Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72369

Hankkeen nimi: Rakennusten uudet energianhallintaratkaisut - Energiaratkaisut 2020 (investointiosio)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2017 ja päättyy 30.4.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Koulutuskuntayhtymä OSAO

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 0992445-3

Jakeluosoite: Kiviharjuntie 8

Puhelinnumero: 010 27 21085

Postinumero: 90220

Postitoimipaikka: Oulu

WWW-osoite: http://www.osao.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: MATINMIKKO JOHANNA

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: johanna.matinmikko(at)osao.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0505969816

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Energiaratkaisut2020 – hankkeessa haetaan parhaita ratkaisuja erilaisten rakennusten ja rakentamisenaikaisten energianhallintaan liittyviin haasteisiin. Tavoitteena on testata ja tuoda käytäntöön erilaisia innovatiivisia energianhallintakonsepteja – ja ratkaisuja sekä luoda niihin liittyvää uutta liiketoimintaa. Ratkaisuilla pyritään energian kulutuksen minimointiin ja energiatehokkuuden parantamiseen.
Hanketta toteuttaa OSAOn kanssa yhteistyössä VTT. VTT:n hankkeissa kehitettyjä ja kehitteillä olevia ratkaisuja halutaan tällä projektille nyt demonstroida ja jalkauttaa käytäntöön. Tavoitteena on, että tutkimustietoa tuodaan käytännön tasolle (oppilaitosten ja yritysten kautta) ja osaaminen alueella lisääntyy. Tärkeää on, että ihmisten ja yritysten toimintatavat ja asenteet energian kulutukseen liittyen muuttuvat.

Hankkeen toimenpiteet on jaettu työpaketteihin työympäristöjensä mukaisesti.
Työpaketti 1. testataan rakentamisenaikaisia energiantuottamis- ja valaistusmenetelmiä sekä kehitetään uusia rakennusjätehuoltoon liittyviä ratkaisuja OSAOn rakennuskohteissa.

Työpaketti 2. Työympäristönä ovat VTT:n pilottiasunto, OSAOn Haukiputaan ja Kaukovainion työsalit sekä Haukiputaan harjoituskentän parakki. Näihin tulee uusia energiansäätöön, valaistukseen ja lvisak – järjestelmiin liittyviä demoympäristöjä, joilla voidaan harjoitella ja demonstroida uusia ratkaisuja.

Työpaketti 3. hyödynnetään OSAOn Haukiputaan yksikön modernia matalaenergiarakennusta. Tarkoituksena on tuottaa tietoa, ymmärrystä ja tapoja hallita ja säätää energian kulutusta (mm. aurinkopaneeleiden sähköntuotto, jäähdytinlaitteistojen lämmöntalteenoton tuotto, harmaaveden energiakeräyksen tuotto, lämpökeräimien tuotto). Myös ratkaisuja ja lisätietoa ilmanvaihdon laadun seurantaan kehitetään.

Hankkeen tuloksena uusia energianhallintatekniikoita voidaan paremmin hyödyntää erilaisissa rakennuksissa ja rakentamisenaikaisissa ratkaisuissa. Tutkimus ja käytäntö ovat lähentyneet, rakentajat ja laitevalmistajat ovat saaneet uutta tietoa ja tutkijat ovat saaneet tuloksiaan käytännön ratkaisuiksi. Mahdollisuudet energian käytön säätämiseen ja energian käytön tietoisuus alueella ovat lisääntyneet.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmät ovat erityistavoitteen mukaisesti yritykset (useat alan yritykset), tutkimus- ja koulutusorganisaatiot (VTT, OSAO) ja kunnat (yhteistyössä mm. Oulun kaupungin rakennusvalvonta).

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisenä kohderyhmänä ovat alan ammatilliset ja muut oppilaitokset (esim. Oulun yliopisto, OAMK). Myös opiskelijat (nuoriso, aikuisopiskelijat) ja alan ammattilaiset tulevat hyötymään hankeen tuloksista. Ammattilaisille ja laajemmin alueen yrityksille hyöty tulee esim. tiedotuksen, täydennyskoulutuksen ja entistä ammattitaitoisempien valmistuvien opiskelijoiden myötä.
Hankkeessa testatut ja kehitetyt teknologiset ratkaisut tulevat hyödyttämään monia tahoja yrityksistä loppukäyttäjiin.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 278 600

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 267 084

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 398 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 381 549

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun

Kunnat: Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hanketta suunniteltaessa on selvitetty hankkeen vaikutukset naisiin ja miehiin. Kyseessä on investointityyppinen oppimisympäristöjen rakentaminen (laite- ja järjestelmähankintoja) eikä kehittäminen kohdistu suoraan ihmisiin, joten projektin tavoitteena ei ole erityisesti sukupuolten tasa-arvon edistäminen. Sukupuolinäkökulma otetaan kuitenkin huomioon projektin suunnittelu- ja toteutusvaiheessa, sillä projektin toteuttamistyössä ja kohderyhmässä on sekä naisia että miehiä. Rakennusala on perinteisesti ollut hyvin miesvaltainen. Vuonna 2010 naisia oli alalla 8,6 %. (Rakennusteollisuus.fi) OSAOn opiskelijoista sähkö- ja automaatioasentajista naisia on 0-2% ja talorakentajista 5-8%.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Energiaratkaisujen käyttäjinä on sekä naisia että miehiä, joten kehitettävistä ratkaisuista hyötyvät kaikki. Esimerkiksi helppokäyttöiset käyttöliittymät tuovat uuden tekniikan (sen hyödyntämisen)kaikkien ulottuville. Tutkimusten mukaan (mm. Equal Climate) naiset ovat keskimäärin miehiä kiinnostuneempia tekemään ekologisia valintoja,joten ympäristön huomioivat ratkaisut, demo-oppimisympäristöt ja palvelut voivat olla erityisesti naisopiskelijoille- ja käyttäjille tärkeä asia. Koska hankkeella on vaikutuksia opetukseen ja oppimiseen, projektin toteutuksessa otetaan huomioon sekä naiset että miehet. Naiset ovat aliedustettuina rakennusalalla (opiskelijoista alle 8% on naisia), joten uusien oppimisympäristöjen ja ekologisten arvojen toivotaan herättävän kiinnostusta alaan ja motivoi pysymään alalla.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Kyseessä on investointityyppinen oppimisympäristöjen rakentaminen (laite- ja järjestelmähankintoja) eikä kehittäminen kohdistu suoraan ihmisiin, joten projektin tavoitteena ei ole erityisesti sukupuolten tasaarvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 7
Uusiutuvien energiaratkaisujen kehittäminen ja käyttö vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 8 7
Energian käytön vähentäminen on projektin perusteema. Hankkeessa kehitetään myös suunnitelmallisesti jätteiden lajittelua ja kierrätystä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 3 5
Uusiutuvien energiaratkaisujen kehittäminen ja käyttö vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä, joka vaikuttaa myös luonnon monimuotoisuuden säilymiseen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 8 8
Energian käytön vähentäminen on projektin perusteema, joka vaikuttaa ilmaan, veteen ja maaperään. Projektissa kehitetään ratkaisuja veden kulutuksen seurantaan ja käyttötottumusten muuttumiseen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 7 7
Projekti huomioi Natura 2000 -ohjelman vaikutusalueen tuomat erityisvaatimukset.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 10
Hankkeessa kehitetään suunnitelmallisesti jätteiden lajittelua ja kierrätystä. Välilliset vaikutukset ovat suuret, koska projektissa tietoa siirtyy opiskelijoiden myötä laajoille joukoille.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 10 10
Energian käytön vähentäminen on projektin perusteema. Niitä kehitetään, hyödynnetään ja tietoa levitetään laajalle.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 8
Energian käytön vähentäminen on projektin perusteema. Mukana yhteistyökumppaneina on useita yrityksiä. Ratkaisuja kehitetään ja käytetään ja tieto uusista ratkaisuista leviää opiskelijoiden ja yhteistyökumppaneiden kautta laajalle. Projekti avaa ja kasvattaa liiketoimintamahdollisuuksia.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 6
Projektissa kehitetään ohjeita ja toimintamalleja (esim. jätteiden käyttöön, lajitteluun, kierrätykseen liittyen). Tiedon jakamista (näyttöjä ym.) energiansäästöön liittyen.
Liikkuminen ja logistiikka 7 7
Hankkeessa kehitetään sähköautojen kotilataukseen liittyviä joustavia ratkaisuja. Lisäksi uusien oppimisympäristöjen tuominen oppilaitokselle ja yhteistyö eri tahojen kanssa vähentää liikkumista. Projekti mahdollistaa osittaisen etätyön.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 8 9
Projektissa on tarkoitus parantaa mm. rakennusten sisäilman laatua. Rakennusten terveellinen ja parempi ilmanlaatu tuo hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 2 4
Helppokäyttöiset käyttöliittymät tuovat uuden tekniikan (sen hyödyntämisen)kaikkien ulottuville. Helppokäyttöisyydestä hyötyvät naiset ja miehet.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 4
Helppokäyttöiset käyttöliittymät (symbolit) tuovat uuden tekniikan (sen hyödyntämisen)kaikkien ulottuville. Helppokäyttöisyydestä hyötyvät naiset, miehet, erityisryhmät.
Kulttuuriympäristö 4 4
Rakennusvalvonta on pyydetty mukaan projektiin, jotta kaupunki/kulttuuriympäristö tulee huomioiduksi uusia tekniikoita kehitettäessä.
Ympäristöosaaminen 10 10
Projektissa tuodaan ympäristöosaamista esiin monella tasolla (jokaisen ulottuville).

9 Loppuraportin tiivistelmä

-

10 Esimerkkihanke

Viranomainen on merkinnyt hankkeen esimerkkihankkeeksi