Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72680

Hankkeen nimi: Exit Business - Yritykset Myyntikuntoon

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2017 ja päättyy 28.2.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Itä-Savon Uusyrityskeskus ry

Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys

Y-tunnus: 1468776-3

Jakeluosoite: Puistokatu 1

Puhelinnumero: 0400-704624

Postinumero: 57100

Postitoimipaikka: Savonlinna

WWW-osoite: http://savonlinna.uusyrityskeskus.fi/

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: ROUVINEN JUHANI

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: juhani.rouvinen(at)uusyrityskeskus.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400-704624

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Lähtökohtatilanne hankkeelle:

Suomen yrittäjistä 55–74-vuotiaita on n. 78 000. Suomen Yrittäjien valtakunnalliseen omistajanvaihdosbarometriin 2015 vastanneista yrittäjistä 79 % arvioi yritystoiminnasta luopumisensa tapahtuvan vuosina 2015-2020. Lukumäärä on siten ollut kasvussa verrattuna v. 2012 tutkimukseen. Osa yrityksistä lopettaa palvelujen/tuotteiden kysynnän vähyyteen/elinkaaren päättymiseen mutta seuraavan kymmenen vuoden aikana arvioidaan omistajanvaihdoksen olevan ajankohtainen yli 50 000 yrityksellä, mikä tarkoittaa n. 5000 omistajanvaihdosta per vuosi. Todennäköisimpinä omistajanvaihdoksen toteutumismuotona yrittäjät näkevät liiketoiminnan tai yrityksen myynnin ulkopuoliselle (39 % vastanneista). Vajaa neljännes (23 %) uskoo löytävänsä jatkajan perheen sisältä, 7 % ilmoitti, että samassa yrityksessä on muita omistajia, jotka jatkavat toimintaa ja 27 % vastaajista arvioi yrityksen toiminnan loppuvan kokonaan (ja lopuissa on jokin muu ratkaisu). Suomen Yritysvälittäjäin liiton ja Finnveran arvio toteutuvista omistajanvaihdoksista on kuitenkin vain n. 2000 kpl. Miksi sitten yritykset eivät vaihda omistajaa?
Suomen Yrittäjät viittaavat omassa julkaisussaan ”Omistajanvaihdos” ranskalaistutkimukseen, jossa selvitettiin toteutuneiden omistajanvaihdoksien suhdetta yrittäjien omiin aikomuksiin eri ikäluokissa. Alle 54-vuotiaiden kohdalla suunnitellut omistajanvaihdokset toteutuivat lähes 100 %:sti. Yli 55-vuotiaiden kohdalla puolestaan vain alle puolet aikomuksista toteutui. Suomessa tilanteen uskotaan olevan samankaltainen, eli mitä myöhäisemmäksi omistajanvaihdos siirtyy, sitä hankalampi se on toteuttaa.

Ongelma:

Vuosina 2015-2016 toteuttamamme Kontrahti-hankkeen kautta saimme huomata, että ne luopuvat yritykset, joiden liikevaihto oli alkanut laskea, tuloskunto heiketä, uusasiakashankintaan eikä tuotekehitykseen enää panostettu, oli ostajan kiinnostuksen herääminen ja rahoittajien mukaan saaminen hankalaa. Tähän syynä oli useimmiten yrittäjien ikääntymisestä johtunut laantunut halu kehittää enää toimintojaan. Velat oli maksettu, vakuudet vapautuneet ja tullaan pienemmillä ponnistuksilla toimeen. Tämän seurauksena Yritykset eivät enää olleet kaikki myyntikunnossa. Etelä-Savossa yli 50-vuotiaita yrittäjiä on n 4600kpl. Maakunnan työpaikkojen säilymisen ja elinvoiman kannalta, että nämä yritykset saadaan tervehdytettyä eli myyntikelpoisiksi ja löydettyä heille jatkajat. Savonlinnan talousalueella pelkästään on 1419 yli 50-vuotiasta yrittäjää, jotka ovat tulossa sukupolvenvaihdoksen eteen lähivuosina.

Kohderyhmänä on selkeäsi kaikki nämä talousalueen ikääntyvät mikro- ja PK-yrittäjät. Kun yritykset saadaan myyntikuntoisiksi, jatkajia haetaan mm. Suomen Uusyrityskeskusverkoston kautta, joissa yrittäjäpotentiaalia on valmiina n 24.000 kpl yrittäjiksi tai jatkajiksi aikovaa.

Exit-Business - Yritykset Myyntikuntoon-hanke pyrkii ohjaamaan Savonlinnan talousalueella kohderyhmään kuuluvat yritykset asiantuntijoiden kautta toteutettavien avoimien koulutusten, sekä henkilökohtaisten kanssakäymisten kautta Exit-Business prosessiin. Tällöin työpajakoulutusten ja neuvonnan avulla luopuvat yrittäjät pystyvät itsenäisen toiminnan kautta valmistautumaan edessä olevaan omistajanvaihdokseen hyvissä ajoin paremmalla talouskunnolla. Työpajakoulutusten ja henkilökohtaisen neuvonnan jälkeen asiakkaita ohjataan tarvittaessa Elyn ja muiden asiantuntijapalvelutarjoajien toimenpiteiden piiriin.

Koulutusten, työpajojen ja sparrausten kautta valmistautuminen parantaa yrityksen kilpailukykyä ja kannattavuutta. Yrityskohtaisen analysoinnin avulla voidaan todeta tarvittavat korjattavat toimenpiteet, jotka kaipaavat tehostamista. Analysoinnin kautta katsotaan yrityksen nykyhetken tilanne, tuotteiden ja palvelujen elinkaari, tuleva kysyntä, nykyaikaisen markkinoinnin hyödyntäminen, mahdollinen automatisointi tai osatoimintojen ulkoistaminen. Olennaisena osana huomiota kiinnitetään yritysten toimintojen kustannustehokkuuteen ja tuloskunnon ylläpitämiseen. Tulevan yrityskaupan kannalta katsotaan myös taserakenne ja haetaan ratkaisuja mahdollisiin ylijäämäerien poistamiseen eli taseen puhdistukseen. Myyntikuntoiselle yritykselle löytyy helpommin ostaja/jatkaja. Myös rahoittajat ovat kiinnostuneempia rahoittamaan terveen yrityksen jatkamista. Hanke tuottaa tarvittavia taloushallinnon, markkinoinnin ja johtamisen asiantuntijakoulutusta sekä verotuksen koulutusta yritysmyynnin oikeaan ajoitukseen.

Hanke kehittää yhteistyötoimintaa alueellisten uusyrityskeskusten, kehitysyhtiöiden, rahoittajien, oppilaitosten ja oppisopimustoimistojen kanssa. Hankkeen aihe on erittäin ajankohtainen, johtuen myös suurten yrittäjäikäluokkien ikääntymisestä.

Hanke tekee yhteistyötä Etelä-Savon Ely-keskuksen, TE-toimiston, Verohallinnon, Yrittäjäjärjestöjen, Kauppakamarin ja Finnveran kanssa rakentamalla selkeämpää palvelupolkua omistajanvaihdoksen eteen tuleville yrittäjälle.

Etelä-Savon alueella on 4600 yli 50-vuotiasta yrittäjää. Yrityksiä tulee jatkuvasti sukupolvenvaihdoksien eteen ja on maakunnan ja sen kaikkien kuntien osalta tärkeää, että yritykset ovat menestyviä, työllistäviä ja toimintaansa jatkavia, vaikka luopuva yrittäjä poistuu yrityksestä. Tällä saadaan osaltaan ylläpidettyä alueiden elinvoimaa.

Hanke tuottaa ostopalveluina asiantuntija- ja koulutuspalveluja luopville yrittäjille siten, että tavoitteena on saada oikeilla ennakoivilla toimenpiteillä yrityksen myyntikelpoisimmiksi.

Hankkeen tavoitteena on saada hankkeen aikana 100 yritystä koulutuksiin ja 50 erillisiin yrityskohtaisiin Exit-prosesseihin.
Tehdään yrityskohtaiset strategiaprosessipolut omistajanvaihdokseen ja tuetaan niiden eteenpäin viennissä, yrittäjän oman aktivoinnin kautta. Strategiaprosessit jäävät yrittäjille itselleen jatkotoimenpiteitä varten.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Savonlinnan talousalueen Ikääntyvät/luopuvat mikro- ja pk-yrittäjät 1419 kpl, jotka haluavat tervehdyttää yritystoimintojaan ja tehdä Exit-strategian.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Yritystoimintaansa laajentavat pk-yritykset, jotka ovat mahdollisia luopuvan yrittäjän liiketoiminnan ostajia (liikevaihdon lisääjiä)
Suomen Uusyrityskeskus verkoston yrittäjyyttä suunnittelevat asiakkaat n. 24.000 kpl
Yritysostoa suunnittelevat henkilöt
Työttömät työnhakijat
Valmistuvat opiskelijat

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 168 392

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 168 392

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 280 652

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 280 652

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Savonlinnan

Kunnat: Enonkoski, Savonlinna

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Puistokatu 1

Postinumero: 57100

Postitoimipaikka: Savonlinna

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 5, joihin työllistyvät naiset 5

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 149.00, joihin työllistyvät naiset 54.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Luopuvat ja jatkavat yrittäjät voivat olla kumpaa sukupuolta hyvänsä, sukupuolineutraali hanke.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Luopuvat ja jatkavat yrittäjät voivat olla kumpaa sukupuolta hyvänsä, sukupuolineutraali hanke.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoite yritysten toiminta/kilpailukyvyn parantaminen. Luopuvat yrittäjät ja jatkajat voivat olla kumpaa sukupuolta hyvänsä, sukupuolineutraali hanke.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Koulutusten ja yrityskohtaisten tervehdyttämisprosessien kautta yritysten tuloskunto ja kilpailukyky parantuu. Tätä kautta alueellinen elinvoima lisääntyy säilyvien työpaikkojen myötä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteina olivat talousalueen ikääntyvien Mikro- ja PK - yrittäjien yritysten elinvoimaisuuden parantaminen saamalla yritysten tuloskuntoa paremmaksi, hankkeen prosessien, koulutusten, avointen työpajojen, henkilökohtaisen neuvonnan sekä asiantuntija seminaarien kautta ja saada hiipuvia yrityksiä myyntikuntoisimmiksi. Toisena tavoitteena oli näille myyntikuntoisille yrityksille jatkajien löytyminen, joilla ei ollut yritystoiminnan jatkajaa tiedossa. Kolmantena tavoitteena oli myöskin hakea jatkajia ja onnistuneiden omistajanvaihdosten kautta säilyttää alueella elinkelpoisia yrityksiä, työpaikkoja ja tätä kautta alueen elinvoimaisuutta. Hankkeen tavoitteina olivat:
Järjestää 6-12 koulutusta/seminaaria. Saada koulutuksiin kahden vuoden aikana 100 yritystä, aktiivisiin prosesseihin 50 yritystä, toteuttaa 10 omistajanvaihdosta, ja tehdä 10 kpl arvonmäärityksiä omistajanvaihdoksiin tuleville yrityksille.

Hankkeen aikana järjestettiin 12 avointa seminaaria, joihin oli yhteensä 229 osallistujaa. Tavoitteena 6-12 seminaaria/koulutusta ja 100 osallistujaa. Alkukartoitukseen osallistui 174 yritystä, joista aktiivisiin tervehdyttämisprosesseihin prosesseihin osallistui 129 yritystä. Tavoite oli 50 yritystä.

Hankkeen aikana toteutuneita omistajanvaihdoksia syntyi 56 kpl. Tavoite 10 kpl. Omistajanvaihdosten kautta alueella säilyi 166 työpaikkaa. Säilytettyjen työpaikkojen määrää ei asetettu tavoitteeksi.

Yrityksille tehtyjä arvonmäärityksiä toteutettiin 51 kpl. Tavoite oli 10 kpl.

Jatkavien yrittäjien kehittämistoimenpiteiden ansiosta myös uusia työpaikkoja syntyi 78 kpl. Tavoite 10.
Omistajanvaihdosten mukanaan tuomien investointien määrä alueelle oli 7,9M€. Investointitavoitetta ei asetettu hankkeelle.