Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72499

Hankkeen nimi: Futuria-Elintarvikekehitys: tiedosta käytäntöön

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2017 ja päättyy 31.3.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Suonenjoen kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0208061-4

Jakeluosoite: PL 13

Puhelinnumero: 017 513 311

Postinumero: 77601

Postitoimipaikka: Suonenjoki

WWW-osoite: http://www.suonenjoki.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: NIEMITALO VUOKKO KRISTIINA

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: projektipäällikkö / SavoGrow Oy

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: vuokko.niemitalo(at)savogrow.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0207 464 629

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeessa uudistetaan tuotekehitystiloja ja -palveluja. Hankkeen tärkeimmät tavoitteet ovat:
- koulutus- ja tuotekehityspalvelujen tuotteistaminen
- tilojen muuttaminen laitoshyväksynnän vaatimusten mukaisiksi, jolloin tilat soveltuvat liha-, kala- ja maitovalmisteiden pilottituotantoon
- tilat päivitetään nykytekniikan mukaisiksi ja uusien käyttäjäryhmien tarpeisiin sopiviksi (erityisesti liha-, kala- ja maitoalan laitosten tarpeisiin)
- tuotekehityskoulutuksen ja -toiminnan systematisointi

Tavoitteisiin päästään oppilaitosten ja yritysten tarpeiden selvityksellä, rakenteellisilla muutoksilla, laiteinvestoinneilla ja tuotekehityspalveluiden ja -koulutuksen systematisoinnilla.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Elintarvikealan oppilaitokset, yritykset ja kehittämisyksiköt Pohjois-Savossa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Elintarvikealan toimijat lähimaakunnissa ja muualla Suomessa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 202 297

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 151 364

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 288 996

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 216 235

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion, Varkauden, Koillis-Savon, Sisä-Savon, Ylä-Savon

Kunnat: Kiuruvesi, Lapinlahti, Vesanto, Kuopio, Siilinjärvi, Rautavaara, Tervo, Sonkajärvi, Tuusniemi, Keitele, Kaavi, Rautalampi, Suonenjoki, Vieremä, Varkaus, Leppävirta, Pielavesi, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Jalkalantie 6

Postinumero: 77600

Postitoimipaikka: Suonenjoki

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Analyysi sukupuolinäkökulmasta: - Elintarvikeala työllistää paljon naisia, yritysten lisääntyminen parantaa naisten työllisyyttä - hankkeen toimenpiteet eivät ole millään tavalla sukupuoleen sidoksissa Analyysissä ei ole käytetty ulkopuolisia asiantuntijoita.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Toimintaympäristön analyysin perusteella sukupuolinäkökulmaa ei tarvitse erikseen huomioida tässä hankkeessa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen sisältö ei ole sukupuolisidonnainen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 3
Järvikalan tuotteistaminen ekologisesti kannattavaa. Tilat mahdollistavat tuotekehityksen lähialueella.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei vaikutusta
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutusta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutusta
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 3
Lähialueen raaka-aineiden tuotekehitys tuotteiksi helpottuu.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei vaikutusta
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 6
Elinkeinorakenne lähialueella painottunut elintarviketeollisuuteen. Helpottaa nykytekniikan testaamista ja käyttöönottoa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 3
Tuotekehityspalvelujen ja -koulutusten tuotteistaminen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 3
Paikallisten tuotekehitystilojen monipuolistuminen vähentää yritysten liikkuvuuden tarvetta kauempana sijaitseviin tk-tiloihin.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Tukee elintarvikeyritysten toimintaedellytyksiä
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei vaikutusta
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei vaikutusta
Kulttuuriympäristö 0 0
EI vaikutusta
Ympäristöosaaminen 3 4
Ympäristöjärjestelmien vaatimusten mukainen toiminta ja ympäristöasioiden huomioiminen koulutuksissa.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa uudistettiin Yrityspuisto Futuriassa Suonenjoella sijaitsevat tuotekehitystilat leipomoa lukuun ottamatta. Rakenteelliset muutokset ja laitehankinnat tehtiin sillä ajatuksella, että käytännössä pystytään palvelemaan koko elintarvikesektoria. Tilat (Vegeria + pakkaamo) remontoitiin laitoshyväksynnän vaatimusten mukaisiksi, joten nyt uudistetut tilat sopivat marja- ja kasvispohjaisten tuotteiden lisäksi myös liha-, kala- ja maitovalmisteiden tuotekehitykseen ja koevalmistukseen. Tiloihin hankittiin 12 täysin uutta laitetta sekä mm. ovien eteen uudentyyppiset hygieniamatot, joilla estetään kontaminaatio kengistä, liikuteltavista vaunuista tai muista kuljetusvälineistä.

Hankkeen aikana uudistettiin omavalvontaan, dokumentaatioon, tuotekehitykseen ja tilojen markkinointiin liittyviä asioita. SavoGrown nettisivuilta löytyy nyt mm. laiteluettelo, hinnasto, sähköinen varauskalenteri ja muuta lisätietoa kuvien kera.