Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72412

Hankkeen nimi: Satakunnan elintarviketeollisuuden uudistuminen ja TKI-ulottuvuus - SEUTU

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.12.2016 ja päättyy 31.8.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Satafood Kehittämisyhdistys Ry

Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys

Y-tunnus: 1576995-5

Jakeluosoite: Viialankatu 25

Puhelinnumero: 0405874843

Postinumero: 32700

Postitoimipaikka: Huittinen

WWW-osoite: http://www.satafood.net

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: PERÄLÄ PÄIVI HELENA

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimistopäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: paivi.perala(at)satafood.net

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405874843

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on kehittää pienten ja keskisuurten elintarvikeyritysten tuotekehitykseen, innovaatioprosesseihin sekä tuoteturvallisuuteen liittyvän osaamisen tasoa.Hankkeen tavoitteena on myös lisätä elintarvikeyritysten vientiosaamista ja yritysten välisiä yhteistyömalleja sekä tehostaa elintarvikealan TKI-yhteistyötä kotimaassa ja kansainvälisesti. Toimenpiteinä on yleisellä tasolla tiedon kokoaminen eri lähteistä ja tiedotus hankkeen tarjoamasta osaamisesta räätälöidyissä asiantuntijaluennoissa. Lyhyen aikavälin vaikutuksena Satakunnan pk-elintarvikeyrityksiin jalkautetaan uusinta tutkimustietoa alan kehitystrendeistä. Pidemmän aikavälin vaikutuksena Satakunnan pk-elintarvikeyritykset ovat ottaneet käyttöönsä kestävän kehityksen periaatteet sekä alan parhaita käytäntöjä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Satakunnan elintarvikealan pk-yritykset sekä kehittämis- ja koulutusorganisaatiot. Kohderyhmälle hankkeen tiedonsiirtoa välitetään räätälöidyissä asiantuntijaluennoissa / seminaareissa / infotilaisuuksissa. Tämän hankkeen myötä kohderyhmälle ei synny de minimis-tukea.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Satakunnan elintarvikealan TKI-foorumin osallistujat, kuluttajat, tukku- ja vähittäiskauppa, terveystarkastajat ja muut viranomaiset

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 66 528

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 59 363

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 80 784

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 72 105

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Rauman, Porin, Pohjois-Satakunnan

Kunnat: Rauma, Siikainen, Nakkila, Pomarkku, Pori, Harjavalta, Kokemäki, Ulvila, Kankaanpää, Säkylä, Huittinen, Eura, Merikarvia, Jämijärvi, Karvia, Eurajoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 1, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Sukupuolineutraali
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Yhdenvertaisuus otetaan huomioon hankkeessa tehtävissä toimenpiteissä. Hanke on kaikille avoin.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Naisilla ja miehillä on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet osallistua hankkeessa toteutettaviin toimenpiteisiin, hanke on avoin kaikille.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 6 7
Lähellä tuotettu vähentää luonnon kuormitusta ja päästöjä
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 8
Panostamalla mm. jätteen (hukkatuotteiden) määrään, ennakoidaan virhetilanteet ja hallitaan valmistusprosessi. Pitkällä aikavälillä, kiinnittämällä huomiota mm. valaistuksen lähteisiin, saadaan säästöjä sähkönkulutuksessa (kylmätiloissa mm. freoni on kielletty nykylainsäädännössä).
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 7 8
Pyrittäessä kestävään tuotantoon ja kulutukseen, säästetään luonnonvaroja, jolloin näillä toimenpiteillä välillisesti edistetään luonnon monimuotoisuuden säilymistä.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 7 8
Puhtaan sekä jäteveden käytön hallinnalla ja tehostamisella vaikutetaan ravinnepäästöihin ja sitä kautta pinta- ja pohjaveden laatuun.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 5 6
Iso osa Satakunnan Natura-alueista on vesistöä. Syntyvän jätteen määrän ja valmistusprosessien hallinnan kautta voidaan välillisesti tai jopa suoraan vaikuttaa ravinnepäästöihin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 8
Materiaalitehokkuuden huomioiminen, esim. Led-valaisimet ovat tuoteturvallisuutensa ja valotehonsa kannalta paremmat kuin loisteputket. Näillä saadaan aikaan myös kustannussäästöjä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 8 8
Edistetään uusiutuvien energiamuotojen käyttöä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 8
Pyritään tukemaan ja edistämään maakunnan pk-elintarvikeyritysten kasvua. Maakunnallisesti vahva elintarvikeala luo välillisesti hyötyä ja työpaikkoja myös muulle elinkeinotoiminnalle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 6 8
Monipuolisella elintarvikevalikoimalla annetaan aineettomien tuotteiden ja palveluiden tuottajille parempi toimintaympäristö.
Liikkuminen ja logistiikka 6 8
Paikallisen raaka-ainetuotannon hyödyntäminen pienentää logistiikasta johtuvia kustannuksia ja ympäristövaikutuksia. Lähellä tuotettu vähentää ja lyhentaa kuljetuksia.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 6 7
Tiedonsaannin helpottuminen vapauttaa yrityksen resursseja muuhun toimintaan. Ymmärrys oman toiminnan vaikutuksista lisääntyy.
Tasa-arvon edistäminen 6 7
Henkilöiden yhdenvertainen kohtelu sukupuolesta riippumatta.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 6 8
Osa yrityksistä saattaa toimia arvokkaassa kulttuuriympäristössä (esim. Unescon maailman perintökohteiden suoja-alue). Yritysten toimintaedellytysten parantaminen ylläpitää myös kulttuuriympäristöä.
Ympäristöosaaminen 8 8
Yrityksiin saati tieto ympäristöarvoista välittyy yrityksen henkilöstön kautta laajemmalle (mm. perheisiin).

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli kehittää pienten ja keskisuurten pk-elintarvikeyritysten tuotekehitykseen, innovaatioprosesseihin sekä tuoteturvallisuuteen liittyvän osaamisen tasoa. Hankkeen tavoitteena oli myös lisätä elintarvikeyritysten vientiosaamista ja yritysten välisiä yhteistyömalleja sekä tehostaa elintarvikealan TKI-yhteistyötä. TKI-yhteistyön puitteissa tärkeänä toimenpiteenä oli hankehenkilöstön osallistuminen Satakuntaliiton koolle kutsumaan Satakunnan elintarvikealan TKI-foorumiin. Toimenpiteinä yleisellä tasolla olivat tiedon kokoaminen eri lähteistä ja tiedotus hankkeen tarjoamasta osaamisesta räätälöidyissä asiantuntijaluennoissa. Lisäksi tietoa välitettiin uutiskirjeillä ja hanketta toteuttavan tahon nettisivujen kautta.

Hankkeessa on haastateltu henkilökohtaisesti 22 elintarvikealan yrityksen edustajaa Satakunnasta. Yrityshaastattelujen pohjalta tehdyn tarvekartoituksen myötä on pidetty kolme ajankohtaisseminaaria. Tilaisuuksiin osallistui monia elintarvikealan yrittäjiä ja hankehenkilöstöä. Hankehenkilöstö on lisäksi hakenut ja välittänyt tietoa osallistumalla niin kotimaan- kuin ulkomaan tilaisuuksiin. Tietoa on haettu muun muassa ulkomaan messuilta ja erilaisista kotimaan tilaisuuksista.

Hankkeesta on tiedotettu muille sidosryhmille erilaisten palaverien (muun muassa Leipäkori-hanke, Innotori-hanke, Rauman elinkeinotoimi ja Huittisten kaupunki) yhteydessä.