![]() |
![]() |
Hankekoodi: A72689
Hankkeen nimi: Elintarviketalo alueellisen ruoantuotannon edistämiseksi Lapissa
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2017 ja päättyy 31.3.2018
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Lapin liitto
Hakijan virallinen nimi: Sodankylän kunta
Organisaatiotyyppi: Kunta
Y-tunnus: 0193169-1
Jakeluosoite: PL 60
Puhelinnumero: 0400618870
Postinumero: 99600
Postitoimipaikka: Sodankylä
WWW-osoite: http://www.sodankyla.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jukka Lokka
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehittämisjohtaja
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jukka.lokka(at)sodankyla.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0401460448
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Elintarviketalo alueellisen ruoantuotannon edistämiseksi Lapissa -hankkeessa laaditaan konsepti elintarviketiloista, joissa voi toimia useita eri tuotantoalojen toimijoita. Kokonaisuus sisältää tuotantotiloja, varastotiloja ja terminaalitoimintaa. Konseptin suunnittelussa kiinnitetään erityisesti huomiota elintarviketilojen energiatehokkuuteen ja vähähiilisyyden toteutumiseen.
Elintarviketalo on osa laajaa alueellista kokonaisuutta, jossa tavoitellaan lyhyempiä elintarvikkeiden tuotanto- ja jakeluketjuja, kuljetusten uudelleen järjestelyä ja elintarvikkeiden uusia tuotantomenetelmiä. Konseptissa huomioidaan tilojen rakenteelliset ratkaisut, vaiheittainen rakentaminen, uusien nopeasti kehittyvien energiajärjestelmien käyttöönotto ja jätteiden kierrätys, tavoitteena korkea energiatehokkuus.
Hankkeen tuloksena saadaan konsepti, jota voidaan käyttää perustana seuraavassa vaiheessa elintarviketalojen toteutus- ja rakennussuunnittelussa. Hankkeen aikana vahvistetaan yhteistyötä kuntien ja alueen toimijoiden välillä, pitkän aikavälin tavoitteena on kehittää toimiva logistinen verkosto alueellisen elintarviketuotannon edistämiseksi.
Hankkeen myötävaikutuksella käynnistyy lähivuosina elintarviketilojen rakentaminen, joiden avulla edistetään alueellisen ruoantuotannon ja elintarvikelogistiikan kehittymistä sekä tuotteiden jalostusasteen nostoa. Alueella tapahtuva jatkojalostus ja lyhyet kuljetusketjut edistävän pitkällä aikavälillä alueen työllisyyttä ja toimenpiteillä on positiivinen vaikutus aluetalouteen.
Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat julkisen sektorin toimijat, kunnat, kaupungit ja muut alueelliset organisaatiot, jotka tekevät työtä elinkeinojen kehittämiseksi. Konseptin on tarkoitus hyödyttää toimijoita, jotka suunnittelevat vastaavien monikäyttöisten elintarviketilojen rakentamista ja jotka voivat toimia rakennushankkeen käynnistäjänä.
Hankkeen välilliset kohderyhmät ovat maataloustuottajat ja elintarvikealan yrittäjät, jotka tarvitsevat käsittely- ja jalostustiloja yritystoiminnan kehittämiseen ja voivat saavuttaa synergiaetua eri tuoteryhmien käsittelystä samoissa tiloissa. Välillisenä kohderyhmänä ovat myös kuljetusalan yritykset, joita elintarvikkeiden terminaali ja logistiikan kehittäminen hyödyttää.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 54 401
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 42 760
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 68 001
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 53 450
Maakunnat: Lappi
Seutukunnat: Pohjois-Lapin, Rovaniemen, Tunturi-Lapin, Itä-Lapin
Kunnat: Sodankylä, Kittilä, Ranua, Kemijärvi
Jakeluosoite: PL 60
Postinumero: 99601
Postitoimipaikka: Sodankylä
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 7 | 7 |
Uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö lyhyet tuotantoketjut. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 5 | 5 |
Hankkeessa pyritään vähähiiliseen ratkaisuun. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 2 | 2 |
Vähähiilisyyden edistäminen. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 2 | 2 |
Hankkeessa kiinnitetään erityishuomiota esim. logistiikkaan. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei koske hanketta. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 8 | 8 |
Lyhyet tuotantoketjut, kiertotalous. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 6 | 7 |
Hankkeen tavoitteena. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 10 | 10 |
Aluetalouden voimistaminen. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 10 | 10 |
Hankkeen tavoitteena. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 10 | 10 |
Hankkeen tavoitteena. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 10 | 10 |
Hankkeen tavoitteena. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 10 | 10 |
Hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 2 | 2 |
Ruoka on yhdistävä tekijä kulttuureissa. | ||
Kulttuuriympäristö | 8 | 7 |
Paikallisruoan tuotanto. | ||
Ympäristöosaaminen | 7 | 7 |
Hankkeen tavoitteena luonnonvarojen kestävä käyttö. |
Elintarviketalo alueellisen ruoantuotannon edistämiseksi Lapissa -hankkeen tavoitteena oli laatia konsepti elintarviketiloista, joissa voi toimia useita eri tuotantoalojen toimijoita. Kokonaisuuden tuli sisältää tuotantotiloja, varastotiloja ja terminaalitoimintaa. Konseptin suunnittelussa kiinnitettiin huomiota elintarviketilojen energiatehokkuuteen ja vähähiilisyyden toteutumiseen.
Elintarviketalo on osa laajaa alueellista kokonaisuutta, jossa tavoitteena on edistää lähiruoan käyttöä ja tuotantoa. Elintarviketalossa tavoitellaan lyhyempiä elintarvikkeiden tuotanto- ja jakeluketjuja, kuljetusten uudelleen järjestelyä ja elintarvikkeiden uusia tuotantomenetelmiä. Konseptissa huomioitiin tilojen rakenteelliset ratkaisut, vaiheittainen rakentaminen, uusien nopeasti kehittyvien energiajärjestelmien käyttöönotto ja jätteiden kierrätys, tavoitteena kustannus- ja energiatehokkuus.
Suunnittelu kilpailutettiin julkisesti ja hankittiin asiantuntijayritykseltä ostopalveluna. Toteuttajaksi valittiin elintarviketeollisuuden ja logistiikkakeskusten kiinteistöjä suunnitellut RE Suunnittelu Oy. Hankeen tuloksena valmistunut konsepti on julkisesti kaikkien kuntien hyödynnettävissä seuraavassa vaiheessa elintarviketalojen toteutus- ja rakennussuunnittelussa.
Hankkeen myötävaikutuksella odotetaan käynnistyvän elintarviketilojen rakentaminen. Sen avulla edistetään alueellisen ruoantuotannon ja elintarvikelogistiikan kehittymistä sekä tuotteiden jalostusasteen nostoa, mikä vaikuttaa positiivisesti työllisyyteen ja aluetalouteen.