Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73286

Hankkeen nimi: PrintoCent10: Yritysaktivointi, pikatestien pilot-valmistus ja koekäyttö todellisessa ympäristössä

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2017 ja päättyy 31.10.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Organisaatiotyyppi: Tutkimuslaitos

Y-tunnus: 2647375-4

Jakeluosoite: Kaitoväylä 1

Puhelinnumero: 020722111

Postinumero: 90570

Postitoimipaikka: Oulu

WWW-osoite:

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jarkko Tuominen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Research Scientist

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jarkko.tuominen(at)vtt.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358405360104

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

PrintoCent 10 -hanke on osa vuonna 2008 alkanutta PrintoCent -kehityskokonaisuutta, jossa painettavan älykkyyden teknologiat kypsyvät eri vaiheessa teolliseksi toiminnaksi. Ensimmäisenä teollistuu LED-kalvon perustuva teknologia, johon on syntymässä teollisia arvoketjuja jo päätettyjen investointien myötä erilaisten valaisu-, arkkitehtuuri- ja informaatio-sovellusten kautta. Seuraavana ovat tulossa Internet of Things (IoT)-sovellukset. Isoja toimijoita ja start-up yrityksiä on liikkeellä sekä teolliseen että puettavan elektroniikan kenttään. Näillä toimijoilla on kyky hyödyntää IoT teknologiaa tuotteissaan. Tämän hankkeen suurin vaikutus tulee olemaan myöhemmin kypsyvään pikadiagnostiikka-alaan, mikä luo pohjaa henkilön hyvinvoinnin ja terveyden jatkuvalle kustannustehokkaalle monitoroinnille, ja ko. alan teollistumiseen Oulun seudulle.

PrintoCent 10 -hankkeen tavoitteena on rakentaa kv. tunnettuutta PrintoCent painettavan älykkyyden Oulun seudun klusteriyrityksille ja tutkimuslaitoksille LED-kalvo, IoT ja pikatestit sovellusalueilla, houkutella kv. yrityksiä asettumaan ja tekemään yhteystyötä oululaisten yritysten kanssa sekä vastaavasti pilotoida kehitettävien pikatestien toimivuutta ja käytettävyyttä todellisissa urheilun ja terveydenhoidon sovelluksissa. Hankkeessa keskitytään olemassa olevien teknologiaratkaisujen ja PrintoCent innovaatioympäristön kansainvälisen näkyvyyden lisäämiseen ja kertakäyttöisen pikadiagnostiikan valittujen sovellusten vieminen käytännön hyvinvoinnin, urheilun ja terveydenhuollon testausolosuhteisiin osana kokonaisvaltaisempaa kehitystyöprosessia, jolloin kykenisimme alueellisesti tarjoamaan laajempaa kehitys- ja valmistuspalvelua kansainvälisesti toimiville yrityksille ja myös alkaville start-up yrityksille. Tavoitteena vuosille 2017-2019 on pikadiagnostiikan liiketoiminnan kehittyminen siten, että Oulun seudulle syntyy pikatesti-, lukijalaite-, pilvipalvelu- ja analysointialojen teollisia toimijoita, mikä edellyttää laaja-alaisen toimijaverkoston yhteistyötä.

Käytännön toimenpiteinä hankkeessa tullaan olemaan läsnä uusilla potentiaalisilla markkinoilla yhteistyössä oululaisten yritysten kanssa, esittelemään osaamista, kehitystyön tuloksia, jo olemassa olevaa kriittistä massaa kehittämiseen, pilotointiin ja valmistamiseen, sekä mahdollisuuksia päästä mukaan alkaviin yrityksiin. Toimenpiteinä vahvistetaan viestintää kuukausittaisella info-jakelulla, jonka kohderyhmänä ovat erikoisesti messuilla tavatut yritykset ja toisaalta myös sekä kansainväliset että kotimaiset opiskelijat ja alan ammattilaiset. Täten saamme sekä lisää kriittistä yritysmassaa, että rekrytoitavia ihmisiä kiinnostumaan aihepiiristä ja siten tukemaan alan kasvua.

Tällä hetkellä terveysjärjestelmät kuormittuvat kroonistuvista sairauksista, jossa sairaus on kehittynyt usean vuoden ajan. Hankkeessa kehitettävien CRP-pikatestin ja HIKI-perustaisen ihmisen mittaamisen kautta voidaan henkilön sekä hyvinvointia että terveyttä monitoroida kustannustehokkaasti, ei- invasiivisesti ja jopa useita kertoja päivässä. Valmistamme hankkeessa aluksi henkilökohtaista hyvinvointi monitorointi -tekniikkaa urheiluun ja diabetes sairauteen ja teemme testauksia yhdessä urheilun ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa. Tämä avaa mahdollisuudet laajaan kirjoon erilaisten pikatestien kehittämiseen ja valmistamiseen alueellisena verkostona. Hankkeen toteutus tehdään VTT:n, Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteistyönä hyödyntäen PrintoCent Pilot Factory ja BioCenter ympäristöjä sekä Kohortti –tietokantoja. Tämä tarjoaa mahdollisuuden uuden pikadiagnostiikka yritystoiminnan synnyttämiseen Pohjois-Pohjanmaan alueelle.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat
1) Kansainvälisesti toimivat yritykset, jotka tarvitsevat uutta teknologiaa ja ratkaisuja seuraavan sukupolven tuotteisiinsa ja joille painettavan älykkyyden ratkaisut eivät ole vielä tuttuja.
2) Erikoisesti diagnostiikka –teknologiaa tarvitsevat toimijat, kansainvälisesti toimivat yritykset Suomesta ja muualta, ja joita tarvitaan veturiyrityksiksi kaupallistamaan pikatesti-lukijalaite – teknologiaa – Polar, Ginolis. Hankkeessa tarvitsemme paikallisesti toimivia terveyden hoidon yrityksiä, kuten Mehiläinen, vanhusten hoidon yrityksiä, kuten Caritas, testausympäristöksi.
3) PrintoCent jäsenet, joiden kautta päästään alan kv. verkostoihin ja muutkin alan toimijat Oulussa (pk-yritykset, start-up), joiden tuotteisiin ja osaamispohjaan PrintoCent kv. markkinointi ja viestintä perustuvat ja joita voidaan ajatella pikadiagnostiikan tuotteiden: testiliuskan, lukijalaitteen, analyysimenetelmien ja pikatestialustojen kehittämiseen ja valmistukseen.
4) Toimialat esimerkiksi: Hyvinvointi ja Terveydenhuolto, Valaisuratkaisut, Taloautomaatio, Informaatiojärjestelmät, Autoteollisuus, Hotelli- ja ravintola sisustus, Teollisuustoimijat (IoT).

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen tuloksia voidaan soveltaa myös terveydenhuollon ja kotihoidon puolella, jolloin hankkeesta hyötyvät välillisesti myös terveydenhuoltohenkilöstö, kotihoidossa työskentelevät hoitajat ja heidän asiakaskuntansa.

Hankkeen tuloksena kehittyvät menetelmät jatkuvaan suorituksen aikaiseen testaukseen, jolloin urheilijat ja oman hyvinvoinnin seurannasta kiinnostuneet kuluttajat hyötyvät aikanaan tuloksista.

Välillisinä kohderyhminä ovat EAKR-, EU- ja Tekes -hankkeissa mukana olevat yritykset, joissa teknologia on vielä kehitysvaiheessa. Heille informaatiota tulee jakaa ko. hankkeiden ohjausryhmissä.
Esimerkiksi 02/2017 alkaneen Tekes hankeen BioRealHealth puitteissa teemme yhteistyötä seuraavien yritysten kanssa: Polar Electro, ParasBioPharmaceuticals, Medix Biochemica, UPM, GE Healthcare, Saneno ja DeliPap. Muita kiinnostuneita ovat Sovicell, ValiFIN, Rikola, Spectral Engines ja Fir65.

Välillisiä tämän hankkeen kohderyhmiä ovat myös opettajat ja opiskelijat Oulun ammattikorkeakoulussa ja Oulun yliopistossa. Yleistäen opiskelijat saavat uutta osaamista projektin toteutumisen aikana puettavan teknologian mahdollisuuksista ja valmistusmenetelmistä. Koska pikatestaus on maailmanlaajuisesti terveysteknologiassa megatrendi, hankkeen tuoma tieto tarjoaa varmasti töitä laajasti. Siten hanke tekee oletettavasti osaltaan Oulun yliopiston opiskelijoista kilpailukykyisempiä pääsemään ulkomaille alan johtaviin yksiköihin. Tästä on jo merkkejä prof. Vainion tutkimusryhmässä, kun eksosomiosaajia on muuttanut Australiaan ja Ranskaan.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 819 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 812 684

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 1 053 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 1 050 387

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun

Kunnat: Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 40, joihin työllistyvät naiset 20

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toimintaympäristö eri osapuolilla koostuu naisista ja miehistä varsin tasapainoisesti. Hankkeessa toimii sekä miehiä että naisia asiantuntemuksen perusteella valittuna. Opetushallinnon tilastojen mukaan ammattikorkeakouluissa uusia opiskelijoita Terveys- ja hyvinvointialoilla oli seuraavasti vuonna 2016: naisia 10424 ja miehiä 2021. ICT-alalla taas aloitti 2813 miestä ja 707 naista. Yliopistokoulutuksessa niin ikään naiset sijoittuvat enemmistönä terveys- ja hyvinvointialoille (N=997, M=496) sekä biotieteisiin (N=412, M=187), kun taas miehet ICT-alalle (N=398, M=1468). (Lähde: Opetushallinnon tilastopalvelu 2017). Työelämässä näkyy sama trendi. Esimerkiksi vuonna 2016 työikäisistä lääkäreistä jo 60 prosenttia oli naisia. (Lähde: Lääkäriliitto 2016). ICT-alan työtekijöissä taas jakauma on päinvastainen; 71,8 % miehiä ja 28,2 % naisia (Teknologiateollisuus 2016). Diagnostiikkasovellusten myötä voidaan arvioida, että painettavan älykkyyden alan kiinnostavuus korkeasti koulutettujen naisten osalta lisääntyy.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminnassa huomioidaan naisten ja miesten tasapuolinen osallistuminen tutkimus- ja muuhun toimintaan. Päätoteuttajan projektipäällikkö on nainen (Marika Kurkinen) kuten myös toisen osatoteuttajan, OAMK:n (Marja Nissinen), Oulun yliopiston päävastuulliset ovat miehiä. Projektin tuloksena syntyvä toiminta ei aseta minkäänlaisia sukupuolivaatimuksia vaan kaikki tehtävät ovat avoinna molemmille sukupuolille tasavertaisesti. Hankkeen viestintä muotoillaan molempia sukupuolia kiinnostavaksi ja hankkeen ohjausryhmään pyydetään nimeämään sekä miehiä että naisia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeella ei ole erityistä tasa-arvon edistämistavoitetta. Hanke mahdollistaa sukupuolineutraalin lähestymistavan painettavan teknologian hyödyntämiseen ja kaikki hankkeessa tehtävä toiminta ja hankkeen tuloksena syntyvä toiminta on tasapuolisesti avoinna molemmille sukupuolille.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Pyritään tehokkaaseen materiaalien hyödyntämiseen ja pienen pinta-alan tuotteisiin, jolloin luonnonvaroja säästyy. Lisäksi painetun älykkyyden tuotteissa käytetyt tuontantotekniikat ovat ympäristöystävällisempia ja kuluttavat vähemmän energiaa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 5
Painetun älykkyyden tuotantotekniikoissa on perinteisiä menetelmiä vähäisempi energiankulutus.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei havaittuja vaikutuksia.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei havaittuja vaikutuksia.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei havaittuja vaikutuksia.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 5
Kehitettävät pikatestit ovat kooltaan pieniä ja vaativat hyvin pienen näytemäärän, jolloin materiaaleja säästyy ja jätemäärät pienenevät. Painetun älykkyyden sovelluksissa käytetään suurelta osin orgaanisia materiaaleja ja ovat siten helposti hävitettävissä tai tuotteet kierrätettävissä. Kierrätettävyys huomioidaan kaikessa kehitystyössä, vaikkakaan materiaalien uusiokäyttö ei aina ole mahdollista tartuntariskin takia.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei havaittuja vaikutuksia.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 2
PrintoCent start-up kehitys on luonut lähes 30 yritystä Oulun seudulle, joista 10 jatkaa voimakkaasti eteenpäin, 10 miettii ja hakee polkua eteenpäin ja loput 10 ovat standby tilassa tai lopettaneet toimintansa. Painettavan älykkyyden yrityksiin on jo syntynyt yli 200 työpaikkaa pääasiallisesti painettavan elektroniikan piiriin. Uutena alueena on syntymässä ja voimistumassa pikadiagnostiikan yritystoiminta, joka tyypillisesti perustuu pitkiin tutkimuskaariin ja satsauksiin, mikä luo erinomaisen pohjan pitkäjänteiselle yritystoiminnalle. 
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Ei havaittua vaikutusta.
Liikkuminen ja logistiikka 0 2
Kotimittaukset vähentävät liikkumistarvetta, kun esimerkiksi turhat lääkäri- ja laboratoriokäynnit vähenevät.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 8
Hankkeessa kehitettävät pikadiagnostiset menetelmät kannustavat oman terveyden, kunnon ja hyvinvoinnin seurantaan. Itsemonitorointi osallistaa yksilöitä ja potilaita omasta terveydestä huolehtimiseen.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Tutkimustulosten ja hankkeen toimenpiteiden avulla luodaan uutta liiketoimintaa ja työllistymismahdollisuuksia molemmille sukupuolille.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 2
Hankeessa kehitettävät point-of-care ja kotimittaukset mahdollistavat teknologiat lisäävät eri ryhmien yhdenvertaisuutta terveydenhoidon osalta. Esimerkiksi kaukana palveluista asuvilla on näiden teknologioiden avulla mahdollisuus saada tutkimuksia ja mittaustuloksia säästäen aikaa ja vaivaa.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei havaittua vaikutusta.
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei havaittua vaikutusta.

9 Loppuraportin tiivistelmä

PrintoCent 10 -hanke on osa vuonna 2008 alkanutta PrintoCent -kehityskokonaisuutta, jossa painettavan älykkyyden teknologiat kypsyvät eri vaiheissa teolliseksi toiminnaksi. Tähän mennessä Oulun seudulla teollistumisessa pisimmällä ovat LED-kalvoteknologiat valaisu-, arkkitehtuuri- ja informaatiosovelluksiin, Internet of Things (IoT) - sovellukset teolliseen ja puettavan elektroniikan kenttään sekä autoteollisuusklusteriin liittyvät rakenteellisen elektroniikan teknologiat.

Seuraavaksi Oulun seudulla on odotettavissa terveyssektorin pikadiagnostiikka-alan teollistuminen, mikä luo pohjaa henkilön hyvinvoinnin ja terveyden jatkuvalle ja kustannustehokkaalle monitoroinnille sekä uusille etäsovelluksille ja -palveluille. Tavoitteena on liiketoiminnan kehittyminen siten, että Oulun seudulle syntyy pikatesti-, lukijalaite-, pilvipalvelu- ja analysointialojen teollisia toimijoita, mikä edellyttää laaja-alaisen toimijaverkoston yhteistyötä.

PrintoCent10-hankkeen päätavoite oli luoda mahdollisuuksia ja edistää pikadiagnostiikka-alan teollistumista Oulun seudulla. Hankkeen toteuttivat VTT, Oulun Ammattikorkeakoulu sekä Oulun yliopisto, ja hankkeen ohjausryhmän toimintaan osallistuivat myös yritysedustajat (päävastuulliset Ginolis Oy, iSTOC Oy, Screentec Oy, osallistujia yhteensä 9 kpl.) sekä BusinessOulun edustaja. Hanketta rahoittivat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulun kaupunki / BusinessOulu, 12 yritystä pääosin Oulun seudulta sekä osallistuvat tutkimuslaitokset.

Tämän hankkeen aikana toteutettiin onnistuneesti tuloksineen mm. seuraavia toimenpiteitä:

1) Rakennettiin kansainvälistä tunnettuutta PrintoCent - painettavan älykkyyden Oulun seudun klusteriyrityksille ja tutkimuslaitoksille, erityisesti rakenteellisen elektroniikan ja pikadiagnostiikan sovellusalueilla, mm. aktiivisella viestinnällä (uutiskirjeet, tiedotteet, videot, sosiaalinen media), selvitystyöllä sekä järjestämällä tapahtumia (mm. InnoFest 2018, 2019, Oulu), seminaareja (mm. Rapid Diagnostics Seminar, 2019, Oulu), vierailuja yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa (Oulu/Suomi/Eurooppa) sekä webinaareja. Kontaktien lukumäärät ovat luokassa 1000+ kpl.

2) Houkuteltiin kansainvälisiä yrityksiä tekemään yhteystyötä oululaisten yritysten ja tutkimusorganisaatioiden kanssa (yhteis- ja tutkimushankkeet, pilottihankeavaukset, tutkimushankehakemukset EU/BusinessFinland). Aktivoituneiden uusien yritysten määrä on yli 100 kpl., joista noin 10 kpl. on johtanut konkreettisen yhteistyön aloittamiseen.

3) Jatkokehitettiin olemassa olevien veripikatesti- ja hikikeräimien prototyyppien toimivuutta ja käytettävyyttä, sekä pilotoitiin pikatestinäyte-eriä todellisissa urheilun ja terveydenhoidon sovelluksissa, esimerkkitapauksena CRP-mittaus verestä kliinisillä näytteillä.

4) Kehitettiin uusia pikatestialustoja ja niiden massavalmistusteknologioita ja -menetelmiä, esimerkkitapauksena sepsiksen aiheuttavien bakteerien havaitseminen verinäytteistä LAMP-menetelmälllä.

5) Löydettiin uusia biomarkkereita hiestä diabeteksen havaitsemiseen.

6) Tuotettiin tieteellisiä julkaisuja (2 kpl. julkaistu, useita valmistelussa).

Hankkeen aikana kasvanutta laajaa yhteistyöverkostoa sekä kertynyttä osaamista pikatestialustojen kehittämisen ja valmistamisen osalta voidaan hyödyntää laajasti uusien tutkimus-, kehitys- ja kaupallistamisprojektien osalta. Samoin tieteellisten uusien löydöksien vieminen uusien teollisten sovellusten osaksi on mahdollista. PrintoCent - kokonaisuuden toiminta jatkuu yritysklusterin kanssa mm. PrintoCent Industry Roadmap ja Open Fab – aiheiden merkeissä, joilla Ouluun tavoitellaan vuoteen 2024 mennessä 100 M€ investointeja painettavan älykkyyden valmistusprosessien, teollisen toiminnan sekä tukevien tutkimushankkeiden määrän lisäämiseen.

Hankkeen tulokset luovat myös hyvän pohjan sille, että lähitulevaisuudessa Oulun alueella saadaan luotua kriittinen massa pikadiagnostiikan alalla, joka johtaa uusien yritysten perustamiseen Pohjois-Pohjanmaan alueelle. Tehdyt toimenpiteet Printocent10-ekosysteemin sisällä tulevat myös lisäämään Oulun kilpailukykyä painettavan älykkyyden alueella.