Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73016

Hankkeen nimi: CareCare potilassiirron kitkaa lisäävien tuotteiden tuotteistaminen

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 3.4.2017 ja päättyy 30.6.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: CARECARE OY

Organisaatiotyyppi: Mikroyritys

Y-tunnus: 2611688-8

Jakeluosoite: Kirkkoktu 1 a A6

Puhelinnumero: +358 50 5247 559

Postinumero: 80110

Postitoimipaikka: JOENSUU

WWW-osoite: www.carecare.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Muona Anneli

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: anneli.muona(at)ncp.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0505247559

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tavoitteena on tuotteistaa CareCare GS turvasukka ja CareCare GF pitosiirrin kotimaisille markkinoille testattavaksi. CareCare -tuotteiden testaus ja arviointi toteutetaan riskittömästi ja saatua palautetta hyödynnetään jatkokehityksessä. Tuotteiden tuoteluokka on määritetty ja tuotteet täyttävät terveydenhuollon tuotteilta vaaditut standardit. Tuotteiden tuotesuojausprosessit ovat kunnossa kv- markkinoille siirtymiseen. Alihankintaketjut tuotteiden valmistamiseksi ovat olemassa. Projektin aikana kartoitetaan kansainvälistymisvaihtoehtoja.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 62 070

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 53 729

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 62 070

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 53 729

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Karjala

Seutukunnat: Joensuun

Kunnat: Joensuu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Patteristontie 21 B

Postinumero: 80400

Postitoimipaikka: YLÄMYLLY

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 1, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 2.00, joihin työllistyvät naiset 1.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Terveydenhuollon toimintaympäristö on muuttumassa haastavammaksi potilaiden painon kasvaessa. Naisvaltaisella alalla tuotteiden ansiosta työ muuttuu kevyemmäksi.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke itsessään jo työllistää naisia ja tulevaisuudessa yrityksen mahdollisuudet työllistää naisia lisääntyvät.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Tuotteet ovat sukupuolineutraaleja, soveltuvat käytettäväksi sekä mies- että naishoitajille. Potilassiirtojen keventyessä naisten voimantarve pienenee ja hekin jaksavat työskennellä alalla pitempään kuin nykyisin.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 9 7
Tuotteet valmistetaan suoraan granulaatista valmiiksi tuotteeksi, vain energian kulutus. Ei käytön pesuja ja rahteja.Vrt. puuvilla-PP tuotteen valmistus (pvl-viljely, keruu ja puhdistus, kehruu langaksi, värjäys, neulos, PVC-kitkapinnan paino: vesi-, kemikaali- ja energiakuorma valtava.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 9 9
Energian kulutus oleellisesti pienempi kuin kilpailevan tuotteen, käytetty energia palautuu takaisin jätteenä poltettaessa. Ei käytön aikaista energian kulutusta (pesut, rahdit).
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 8 9
Tuotteiden valmistus vapaasti poltettavista polymeereistä vapauttaa pvl-pellot luonnontilaan tai ruuan ym. tuotantoon (suurin toimittaja Kiina). Tuotteiden valmistuksen ja käytön vesi-, kemikaali- ja energiakuorman väheneminen edesauttaa kasvillisuuden, eliöiden ja luonnon monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 9 9
Tuotteen valmistamisessa ei tarvita ollenkaan vettä. Jätteen poltossa vapautuva energia otetaan talteen. Vrt.edellä kilpailevien tuotteiden (pvl/PP) elinkaarirakenne.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 9 7
Tuotanto ja jätteen poltto ei aiheuta sanottavia vaikutuksia mihinkään Natura-alueeseen, tuotteiden käytön välillinen vaikutus vähentää kestokulutustuotteisiin verrattuna ympäristöön kohdistuvia haittoja, ei pesuja, ei rahtia.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 8 8
Materiaali öljynjalostuksen sivutuotetta, tuotannossa ei synny materiaalihukkaa, jäte 100% kierrätettävä energiaksi polttamalla. Käytön aikana ei synny vesi-, kemikaali tai energiajätettä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Bio-eteeni ja bio-propeeni materiaalit vasta kaupallistumassa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 7
Tuotteiden valmistus suurelta osin maakunnasta, 100 % kotimainen valmistus. Jätteenpoltto mahdollisimman lähellä käyttökohdetta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 5
Tuotekehitys luo työtä paikallisesti ja potilassiirtokoulutus valtakunnallisesti.
Liikkuminen ja logistiikka 5 7
Logistiikassa rahdit toteutuvat osana muuta maantierahtia, tuotteiden käytössä välillisiä rahteja ei synny (pesulat), jäterahti muun sairaalajätteen osana.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 10 10
Liukastumisen seurauksena esim. lonkkamurtuman kustannukset yhteiskunnalle ovat kymmeniä tuhansia euroja / murtuma, ikääntyvä väestörakenne lisää kustannuksia edelleen. Välillinen vaikutus sitä suurempi, mitä nuoremmasta (työikäisestä) henkilöstä on kysymys.
Tasa-arvon edistäminen 8 8
Työturvallisuusnäkökulmasta naisvaltaisilla aloilla työntekijän jaksaminen ja terveyden säilyttäminen tehostuu apuvälineiden käytön myötä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 6 6
Tuotteiden käyttö kuntouttavassa hoitotyössä vahvistaa jokaiselle hoidettavalle inhimillisemmän kohtaamisen ja mahdollisuuden omien voimavarojensa ylläpitoon ja/tai kehittämiseen, pois passiivisesta hoitokulttuurista aktiiviseen kannustavaan hoitoon.
Kulttuuriympäristö 3 3
Mitä vähemmän raaka-aineen tuotannossa ja tuotteiden valmistuksessa globaalisti käytetään kemikaaleja ja ympäristömyrkkyjä, sen puhtaampana säilytämme elinympäristömme.
Ympäristöosaaminen 8 8
Ympäristö- ja -teknologiatietoisuuden lisääntyminen vertailtaessa raaka-aineena käytettävien vapaasti poltettavien polymeerien ja kudotuista kankaista valmistettujen tuotteiden välillä tarkasteltaessa tuotteen koko elinkaarta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen aikana vuonna 2017 on toteutettu WP1 (CareCare Turvasukan tuotteistaminen), jonka tavoitteet ja tehtävä ovat pääosin toteutuneet. Tuotteen nimeksi on määritetty CareCare IGS Pitosukka. Kyseessä on terveydenhuollon laite, jonka tuoteluokka on 1. Patentointiprosessi on käynnissä ja hyödyllisyysmallisuoja saatu kesäkuussa 2017. CareCare IGS -Pitosukalle on haettu ja saatu GMDN -termi ja -koodi. CareCare IGS Pitosukan saumaamiseen tarvittavan ultraäänipään hankinta toteutui. Pitosukkien S, M ja L-protosarjan testauksessa tehtiin saumauspäähän muutoksia tavoitteena samalla työkalulla kaikkien kokojen saumaaminen. Yhteistyössä alihankkijan kanssa tehtiin pitosukan proto- ja 0-sarjat. Pitosukan valmistuksessa käytetään jo tunnettua ekstruusiomenetelmää. Materiaali on kitkaa lisäävää. Tuotteen kliininen arviointi on toteutettu ajalla 2.5.-20.12.2017. Pitosukan testauspaikoiksi valittiin Siun soten (Siilainen ja PKKS) eri toimipisteitä. Tutkimusluvat haettiin ja saatiin. Kliiniseen arviointiin liittyen toteutettiin Valviran ohjeistuksen mukaisesti myös kliininen laitetutkimus. Pilotointia on toteutettu Siun soten kolmella perusterveydenhuollon osastolla, kolmella erikoissairaanhoidon osastolla ja yhdellä poliklinikalla. Kliinisestä arvioinnista ja laitetutkimuksesta saatua tietoa hyödynnettiin piirroksin kuvitettujen käyttöohjeiden laadinnassa, muokkauksessa ja tarkennuksessa. Käyttöohjeet on käännetty ostopalveluna sekä ruotsiksi että englanniksi, lisäksi www-sivujen tekstejä on käännetty englanniksi. Tuotteet tutuksi -video on julkaistu www-sivuilla. Tuote-esitteeseen tarvittavien tuotekuvien ottaminen toteutuu 2018, jolloin kaikki pitosukkakoot valmistuvat. Veloituksettomat tuotteet on valmistettu Siun soten toimipisteille, jotka ovat mukana kliinisessä arvioinnissa, laitetutkimuksessa ja pilotoinnissa. Veloituksettomia tuotteita on lisäksi valmistettu potilassiirtojen koulutusta tarjoavalle yritykselle (ErgoMentor), Valitse ilo ja innostus -tapahtumaan osallistuville pilotoijille ja potilassiirtojen ergonomiakorttikouluttajille (10 kouluttajaa) SotEro seminaarissa keväällä 2018. Käytettävyyden kehittäminen on toteutunut kliinisen arvioinnin, kliinisen laitetutkimuksen ja pilotoinnin tulosten ja palautteen avulla. Käytettävyyttä raportoidaan kliinisen arvioinnin raportissa ja kohdeorganisaatioille pidetyissä ja pidettävissä ennalta sovituissa infotilaisuuksissa. Tuotepakkaukset ja logistiset ratkaisut on laatinut TotalDesign Oy. Hankkeen WP2 (uuden tuotteen tuotteistaminen) toteutetaan pääosin vuonna 2018. WP3 (KV-markkinoiden kartoitus valituissa kohdemaissa ja projektin johto) on osittain toteutunut vuonna 2017. Referenssi- ja tutkimusorganisaatioiden haku ja sitouttaminen on toteutunut CareCare IGS Pitosukan osalta. Brändiä on rakennettu Facebook- ja www-sivujen ja YouTube -videoiden avulla. On osallistuttu valtakunnalliseen Kaatumisten ehkäisy -seminaariin ja Apuväline 2017-messuille, jossa messustandillä kävijöitä oli useita satoja. Sopimusvalmistajiin on tehty yhteydenottoja. Jälleenmyyjiksi on hankittu kolme apuvälinemyymälää ja kaksi apteekkia. Lisäksi on hankittu viisi agenttimyyjää. Yksi markkinaselvitysmatka on toteutunut (Medica 2017 Düsseldorf). Toiminta on ollut tavoitteellista ja aikataulutettua. Tuotteiden palautejärjestelmän pohjaa on rakennettu ja se viimeistellään keväällä 2018.