös maaseutumaisille asumisalueille. Tämä auttaa saavuttamaan myös sukupuolten tasa-arvon edistämistä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 7
Bioperäisen CO2:n hyödyntäminen kiertotalouden uutena mahdollisuutena edistää suoraviivaisesti luonnonvarojen käytön kestävyyttä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 8 7
Bioperäisen CO2:n talteenotto tuotantoprosessista mahdollistaa biomateriaalien hyödyntämisen hiilinieluna! Erittäin merkittävä merkitys ilmastonmuutoksen hallinnassa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 3 3
Päästöjen hallinta ja ilmastonmuutoksen hillintä edistää luonnon monimuotoisuutta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 4 4
Keskeinen tavoite on ilmastonmuutoksen hillintä hyödyntää uusiutuvan biomateriaalista peräisin oleva hiilidioksidi lisäarvotuotteina.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei suoranaista vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 3
Bioperäisten jätteiden hyödyntäminen ja biokaasun tuotannon tehostaminen metanointiprosessin kautta liittyy hankkeen toiminta-alueisiin. Jätteiden hyödyntämisen tehostaminen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 9 10
Keskeinen asia - hyödyntää uusiutuvan biomateriaalista peräisin oleva CO2 lisäarvotuotteina.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 4
Tavoitteena luoda näkemystä uusista liketoimintamahdollisuuksista suomalaiselle vientiteollisuudelle bio- ja kiertotalousmaailmassa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 3
Hankkeen yksi keskeinen tavoite on luoda yrityksille näkemystä mitä bio- ja kiertotalouden tulo vaikuttaa nykyiseen toimintaan ja mitä uusia liiketoimintamahdollisuuksia tämä tuo tullessaan.
Liikkuminen ja logistiikka 6 2
Yksi bioperäisen CO2:n keskeinen hyödyntämisreitti on se metanointi ja polttoainekäyttö. Mahdollistaa 100% uusiutuvan polttoaineen bio-CO2 virrasta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 3
Bioperäisen CO2:n jalostaminen paikalliseksi polttoaineeksi vähentää tuontienergian käyttöä, tuo paikallisesti uutta työtä ja liiketoimintaa.
Tasa-arvon edistäminen 2 2
Uusien työpaikkojen ja liiketoimintamahdollisuuksien kautta edistää tasa-arvoa. Työtä löytyy liiketoiminnan arvoketjun eri vaiheista: tuotanto, logistikka, palvelut, huolto ja kunnossapito etc.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 3
Edistää yhteiskunnallista tasavertaisuutta uuden liiketoimintapotentiaalin myötä integroituna olemassa oleviin metsäteollisuusintegraatteihin.
Kulttuuriympäristö 4 4
Mahdollistaa liiketoiminnan kautta maaseutujen elinvoimaisuutta ja näin kulttuuriympäristöjen säilymistä.
Ympäristöosaaminen 6 3
Bio-CO2 liiketoiminnan ymmärtäminen edistää ympäristöosaamista. Hankkeen ohjausryhmässä mukana myös JAMK, joten liityntä suoraan myös koulutusorganisaatioon.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa selvitettiin liiketoimintamahdollisuuksia, jotka pohjautuvat bioperäisen hiilidioksidin (bio-CO2) hyödyntämiseen. Bioperäisiä raaka-aineita käyttävistä teollisuuslähteistä talteenotettu hiilidioksidi voidaan hyödyntää esimerkiksi nestemäisten ja kaasumaisten polttoaineiden tuotannossa tai kemikaalien raaka-aineena. Lokakuussa 2016 alkanut lähes kaksivuotinen hanke tarkasteli sekä hiilidioksidin talteenoton että hyödyntämisen arvoketjuja. Tavoitteena oli selvittää bioperäisestä hiilidioksidista valmistettujen tuotteiden taloudellista kannattavuutta ja luoda valmiuksia kestävien ratkaisuiden soveltamiseksi erityisesti Keski-Suomessa. Projektissa pyrittiin hakemaan ratkaisuja erityisesti metsäteollisuuteen, biomassaa käyttävään yhdistettyyn lämmön- ja sähköntuotantoon ja biokaasun tuotantoon.