Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72719

Hankkeen nimi: Jatkuvatoimisen lääkkeenvalmistus- ja kehitysinfrastruktuurin kehittäminen ja toimintaedellytysten parantaminen (JATKUPRO)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2017 ja päättyy 31.10.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Itä-Suomen yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 2285733-9

Jakeluosoite: Yliopistoranta 1C

Puhelinnumero: 0294 45 1111

Postinumero: 70211

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.uef.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: KORHONEN OSSI ENSIO

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Apulaisprofessori, Farmasian laitos

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: ossi.korhonen(at)uef.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400445598

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Lääketeollisuus on tällä hetkellä merkittävän lääkkeiden tuotantoa koskevan murroksen keskellä. Lääkkeitä on perinteisesti valmistettu eräperusteisesti, vaikka käytännössä kaikki muut massateollisuuden alat (elintarvike-, petrokemian-, puunjalostus-, ja kaivosteollisuus yms.) ovat jo vuosikymmeniä toimineet jatkuvatoimisesti. Jatkuvatoimisen valmistuksen selkeät edut, kuten huomattavasti pienempi hiilijalanjälki, pienemmät laitteet ja tilat, parempi tuotannon ohjattavuus ovat tehostaneet tuotantoa jonka seurauksena energian ja luonnonvarojen käyttö tehostuu ja tuotanto tulee halvemmaksi. Nämä hyödyt ovat nyt saaneet myös lääketeollisuuden siirtymään kohden jatkuvatoimista lääkkeiden tuotantoa. Itä-Suomen yliopiston (UEF) Farmasian laitoksella on yliopisto- ja tutkimuskeskustasolla kansainvälisesti ainutlaatuinen tutkimusinfrastruktuuri jatkuvatoimisen lääkevalmistuksen (PROMIS-linjasto) tutkimukseen, tuotekehitykseen ja opetukseen.

Jatkuvatoimisten prosessien keskeinen kivijalka on reaaliaikainen prosessiseuranta ja -ohjaus. Tähän tarkoitukseen soveltuvat laitteistot ja ohjelmistot puuttuvat PROMIS-linjastolta, joten tällä hankehakemuksella on tavoitteena hankkia reaaliaikaiset prosessiseurantalaitteistot ja ohjelmistot, sekä prosessiohjaukseen tarvittavat ohjelmistot. Useissa tutkimuksissa on osoitettu lähi-infraspektroskopian (NIR) erinomainen soveltuvuus monien farmaseuttisten prosessien kriittisten laatuparametrien reaaliaikaiseen seurantaan. Tavoitteena onkin hankkia nykyaikaiseen NIR teknologiaan perustuva mittauslaitteisto PROMIS-linjastolle. Hankkeen avulla PROMIS-linjasto täydentyy kokonaisuudeksi, joka sisältää kaikki modernin jatkuvatoimisen lääketuotannon vaatimat elementit. PROMIS-linjasto on saavuttanut merkittävää huomiota lääketeollisuuden parissa ja PROMIS-keskus on jäsenenä eurooppalaisessa ECCPM-konsortiossa (European Consortium on Continuous Pharmacetical Manufacturing) jonka jäseninä on jatkuvatoimisen lääkevalmistuksen parissa työskenteleviä yliopistoja, lääketeollisuutta ja laitevalmistajia. Tämä hanke parantaa PROMIS-linjaston kilpailukykyä ja lisää sen vetovoimaa ECCPM konsortiossa ja edistää lääketeollisuus projektien saamista Itä-Suomen yliopistoon. Samalla se avaa ovia paikallisille SME yrityksille euroopanlaajusiin teollisuusverkostoihin PROMIS-keskuksen avulla.

Tällä hankkeella vahvistetaan UEF:n valmiuksia vastaamaan akateemisen huippututkimuksen kontaktipintaa elinkeinoelämän tarpeita vastaavaksi. Moderni mittausanalytiikka on strategisessa roolissa UEF:n ja Pohjois-Savon innovaatiokärkien joukossa. Laajassa katsannossa tämä hanke edistää terveysklusterin ”Innovatiiviset lääkkeet” tavoitteita kattaen myös tulevaisuuden innovatiivisen lääkevalmistuksen jatkuvatoimisen lääkkeenvalmistuksen periaatteita noudattaen.

Hankkeen mukana avautuvien uusien tutkimusvalmiuksien laajentaminen UEF:ssa liittyy läheisesti useaan alueen kehittämisen painopistealueisiin Pohjois-Savossa 2014-2020; 1. Pk-yritysten kilpailukyky (Yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen) 2. Uuden tiedon ja osaamisen tuottamien ja hyödyntäminen" (EAKR) tavoitteita (tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittymistä alueellisten vahvuuksien pohjalta). Lisäksi hanke edistää alueen yritysten innovaatiotoiminnan vahvistamista ja parantaa niiden yhteyksiä kansainvälisiin lääkealan toimijoihin. Uuden osaamisen ja tutkimusinfrastruktuurin vahvistaminen mahdollistaa uuden kaupallisen toiminnan edellytyksiä ja tarjoaa uusia innovaatioita prosessianalytiikkaan, sekä kehitys- ja tutkimuspalvelutarjoaman parantamista erityisesti alueen vahvistuvalle terveys- ja hyvinvointi innovaatioekosysteemille. Vahva akateeminen tutkimus yliopiston strategisissa tutkimushankkeissa mahdollistaa alueelle uusien yritysyhteistyö ja liiketoimintahyötyjen syntymisen ja toimii tärkeänä yhteistyörakenteena alueen SME- ja suuryrityksille. Tutkimusyhteistyö sektoritutkimuslaitosten (VTT) ja alueen ammattikorkeakoulujen (Savonia AMK) kanssa vahvistuu hankkeen mukana syntyvällä osaamisella ja infrastruktuurilla.

Hankkeen tuloksena Farmasian laitokselle syntyy maailman laajuisesti ainutlaatuinen tutkimus- ja toimintaympäristö jatkuvatoimisen lääkevalmistuksen tutkimukseen, jota paikalliset, kansalliset ja kansainväliset lääkealantoimijat voivat hyödyntää ominen innovaatioidensa testaukseen. Se avaa myös erinomaiset mahdollisuudet paikallisten toimijoiden verkottumiselle kansainvälisten toimijoiden kanssa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat paikalliset (Oplatek, Novald Medical, kahden muun paikallisen yrityksen kanssa käytävät neuvottelut ovat kesken), muut kotimaiset ja kansainväliset lääke- ja lähialojen teolliset toimijat, kansainväliset yhteistyöyliopistot, ECCPM, väitöskirjatutkijat sekä farmasian ja sekä mahdollisesti fysiikan opiskelijat.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat Savonia AMK, VTT, KYS sairaala-apteekki, paikalliset konepajayritykset (NIR antureiden liitoskappaleiden valmistajina), prosessi- ja automaatioyritykset, Big-data yritykset.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 107 241

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 102 427

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 128 201

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 126 323

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion

Kunnat: Kuopio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Yliopistoranta 1C

Postinumero: 70211

Postitoimipaikka: Kuopio

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Koska kyseessä on investointi hanke, sillä ei ole vaikutusta sukupuolinäkökulmaan.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Koska kyseessä on investointi hanke, sillä ei ole vaikutusta sukupuolinäkökulmaan.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Kyllä
Koska kyseessä on investointi hanke, sillä ei ole vaikutusta sukupuolinäkökulmaan.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 3
Jatkuvatoiminen lääkevalmistus tehostaa luonnonvarojen käyttöä, joten se vähentää luonnonvarojen käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 7 3
Jatkuvatoiminen lääkevalmistus alentaa energian käyttöä, joten se vähentää ilmaston muutosta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 3
Jatkuvatoiminen prosessi ja sen reaaliaikainen ohjaus vähentää erittäin merkittävästi materiaalikulutusta ja syntyvän jäteen määrää verrattuna erätoimiseen lääkevalmistukseen. Jos erätoimisessa valmistuksessa todetaan että erä ei täytä laatuvaatimuksia, koko erä menee ongelmajätteeksi.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 3
Hanke edistää paikallisen elinkeino elämän innovatiivisuutta ja kilpailukykyä, sekä verkostoitumista kansainvälisten toimijoiden kanssa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 10 5
Eräperustaisessa lääkevalmistuksessa välituotteet saatetaan joutua siirtämään tehtaasta toiseen joko, maan sisällä, eri maiden tai jopa eri mantereiden välillä. Jatkuvaoimisessa lääkevalmistuksessa koko tuotantoprosessi tapahtuu yhdessä paikkassa, jolloin logistiikka ja liikenteen kustannukset ja päästöt minimoituvat.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 6
Jatkuvatoimisessa lääkevalmistuksessa valmisteen laatua monitoroidaan reaaliaikeisesti jolloin lääkevalmisteiden laadunvarmistus paranee ja ihmiset saavat laadukkaampia lääkevalmisteita
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Itä-Suomen yliopiston (UEF) Farmasian laitoksella on yliopisto- ja tutkimuskeskustasolla kansainvälisesti ainutlaatuinen tutkimusinfrastruktuuri jatkuvatoimisen lääkevalmistuksen (PROMIS-linjasto) tutkimukseen, tuotekehitykseen ja opetukseen. Jatkuvatoimisten prosessien keskeinen kivijalka on reaaliaikainen prosessiseuranta ja -ohjaus. Tämän hankeen tavoitteena oli hankkia reaaliaikaiset prosessiseurantalaitteistot (monikanavainen lähi-infrapuna spektrometri (NIR)) ja se siihen tarvittavat ohjelmistot, eli hanke oli niin sanottu infrastruktuurihanke. Hankkeen avulla hankittiin 4-kanavainen NIR spektrometri sekä reaaliaikaiseen spektrianalytiikkaan soveltuva ohjelmistokokonaisuus. Hankintojen avulla parannettiin merkittävästi jatkuvatoimisen lääkevalmistuslinjaston toiminta- ja kilpailukykyä.