Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72410

Hankkeen nimi: Innovatiivisuutta ja kasvua Etelä-Pohjanmaalle

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2017 ja päättyy 31.5.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Etelä-Pohjanmaan liitto

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 0955281-3

Jakeluosoite: PL 109

Puhelinnumero: 040 5296046

Postinumero: 60101

Postitoimipaikka: Seinäjoki

WWW-osoite: http://www.epliitto.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: EVÄSOJA MARJATTA HANNELE

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kansainvälistymis- ja kulttuurijohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: marjatta.evasoja(at)etela-pohjanmaa.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405296046

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on tulevaisuustyön vahvistaminen sekä tietopohjan laajentaminen alueellisessa päätöksenteossa ja kehittämistoimien valmistelemisessa. Käytännössä tämä tarkoittaa alueellisen innovaatiotoiminnan tilannekuva-analyysin ja sen seurantajärjestelmän laatimista sekä käyttöönoton, jatkokehittämisen ja hyödyntämisen varmistamista.

Tavoitteeseen pyritään käynnistämällä innovaatiopolitiikan toimijoiden ja tiedon tuottajien yhteinen prosessi, joka tähtää elinkeinoelämää tukevan innovaatiotoiminnan ja kasvua kuvaavan tiedontuotannon systemaattiseen vahvistamiseen, keskinäiseen oppimiseen ja vuorovaikutuksen lisäämiseen prosessiin osallistuvien toimijoiden välillä. Yhtenä tavoitteena on saada seurantatietoa siitä, tuottaako johdonmukainen korkeaan osaamiseen satsaaminen toivottuja tuloksia.

Hankkeen toimenpiteet koostuvat seuraavista kokonaisuuksista:
• Seurattavien innovaatiotoiminnan osa-alueiden ja niitä kuvaavien muuttujien valinta ja rajaus (työpajat, taustatyö) sekä halutun tiedon saatavuuden selvittäminen
• Tiedonhankinta ja benchmarkkaus (muualla toteutetut prosessit)
• Tiedon jalostaminen ja analysointi (tulkintatyöpajat, fokusryhmät)
• Viestintä
• Jatkuvan seurannan toimintamallin kehittäminen; mallinnetaan, kuinka prosessi on mahdollista tehdä jatkossa osallistuvien organisaatioiden omana työnä ja kuinka sitä voidaan hyödyntää päätöksenteossa
• Hankehallinnointi

Hankkeen tuloksena saadaan tehokkaampi ja yksinkertaisempi innovaatiotoiminnan seurannan ja suunnittelun toimintamalli. Saadaan ajantasaista, luotettavaa ja räätälöityä tietoa innovaatiotoiminnan ja yritysten toimintaympäristön tilanteesta Etelä-Pohjanmaalla. Näin tuetaan maakunnan strategista päätöksentekoa ja edunvalvontaa, tunnistetaan mahdollisuuksia ja haasteita sekä mahdollistetaan faktoihin perustuva oikeanlainen ja -aikainen kehityskulkuihin vaikuttaminen ja elinkeinoympäristön kehittäminen.

Hankkeen kautta keskeisten toimijoiden välinen yhteistyö tiivistyy edelleen. Yhteiset prosessit ja niihin sitoutuminen edesauttavat yhteisen kuvan syntymistä siitä, miten kehittämistoimenpiteitä kannattaa suunnata ja priorisoida.

Maakunnallisen strategiatyön tietopohja terävöityy ja syvenee.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Etelä-Pohjanmaalla toimivat tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, elinkeinojen kehittäjätahot ja pk-yritykset sekä kunnat, jotka saavat hankkeen tuloksena osuvampaa ja ajantasaisempaa tietoa suunnittelun ja päätöksenteon pohjaksi.

Hanke tukee myös osaltaan uuden vuonna 2019 käynnistyvän maakunnan tiedontuotannon organisointia.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Kaikki Etelä-Pohjanmaalla toimivat yritykset ja yhteisöt, joiden toimintaympäristöä erilaisilla hankkeilla, investoinneilla ja muilla kehittämistoimilla parannetaan ja kehitetään.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 98 660

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 94 130

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 140 944

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 134 473

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa

Seutukunnat: Suupohjan, Kuusiokuntien, Seinäjoen, Järviseudun

Kunnat: Lappajärvi, Lapua, Vimpeli, Alajärvi, Kauhava, Soini, Karijoki, Kauhajoki, Seinäjoki, Teuva, Ähtäri, Kurikka, Alavus, Ilmajoki, Isojoki, Evijärvi, Kuortane

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankesuunnitelmaa varten on tehty tiivis toimintaympäristökuvaus, jossa tarkastellaan mm. tki-toiminnan parissa työskentelevien henkilöiden sukupuolijakaumaa erityisesti korkeakoulusektorin osalta (hakemuksen liitteenä).
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Erityisesti hankkeen tapahtumien ohjelmassa huomioidaan tarve saada innovaatiotoiminnan eri sektoreille alasta riippuen lisää miehiä/naisia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Tasa-arvon edistäminen ei ole hankkeen päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 6
Hankkeen tavoitteena on alueellisen innovaatiotoiminnan vahvistaminen. Tämä palvelee osaltaan myös paikallisen elinkeinorakenteen kestävää kehittämistä. Elinkeinoelämän paikallisen kehittymisen myötä alueen elinvoimaisuus ja houkuttelevuus asuinympäristönä sekä hyvinvointi paranevat.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 4
Hankkeen tavoitteena on alueellisen innovaatiotoiminnan edistäminen. Tämä palvelee osaltaan myös aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittämistä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 4
Hanke pyrkii edistämään hyvinvointia edesauttamalla taloudellisen kasvun jatkon ja kilpailukyvyn paranemista.
Tasa-arvon edistäminen 2 4
Tavoite molempien sukupuolten yhtäläiseen innovaatiotoimintaan osallistumiseen huomioidaan hankkeen toimiin liittyvien tapahtumien toteuttamisessa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Innovatiivisuutta ja kasvua Etelä-Pohjanmaalle hanke alkoi 1.1.2017. Hankkeen tavoitteena oli strategia- ja tulevaisuustyön vahvistaminen sekä tietopohjan laajentaminen alueellisessa päätöksenteossa ja kehittämistoimien valmistelemisessa. Lähtökohtana oli innovaatiotoiminnan tilannekuvan seurantajärjestelmän rakentaminen ja käyttöönotto, jonka avulla tunnistetaan mahdollisuuksia ja haasteita sekä mahdollistetaan kehityskulkuihin vaikuttaminen ja toimintaympäristön kehittäminen. Hankkeessa tuotettu tietopohja ja analyysi tarjoaa tietoa maakunnan kyvystä sopeutua ympäristössä tapahtuviin muutoksiin, jotka vaikuttavat talouden kasvuun usean vuoden tähtäimellä. Uuden tiedon pohjalta laadittiin näkemyksiä maakunnan tulevaisuuden kannalta merkittävistä kysymyksistä. Tilannekuvan päätelmät toimivat keskustelunavauksina, joiden kautta julkinen sektori, elinkeinoelämä, tutkijat ja kansalaiset voivat käydä keskustelua maakunnan nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Vuoden 2017 aikana muodostettiin rakenne innovaatiotoiminnan eri osa-alueista ja muuttujista. Laadittiin innovaatiotoiminnan panos-, tuotos- ja vaikuttavuusindikaattoreista kehikko tilannekuvan laatimista varten. Koottiin noin 40 erilaista indikaattoria jaoteltuna kuuteen eri teemaan, jotka kuuluvat maakunnan strategisen kehittämisen painopisteisiin. Valmistelussa hyödynnettiin kansallisia ja kansainvälisiä esimerkkejä erilaisista ”innovation scoreboard” koonneista. Työpajat ja seminaarit olivat indikaattorien määrittämisen, tiedon jäsentämisen ja tulkinnan kannalta keskeisiä ja niissä hyödynnettiin erilaisia ennakointimenetelmiä.

Vuoden 2018 ja 2019 aikana analyysia syvennettiin ja panostettiin dialogiin ja viestintään. Ilmiölähtöinen toimintatapa muodostui pääasialliseksi toimintatavaksi hankkeen edetessä. Tilastoja yhdistettiin laadulliseen ilmiölähtöiseen tietoon, jonka kautta muodostettiin päätelmiä kehityksen suunnasta ja maakunnan tilannekuvasta. Tunnistetut muutosilmiöt olivat: Työn ja teknologian murros, osaamisperustan mureneminen, kasvava globaali keskinäisriippuvuus, vihreä kasvu mahdollisuutena.

Toimintapa on kehittynyt hankkeen edetessä, johon kuuluu tilastotiedon koonti, ilmiöpohjainen tulkinta ja keskustelu. Tilannekuvatyö on muodostunut osaksi maakunnallista tulevaisuustyötä ja hankkeen prosessimallia (seuranta -> analyysi -> keskustelu -> toimeenpano) on hyödynnetty maakunnan tulevaisuustyön kehittämistyössä.

Tietopohjan koonnissa hyödynnetty pääosin olemassa olevia julkisia tietokantoja, kuten tilastokeskuksen, pk-yritysbarometriin ja Business Finlandin aineistoja sekä työ- ja elinkeinoministeriön toimialapalvelua. Näiden lisäksi tietoa kerättiin maakunnan toimijoilta. Tilastojen keräämisellä ja yhdistelyllä onnistuttiin havaitsemaan tilastokeskuksen T&K tilastoista Etelä-Pohjanmaan osalta puuttuvat resurssit, jotka kohdistuivat muihin maakuntiin.

Tilannekuvatyön ansiosta maakunnan strategisen kehittämisen ja tulevaisuustyön tietopohja on laajentunut ja syventynyt. Keskeiset sidosryhmät ovat voineet hyödyntää hankkeessa tuotettua tietoa ja päätelmiä omassa strategiatyössään ja tilannekuvan määrittämisessä omia prosessejaan varten.