Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72370

Hankkeen nimi: Energiatehokkuutta pintojen likaantumisen hallinnalla meijerituotteiden valmistuksessa (MILKFOUL)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2017 ja päättyy 31.3.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245895-5

Jakeluosoite: PL 8000

Puhelinnumero: +358 294 48 0000

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: Oulun yliopisto

WWW-osoite: http://www.oulu.fi/yliopisto/

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Tiainen Minna

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Yliopiston lehtori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: minna.tiainen(at)oulu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503506454

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Meijerituoteteollisuudessa käytetään runsaasti energiaa kuluttavia lämpökäsittelyjä, jolloin energiatehokkuus on oleellisen tärkeää taloudellisuuden ja ympäristövaikutusten kannalta. Tuotannon energia- ja materiaalitehokkuutta vähentää kuitenkin prosessilaitteiden likaantuminen, jossa ei-toivottu materiaali kertyy prosessilaitteen pinnoille. Lisäksi pintojen likaantuminen lisää tuotteen pilaantumisen riskiä liian alhaiseksi jääneiden pintalämpötilojen, pidentyneiden lämmitysjaksojen sekä itse likakerroksesta irtoavan aineksen kontaminaatiovaaran vuoksi. Ympäristövaikutuksia ja kustannuksia lisää energian- ja vedenkulutuksen lisääntymisen lisäksi pintojen puhdistamiseen tuote-erien välissä käytetyt kemikaalit. Tämän hankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja erityisesti meijerituoteteollisuuden pintojen likaantumisongelmiin, ja siten parantaa prosessien energia- ja materiaalitehokkuutta.

Hankkeessa selvitetään meijerituoteteollisuudessa esiintyviä likaantumismekanismeja, joita simuloidaan laboratoriomittakaavan koelaitteilla ja laskennallisilla malleilla. Tulosten perusteella testataan sopivia lähestymistapoja, kuten pinnoitteita, virtausohjureita, olosuhdemuutoksia tai optimoituja huoltotoimenpiteitä, likaantumisen vähentämiseksi meijeriteollisuuden prosesseissa. Lisäksi tullaan arvioimaan menetelmien soveltuvuutta muihin likaantumismekanismeihin tai muilla elintarvike- ja biotuoteteollisuuden aloilla esiintyviin likaantumisongelmiin.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen tuloksista hyötyvät erityisesti meijerituoteteollisuuden yritykset, mutta saavutettavat tulokset ovat myös sovellettavissa muihin kohteisiin, jossa esiintyy proteiinien, suolojen ja rasvojen aiheuttamaa pintojen likaantumista.

Meijerien, elintarviketeollisuuden ja biotuoteteollisuuden kunnossapitopalveluiden, laitteiden ja kemikaalien toimittajat.


Tutkimusta tekevät organisaatiot, cleantech- ja energia-alan asiantuntijat sekä prosessisuunnittelijat hyötyvät hankkeessa saadusta tiedosta.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Prosessien energia- ja materiaalitehokkuutta parantamalla ehkäistään tuotannon hiilijalanjäljen ja kasvihuonekaasupäästöjen kasvua sekä edistetään hiilineutraalia kiertotaloutta. Energian ja materiaalien säästymisen ja sitä kautta ympäristövaikutusten vähenemisen johdosta myös yhteiskunta ja ihmiset yleisesti hyötyvät hankkeen tuloksista. Hanke auttaa myös saavuttamaan Pariisin ilmastosopimuksen asettamia päästörajoja hiilidioksidipäästöjen osalta.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 189 642

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 189 642

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 256 918

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 256 918

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulunkaaren, Koillismaan, Oulun

Kunnat: Oulu, Vaala, Kuusamo

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen tutkimuskohde ei ole sukupuolisidonnainen, mutta hankkeen toteutuksessa on pyritty valitsemaan tekijät siten, että sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa suoritetaan mittauksia, analyysejä, kokeellista tukimusta ja mallinnusta, joten kohdepaikka ei ole sukupuoleen sidonnainen. Kokeiden ja mallinnuksen suorittajat valitaan osaamisenperusteella.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeessa työskentelee sekä ohjausryhmässä että työpaketeissa molempien sukupuolien edustajia. Hankkeen päätavoite ei ole kuitenkaan sukupuolten tasa-arvon edistäminen, vaan pintojen likaantumisen vähentäminen meijeriteollisuudessa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 5
Hankkeen tavoitellut vaikutukset säästävät luonnonvaroja vähentämällä lämmönvaihdinmateriaalien tarvetta ja lisäämällä niiden käyttöikää sekä kierrätettävyyttä. Lisäksi prosessien vedenkulutus vähenee.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 9 9
Energiatehokkuuden kasvattaminen vähentää energian tarvetta ja siten pienentää energiantuotannon aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 3 5
Hanke pyrkii lisäämään ympäristöystävällisten puhdistuskemikaalien käyttöä kohteissa, joissa likaantumisen ehkäisy ei ole mahdollista.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 5 7
Hanke pyrkii lisäämään ympäristöystävällisten puhdistuskemikaalien käyttöä kohteissa, joissa likaantumisen ehkäisy ei ole mahdollista, jolloin kemikaalipäästöt vesistöön ja maaperään vähenevät. Energiatehokkuuden kasvattaminen lämmönsiirtopintojen likaantumista vähentämällä pienentää energian tarvetta ja siten energiantuotannon aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 2
Kasvihuonekaasupäästöjen väheneminen vaikuttaa välillisesti myös Natura-alueisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 9 9
Likaantumista vähentämällä voidaan minimoida puhdistuskemikaalien käyttöä, käyttökelvottamaksi likaantuvien lämmönvaihdinpintojen määrä sekä pienentää lämmönvaihdinten kokoa, joten hanke edistää materiaalien kestävää käyttöä ja siten kiertotaloutta. Likaantumisen vähentämisellä on myös merkittävä vaikutus prosessilaitteiden energiatehokkuuteen, sillä likakerros suoraan heikentää laitteen lämmönsiirtotehoa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 3
Hankkeessa annetaan suosituksia uusiutuvan energian käytöstä tutkittavissa lämmönsiirtoprosesseissa, kun niiden käytön mahdollisuuksia ilmenee.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 5
Hankkeessa mukana olevat case-tutkimusyritykset hyötyvät suoraan hankkeen tuloksista. Yritysten energia- ja tuotantotehokkuuden kasvattaminen lisää niiden kilpailukykyä. Hanke edistää siten vihreää taloutta auttamalla turvaamaan elinkeinoa lisäämällä maakunnan pienjuustoloiden ja meijerien kilpailukykyä. Lisäksi muu teollisuus voi hyötyä epäsuorasti likaantumisen vähentämiseksi ehdotetuista ratkaisuista. Hanke edistää myös lähiruoan tuotantoa sekä paikallisten kotijuustojen tapaisten tuotteiden valmistusta ja jakelua. Paikalliset erikoistuotteet lisäävät maakunnan tunnettavuutta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 4
Lämmönvaihtimien mitoitus- ja suunnittelutoiminnasta sekä energiankäytön tehostamiskeinoista on mahdollista syntyä liiketoimintaa tai Cleantech-yrittäjyyttä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hanke voi vähentää liikennettä tehdasalueille, sillä kemikaalien ja materiaalien sekä huoltojen tarve pienenee. Toisaalta tuotannon kasvattaminen lisää liikennetarvetta, mutta muut positiiviset vaikutukset ovat tuotannon kasvun tapauksessa merkittävämpiä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 8
Hanke edistää hyvinvointia vähentämällä energiantarvetta ja siten siitä aiheutuvia päästöjä, jotka vaikuttavat koko ihmiskuntaan.
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Hankkeessa on tasa-arvoisesti mukana sekä naisia että miehiä, jolla edesautetaan tasa-arvoista urakehitystä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Lisätään pientoimijoiden mahdollisuuksia prosessikehitykseen ja tutkimukseen verrattuna markkina-asemaltaan kahteen hallitsevaan maidonjalostajaan.
Kulttuuriympäristö 2 4
Hanke tukee maaseudun elinkeinojen ja kilpailukyvyn säilymistä, mikä edesauttaa kulttuuriympäristöjen säilymistä.
Ympäristöosaaminen 2 4
Yritysten verkottuminen mm. SkyPro Oulun ja Oulun yliopiston Ympäristö ja energia -innovaatiokeskittymän kanssa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Tavoitteena hankkeessa oli kehittää laajasti sovellettavia menetelmiä maidon komponentteja sisältävien ainevirtojen likaantumisongelmien hallintaan. Likaantumisilmiön mekanismeja ja hallintakeinoja kartoitettiin kirjallisuusselvityksen ja yrityshaastattelujen avulla. Materiaalin pohjalta koostettiin opetusmateriaali ja raportti. Case-esimerkkien avulla perehdyttiin meijeriteollisuuden prosessien toimintaan ja niissä esiintyviin ongelmiin. Esimerkkeinä tarkasteltiin raakamaidon pastöroinnin ja herapermeaatin termistä prosessointia. Esimerkkien avulla on saatu tietoa likaantumisen epäsuorasta havainnoinnista pesuliuoksista. Siksi tässä hankkeessa keskityttiin tuotevirtojen ja pesuliuosten tarkasteluun. Näiden avulla saatiin tietoa laitteistojen likaantumisesta sekä energia- ja ainevirroista.
Laboratoriossa likakoelaitteiston avulla tehtyjen kokeiden tavoitteena oli lisätä ymmärrystä likaantumismekanismeista. Mineraalisaostumisen vähentämiseksi pystyttiin esittämään kehittyneempiä toimintatapoja tuotantolaitoksille. Lisäksi proteiinipohjaista likaantumista selvitettiin CFD-mallinnuksen avulla.
Hankkeen tulosten avulla pystytiin antamaan suosituksia prosessien mittausperustaiseen seurantaan. Nämä mahdollistavat meijerien termisten prosessilaitteistojen energian, kemikaalien ja veden kulutuksen vähentämistä. Pesuprosessien kehittäminen havaittiin keskeiseksi keinoksi saavuttaa säästöjä.