Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73152

Hankkeen nimi: Enni - Energiansäästösovellus julkisille rakennuksille

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2017 ja päättyy 30.4.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Vaasan yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0209599-8

Jakeluosoite: PL 700

Puhelinnumero: 0294 498 205

Postinumero: 65101

Postitoimipaikka: Vaasa

WWW-osoite: http://www.uva.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Merja Tuulikki Pakkanen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehittämispäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: merja.pakkanen(at)uva.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0294498205

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on helpottaa energiansäästöä julkisissa rakennuksissa lanseeraamalla kuntien käyttöön Enni -energiansäästösovellus, jonka avulla pyritään vaikuttamaan erityisesti rakennuksen käyttäjien toimintatapoihin. Enni -sovellus on kehitetty aiemmin rahoitetussa projektissa "Fifty/Sixty - Lisäarvoa energiansäästöstä". Enni sisältää kaikki tarvittavat työkalut julkisten rakennusten energiansäästöön yhdellä verkkosivustolla: laskentatyökalut viitearvojen määrittelyyn, energiankulutuksen seuraamiseen ja saavutetun säästön laskemiseen sekä ohjeet ja materiaalit projektin toteuttamiseksi käytännössä. Verkkosovellus on monipuolinen, helppokäyttöinen ja kuntien vapaasti käytettävissä.

Projektissa rekrytoidaan ensimmäisessä vaiheessa Enni -sovellukselle pilottikäyttäjiä sellaisista kunnista, joissa julkisten rakennusten energiansäästöprojekteja parhaillaan toteutetaan. Pilottikäyttäjiltä kerätään palautetta sovelluksen toiminnallisuuksista, ohjeistuksista ja käyttöliittymästä. Lisäksi sovellusta testataan pienellä otoksella Vaasan yliopiston käytettävyyslaboratoriossa. Saadun palautteen pohjalta verkkosovellusta pyritään kehittämään entistä paremmaksi. Myös Ennin ensimmäisen kehittämisvaiheen aikana esiin nousseet tarpeet ja ideat uusista toiminnallisuuksista toteutetaan tämän projektin aikana.

Pilottikäyttövaiheen jälkeen Enni -sovellus lanseerataan laajemmin kaikkiin suomalaisiin kuntiin. Sovelluksen käyttöönoton edistämiseksi tehdään systemaattista ja suunnitelmallista viestintää ja markkinointia: esimerkiksi rakennetaan näyttävät ja kattavat julkiset verkkosivut google-optimointeineen, tehdään storytelling -tyyppinen video energiansäästöprojektin ja Enni -sovelluksen käytöstä julkisissa rakennuksissa, tehdään esite, levitetään tietoa sovelluksesta kontaktoimalla suoraan kuntien edustajia ja julkisten rakennusten käyttäjiä valittujen yhteistyökumppaneiden (erityisesti Motiva ja Kuntaliitto) verkostojen avulla sekä osallistumalla erilaisiin tapahtumiin ja huolehtimalla Enni-sovelluksen näkyvyydestä sosiaalisessa mediassa.

Hankkeen lopputuloksena Enni -energiansäästösovellus on erinomainen työkalu julkisten rakennusten energiansäästöön, tietoisuus siitä on levinnyt valtakunnallisesti ja sovellusta käyttää suuri määrä julkisia rakennuksia. Kuntien hyödyntäessä verkkosovellusta pitkällä aikavälillä saavutetaan energian- ja rahansäästöä sekä vähennetään energiantuotannon ympäristövaikutuksia. Välillisesti vaikutetaan myös kotitalouksiin, sillä julkisten rakennusten henkilökunta todennäköisesti muuttaa toimintatapojaan myös kodeissaan osaamisensa lisääntyessä.

Rakennerahasto-ohjelmiin sisältyvät ns. horisontaaliset periaatteet tulevat tässä hankkeessa huomioiduiksi erityisesti ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden osalta. Verkkosovelluksen tavoitteena on edistää energiansäästöä. Energiansäästöstä johtuva energiantuotannon tarpeen väheneminen vaikuttaa pitkällä aikavälillä luonnonvarojen
käytön kestävyyteen ja ympäristön tilaan sekä vähentää ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä. Hanke edistää myös hyvinvointia aktivoimalla julkisten rakennusten käyttäjiä toimimaan yhdessä kuntien kanssa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Ympäristöosaaminen lisääntyy, sillä kuntien ja julkisten rakennusten käyttäjien tietoisuus energiasta ja sen ympäristövaikutuksista lisääntyy verkkosovelluksen käyttöönoton myötä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen pääkohderyhmiä ovat kunnat ja kuntien rakennusten käyttäjät. Verkkosovellus ohjaa organisaatiotason toimintatapojen muutosta työkalujen ja materiaalien avulla sekä tarjoaa mahdollisuuden hallinnoida energiansäästöhanketta vaivattomasti.

Projektissa toteutettava viestintä ja markkinointi kohdennetaan ensisijaisesti:
- Sellaisiin kuntien edustajiin, jotka voivat vaikuttaa energiansäästöprojektien toteuttamiseen kunnan rakennuksissa. Tällaisia ovat erityisesti kuntien kiinteistöistä vastaavat organisaatiot sekä esimerkiksi opetuksesta vastaavat organisaatiot.
- Julkisten rakennusten käyttäjiin, erityisesti peruskoulujen henkilökuntaan, mutta myös muiden julkisten rakennusten henkilökuntaan (kuten museot, kirjastot, urheiluhallit, toimistot jne.)

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat ainakin julkisten rakennusten käyttäjät (esimerkiksi peruskouluissa opettajat, oppilaat ja muu henkilökunta sekä muissa julkisissa rakennuksissa työntekijät ja muu henkilökunta), näiden perheenjäsenet sekä muut sukulaiset ja tuttavat, joiden tietoisuuteen ja toimintatapoihin jossain määrin todennäköisesti vaikutetaan energiansäästöön motivoituneiden ihmisten myötä.

Lisäksi välillisiä kohderyhmiä ovat julkisten rakennusten muut käyttäjät, kuten asiakkaat. Esimerkiksi kirjastoissa, museoissa, liikuntahalleissa jne. käy päivittäin suuria määriä asiakkaita. Julkisissa rakennuksissa on mahdollista tiedottaa aktiivisesti meneillään olevasta energiansäästöprojektista ja ylipäätään energia-asioista, jolloin tietoisuuden kasvu leviää laajaan käyttäjäkuntaan.

Välillisiä kohderyhmiä ovat myös ylipäätään kansalaiset, jotka näkevät projektin viestintää ja markkinointia (esimerkiksi Facebookissa tai Google-selailun kautta) ja saavat mahdollisesti ideoita myös oman kotinsa energiansäästöön.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 89 817

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 86 875

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 112 272

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 109 175

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjanmaa

Seutukunnat: Jakobstadsregionen, Vaasan, Kyrönmaan, Sydösterbottens kustregion

Kunnat: Kristiinankaupunki, Laihia, Uusikaarlepyy, Kaskinen, Kruunupyy, Mustasaari, Pietarsaari, Vöyri, Pedersören kunta, Vaasa, Maalahti, Luoto, Närpiö, Isokyrö, Korsnäs

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Mielestämme hankkeella ei ole yhtymäkohtia sukupuolinäkökulmaan, vaan se on luonteeltaan sukupuolineutraali.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Mielestämme hankkeella ei ole yhtymäkohtia sukupuolinäkökulmaan, vaan se on luonteeltaan sukupuolineutraali. Energia monesti mielletään enemmän poikien ja miesten alaksi, mistä syystä kuitenkin projektin markkinoinnissa ja viestinnässä on syytä huolehtia siitä, että viestintä on sukupuolineutraalia. Tähän voidaan vaikuttaa esimerkiksi valitsemalla hankkeessa toteutettaviin valokuviin ja videoon esiintyjiksi molemman sukupuolen edustajia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Mielestämme hankkeella ei ole yhtymäkohtia sukupuolinäkökulmaan, vaan se on luonteeltaan sukupuolineutraali.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 8
Verkkosovelluksen tavoitteena on edistää energiansäästöä. Energiantuotannon tarpeen väheneminen vaikuttaa suoraan luonnonvarojen käytön kestävyyteen ja ympäristön tilaan.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 8
Verkkosovelluksen tavoitteena on edistää energiansäästöä. Energiantuotannon tarpeen väheneminen vähentää pitkällä aikavälillä ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 3
Verkkosovelluksen tavoitteena on edistää energiansäästöä. Energiantuotannon tarpeen väheneminen vaikuttaa pitkällä aikavälillä myönteisesti kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuden säilymiseen ilmanpäästöjen vähenemisen seurauksena.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 3
Verkkosovelluksen tavoitteena on edistää energiansäästöä. Energiantuotannon tarpeen väheneminen vaikuttaa pitkällä aikavälillä myönteisesti pinta- ja pohjavesiin, maaperään, ilmaan sekä erityisesti kasvihuonekaasujen vähenemiseen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Verkkosovelluksella ei mielestämme ole yhtymäkohtia Natura 2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 1
Verkkosovelluksella ei ole suoraa yhteyttä materiaalien käyttöön ja jätteen syntyyn, sillä sovelluksessa keskitytään lämmön, sähkön ja veden käyttöön. On kuitenkin todennäköistä, että kun julkisten rakennusten käyttäjät pyrkivät säästämään energiaa ja vettä, he tulevat muutoinkin tietoisiksi kestävään kehitykseen liittyvistä asioista ja alkavat mahdollisesti kiinnittää huomiota myös jätteiden tuottamiseen ja lajitteluun.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Verkkosovelluksella ei ole suoraa yhteyttä uusiutuvan energian käyttöön, sillä sovelluksessa keskitytään kestävän energianhuollon toiseen osa-alueeseen eli energian järkevään ja tehokkaaseen käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 0
Verkkosovelluksella ei mielestämme ole yhtymäkohtia paikallisen elinkeinorakenteen kestävään kehittämiseen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Verkkosovelluksella ei mielestämme ole yhtymäkohtia aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Verkkosovelluksella ei mielestämme ole yhtymäkohtia liikkumiseen ja logistiikkaan.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Verkkosovelluksen käyttäminen aktivoi julkisten rakennusten käyttäjiä toimimaan yhdessä kuntien kanssa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Käyttäjien osallistumisella on keskeinen rooli. Työyhteisöä motivoi yhteinen päämäärä ja tavoitteen saavuttamisesta palkitseminen.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Verkkosovelluksella ei mielestämme ole yhtymäkohtia tasa-arvon edistämiseen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Verkkosovelluksella ei mielestämme ole yhtymäkohtia yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen yhdenvertaisuuteen.
Kulttuuriympäristö 0 0
Verkkosovelluksella ei mielestämme ole yhtymäkohtia kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 0 9
Kuntien ja julkisten rakennusten käyttäjien tietoisuus energiasta ja sen ympäristövaikutuksista lisääntyy verkkosovelluksen käyttöönoton myötä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli helpottaa energiansäästöä julkisissa rakennuksissa lanseeraamalla kuntien käyttöön Enni-energiansäästösovellus, jonka avulla pyritään vaikuttamaan erityisesti julkisten rakennusten käyttäjien asenteisiin, tietoisuuteen ja toimintatapoihin. Enni-sovellus on kehitetty aiemmin rahoitetussa projektissa "Fifty/Sixty - Lisäarvoa energiansäästöstä".

Tavoitteeseen pyrittiin rekrytoimalla ensimmäisessä vaiheessa Enni-sovellukselle pilottikäyttäjiä sellaisesta kunnasta, jossa julkisten rakennusten energiansäästöprojekteja parhaillaan toteutetaan. Pilottikäyttäjiltä kerättiin palautetta sovelluksen toiminnallisuuksista, ohjeistuksista ja käyttöliittymästä. Saadun palautteen pohjalta sovellusta kehitettiin entistä toimivammaksi ja pilottikäyttäjiä saatiin lisää. Hankkeen päättyessä sovellukseen oli perustettu 63 energiansäästöprojektia viidestä eri kunnasta.

Lisäksi sovellukseen suunniteltiin ja toteutettiin suuri määrä uusia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia, joiden tarpeellisuus tuli ilmi edellisen projektin aikana tai pilottikäyttäjien palautteen perusteella. Tällaisia olivat erityisesti mahdollisuus jatkaa päättynyttä projektia edellisten tietojen pohjalta, laskea euromääräiset ja CO2-päästösäästöt räätälöydyin luvuin, tallettaa sovellukseen kokouspöytäkirjoja ja muita dokumentteja, tarkastella kaikkia kunnan projekteja yhteenvetona sekä ottaa käyttöön erilaisia sähköpostihälytyksiä energiatiimille. Lisäksi sovellus ruotsinnettiin kokonaisuudessaan.

Enni-sovelluksen markkinointiin liittyvät toimenpiteet olivat myös projektissa keskeisiä, jotta sovelluksen kiinnostavuutta saatiin lisättyä ja käyttäjät informoitua siitä, että energiansäästöprojektien toteuttaminen ja Enni-sovelluksen käyttäminen on helppoa ja hauskaa. Tällaisia toimenpiteitä olivat erityisesti julkisen verkkosivun, Facebook-sivun, markkinointivideon ja esitteiden toteuttaminen. Lisäksi kuntien edustajia ja muita keskeisiä sidosryhmiä (kuten Kuntaliitto, Motiva ja Ympäristöministeriö) tiedotettiin sovelluksesta ja heidän kanssaan on sovittu yhteistyöstä sovelluksen käyttöönoton edistämiseksi.

Hankkeen toteuttamisen prosessi on ollut selkeä. Jo hankesuunnitelmavaiheessa oli tarkasti tiedossa, mitä verkkosovelluksen tulee sisältää ja kaikki keskeiset toiminnallisuudet myös toteutettiin. Prosessi onnistui erinomaisesti ja lopputuloksena syntynyt verkkosovellus ja sen markkinointimateriaalit olivat halutun kaltaisia.

Kuntien hyödyntäessä verkkosovellusta pitkällä aikavälillä saavutetaan energian- ja rahansäästöä sekä vähennetään energiantuotannon ympäristövaikutuksia. Sovellus on kuntien vapaasti käytettävissä osoitteessa www.enni-sovellus.fi.