Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73094

Hankkeen nimi: VINPOWER - Vaasan innovaatioalusta sähköverkkojen tutkimukseen

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2017 ja päättyy 31.10.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Vaasan yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0209599-8

Jakeluosoite: PL 700

Puhelinnumero: 029 449 8000

Postinumero: 65101

Postitoimipaikka: Vaasa

WWW-osoite: http://www.uva.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: KAUHANIEMI KIMMO TAPIO

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Professori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kimmo.kauhaniemi(at)uva.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 029 449 8287

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tämän hankkeen päätavoite on kehittää Vaasan yliopiston älyverkkotekniikan osaamiseen perustuvaa innovaatioympäristöä. Rinnakkaisessa hankkeessa (Smart Energy Systems Platform - SESP) kehitetään ensisijaisesti fyysistä tutkimusympäristöä, ja tämä hanke täydentää maailmanluokan T&K&I-ympäristön rakentamista syventämällä osaamista älyverkkotekniikan valituilla osa-alueilla. Tämä saadaan aikaan toteuttamalla erilaisiin teknisiin kehityskohteisiin pureutuvia työpaketteja yhteistyössä yritysten kanssa. Yritysyhteistyön avulla tavoitellaan myös laajempaa joukkoa yrityksiä mukaan innovaatioympäristön toimintaan.

Hanke tarjoaa uutta tietämystä ja konsepteja teknologiateollisuudelle, edistää uuden tekniikan käyttöönottoa sähkönjakeluverkkojen luotettavuuden parantamisessa ja palvelee samalla sähkönkäyttäjien ja yhteiskunnan tarpeita.

Hanke jakautuu neljään työpakettiin, jotka ovat "Kaapeloidut keskijänniteverkot", "Mikrosähköverkot", "Big Data -sovellukset" ja "Tiedotus ja verkottuminen". Kaapeliverkkotyöpaketissa synnytetään uutta osaamista mm. verkon suojaukseen ja vianpaikannukseen, maasulkuvirran kompensointiin ja loistehon kompensointiin käytettäviin uusiin tekniikoihin liittyen sekä hahmotellaan tulevaisuuden älymuuntamoratkaisuja. Mikrosähköverkkoja koskevassa osuudessa kartoitetaan järjestelmän toiminnallisuuksia, mukaan lukien liityntä kotiautomaatioon, ja kehitetään niiden pohjalta säätö- ja ohjaustekniikoita. Kolmannessa työpaketissa selvitetään mahdollisuuksia soveltaa Big Data -tekniikkaa sähköverkon käytön ja kunnossapidon tarpeisiin sekä tutkitaan soveltuvia tietoteknisiä ratkaisuja. Hankkeen tiedotukseen ja verkottumiseen liittyvät toimenpiteet toteutetaan omassa työpaketissaan.

Hankkeen päätulos on vankkaan osaamiseen perustuva innovaatioympäristö, johon hankkeessa on kerrytetty tietämystä, konsepteja ja teknisiä valmiuksia liittyen työpaketeissa tarkasteltuihin älyverkkotekniikan osa-alueisiin. Tätä ympäristöä hyödynnetään jatkossa yhteistyössä teollisuuden kanssa toteutettavissa uusiin älyverkkotekniikan innovaatioihin tähtäävissä tutkimuksissa. Esimerkkejä hankkeen konkreettisista tuloksista ovat työpaketeissa kehitettävät ja demonstroitavat ratkaisut kaapeliverkkoihin, mikrosähköverkkoihin ja verkon komponenttien kunnonvalvontaan. Tuloksena tuotetaan mm. konsepti tulevaisuuden älymuuntamoille ja demonstraatio FPGA-tekniikan hyödyntämisestä sähköverkon mittausten käsittelyssä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisen kohderyhmän muodostavat (1) Palosaarella toimivat korkeakoulut, ensisijaisesti Vaasan yliopisto, joiden innovaatioympäristöä ja osaamispohjaa hanke kehittää, sekä (2) sähkötoimialan yritykset. Hankkeesta hyötyvät merkittävästi pk-yritykset ja suuryritykset, joiden tuotekehityksen pohjaksi hankkeessa tavoitellaan uutta tietämystä ja uusia konsepteja. Myös sähköverkkoyhtiöt hyötyvät hankkeesta saadessaan kustannustehokkaita ratkaisuja ja suunnitteluperiaatteita ongelmiinsa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisesti hanke tuottaa hyötyä myös sähkön käyttäjille ja yhteiskunnalle sähkönjakelun luotettavuuden paranemisen ja kohtuullisina pysyvien siirtohintojen myötä. Koska sähköverkon suojauskysymykset ovat merkittävä osa hanketta, hanke tukee erinomaisesti myös Pohjanmaan älykästä erikoistumista. Vaasa on globaalissakin mittakaavassa merkittävä sähköjärjestelmien suojaustekniikan kaupunki, jossa on useita vientiin panostavia tämän alan valmistajia.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 269 889

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 246 552

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 286 758

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 262 193

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjanmaa

Seutukunnat: Kyrönmaan, Sydösterbottens kustregion, Vaasan

Kunnat: Vöyri, Mustasaari, Kristiinankaupunki, Laihia, Kaskinen, Maalahti, Närpiö, Vaasa, Isokyrö, Korsnäs

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Yliopistonranta 10

Postinumero: 65200

Postitoimipaikka: Vaasa

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Sukupuolinäkökulmalla ei ole suoraa liityntää hankkeessa toteutettaviin toimenpiteisiin.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Projektihenkilöstöön liittyvissä toimenpiteissä (mm. rekrytointi) otetaan huomioon valtavirtaistamisen näkökulma.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Päätavoitteet liittyvät teknisen alan tutkimustoiminnan kehittämiseen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 1
Mahdollisesti vähäisiä välillisiä vaikutuksia liittyen tekniikoihin, joilla edistetään uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 5
Hankkeessa kehitetään teknologioita, jotka mahdollistavat laajamittaisemman vähähiilisen sähköntuotannon uusiutuvia energialähteitä, mm aurinkovoimaa hyödyntäen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei tunnistettavissa vaikutuksia.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 5
Hankkeessa kehitettävien tekniikoiden avulla voidaan lisätä uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja vähentää puolestaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutuksia.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Ei vaikutuksia.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 8
Hankkeessa kehitettävien tekniikoiden avulla voidaan lisätä uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Tämä koskee erityisesti pienimuotoista paikallista tuotantoa (mikrosähköverkot) ja siihen liittyy myös mahdollisuus sähköajoneuvojen yleistymiseen.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 1 3
Hankkeessa syntyvä innovaatioympäristö vahvistaa alueen elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksia ja luo teknisen kehittämisen kautta uusia liiketoimintamahdollisuuksia koskien alan tuotteita ja palveluita.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 4
Hankkeella kehitetään erityisesti osaamista ja myös siihen liittyvää yliopiston taholta tarjottavaa palvelutoimintaa. Välillisesti osaamisen vahvistuminen näkyy myös alueen teollisuudessa tietotaidon siirtyessä koulutuksen kautta elinkeinoelämään.
Liikkuminen ja logistiikka 0 3
Kehitettävillä teknisillä ratkaisuilla (mikrosähköverkot) parannetaan osittain sähköisen liikenteen kehittymisen edellytyksiä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 3
Hankkeessa kerrytettävän tiedon osalta pyritään avoimuuteen, jolloin se on mahdollisimman laajasti saatavilla. Uusien innovaatioiden kautta on mahdollista kehittää uutta liiketoimintaa, joka parantaa osaltaan myös työllisyyttä.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei suoraa eikä välillistä vaikutusta tunnistettavissa, mutta tasa-arvonäkökulma otetaan huomioon hankkeen toiminnassa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 0
Hankkeessa tulee toimimaan ulkomaalaisia tutkijoita ja kulttuurien erilaisuus otetaan huomioon kaikessa hankkeen toiminnassa.
Kulttuuriympäristö 0 3
Hanke kehittää maaseudun sähköverkon kaapeloinnissa käytettäviä tekniikoita. Kaapeloimalla voidaan purkaa avojohtoja, jolloin nämä rakenteet poistuvat maisemasta mikä voidaan nähdä maisemallisesti positiivisena toimenpiteenä.
Ympäristöosaaminen 0 1
Mahdollisesti vähäisiä välillisiä vaikutuksia uusiutuvien enrgiatekniikoiden edistämisen myötä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen päätavoite oli kehittää Vaasan yliopiston älyverkkotekniikan osaamiseen perustuvaa innovaatioympäristöä. Hankkeessa edistettiin maailmanluokan T&K&I-ympäristön rakentamista syventämällä osaamista älyverkkotekniikan valituilla osa-alueilla. Tavoitteena oli tuottaa uutta tietämystä ja konsepteja alan yrityksille sekä kehittää yritysten kanssa tehtävää yhteistyötä. Yhtenä konkreettisena tavoitteena oli viedä eteenpäin teknologioita, joilla saavutetaan parempi sähkönjakelu luotettavuus.
Hanke jakautui neljään työpakettiin, jotka olivat WP1 "Kaapeloidut keskijänniteverkot", WP2 "Mikrosähköverkot", WP3 "Big Data -sovellukset" ja WP4 "Tiedotus ja verkottuminen". Työpaketissa WP1 kehitettiin uusia ratkaisuja vianpaikannukseen, maasulkuvirran kompensointiin ja loistehon kompensointiin sekä hahmoteltiin yritysten kanssa toteutettujen työpajojen avulla tulevaisuuden älymuuntamoratkaisuja. Mikrosähköverkkoja koskevassa työpaketissa WP2 kartoitettiin järjestelmän toiminnallisuuksia ja kehitettiin niiden pohjalta simulointeihin perustuvat demonstraatiot suojaus- ja säätöratkaisuista. Työpaketissa WP3 selvitettiin mahdollisuuksia soveltaa Big Data -tekniikkaa sähköverkon käytön ja kunnossapidon tarpeisiin. Tähän liittyen kehitettiin kansalliseen käyttöön häiriötallennekirjasto. Hankkeen tiedotukseen ja verkottumiseen liittyvät toimenpiteet toteutettiin työpaketissa WP4.
Hankkeen päätuloksena saatiin vietyä Vaasan yliopiston älyverkkojen innovaatioympäristön osaamista merkittävästi eteenpäin ja saavutettiin hyvät valmiudet laaja-alaiseen tutkimusyhteistyöhön sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Esimerkkejä hankkeen konkreettisista tuloksista ovat selvitys uusista teknisistä ratkaisuista keskijännitekaapeliverkkojen vianpaikannukseen ja kompensointiin, mikrosähköverkkojen suojauksen ja säädön simulaatiot, kansallinen häiriötallennekirjasto sekä selvitys keskijänniteverkon luotettavuuden parantamiseksi käytettävissä olevista vaihtoehtoisista ratkaisuista.