Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Description of the project funded by the European Regional Development Fund (ERDF)

1 Project

Project code: A73044

Project name: Development of oat-based food products

Policy: 2. Production and utilisation of latest knowledge and expertise

Specific objective: 5.1. Strengthening innovation work in companies

Planned completion time: Start 16.7.2017 and end 31.3.2018

Operational status: Ended

Responsible authority: Centre for Economic Development, Transport and the Environment Central Finland

2 Basic applicant information

Official name of the applicant: MÖ FOODS OY

Organisation type: Micro-enterprise

Business ID: 2835966-4

Street: Alaviirteentie 144

Telephone number: +358400463723

Postal code: 68230

City/town: LOHTAJA

Website: www.mö.fi

Project contact person's name: Jukkola Annamari

Contact person's position in the organisation: Toimitusjohtaja

Contact person’s email address: annamari.jukkola(at)mofoods.fi

Contact person's phone number: +358400463723

Number of applicants or subsidy transfer:

3 Plan-specified summary of the project completion

The aim of the project is to develop new oat based food products and to start manufacturing them.

4 Project target groups

4.1 Actual target groups

4.2 Indirect target groups

5 Public funding of the project (EUR)

EU and State funding granted: 15 850

EU and State funding used: 15 850

Planned public funding (total): 15 850

Planned public funding used (total): 15 850

6 Geographical target area

Regions: Central Ostrobothnia

Subregions: Kokkola

Municipalities: Kokkola

Address of the project site, if the project is carried out in one place

Street: Alaviirteentie 144

Postal code: 68230

City/town: LOHTAJA

7 Estimates of project-specific monitoring information reported during the application phase

7.1 Number of new jobs (only requested for projects belonging to specific objectives 1.1, 2.1 and 3.1)

Planned: 0, in which women are employed 0

Completed according to monitoring information: 0.00, in which women are employed 0.00

7.2 Number of new companies (only requested for projects belonging to specific objective 1.1)

Planned: 0, which are founded by women 0

Completed according to monitoring information: 0.00, which are founded by women 0.00

8 Horizontal principles

8.1 Gender equality

: No
Analyysiä ei ole tehty, mutta yrityksemme kannattaa sukupuolten välistä tasa-arvoa.
: No
Yrityksen pienen koon vuoksi sukupuolinäkökulmaa ei ole huomioitu hankkessa. Molemmat sukupuolet ovat tosin tasaisesti edustettuna yrityksemme omistajissa.
: No
Päätavoitteemme ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, mutta otamme sen huomioon mahdollisuuksien mukaan.

8.2 Sustainable development

DirectIndirect
Luonnonvarojen käytön kestävyys 4 3
Valmistamme tuotteemme 100% kasviperäisistä raaka-aineista ja kannustamme ekologisten tuotteiden kulutukseen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 2
Kasviperäisten elintarvikkeiden hiilijalanjälki on pienempi eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 2 2
Kasviperäisiin tuotteisiin siirtyminen vähentää viljeltävän maan määrän tarvetta ja antaa tilaa luonnon monimuotoisuudelle.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 2
Suosimme kasviperäisten maataloustuotteiden tuotantoa eläinperäisten sijaan.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Materiaalit ja jätteet 1 1
Pakkausmateriaalien kierrätettävyys ja muovin määrä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 2
Suosimme kotimaisia raaka-aineita ja käytämme ainoastaan kotimaista kauraa. Tuomme myös paikallisia työpaikkoja.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 1 1
Logistiikkasynergiat Jukkola Food Oy:n kanssa.
Hyvinvoinnin edistäminen 2 2
Kasviperäiset tuotteemme ovat terveellinen valinta ja edistää hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 2 2
Kasvatamme tietoisuutta ympäristöasioista viestinnän kautta.

9 Final report summary

The project yielded launch of three new fermented plant based products: MÖ-kaurajogu ("oat yoghurt") unflavored, blueberry-cardamom and banana. The products are made from local ingredients in Lohtaja and they come with 400g ecological packaging.