Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73194

Hankkeen nimi: Lipidomiikka-analytiikan kehittämishanke

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.10.2017 ja päättyy 31.5.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Itä-Suomen yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 2285733-9

Jakeluosoite: PL 1627

Puhelinnumero: 0294 45 1111

Postinumero: 70211

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.uef.fi/fi/etusivu

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: HANHINEVA KATI JOHANNA

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Akatemiatutkija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: kati.hanhineva(at)uef.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040-3552364

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankekokonaisuus muodostuu investointihankkeesta, jossa hankitaan erittäin tarkan erottelukyvyn ja herkkyyden omaava nestekromatografia-massaspektrometri-laitteisto ja kehittämishankkeesta, jossa kyseinen instrumentaatio optimoidaan rasvaliukoisten yhdisteiden analytiikkaan tavoitteena lipidomiikka-analyysialustan perustaminen itä-Suomen Yliopistoon. Hankekokonaisuuden tavoitteena on valita sopivin mahdollinen instrumentaatio, sekä käynnistää ja optimoida analytiikka lipidomiikka-analyysipalveluita varten. Analytiikan optimoinnissa keskitytään erityisesti elintarviketeollisuuden tarpeisiin, ja hakemuksessa on mukana kuusi alan toimijaa, DuPont, Fazer, Valio, Maitomaa, Biosafe, ja Innolact. Yritykset hyödyntävät analytiikan tuomia tuloksia esim. tuotekehityksessä, laadunvalvonnassa, sekä edelleen tuotteistamalla palveluita kansainvälisille markkinoille. Kukin yritys osallistuu projektiin toimittamalla pilottinäytesarjan (10-20 näytettä), jonka he ovat valinneet asiakastarpeen ja kaupallisen kiinnostuksen perusteella. Nämä pilottinäytesarjat testataan ja analysoidaan projektin aikana, ja ne toimivat pohjana tuleville tutkimusprojekteille ko. yritysten kanssa. Tämä hankekokonaisuus vahvistaa uuden, modernin analytiikan hyödyntämis- ja kaupallistamisedellytyksiä elintarvikesektorilla Pohjois-Savossa, sekä valtakunnallisesti, jopa maailmanlaajuisesti. Seuraavassa vaiheessa, hankkeen päättymisen jälkeen, lipidomiikka-analytiikkaa voidaan laajentaa Pohjois-Savossa vahvistuvalle terveysteknologiasektorille. Hanke noudattaa rakennerahasto-ohjelmien horisontaalisia periaatteita, erityisesti taloudellisen kestävän kehityksen puitteissa, sillä hankkeessa perustetaan uusi, aineettomia palveluja tuottava analyysipalvelualusta, joka edesauttaa elinkeinorakenteen kehittämistä paikallisten elintarviketeollisuuden toimijoiden hyödyntäessä sitä. Lisäksi sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu hankkeessa hyvin, mukana on molempia sukupuolia.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Tämän hankekokonaisuuden keskeisin kohderyhmä ovat elintarvikealan yritykset, jotka osallistuvat projektiin, kukin omasta näkökulmastaan katsoen tärkeällä näytemateriaalilla:

• Fazer: Kaakao- ja kaakaovoinäytteitä – kuinka alkuperämaa vaikuttaa kaakaon lipidikoostumukseen. Mitkä ovat kaakaon pääasialliset lipidikomponentit?
• Maitomaa: Maitopohjainen välipalajuoma, johon on lisätty erilaisia aineosia – kuinka vaikuttavat lipidiyhdisteiden laatuun? Kuinka paljon erilaisia lipidejä tuotteissa on?
• Innolact: Fermentoituja maitonäytteitä – kuinka fermentaatio vaikuttaa maitotuotteen lipidikoostumukseen? Aiheuttavatko erilaiset maitohappobakteerikannat eroavaisuuksia lipidiyhdisteiden laatuun?
• DuPont: Näytteitä ihomallista, jota DuPontin Nutrition and Health divisioona käyttää erilaisten yhdisteiden terveysvaikutuksien tutkimiseen
• Valio: Juustonäytteitä – kuinka eri tyyppisten juustojen lipidikoostumukset poikkeavat toisistaan
• Biosafe: Eläinrehujen tuoteturvallisuuden analysointiin liittyviä näytteitä, tarkennetaan myöhemmin.

Huomioitavaa on, että tässä hankkeessa ei tulla pureutumaan yksityiskohtaisesti edellä mainittuihin tutkimuksellisiin kysymyksiin, vaan pikemminkin on tarkoitus proof-of-concept-tyyppisesti määrittää onko tällä analytiikalla mahdollista saada lisäarvoa yritysten tuotekehitykseen ja liiketoimintaan. Onnistuessaan pilotit toimivat pohjana (preliminary data) mahdollisille myöhemmille tutkimusprojekteille. Vaikka hankkeessa mukana olevista yrityksistä useat toimivat pääsääntöisesti muualla kuin Pohjois-Savossa, jää hankkeesta saatu hyöty alueelle kuitenkin sen vuoksi, että ko yritykset voivat jatkossa hyödyntää näitä, nyt perustettavia analyysipalveluja ja siten edistää alueen elinkeinoelämää.
Tässä hankkeessa tehtävät pilottiprojekti ovat välttämättömiä hankkeen onnistumiselle, sillä niiden avulla saadaan tietoa mahdollisimman laajasti erilaisten, elintarviketeollisuutta kiinnostavien näytetyyppien lipidikoostumuksesta, ja erilaisten lipidiyhdisteiden tunnistamisesta. Nämä tiedot hyödyntävät analyysipalveluita myöhemmin sekä ovat muiden tutkimusten saatavilla.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Lipidomiikka-analytiikan kehittäminen ja soveltaminen kiinnostavat lisäksi monia muita alueen toimijoita, ja parhaillaan on käynnissä keskustelut esimerkiksi Luonnonvarakeskuksen (LUKE) kanssa analytiikan soveltamisesta heidän tutkimusprojekteihinsa. Keskeisiä sovelluskohteita on tähän mennessä tunnistettu olevan erityisesti ravitsemuksen vaikutus lypsylehmien lipidimetaboliaan ja maidon laatuun, sekä eläinten ravitsemus/rehututkimus laajemmin. Näiden asioiden tiimoilta valmistellaan parhaillaan projektihakemusta, jossa toteutuessaan tullaan hyödyntämään tässä hankkeessa pystytettävää lipidomiikka-analytiikkaa.

Hankkeessa kehitettävä osaaminen linkittyy kiinteästi myös Itä-Suomen yliopiston, Savonian ja kehitysyhtiö SavoGrown meneillään olevaan ”Ruokalaakso” hankkeeseen, jonka tavoitteisiin kuuluu kehittää yhteistoimintakonseptia elintarviketeknologiasektorile, ja kartoittaa yhteisiä elintarvikealan kehittämiskohteita maakunnassa. Keskustelu hankkeen toimijoiden kanssa on aloitettu, ja tässä hankkeessa perustettava lipidomiikka-analytiikka elintarviketeollisuus-pilotoinnilla linkittyy selkeästi Ruokalaakso-hankkeeseen.

Perustettava lipidomiikka-analytiikkapalvelu soveltuu erinomaisesti myös Kuopion Savilahteen suunnitellulle kampusalueelle, jossa tehostetaan koulutus- ja tutkimusorganisaatioiden sekä yritysten yhteistyötä koulutuksen ja kehittämisen edistämiseksi. Meneillään olevassa selvityshankkeessa kartoitetaan Savilahden alueen (Sakky, Savonia ja UEF) tutkimus-, kehitys- ja innovaatio- sekä oppimisympäristöä (TKIO-infrastruktuurin suunnitteluhanke), ja keskustelu ko hankkeen toimijoiden kanssa on aloitettu. Kampuksessa eri oppilaitosten osaaminen, tilat ja muut resurssit parantavat edellytyksiä kehittää uudenlaista TKIO-ympäristöä, jossa oppiminen, tutkimus-kehitys- ja innovaatiotoiminta, uusien innovaatioiden luominen ja yritystoiminnan kehittäminen tapahtuvat jatkuvassa vuorovaikutuksessa työelämän kanssa.
Lisäksi lipidomiikka-analytiikan perustaminen tulee hyödyntämään Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmiä elintarvike- ja ravitsemustieteissä, sekä muilla bio- ja lääketieteen aloilla.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 78 173

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 71 200

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 103 674

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 94 712

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion

Kunnat: Kuopio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: PL 1627

Postinumero: 70211

Postitoimipaikka: Kuopio

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 1, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Mukana on molempien sukupuolien edustajia.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Mukana on molempien sukupuolien edustajia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeessa on mukana molempia sukupuolia, mutta tasa-arvon edistäminen ei ole päätavoite

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 4 6
Uusi palveluanalyysialusta ensi vaiheessa elintarviketeollisuuden käyttöön, jatkossa laajemmin terveysteknologiasektorille
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 7
Uusia mittauspalveluita elinkenoelämän käyttöön laajasti
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 7
Aluksi elintarviketeollisuuden tuotekehityksen kautta, jatkossa terveysteknologian kautta suoraan
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Työtehtävissä tasapuolisesti molempia sukupuolia
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankekokonaisuus muodostui investointihankkeesta, jossa hankittiin erittäin tarkan erottelukyvyn ja herkkyyden omaava nestekromatografia-massaspektrometri-laitteisto ja kehittämishankkeesta, jossa kyseinen instrumentaatio optimoitiin rasvaliukoisten yhdisteiden analytiikkaan, ja perustettiin lipidomiikka-analyysialustan Itä-Suomen yliopistoon. Hankekokonaisuuden osatavoitteita olivat sopivimman mahdollisen instrumentaatio valinta, laitteiston asennus, sekä analyysimenetelmien optimointi lipidomiikka-analyysipalveluita varten. Analytiikan optimoinnissa keskityttiin erityisesti elintarviketeollisuuden tarpeisiin, ja hakemuksessa oli mukana viisi alan toimijaa, DuPont, Fazer, Valio, Maitomaa, ja Biosafe. Kukin yritys osallistui projektiin toimittamalla pilottinäytesarjan (10-20 näytettä), jonka he olivat valinneet asiakastarpeen ja kaupallisen kiinnostuksen perusteella. Nämä pilottinäytesarjat testattiin ja analysoitiin projektin aikana, ja ne toimivat pohjana tuleville tutkimusprojekteille ko. yritysten kanssa. Yritykset voivat hyödyntää analytiikan tuomia tuloksia esim. tuotekehityksessä, laadunvalvonnassa, sekä edelleen tuotteistamalla palveluita kansainvälisille markkinoille. Tämä hankekokonaisuus vahvisti uuden, modernin analytiikan hyödyntämis- ja kaupallistamisedellytyksiä elintarvikesektorilla Pohjois-Savossa, sekä valtakunnallisesti, jopa maailmanlaajuisesti. Jatkossa lipidomiikka-analytiikkaa voidaan laajentaa Pohjois-Savossa vahvistuvalle terveysteknologiasektorille. Hanke noudatti rakennerahasto-ohjelmien horisontaalisia periaatteita, erityisesti taloudellisen kestävän kehityksen puitteissa, sillä hankkeessa perustettiin uusi, aineettomia palveluja tuottava analyysipalvelualusta, joka edesauttaa elinkeinorakenteen kehittämistä paikallisten elintarviketeollisuuden toimijoiden hyödyntäessä sitä. Lisäksi sukupuolten välinen tasa-arvo toteutui hankkeessa hyvin, mukana oli molempia sukupuolia.