Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72776

Hankkeen nimi: Tuusniemen teollisuusalueen infrahanke

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.2. Pk-yritysten kannalta tärkeiden liikenne- ja logistiikkayhteyksien parantaminen (vain Itä- ja Pohjois-Suomessa)

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 3.4.2017 ja päättyy 31.12.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tuusniemen kunta

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0173128-6

Jakeluosoite: Keskitie 22

Puhelinnumero: 044 720 9040

Postinumero: 71200

Postitoimipaikka: Tuusniemi

WWW-osoite: http://www.tuusniemi.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Tuija Maarit Valta

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tuusniemen Teollisuus Oy:n toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tuija.valta(at)tuusniemi.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 720 9040

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteina ovat teollisuusalueen infrastruktuurista johtuvien yritystoiminnan rajoitteiden poistaminen, yritysten kehittämishankkeiden tukeminen ja teollisuusalueen laajentaminen.
Toimenpiteinä ovat Kankaalantien kaltevuus- ja korkeuserojen korjaaminen, tien jatkaminen Sepäntien teollisuusalueelle sekä uuden teollisuusalueen tien rakentaminen.
Tuloksina ovat teollisuusalueen logistisen tehokkuuden ja saavutettavuuden parantuminen kestävällä tavalla sekä uuden puunjalostusliiketoiminnan syntyminen alueelle.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat Tuusniemen teollisuusalueella sijaitsevat yritykset ja mahdollisesti myöhemmin alueelle sijoittuvat uudet yritykset.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välilliset kohderyhmät ovat Tuusniemen kunta ja asukkaat lisääntyneiden verotulojen ja työpaikkojen myötä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 281 400

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 281 400

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 562 800

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 562 800

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Koillis-Savon

Kunnat: Tuusniemi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero: 71200

Postitoimipaikka: Tuusniemi

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa on huomioitu sukupuolinäkökulma, mutta erityistä asiantuntijaa ei ole käytetty. Toimintaympäristöä on analysoitu tarkastelemalla alueelta kerättyä tilastotietoa mm. työllisyys-, työttömyys- ja koulutustilastoja. Teollisuusalueen yritykset huomioivat omissa laajentamishankkeissaan sukupuolinäkökulman, että työllistyminen uusiin työtehtäviin on mahdollista. Mm. Lahden Rakennustarvike Oy:n Tuusniemen höyläämön sormijatkoslinjan työpaikat sopivat myös naisille, koska työvaiheet on organisoitu niin, että ne ovat kevyitä. Naiset huomioidaan työpaikkojen sosiaalisia tiloja suunniteltaessa tai korjattaessa. Hanke parantaa molempien sukupuolten työllistymistä toimintaympäristössä sekä hankkeen aikana tiensuunnittelu- ja rakentamistöissä ja sen lisäksi välillisesti hankkeen valmistuttua alueelle sijoittuvissa yrityksissä. Tuusniemellä ja lähiympäristössä on paljon työttömyyttä, minkä vuoksi hanke lisää alueen työtilaisuuksia riippumatta henkilöiden sukupuolesta.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Paikalliset asukkaat, teollisuusalueen yritysten henkilöstö, tavarantoimittajat, tienrakentajat ym. voivat käyttää tietä sukupuolesta riippumatta. Sinänsä tiehanke on sukupuolineutraali, koska se kohdistuu kaikkiin ihmisiin sukupuolesta riippumatta. Tien ja teollisuusalueen infran rakentamisessa on työtehtäviä monipuolisesti molemmille sukupuolille. Rakentamisessa käytettävät koneet soveltuvat sekä miehille että naisille. Alueen maanrakennuskoulutuksessa opiskelee ja maanrakennusalan yrityksissä työskentelee myös naisia. Teollisuusalueella toimintaansa laajentavat yritykset ovat huomioineet sukupuolinäkökulman omissa kehittämishankkeissaan mm. höyläämöllä. Nykyaikaisessa puun- ja biojalostusteollisuudessa työpaikat eivät ole sukupuolisidonnaisia. Biojalostus on prosessiteollisuutta, jossa työtehtävät ovat pääsääntöisesti valvontatehtäviä ja perinteisessä puunjalostusteollisuudessa pystytään työtehtävät järjestämään sellaiseksi, että ne soveltuvat molemmille sukupuolille. Rakennustyömaalla ja työpaikoilla huomioidaan sosiaalisten tilojen tarve sukupuolinäkökulmasta. Monet teollisuusalueelle syntyvät laajennukset ja uudet liiketoiminnat ovat kehittämissuunnitelman mukaan automatisoituja ja koneellistettuja mekaanisen puunjalostuksen ja prosessiteollisuuden työpaikkoja.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, koska hanke on teollisuusalueen infrahanke. Sukupuolinäkökulma kuitenkin huomioidaan hankkeen aikana ja sen jälkeisessä toiminnassa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 10 10
Hanke on paikallisesti tapahtuva jatkuva kehityshanke, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät ja turvalliset liikenneyhteydet. Tämä tarkoittaa myös, että ympäristö, ihminen ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon päätöksenteossa ja rakentamisessa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 5
Hiilidioksidipäästöt pienenevät kulkuyhteyksiä parantamalla. Teollisuusalueen raskasta liikennettä ohjataan pois taajaan asutulta alueelta, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä taajamassa, vähentää onnettomuusriskiä ja lisää turvallisuutta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Tiehanke ei vaikuta kasvillisuuteen, eliöihin eikä luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 0
Tiehankkeella ei ole tieliikenteen osalta merkittävää vaikutusta pinta- ja pohjavesiin, maaperään sekä ilmaan, koska se on jo teollisuusalueella. Hanke voi jopa vähentää vaikutusta, koska tien kaltevuuseroja korjataan.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 10 0
Ylijäämämaa-ainekset pyritään hyöyntämään alueen maisemarakentamisessa. Alueelta tuleva pienpuu hyödynnetään energiajakeena.Vanhoja rakennekerroksia hyötykäytetään uuden tien rakentamisessa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 10
Hankkeella on välillinen vaikutus teollisuusalueen uuden yritystoiminnan kautta uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseen. Alueelle haetaan uutta liiketoimintaa puun- ja biojalostuksesta. Teollisuusalueen yrityksillä on toimintansa laajentamissuunnitelmia.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Rakennettu infra parantaa oleellisesti elinkeinotoiminnan laajenemista erityisesti kestävän kehittämisen näkökulmasta, koska hankeella tuetaan nykyisten puunjalostusalan yritysten laajentamishankkeita ja niistä syntyviä muita uusia liiketoimintoja. Lisäksi alueelle haetaan myös uutta puun- ja biojalostusliiketoimintaa. Teollisuusalueen logistiikan parantaminen parantaa myös alueen yritysten saavutettavuutta ja alueen houkuttelevuutta sinne sijoittuvien yritysten näkökulmasta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 0
Hankkeella on pieni vaikutus mahdollisen uuden yrityslähtöisen teollisuusalueen rakentamisen toimintamallin kehittämiseksi.
Liikkuminen ja logistiikka 10 0
Tiellä parannetaan alueella toimivien yritysten logistista kustannustehokkuutta. Rakennettava tie lyhentää matka-aikaa pääväylille ja hankalien sääolosuhteiden aikana liikennöitävyys paranee.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Alueen hyvinvointia edistetään teollisuusalueen kehittämisen myötä syntyvillä uusilla työpaikoilla. Tuusniemen työttömyysluvut ovat Pohjois-Savon korkeimpia. Hankkeella mahdollistetaan uusien työpaikkojen syntymistä kasvaviin yrityksiin.
Tasa-arvon edistäminen 0 5
Tasa-arvoa edistetään välillisesti, kun teollisuusalueelle syntyvät työpaikat ovat sukupuolineutraaleja ja niissä huomioidaan työtehtävien soveltuminen molemmille sukupuolille.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 5
Hankkeella ei ole suoraa vaikutusta. Hankkeella edistetään yhdenvertaisuutta lisäämällä alueen saavutettavuutta.Hankkeella edistetään välillisesti myös alueen asukkaiden yhdenvertaisuutta lisäämällä työllistymismahdollisuuksia sekä hankkeen aikana rakentamisvaiheessa että sen jälkeen syntyvissä työpaikoissa.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hankkeella ei ole suoraa vaikutusta.
Ympäristöosaaminen 0 0
Hankkeella ei ole suoraa vaikutusta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa toteutettiin Kankaalantien korjaus ja jatkaminen teollisuusalueen saavutettavuuden parantamiseksi. Teollisuusalueen logistiikkaa haitanneiden pullonkaulojen poistaminen vaikuttaa uusien liiketoimintojen syntymiseen pidemmällä tähtäyksellä.