Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73029

Hankkeen nimi: Uuden talouden valmisteluhanke

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2017 ja päättyy 31.5.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Lapin liitto

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 0937073-7

Jakeluosoite: Hallituskatu 20B

Puhelinnumero: 040 711 8391

Postinumero: 96100

Postitoimipaikka: Rovaniemi

WWW-osoite: http://www.lappi.fi/lapinliitto/fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Leena Mantere

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Talouspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: info(at)lapinliitto.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 711 8391

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Lapin talous on kasvanut vakaasti vuosien aikana huolimatta kansallisen tason haasteesta. Matkailu ja raaka-aineita jalostava teollisuus ovat olleet Lapin talouden peruspilareita jo pitkään. Olemassa oleva teollisuus tarjoaa myös vakaan perustan kokonaan uusille nousevilla aloille lähteä kasvuun.

Tässä Uuden talouden valmiustekuhankkeessa selvitämme nousevien alojen potentiaalia ja mahdollisuuksia ja tarvetta erityyppisten yrityskeskittymien rakentamiselle tukemaan uutta kasvua. Hankkeessa haetaan kolmen käytännön esimerkin kautta ratkaisuja yrityskeskittyminen toimintamalleille erilaisissa olosuhteissa yhdessä sitoutuneiden yritysten kanssa, vahvistetaan yritysten kasvu ja vientivalmiuksia konseptointityöpajojen avulla ja varmistetaan olemassa olevien yritystoiminnan paras mahdollinen käyttö. Yhdessä rakennetaan parasta mahdollista perustaa tulevaisuuden nousevia aloja edustaville yrityksille toimia Lapissa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat Lapin alueella toimivat ns. nousevia toimialoja edustavat yritykset, jotka
haluavat kasvaa ja kehittää liiketoimintaansa systemaattisesti, ovat sitoutuneet pitkäkestoiseen kehittämistoimintaan ja haluavat toimia laajoissa arvoverkostoissa. He tavoittelevat kansainvälistymistä ja vientimarkkinoille pääsyä, ovat valmiita kehittämään uusia liiketoimintamalleja ja etsivät keinoja verkostoitua muiden yritysten kanssa.

Kauppakamari, yrittäjäjärjestö ja kehittämisorganisaatiot uusien toimintamallien aktivoijina sekä kunnat ja kaupungit kehittämässä toimivia tilaratkaisuja.

4.2 Välilliset kohderyhmät

TKI tahot tarjoamassa kehittämisympäristöjä, tutkimuspalveluja ja koulutusta
Viranomiset mahdollistajina
Muut yritykset ja elinkeinotoimijat
Yritystoiminnan tuki- ja kasvupalvelut
Kasvun ja kansainvälistymisen rahoitus: Julkis- ja yksityisrahoittajat
Seudulliset yrityspalvelut -verkosto

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 82 016

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 68 240

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 102 520

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 85 300

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Itä-Lapin, Pohjois-Lapin, Tunturi-Lapin, Torniolaakson, Kemi-Tornion, Rovaniemen

Kunnat: Muonio, Posio, Tornio, Keminmaa, Ylitornio, Ranua, Kittilä, Salla, Kolari, Simo, Sodankylä, Pelkosenniemi, Rovaniemi, Savukoski, Inari, Enontekiö, Pello, Tervola, Kemijärvi, Utsjoki, Kemi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta, ja se osoittaa että hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti. Suvauskone: hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen lähtökohtana on alueellinen tasapaino ja tarjota tasapuolinen mahdollisuus osallistua pilottikeskuksen suunnitteluun. Hankkeessa huolehditaan siitä, että kaikilla on yhtäläiset oikeudet, velvollisuudet ja mahdollisuudet päästä mukaan osaksi toimintaa. Suvauskone: hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen lähtökohtana on luoda toimintaympäristö uudentyyppisellä yritysten yhteistyölle valituissa pilottikeskuksissa sukupuoleen katsomatta. Suvauskone: hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Valmisteluhanke, jonka toteutuksen aikana ei ole nähtävissä välittömiä ja välillisiä vaikutuksia Luonnonvarojen kestävään käyttöön.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Valmisteluhanke, jonka toteutuksen aikana ei ole nähtävissä välittömiä ja välillisiä vaikutuksia Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Valmisteluhanke, jonka toteutuksen aikana ei ole nähtävissä välittömiä ja välillisiä vaikutuksia Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Valmisteluhanke, jonka toteutuksen aikana ei ole nähtävissä välittömiä ja välillisiä vaikutuksia Pinta- ja pohjavesiin, maaperään tai ilmaan (ja kasvihuonekaasujen väheneminen)
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei toimi Natura 2000 alueella
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Valmisteluhanke, jonka toteutuksen aikana ei ole nähtävissä välittömiä ja välillisiä vaikutuksia Materiaaleihin tai jätteisiin
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Valmisteluhanke, jonka toteutuksen aikana ei ole nähtävissä välittömiä ja välillisiä vaikutuksia Uusiutuvien energialähteiden käyttö
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 3
Valmisteluhanke, jonka toteutuksen aikana haetaan käytänteitä Paikallisten elinkeinorakenteiden kestävälle kehittämiselle kolmen yrityskeskittymä ehdotuksen kautta. Varsinaiset tulokset näkyvät vasta hankkeen päättymisen jälkeen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 3
Valmisteluhanke, jonka aikana osana yrityskeskittymien toimintamallien suunnittelua tarkastellaan myös Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittämistä. Varsinaiset tulokset näkyvät vasta hankkeen päättymisen jälkeen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 3
Hankkeessa ei varsinaisesti kehitetä liikkumista tai logistisia ratkaisuja. Hanke saattaa tuottaa ehdotuksia joidenkin nousevien alojen logististen haasteiden ratkaisemiseksi.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 2
Alueelle tärkeiden elinkeinojen vahvistaminen monipuolisesti ja koko Lapin alue huomioiden, vaikuttaa hyvinvointiin tuodessa taloudellista turvallisuuden tunnetta.
Tasa-arvon edistäminen 0 3
Hanke tukee monialista yhteistyötä, joka omalta osaltaan edistää tasa-arvoa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 2
Toiminnassa huomioidaan yhteisvertaisuuden periaatteet, mikäli ne nousevat esille.
Kulttuuriympäristö 2 5
Lappilainen kulttuuriympäristö on tärkeä osa-alue kaikessa kehittämistyössä. Sen kunnioittaminen ja toisaalta hyödyntäminen elinkeinojen kehittämisessä nousevat esille piloteissa.
Ympäristöosaaminen 1 3
Luonnonvarojen kestävän käytön yksi peruspilareita on ympäristö ja sen kunnioittaminen. Läpileikkaavana teemana on huomioitava eri toimijoiden osaamisen ja ymmärryksen kehittyminen oman toiminnan vaikutuksista ympäristöön.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Uuden talouden valmisteluhanke selvitti nousevien toimialojen potentiaalia sekä tarvetta erilaisten fyysis-virtuaalisten palvelukeskittymien rakentamiselle. Nouseviksi toimialoiksi tässä hankkeessa nähtiin elintarvike-, energia- ja luovat alat, ja näiden alojen uudenlaista yrittäjyyttä ja kasvua on tarkoitus tukea palvelukeskittymien kautta.

Palvelukeskittymien on tarkoitus palvella toimialojen yrityksiä erilaisissa olosuhteissa tarjoamalla niin fyysisiä tiloja kuin virtuaalista palvelua ja neuvontaa. Palvelukeskittymien syntyminen vaatii yritysten aitoa sitoutumista, jotta yritysten kasvua voidaan edistää ja vahvistaa heidän vientivalmiuksiaan. Hankkeen tarkoituksena on siis ollut yhdessä rakentaa parasta mahdollista perustaa tulevaisuuden nousevien toimialojen yrityksille, jotta yritykset pystyisivät jatkossakin toimimaan ja kasvamaan Lapin maakunnan alueella.

Hankkeessa teetettiin kolme selvitystyötä liittyen valittuihin toimialoihin (elintarvike-, energia- ja luovat alat). Selvitystöiden tuloksina syntyi kustakin toimialasta raportit, joissa oli hahmoteltu yrityshaastatteluiden pohjalta fyysis-virtuaalisten palvelukeskittymien tarvetta. Haastatteluiden kautta lappilaisten elintarvike-, energia- ja luovien alojen yrittäjien tarpeet on saatu esille kehittäjäkentälle. Samalla kiinnostuneet yrittäjät on saatu sitoutettua tuleviin kolmen eri alan keskittymiin.

Kahden fyysis-virtuaalisen palvelukeskittymän kehittämistä kohti konkretiaa on lähdetty aktiivisesti suunnittelemaan jo hankkeen aikana. Avaintoimijat on saatu sitoutettua sekä Lapin Elintarviketalon että Lapin Energiakonttorin kehittämiseen.