Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73184

Hankkeen nimi: Vesienpuhdistuksen materiaalien ja prosessien kehittäminen – jatkuvatoiminen mittaaminen osaksi alueen tutkimusinfrastruktuuria - VesiMat (investointiosio)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.7.2017 ja päättyy 30.4.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245895-5

Jakeluosoite: Pentti Kaiteran katu 1

Puhelinnumero: +358 29 4480000

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: Oulu

WWW-osoite: http://www.oulu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Satu Irmeli Pitkäaho

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkijatohtori

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: satu.pitkaaho(at)oulu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 29 448 2374, 040 359 3434

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Kestävä kehitys, resurssitehokkuus, energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen ja kiertotalous edellyttävät innovaatioita, kehittämistä ja tutkimusta. VesiMat-hanke antaa vastauksia näihin haasteisiin. VesiMat-hankkeessa rakennetaan nykyaikainen ja luotettava laboratoriomittakaavan testausympäristö, joka tarjoaa alustan erilaisten materiaalien ja vesienpuhdistusteknologioiden testaamiseen ja kehittämiseen. Jotta tehokas ja luotettava uuden tiedon tuottaminen on mahdollista, täytyy rakennettava laitteisto mm. varustaa jatkuvatoimisella sulfaattien ja nitraattien mittaamiseen soveltuvalla analysaattorilla. Tämän jatkuvatoimisen mittalaitteen hankinnan myötä voidaan luopua nykyisistä kalliista, hitaista ja usein epäluotettavista näytteenottoon perustuvista analyyseistä. Rakennettavan tutkimuslaitteiston avulla voidaan tutkimusta tehdä aiempaa nopeammin ja laadukkaammin. Tämä kaventaa perustutkimuksen ja soveltamisen välistä kuilua ja edesauttaa perustutkimustulosten entistä nopeampaa ja tehokkaampaa hyödyntämistä elinkeinoelämässä ja yhteiskunnassa.
VesiMat-hanke on ainutkertainen ja sen on mahdollista tuottaa oululaiselle tutkimukselle kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä etulyöntiasema. Hankkeessa rakennettava testausympäristö validoidaan sulfaatin pelkistykseen soveltuvien katalyyttimateriaalien testaamisessa. Tavoitteena on luoda uutta tieteellistä tietoa kemiallisesta katalyyttisestä sulfaatinpoistosta ja kyseisen reaktion mahdollisuuksista rikin aiheuttamien ympäristöongelmien vähentämiseen. Pitkän tähtäimen tavoitteena on kehittää kestäviä kaivos- ja prosessivesien puhdistukseen soveltuvia menetelmiä nykyisten menetelmien rinnalle.
VesiMat-hankkeen kohderyhmiä ovat kaivannaisteollisuus, jätevedenpuhdistamot sekä puhdistus- ja mittausteknologioita kehittävät yritykset. VesiMat-hanke parantaa mahdollisuutta tehdä vesienpuhdistuksessa huippututkimusta ja näin vahvistaa mahdollisuuksia uusien teollisten läpimurtojen löytämiselle. Hankkeessa edistetään yritysten tuotekehitysinvestointien kasvua, uusien teknologioiden ja palveluiden syntymistä, mutta ennen kaikkea tavoitteena on, että syntyy uutta liiketoimintaa. Näin hanke tukee olemassa olevien työpaikkojen säilymistä ja uusien syntymistä erityisesti Cleantech- ja ympäristöalalle. Lisäksi hanke hyödyttää ympäristön ja ihmisten hyvinvointia sekä edesauttaa luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

VesiMat-hankkeen kohderyhmiä ovat kaivannaisteollisuus, jätevedenpuhdistamot sekä puhdistus- ja mittausteknologioita kehittävät yritykset. Rakennettavan tutkimuslaitteiston avulla voidaan tutkimusta tehdä aiempaa nopeammin ja laadukkaammin. Tämä kaventaa perustutkimuksen ja soveltamisen välistä kuilua ja edesauttaa perustutkimustulosten entistä nopeamman ja tehokkaamman hyödyntämisen elinkeinoelämässä ja yhteiskunnassa. VesiMat-hanke parantaa mahdollisuutta tehdä vesienpuhdistuksen huippututkimusta Oulun alueella ja näin vahvistaa mahdollisuuksia uusien teollisten läpimurtojen löytämiselle. Tavoitteena on, että hanke edistää yritysten tuotekehitysinvestointien kasvua, uusien teknologioiden ja palveluiden syntymistä, mutta ennen kaikkea tavoitteena on, että syntyy uutta liiketoimintaa. Näin hanke tukee olemassa olevien työpaikkojen säilymistä ja uusien syntymistä erityisesti Cleantech- ja ympäristöalalle.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hanke hyödyttää erityisesti ympäristöä vähentämällä ja poistamalla ympäristöhaittoja, kun nitraatti ja sulfaatti ei joudu vesistöihin, happamoita maaperää ja pohjavesiä. Lisäksi kansalaiset hyötyvät hankkeesta, kun ympäristö säilyy puhtaana ja näin edesauttaa luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja viihtyvyyttä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 56 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 56 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 75 230

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 75 230

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun

Kunnat: Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Pentti Kaiteran katu 1, Linnanmaa

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: Oulun yliopisto

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke on sukupuolineutraali. Hankkeen toteutuksessa pyritään valitsemaan tekijät ja toteuttajat siten, että sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa suoritetaan toimenpiteitä, jotka eivät ole sukupuoleen sidonnaisia. Hankkeen toteuttajat valitaan osaamisen perusteella.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen toteutuksessa otetaan huomioon sukupuolten välinen tasa-arvo. Hankkeessa ja ohjausryhmässä työskentelee molempien sukupuolten edustajia. Hankkeen päätavoite ei kuitenkaan ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, vaan nitraatti- ja sulfaattipitoisten vesien puhdistuksen testaamiseen soveltuvan koelaitteen rakentaminen ja puhdistusteknologian kehitystyö.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 9 9
Tavoitteena on tehostaa päästöjen puhdistusta ja raaka-aineiden talteenottoa jolloin ympäristövaikutukset ovat huomattavat. Myös materiaalikehityksessä kiinnitetään huomiota kestävyyteen ja, jos mahdollista, vältetään mm. harvinaisten maametallien turhaa käyttöä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 5
Nitraattipitoisten vesien käsittelyn tehostaminen voi vähentää typpioksiduulin määrää ilmassa ja näin ollen vaikuttaa suotuisasti myös ilmastonmuutokseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 10 10
Ehkäisemällä vesipäästöjen pääsy ympäristöön voidaan päästöjen ympäristövaikutukset minimoida.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 9 9
Hankkeessa kehitetään vesien puhdistukseen uutta teknologiaa, joka vähentää päästöjä ja näin niiden haittavaikutuksia erityisesti pinta- ja pohjavesiin.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 5 7
Hankkeessa tarkasteltavat vesien epäpuhtaudet voivat uhata myös pohjoisia Natura alueita. Hankkeessa kehitettävä puhdistusteknologia estää päästöjen vaikutukset ympäristöön.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 9 10
Hanke toteutetaan materiaalitehokkaasti. Materiaalien valmistuksessa ja testauksessa synytvät jätteet käsitellään huolellisesti. Hankkeessa kehitettävä vesienpuhdistusmentelmä mahdollistaa raaka-aineiden, rikin ja metallien kierrättämisen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 3
Hanke ei suoraan liity uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Hankkeen myötä kuitenkin energian käyttöä vesienpuhdistuksessa voidaan vähentää, koska kehitettävä kemiallinen katalyyttinen menetelmä on energiatehokas.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 5
Hankkeeseen osallistuu aktiivisesti tuloksista kiinnostuneita sekä mahdollisesti niitä myöhemmin käyttäviä yrityksiä, jolloin hankkeella on vaikutuksia elinkeinoelämän kehittämiseen. Epäsuorat vaikutukset ovat myös muun elinkeinoeleämän hyötyminen hankkeen aikana luoduista kontakteista.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 5
Hankkeessa rakennetun testauslaitteiston ja kehitetyn uuden päästöjenkäsittelytekniikan ympärille on mahdollista kehittää uutta liiketoimintaa.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hankkeella ei ole vaikutuksia liikkumiseen tai logistiikkaan.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 6 9
Uusien entistä tehokkaampien luontoa säästävien teknologioiden kehittämisen myötä on mahdollista parantaa ihmisten ja ympäristön hyvinvointia erityisesti pitkällä aikavälillä.
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Hankkeessa on mukana naisia ja miehiä, jolla edesautetaan tasa-arvoista urakehitystä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 1
Hankkeella ei ole merkittävää vaikutusta yhdenvertaisuuteen.
Kulttuuriympäristö 3 7
Hankkeella on erityisesti välillinen vaikutus kultturiympäristön säilymiselle kun päästöjen tehokkaamman käsittelyn myötä voidaan suojella luontoa ja alueen vesistöjä.
Ympäristöosaaminen 10 10
Hankkeella on selvä vaikutus ympäristöosaamisen lisääntymiselle.

9 Loppuraportin tiivistelmä

-