Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A72995

Hankkeen nimi: TAPIO-Tarkkustekniikan poikkitieteelliset innovaatiot

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2017 ja päättyy 31.12.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Karelia Ammattikorkeakoulu Osakeyhtiö

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2454377-1

Jakeluosoite: Tikkarinne 9

Puhelinnumero: 016 260600

Postinumero: 80200

Postitoimipaikka: Joensuu

WWW-osoite: http://www.karelia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Anne Ilvonen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimus- ja kehittämisjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anne.ilvonen(at)karelia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358503116314

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Uutta kasvua etsittäessä on suomalaisessa yhteiskunnassa tehtävä uusia panostuksia poikkitieteellisten tuotteiden, tuotesovellusten, tuotantoprosessien ja palveluiden kehittämisessä. Erityisen hyviä kansainvälisesti johtavia uusia osaamisaloja on Suomessa saatu aikaan biopohjaisissa tuotteissa, lääketieteellisessä diagnostiikassa, biomateriaaleissa ja ympäristöbioteknologian sovelluksissa. Uusien soveltamisalojen kehittämisen keskiössä on yritysten, koulutusorganisaatioiden ja tutkimuslaitosten kyvykkyys tehdä tieteellisiä ja teknologisia rajoja rikkovia poikkitieteellisiä kokeiluja ja uusia avauksia. Innovaatioiden ja uusien synergisten toimintamallien merkitys talouden rakennemuutoksen moottorina sekä elinkeinotoiminnan ja työpaikkojen synnyttäjänä on yleisesti tiedostettu viime aikoina.

Tarkkuusteknologioiden soveltaminen on vienyt merkittävästi eteenpäin tuote- ja valmistusprosesseja ajoneuvoteollisuudessa, avaruusteollisuudessa, mikroelektroniikassa, telekommunikaatiossa, lääketieteellistä kuvantamisessa ja diagnostiikassa. Euroopan komissio on määrittänyt joukon avainteknologioita, jotka tulevat vaikuttamaan Euroopan teollisuuden rakenteen kehittymiseen vuoteen 2020 mennessä. Näitä avainteknologioita ovat nanoteknologia, mikro- ja nanoelektroniikka, puolijohdeteknologiat, kehittyneet materiaali- ja valmistusteknologiat, bioteknologia ja fotoniikka.

Tarkkuustekniikan ja biotalouden potentiaalisia kehityskohteita eri toimialoilla ovat vesien käyttö ja puhdistaminen, maaperän puhdistus ja ennallistaminen, jätteiden ja sivutuotteiden käsittely, uudet biomassan lähteet, biomassojen uudet käyttösovellukset biojalostamoissa, bioenergian tuotanto ja terveellinen ravitsemus. Merkittävää kasvupotentiaalia on erityisesti elintarviketeollisuudessa, ympäristön puhtauden mittaamisessa ja monitoroinnissa sekä energiatehokkaissa ratkaisuissa. Uutta kasvua etsittäessä on jatkuvasti panostettava avainteknologioiden tutkimukseen, investointeihin ja poikkitieteelliseen teolliseen soveltamiseen.

Tarkkuusteknisiä tuotteita valmistavissa alan yrityksissä ja tutkimusyksiköissä on havaittu ongelmalliseksi toteuttaa ja testata täysin uusia innovaatioaihioita uusille toimialoille. Tällaisille rohkeille uusille kokeiluille on erityisesti tarvetta esimerkiksi biotalouden prosesseissa sekä elintarvikkeiden tuotannossa.

Kareliassa ja tarkkuusvalmistusta harjoittavissa pk-yrityksissä on havaittu, että yksittäinen toimija (yritys tai tki-toimija) ei kykene hahmottamaan uusien tuotteiden tai tuotantoprosessien kehittämiskokonaisuutta uusilla toimialoilla. Tarkkuusteknologioiden uudet soveltamisalueet jäävät usein vain pelkiksi kehittämisaihioiksi, koska uusien soveltamiskohteiden kriittisten teknillisten ja taloudellisten reuna-ehtojen hahmottaminen ei onnistu yksittäisiltä toimijoilta. Uutta poikkitieteellistä sovellusta kehitettäessä tulee olla kasassa riittävän monitaitoinen tiimi, joka kykenee yhdessä hahmottamaan tarvittavan kehittämispolun kartoittamaan ja hahmottamaan asiakastarpeen sekä sen toteuttamiseen tarvittavan teknologian.

Tarkkuustekniikan poikkitieteelliset innovaatiot-projekti (TAPIO-projekti) selvittää yhdessä Karelian ja tarkkuusvalmistusta harjoittavien yritysten kanssa millaista osaamista tarvitaan poikkitieteellisesti tarkkuustekniikkaa hyödyntävien innovaatioiden synnyttämisessä ja tuotannollistamisessa esimerkiksi seuraavilla osaamisalueilla:

- Polttoprosessien puhtauden mittaamisessa (partikkelipitoisuudet, mittalaitteiden miniatyrisointi, tiukentuneet partikkelipitoisuuksien mittausrajat)
- Elintarviketuotannon prosessien mittaamisessa (kontaminaatiot, pitoisuuksien mittaaminen, seossuhteet nesteillä)
- Kasvihuonekasvatuksessa (kasvun tehostaminen valolla, tehokas valon käyttö, valon vaikutus laatuun ja säilyvyyteen)
- Jäteveden prosessoinnissa (puhtauden mittaaminen valolla, partikkelipitoisuudet)
- Energian tuottaminen biomassasta (mittalaitteet vaativiin olosuhteisiin, kaasuntuoton tehostaminen funktionaalisilla rakenteilla)


Hanke toteutetaan yhdessä yritysten ja Karelian kanssa työpakettien muodossa. Työpaketeille tavoitellaan yritysten ja Karelian yhteistyön syventämistä ja toimijoiden uusien toimintatapojen muodostumista. Työpaketeissa kehitetään elinkeinoelämää tukevaa soveltavaa tutkimusta, selvityksiä ja demonstraatioita.

Työpaketti 1. Markkinanäkemyksen ja asiakastarpeen hahmottaminen

Työpaketissa etsitään uusia yhteisiä toimialoja, jotka voisivat saada tarkkuustekniikkaa sisältävien tuotteiden hyödyntämisestä markkinaetua tai kokonaan uutta spin off yritystoimintaa. Näitä toimialoja löytyy esimerkiksi biotaloudessa, kasvihuoneviljelyssä, jätevesien käsittelyssä sekä elintarvikkeiden tuotannossa.

Tuotokset:
- Selvitysraportti toimialoista joihin uusia avauksia tarkkuustekniikan hyödyntämisestä tuotteissa voidaan tehdä.
- Road map tarkkuustekniikan uusien avauksien hyödyntämiseen toimialoittain
- Teknologiainvestointiselvitys (tarvitaanko uusia korkean teknologian investointeja, tulevaisuuden ennakointi investointien kautta)

Työpaketti 2. Teknologianäkemyksen ja teknologisen osaamisen kartoittaminen

Kartoitetaan haastattelututkimuksena tuotannollisten toimialojen (energia, elintarvike, optiikka, mittaaminen) yritysten ja sidosryhmien osaaminen ja valmiudet tarkkuustekniikkaa sisältävien tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa. Yhteistyössä yritysten ja Karelian kanssa selvitetään mitkä seikat (esim. suunnittelu, materiaalit, elektroniikka, valmistustekniikat, kontaminaatiot, viranomaismääräykset, käyttöolosuhteet ja mittaaminen) tulee huomioida, jotta poikkitieteellisiä tarkkuustekniikkaa sisältäviä tuotteita kyettäisiin valmistamaan uusille toimialoille.

Työpaketissa toteutetaan hanketoimijoiden (yritykset ja tutkimusosapuolet) poikkitieteellisen teknologian selvitysmatkat (2 kpl matkoja, kuhunkin matkaan osallistuttava vähintään kaksi yritysedustajaa kahdesta eri yrityksestä):
- teknologian tutustumismatka bioenergiantuotanto, energiatuotannon koulutusorganisaatiot ja päästöjen hallinta: Itävalta (Fachhochschule Burgenland energiatekniikka, HET Energiatec GmbH, Windhager Zentralheizung GmbH ja HERZ Energietechnik GmbH)
- korkean teknologian suunnittelun, valmistuksen ja soveltamisen teknologiamessut kuten Hannover Messe, tuotantoteknologioiden ja tuotteiden teknologiamessu (konepajatuotteet, valmistustekniikka, robotiikka, koneet ja laitteet) suurin teollisuus messu Euroopassa, lokaatio Hannover Saksa

Tuotokset:
- Haastattelututkimusten kokoava raportti teknologianäkemyksestä ja teknologisen osaamisen kartoittamisesta
- Matkaraportit

Työpaketti 3. Osaamisen siirto

Työpaketissa suoritetaan osaamisen siirtoa projektin asiantuntijoiden (yritykset ja koulutusorganisaatiot) sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta. Osaamisen siirto tapahtuu tunnistettujen osaamiskapeikkojen osalta asiantuntijoiden sekä hanketoimijoiden yhteisillä verkosto- ja koulutuspäivillä. Tarvittava asiantuntijuus hankitaan ostopalveluna, niiltä osin, kun hankkeen oma henkilöstö ei sitä pysty tarjoamaan. Kaikki hankkeessa tehtävät toimenpiteet tähtäävät maakunnallisen elinkeinopohjan laajentamiseen ja aluetalouden kehittymiseen. Työpaketissa keskitytään selvittämään, miten yhteisiä osaamispohjia eri teknologialoilla pystytään yhdistämään ja miten uutta osaamista voitaisiin tuotteistaa uusiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Osaamisen siirtoa tulee suorittaa eri teollisuusalojen / tuotannollisten alojen kesken. Tulevaisuuden osalta hankkeen aikana hankittu ja kasvanut osaaminen edesauttaa uudenlaisen tarkkuustekniikkaan perustuvan alueellisen liiketoiminnallin kehittymiseen. Tavoitteena on kasvattaa ja yhdistää yritysten innovaatiokapasiteettia niin, että ideat muuntuvat tuotteiksi ja palveluiksi, jotka vastaavat nopeasti kasvavien markkinoiden kysyntään. Työpaketissa lisätään toimialojen rajoja ylittävää vuorovaikutusta, niin että toimiminen suuremmilla markkina-alueilla mahdollistuu. Työpaketissa tuetaan kansainvälisen osaamisen vahvistamista osallistumalla poikkitieteellisiin alan konferensseihin ja seminaareihin. Lisäksi verkostoidutaan kansainvälisten tutkimuslaitosten ja yritysten kesken (kuten Frauenhofer IPT, Karlsruhe Institute of Technology, Fachhochschule Burgenland). Hankkeessa järjestetään yksi kansainvälinen seminaari sekä yksi kotimainen seminaari, jossa hyödynnetään hanketoimijoiden kansainvälisiä verkostoja. Lisäksi työpaketissa järjestetään teknologiaklinikoita (2 kpl), jossa yhdessä hanketoimijoiden kesken haetaan ratkaisumalleja toimialakohtaisiin poikkitieteellisiin tarkkuustekniikan soveltamismalleihin (kuten puhtauden mittaus polttoprosesseissa, elintarvikeprosessien puhtauden mittaaminen, kasvun tehostaminen kontrolloimalla kasvuolosuhteita)

Tuotokset:
- Seminaarit 2 kpl ja teknologiaklinikat 2 kpl. Tehdään kirjallinen kokoava raportti teknologiaklinikoiden tuloksista ja videotallenteet seminaareista

Työpaketti 4. Pilotointi ja työpajat

Työpaketissa tehdään yhteisiä pilotointeja yrityselämän ja Karelian välillä. Testataan mahdollisuutta valmistaa poikkitieteellisiä tarkkuustekniikan tuotteita (aihioita: elintarviketeollisuuden nesteiden ominaisuuksien mittaus, kasvien kasvun tehostaminen fotoniikalla, polttoprosessien savukaasujen mittaus, levän kasvatus bioenergian tuoton lähteenä yms). Yritysten ja tutkimusosapuolten yhteinen tiimi valitsee pilotoitavat kohteet edeltävien työpakettien tuloksista. Pilotoinnin keskeiset toimenpiteet ovat: pilottikomponentin valinta, komponenttien suunnittelu, valmistus ja testaus.

Tuotokset:
- Työpajat 2 kpl ja pilotoinnit 2 kpl. Tehdään kirjallinen raportti pilottiaihioista ja toteutetuista piloteista


Tuloksena: TAPIO-projekti kartoittaa hankkeen toteutuksessa mukana olevien yritysten (tarkkuusvalmistetut komponentit, optiikan valmistus, elintarviketuotanto, bioenergian tuotto ja puhtauden mittaaminen) ja Karelian kyvykkyydet valmistaa uusia tarkkuustekniikkaa hyödyntäviä tuotteita. TAPIO-projekti edistää yritysten ja tutkimuslaitosten välisiä yhteisiä kokeiluja ja selvittää toimintamalleja testata yhdessä uusia poikkitieteellisiä tuotesovellusalueita. Merkittävänä asiana nähdään myös se, että projekti lisää ohjausryhmässä mukana olevien yritysten mahdollisuuksia, tietoisuutta ja osaamista osallistua tarkkuustekniikkaa hyödyntävien laitteiden, osien ja osakokoonpanojen kehittämiseen. Projektin tuloksena on parannetaan mukana olevien yritysten osaamista uusien rajapintoja yhdistävien tuoteinnovaatioiden soveltamisessa ja löytämisessä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat alueelliset korkean teknologian tuotteita valmistavat pk-yritykset. Toisena kohderyhmänä ovat alueella toimivat kehittämisorganisaatiot, sektoritutkimuslaitokset, oppilaitosten opettajat, muu henkilöstö sekä opiskelijat. Lisäksi projektin hyödynsaajiksi voidaan lukea biotalouden alan yritykset, elintarviketuotanto ja cleantech alan yritykset.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisinä kohderyhmänä ovat tutkimusorganisaatiot, toimialakohtaiset klusterit ja yritysten tutkimuskeskukset niin alueellisesti, kansallisesti kuin kansainvälisesti

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 69 412

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 69 412

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 99 160

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 99 160

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Karjala

Seutukunnat: Joensuun, Keski-Karjalan, Pielisen Karjalan

Kunnat: Liperi, Kontiolahti, Outokumpu, Joensuu, Lieksa, Kitee

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toimintaympäristö on merkittävästi miesvaltainen (tekniikan alat). Kuitenkin elintarvikeala on naisvaltainen. Tämä mahdollistaa myös hankkeen innovaatiotyössä eri sukupuolten tasa-arvoisuutta tukevan innovaatiotyöskentelyn.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
ks. ed.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 5
Kehitetään uusia menetelmiä ja tuote-aihioita, joilla pyritään parempaan resurssitehokkuuteen
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 4
Kehitetään uusia menetelmiä ja tuote-aihioita, joilla pyritään parempaan resurssitehokkuuteen
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Neutraali
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 6
Kehitetään uusia menetelmiä ympäristön monitorointiin
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Neutraali
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 3
Vähennetään materiaalihukkaa uusilla menetelmillä
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Neutraali
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 6
Hakeudutaan yhdessä uusille tuote- ja palvelualueille
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 4
Hahmotetaan uudet palvelukonseptiti tarkkuusteknisten tuotteiden ja palveluiden hyödyntämisessä
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Neutraali
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Neutraali
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Neutraali
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Neutraali
Kulttuuriympäristö 0 0
Neutraali
Ympäristöosaaminen 4 4
Kehitetään ympäristöteknologisa sovelluksia ja kartoitetaan uusia mahdollisuuksia ympäristöteknologisten tuotteiden valmistuksessa sekä palvelumalleissa

9 Loppuraportin tiivistelmä

Tarkkuusteknisiä tuotteita valmistavissa alan yrityksissä ja tutkimusyksiköissä on havaittu ongelmalliseksi toteuttaa ja testata täysin uusia innovaatioaihioita uusille toimialoille. Kareliassa ja tarkkuusvalmistusta harjoittavissa yrityksissä on havaittu, että yksittäinen toimija (yritys tai tki-toimija) ei kykene hahmottamaan uusien tuotteiden tai tuotantoprosessien kehittämiskokonaisuutta uusilla toimialoilla. Tarkkuusteknologioiden uudet soveltamisalueet jäävät usein vain pelkiksi kehittämisaihioiksi, koska uusien soveltamiskohteiden kriittisten teknillisten ja taloudellisten reunaehtojen hahmottaminen ei onnistu yksittäisiltä toimijoilta. Karelian ja yritysten välisissä kehittämistoimissa merkittävään rooliin on noussut hyvän monitaitoisen projekti-tiimin muodostaminen ongelmien ratkaisuissa ja uusien teknologisten avauksien tekemisessä. TAPIO-projekti kartoitti ja demonstroi hankkeen toteutuksessa mukana olevien yritysten (tarkkuusvalmistetut komponentit, optiikan valmistus, elintarviketuotanto ja bioenergian tuotto) ja Karelian kyvykkyydet ja mahdollisuudet valmistaa sekä kehittää uusia tarkkuustekniikkaa hyödyntäviä tuotteita. Hankkeessa käytettiin uusien innovatiivisten tuote- ja tuotekehitysaihioiden analysointiin ja jatkokehittämiseen Karelian ja yritysten yhteistä tiimipohjaista tuote- ja tuotannonkehitys toiminta mallia. Tiimipohjaista toimintatapaa on menestyksellisesti hyödynnetty vuosikymmenten ajan yhteisissä Business Finland (TEKES) teknologian kehittämisen hankkeissa. Hankkeen kehittämiskokonaisuus ja uusien innovatiivisten yhdistelmien määrä osoittautui tehtyjen selvitysten mukaan hyvin laajaksi. Hankkeessa saatiin selvitettyä uusia potentiaalisia jatko hyödyntämis ja kehittämiskohteita. Pohjois-Karjalan yrityskentässä on paljon potentiaalia ja osaamista, jota voidaan hyödyntää tarkkuustekniikkaa sisältävien tuotteiden valmistuksen kehittämisessä. Tavoitteet voitiin listata neljään eri tavoitekokonaisuuteen, jotka kohdistuvat syvään elinkeinoelämän kanssa tehtävään yhteistyöhön, osaamisen kartoittamiseen, soveltavan tutkimuksen reuna-ehtojen selvittämiseen, tutkimustiedon siirtämiseen, kansainvälisyyteen, demonstraatioihin ja innovaatiokapasiteetin uudenlaiseen synergiseen hyödyntämiseen.
Hankkeen tulokset työpakettien osalta:
1. Markkinanäkemyksen ja asiakastarpeen hahmottaminen
Etsittiin uusia toimialoja, jotka voisivat saada tarkkuustekniikkaa sisältävien tuotteiden hyödyntämisestä markkinaetua tai kokonaan uutta spin off-yritystoimintaa. Näitä toimialoja löytyi seuraavilta sektoreilta:
- aeroponisen viljelyn hyödyntäminen kasvihuoneviljelyssä
- hyönteisistä proteiinia eläinten rehuksi
- hiilivapaa kasvihuoneviljely, kasvihuoneviljelyn kokonaiskonseptin tarkastelu (energiantuotto, raaka-aineet, hiilidioksidin sitominen jne)
- automaatio- ja mittaustekniikan hyödyntäminen hajautetussa bioenergian tuotannossa
- bioenergian tuotannon integroidut järjestelmät
- optisten avaruusteknologisten tuotteiden tuotekehitys ja prototyyppiosien valmistaminen
- fotoniikka hyödyntävien laitteiden pilotointi ja demonstraatioketju yhdessä AR/VR tuotteita valmistavien yritysten kesken
- hyperspektrikuvantamisen hyödyntäminen bioenergialaitos pienhiukkaspäästöjen laskeumien mittaamisessa
- hyperspektrikuvantamisen hyödyntäminen viljelytuotannossa
- hydrauliikan puhtauden kehittämiskokonaisuus
- älykäs demonstraatioympäristö kone- ja laiterakennuksessa kokonaisuus, neuroverkkojen hyödyntäminen konepajatuotannossa, teollisuustyöntekijän uusi toimenkuva automaation kanssa, AR teknologioiden hyödyntämien tuotannon mittaamisessa ja visualisoinnissa

Esitettiin tarkkuustekniikkaa sisältävien tuotteiden ja uusien tuotantoprosessien road map case esimerkein.

Haastattelututkimuksessa kysyttiin yrityksiltä uusien korkean teknologian investointien tarvetta. Tarpeita löytyi seuraavasti:
- Älykkään automaation kehittäminen investoinnein
- Hydrauliikan puhtauden kehittäminen investoinnein
- Oppimis- ja kehittämisympäristö GreenPark kokonaisuuteen
2. Teknologianäkemyksen ja osaamisen kartoittaminen
Kartoitettiin haastattelututkimuksina yritysten ja sidosryhmien osaaminen ja valmiudet tarkkuustekniikkaa sisältävien tuotteidensuunnittelussa ja valmistuksessa. Yhteistyössä yritysten ja Karelian kanssa selvitetään mitkä seikat (esim. suunnittelu
materiaalit, valmistustekniikat, kontaminaatiot ja mittaaminen) tulee huomioida, jotta poikkitieteellisiä
tarkkuustekniikkaa sisältäviä tuotteita kyettäisiin valmistamaan. Teknologisen kehittämisen tarpeen kartoituksia ja selvityksiä tehty seuraaville yrityksille ja yhteisöille: Riveria, John Deere Oy, Rakennustempo Oy, KKR Steel Oy, Suomen Levyprofiili Oy, Kirike Oy, Outokummun Metalli Oy, David Healthcare Solutions Oy, Outokumpu Turula Oy, Collapick Company Oy, Olapcon Oy, Nanocomp Oy, Joensuun CNC Machining Oy, Coctio Oy, Joensuun Yrityskiinteistöt, Abloy Oy, Medisize Oy, Savonia ammattikorkeakoulu, Muottituote Oy, Carelia Tools Oy, Nordic Lights Oy, Greenfox Oy, Vesuto Oy, Hexagon Metrology Oy, Rensi Finland Oy, Vossi Oy ja Dynator Oy, Hanza Oy, Ouneva Oy, Finn Easy Oy, Viherkaste Oy, IQWeld Oy, Millog Oy, Senop Oy, Cimera Oy, Fanuc Nordic AB, Dynator Oy ja Hexagon Metrology Finland Oy, Rajaforest Oy, Entoprot, Luonnonvarakeskus

Hankkeessa tehtiin yhdessä yritysten kanssa kaksi ulkomaille suuntautunutta teknologian kartoittamisen selvitysmatkaa:
- EPHJ teknologiamessut Geneve ja Hes-So Valais teknologia instituutti, Sveitsi 12.-15.6.2018
- TAPIO Itävalta energia ja optiikka 10.-13.12.2018 osallistuivat yritykset
3. Osaamisen siirto
Työpaketissa suoritettiin osaamisen siirtoa projektin asiantuntijoiden (yritykset ja koulutusorganisaatiot) sekä
ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta. Hankkeessa tunnistettuja osaamiskapeikkoja täytettiin tekemällä osaamisen siirtoa järjestämällä kaksi seminaaria:
-Tekoälyä tuotantoon 9.10.2018 Joensuun Tiedepuisto
-TAPIO-hankkeen Poikkitietieteellinen teknologiaseminaari 18.12.2018

Hankkeessa järjestettiin kaksi poikkitieteellistä teknologiaklinikkaa, joilla kartoitettiin uusia poikkitieteellisiä avauksia:
-TAPIO-Project International technology clinic Geneve, Palexpo Geneve 13.6.2018
-TAPIO-hanke teknologiaklinikka 18.12.2018

Hankkeessa kasvatettiin yritysten innovaatiokapasiteettia ja lisättiin toimialojen välistä yhteistyötä. Hankkeessa tehtyjen yritysten haastattelututkimusten, teknologian selvitysmatkojen, teknologiaklinikoiden ja tehtyjen pilotointien perusteella löydettiin lukuisia uusia poikkitieteellisiä tarkkuustekniikan hyödyntämiskohteita. Kansainvälistä asiantuntijuutta vahvistettiin osallistumalla alan konferensseihin ja seminaareihin. Kansainvälistä yhteistyötä tehtiin seuraavien tutkimus- ja korkeakoulujen kesken:
- FH Burgenland University of Applied Sciences Pinkafeld
- Joanneum Research Center Institute for Surface Technologies and Photonics
- Montanuniversitaet Leoben Energie and Polymer Processing departments
- Graz University of Technology, Bioenergy2020+
- Institute of Systems Engineering University, Applied Sciences and Arts Western Switzerland Valais (HES-SO Valais) Sion
4. Pilotointi ja työpajat
Työpaketissa tehtiin yhteisiä pilotointeja yrityselämän ja Karelian välillä. Testattiin mahdollisuutta valmistaa poikkitieteellisiä tarkkuustekniikan tuotteita seuraavin pilotein:
- Älykäs kasvihuone: aeroponinen viljely kasvatuskontti
- Automaattinen laserkeilaus mittasolu 3D rakenteiden mittaamiseen
- Konenäöllä varustettu kokoonpanorobotti yhdistettynä laserkeilaus robottiin, aihe-alueesta tehtiin korkeatasoinen opinnäytetyö
- AR/VR teknologian hyödyntäminen tuotantoympäristössä, Karelian opiskelijat AR/VR virtuaalisoivat osan Karelian älykkään automaation tuotantotiloista (mukaan lukien robotit, työympäristö, apulaitteet jne.)
Pilotoitavat kohteet valittiin ohjausryhmän ja yritysten haastattelututkimusten perusteella (tulevien kehittämistarpeiden ennakointi). Alueellisilla tuotannollisilla yrityksillä on itsellään vastaavia kehittämishankkeita käynnissä.

TAPIO-hankkeen tuloksia hyödynnetään jatkossa seuraavasti:
- Karelian ja yritysten välinen tuote- ja tuotannonkehitystoiminnan mallien jatkokehittäminen: jatketaan hyväksi havaittua toimintamallia yhtä-aikaisesti toteuttaa teknologioiden kehitysprojekteja, investointeja, osaamisen siirron projekteja ja opetussisältöjen kehittämistä
- Public Private Partnership tuote ja tuotannonkehityksessä jatkojalostaminen: Karelian, yritysten, UEF:n ja Riverian on yhdessä kyettävä esittämään alueellisen tuote- ja tuotannonkehitys (innovaatio-ekosysteemi) sekä siihen liittyvän koulutus järjestelmän jatkokehittäminen.
- Hankkeessa selvitettyjen uusien yhdistelmien (työpaketti 1 markkinanäkemys ja asiakastarpeet) jatkojalostaminen hankkeiksi yhdessä yritysten kanssa. Karelia on jalostamassa hankkeiksi seuraavia kehittämiskokonaisuuksia: älykäs automaatio (osaamisen siirto, investoinnit ja teknologian kehittämisen ohjelmat), hydrauliikan puhtauden kehittäminen, integroidut energiajärjestelmät sekä automaatio- ja mittaustekniikan hyödyntäminen hajautetussa bioenergian tuotannossa.
- Fotoniikan laite- ja laiterakennuksen koulutuksen kehittämistä jatketaan Joensuun Fotoniikan Koulutuspolku hankkeessa A74001
- Konetekniikan koulutusohjelmasisältöjen muuttaminen tukemaan älykkään automaation kokonaisuutta (ESR-hanke): tuotannon aikaiset mittausprosessit, neuroverkkojen käyttö tuotannossa, robottiavusteinen valmistus (ihminen ja robotti tuotantosolussa), AR/VR teknologiat valmistavassa tuotannossa, tuotannon simulaatiot

Hanke onnistui hyvin selvittämään uusia alueellisesti merkittäviä tarkkuustekniikan hyödyntämisen kohteita. Uusien hankkeessa selvitettyjen kehittämisaihioiden jatkoprosessointi nojaa pitkälti Karelian muovi- ja metallialan tuotekehityskeskuksen ja yritysten yhteisen toiminnan koordinoituihin panostuksiin.