Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72427

Hankkeen nimi: Ruokalaakso Kuopio - käynnistämissuunnitelma

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.12.2016 ja päättyy 31.5.2017

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Itä-Suomen yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 2285733-9

Jakeluosoite: Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, PL 1627

Puhelinnumero: 0294 45 1111

Postinumero: 70211

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.uef.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: VON WRIGHT ATTE JOHANNES

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Professori (emeritus)

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: atte.vonwright(at)uef.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0505376030

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Ruokalaakso Kuopio -käynnistyssuunnitelmassa luodaan edellytykset elintarvikealan keskitetylle, uusinta tietoa hyödyntävälle tuotekehitykselle Pohjois-Savossa. Tavoitteena on vahvistaa maakunnan elintarvikesektorin toimintaedellytyksiä luomalla yhteistyöverkosto alkutuotannon toimijoiden, elintarvikeyritysten sekä tutkimus-, koulutus- ja kehitysorganisaatioiden välille. Keskeisenä toimijana ja hankkeen koordinoijana on Itä-Suomen yliopisto. Yhteistyötahoja ovat Savonia ammattikorkeakoulu, Kehitysyhtiö Savo Grow, Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira), Terveyden ja hyvinvoinnin laiots (THL), Teknologian tutkimuskeskus VTT-Oy (VTT)ja Luonnonvarakeskus (Luke) sekä erityisesti elintarvikealan yritykset.

Hankkeen toimenpiteet jakaantuvat kolmeen osakokonaisuuteen (työpakettiin)tuloksineen:
1. Toimintaympäristön kartoistus; tulos: toimijoiden identifiointi ja sitouttaminen
2. Konkreettisten kehittämisalueiden identifiointi; tulos: Toimintaympäristön tarpeiden pohjalta määritetään erityisen keskeiset kehittämisalueet ja - tarpeet ja niiden edellyttämät toimenpiteet
3. Ruokalaakso-Kuopio toteuttamissuunnitelma; tulos: Työpaketissa 2 määritetyille keskeisille kehittämislaueille suunnattavien hankkeiden ja vastuutahojen nimeäminen, toteuttamistavat ja -aikataulut
Hankkeessa luodaan pohja viiden vuoden pilottijaksolle, jonka aikana toteutetaan yritysyhteistyönä tuotekehitystä välittömästi tukevia tutkimushankkeita (ks. työpaketti 3)ja luodaan pohja pysyvälle "Ruokalaakso Kuopio" toimintamallille

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat maakunnan elintarviketuottajat ja elintarvikeyritykset, joiden tarpeita hanke ensisijaisesti palvelee.

Hankkeen avulla voidaan myös ohjata muualla toimivien elintarvikeyritysten sijoittumista Kuopioon.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisiä kohderyhmiä ovat ensiksikin kuluttajat, joiden käytettävissä oleva tuotevalikoimaa paranee sekä laadullisesti että määrällisesti

Kohderyhmäksi voidaan määritellä myös "Ruokalaakso Kuopion" piirissä toimivat tutkijat ja opiskelijat, joiden sijoittumista yliopiston ulkopuoliseen työelämään kiinteytyvät yrityskontaktit parantavat.

Hankkeesta voi olla hyötyjä myös tuotantoeläimille (lisääntynyt hyvinvointi, parantunut ravitsemus) sekä ympäristölle (pienentyneet päästöt ja hävikit, raaka-.aineiden tehostettu käyttö)

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 48 867

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 48 867

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 61 084

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 61 084

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion, Varkauden, Koillis-Savon, Sisä-Savon, Ylä-Savon

Kunnat: Kiuruvesi, Lapinlahti, Vesanto, Kuopio, Siilinjärvi, Rautavaara, Tervo, Sonkajärvi, Tuusniemi, Keitele, Kaavi, Rautalampi, Suonenjoki, Vieremä, Varkaus, Leppävirta, Pielavesi, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, PL1627

Postinumero: 70211

Postitoimipaikka: Kuopio

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Kyseessä on hanke, jolla ei ole suoranaisia vaikutuksia sukupuolijakautumaan toimintaympäristössä. Elintarvikeyritykset ovat kuitenkin varsin naisvaltaisia työympäristöjä, joten näiden yritysten toimintaedellytysten parantaminen edistää myös naisten työuria ja ammatillista edistymistä tai naisten toimintamahdollisuuksia yrittäjinä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Hankkeen konkreettisessa toteuttamisessa ei ole sellaisia osioita, joissa sukupuolinäkökulmaa tulisi erityisesti korostaa. Hankeeseen ei liity pitkäaiakisia reksytointeja, ja hankkeeseen palkattavista henkilöistä toinen (Atte von Wright) on mies ja toinen (Jenni Korhonen) nainen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite on yritysten toimintaedellytysten parantaminen. Sukupuolten tasa-arvo otetaan luonnollisesti huomioon, mikäli tämä jossakin erityistapauksessa tulee ajankohtaiseksi.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 5
Elintarvikeprosessien kehitys merkitsee raaka-aineiden tehokkaampaa käyttöä ja oienempää hävikkiä (mikäli vasinainen Ruoklaakso-Kuopio hanke toteutuu)
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ilmastonmuutosten suhteen hanke on neutraali
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutuksia
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutuksia
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutuksia
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 5
Toteutuessaan hanke voi pienentää syntyvän jätteen määrää prosessien tehostuessa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei vaikutuksia
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 9
Elintarviketuotantoa voidaan rakentaa kestävälle pohjlee sekä tehostamalla kestävää alkutuotantoa että elintarvikkeiden jalostusta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Hankkeella ei vaikutuksia
Liikkuminen ja logistiikka 5 5
Hanke toteutuessaan voi ohjata yritysten sijoittumista Kuopioon tai Pohjois-Savoon ja vähentää niiden tuotekehitykseen, tuotantoon ja markkinointiin liittyviä logistisia ongelmia
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 10
Toteutuessaan hanke edistää Pohjois-Savon elintarvikesektoria, työllisyyttä ja yleistä hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hanke on tasa-arvotavoitteiden suhteen neutraali.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 5 5
Vahvistamalla Pohjois-Savon merkittävää elinkeinosektoria hanke edistää alueen hyvinvointia ja sen asukkaiden yhdenvertaisuutta muun Suomen asukkaiden kanssa.
Kulttuuriympäristö 3 5
Toimiva elintarvikesektori on elävän maaseudun perusedellytys. Maaseudun kulttuurimaisema taas on mitä perinteisin ja luonteenomaisin Pohjois-Savon maisema ja viihtyvyyselementti.
Ympäristöosaaminen 3 5
Prosessien ja tuotantotapojen tehostuminen säästää ympäristöä ja luonnonvaroja

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen aikana kartoitettiin pohjois-savolaisten elintarvikealan keskeisten toimijoiden (Itä-Suomen yliopisto, Savonia ammattikorkeakoulu, Kehitysyhtiö SavoGrow)sekä sektoritutkimuslaitosten (Luke, Evira) keskinäiset yhteistyövalmiudet sekä maakunnan elintarvikeyritysten tällaiseen yhteityöhön kohdistuvat toiveet. Tarkoituksena oli luoda pohja toimintamallille, jolla varmistetaan elintarvikealan yrityksille yhden luukun palvelukonsepti ja pääsy niiden tarvitsemiin koulutus-, tutkimus-, ja tuotekehityspalveluihin. Lopputuloksena on toimenpide-ehdotus, jossa kunkin toimijan roolit on määritetty ja jossa on hahmoteltu tulevan yhteistyön organisaatio sekä identifioitu maakunnan kehitystarpeet. Ehdotuksessa esitetään varsinaisen Ruokalaakso-hankkeen hakemista yliopiston, Savonian ja SavoGrow:n yhteistyönä siten, että toiminta voitaisiin aloittaa vuoden 2018 alussa.