Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73324

Hankkeen nimi: Verkottumalla vahvemmaksi

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 3.1. Pk-yritysten energiatehokkuuden edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 8.9.2017 ja päättyy 31.10.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: OULUN YLIOPISTO

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245895-5

Jakeluosoite: Pentti Kaiteran katu 1

Puhelinnumero: +358 294 48 0000

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: OULUN YLIOPISTO

WWW-osoite: http://www.oulu.fi/yliopisto/

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Huttunen Eero

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Project Manager

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eero.j.huttunen(at)oulu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358505918859

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on selvittää toimenpiteet, joilla Pohjois-Pohjanmaalla tapahtuneen rakennemuutoksen jälkeisessä tilanteessa lisätään PK-yritysten, eri tieteenalojen tutkijoiden ja julkisten toimijoiden yhteistoimintaa kilpailukykyisten tuotteiden kehittämiseksi vesialan kv-markkinoille. Hankkeessa 1) tunnistetaan vesialan kv- markkinoille suunnattujen tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen kykenevät ja motivoituneet yritykset sekä niiden sidosryhmät, 2) vahvistetaan ekosysteemin toimijoiden yhteistyötä sekä 3) määritellään operatiivinen malli ekosysteemien toiminnalle siten, että erityisesti Pohjois-Pohjanmaan pk -yritykset kytketään kansainväliseen vesiliiketoimintaan. Hanke parantaa erityisesti PK-yritysten kilpailukykyä, kasvattaa liikevaihtoa ja kv-liiketoimintaa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 82 490

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 77 426

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 103 120

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 96 783

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun

Kunnat: Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Pentti Kaiteran katu 1

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: OULUN YLIOPISTO

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 1, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 1.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Toimintaympäristö on sukupuolineutraali ja hankkeessa toteutettavat toimenpiteet kohdistuvat kaikkien sukupuolten edustajiin.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen suunnittelussa siten, että hankkeessa toteutettavat toiminnat jakaantuvat tasapuolisesti molemmille sukupuolille.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen tavoitteet ovat riippumattomia hankkeeseen osallistuvien ja hankkeen sidosrymien sukupuolesta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Yhteistyötarve on tuunnistettu mm. vedenhallinnan, teollisuuden ja enegianhallinnan alueilla, joissa yhteistyö edistää mm. prosessien hallintaan, tuotannon tehokkuuteen, materiaalien käytön tehokkuuteen ja energian käyttöön liittyvien tavoitteiden saavuttamista.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 2
Energian käyttöön mahdollisesti liittyvien T&K projektien tulokset voivat vähentää fossiilisten polttoaineiden käytön tarvetta vähentäen ilmastonmuutoksen riskiä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 2
Yhteistyötarve on tuunnistettu mm. vedenhallinnan, teollisuuden ja enegianhallinnan alueilla, joissa yhteistyö edistää mm. prosessien hallintaa, tuotannon tehokkuutta, materiaalien käytön tehokkuutta vähentäen päästöjä ja siten vaikuttaen positiiviesti luonnon monimuotoisuuden säilymiseen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 2
Vedenhallinnan, teollisuuden ja enegianhallinnan alueilla T&K yhteistyö prosessien hallinnan, tuotannon ja materiaalien käytön tehostamiseksi vähentänee luontoon pääseviä haitallisia yhdisteitä vaikuttaen positiivisesti luonnon monimuotoisuuden säilymiseen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 2
T&K yhteistyö vedenhallinnan, teollisuuden ja enegianhallinnan alueilla prosessien hallitsemiseksi, tuotannon ja materiaalien sekä energian käytön tehostamiseksi edesauttaa luonnon monimuotoisuuden katoamisen pysäyttämistä.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 5
Hankkeessa yhteistyönä kehitettävät ratkaisut ja teknologiat tehostavat materiaalien hyötykäyttöä, lisäävät jätteiden kierrätystä sekä parantavat energia- ja materiaalitehokkuutta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 2
Hankkeessa yhteistyönä kehitettävillä ratkaisuilla ja teknologioilla voidaan tehostaa tuotantoprosesseja, jotka perustuvat uusiutuvien energialähteiden käyttöön.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 10
Hankkeessa profiloidaan Pohjois-Pohjanmaan alue sen nykyisten vahvuuksien mukaisesti ja tunnistetaan uudet liiketoimintasektorit kv-liiketoiminnalle. Voimavarojen yhdistäminen luo edellytykset kilpailukykyisten, skaalautuvien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi kv-markkinoille.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 6
Hanke yhdistää eri tieteenalojen, teknologioiden, tuotekehityksen ja testauksen sekä kaupallistamisen yritystoimijat, asiantuntijat ja tutkijat. Hankkeessa käsiteltävät asiakas-, tutkimus- ja kehitystarpeet luovat potentiaaliset markkinat aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittämiselle.
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
Kaikilla tunnistetuilla yhteistyöalueilla digitaalisten ratkaisujen kehittäminen ja digitaalisuuden hyödyntäminen on yksi keskeinen kehittämisalue. Tuotteiden ja toiminnan digitalisoiminen vähentää fyysisen liikkumisen ja tuotteiden kuljettamisen tarvetta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 7
Hanke edistää tiedon saatavuutta yhdistämällä eri tieteenalojen, teknologioiden, tuotekehityksen ja testauksen sekä kaupallistamisen yritystoimijat, asiantuntijat ja tutkijat. Hanke parantaa työllisyyttä luomalla yrityksiä uusille osaamisalueille, liiketoiminnan kasvun ja kehittämisen myötä.
Tasa-arvon edistäminen 0 2
Hanke mahdollistaa molempien sukupuolten osallistumisen yhteistyöhön, innovaatiotoimintaan ja T&K projektien toteuttamiseen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 2
Hanke antaa kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua yhteistyöhön, innovaatiotoimintaan ja T&K projektien toteuttamiseen yhteiskunnallisesta tai kulttuurisesta tausta riippumatta.
Kulttuuriympäristö 0 3
Hanke edistää aktiivista innovaatiotoiminaa ja huipputekniikan tutkimusta ja hyödyntämistä. Esim. liikkumistarpeen vähentäminen uuden teknologian myötä vaikuttaa kulttuuriympäristöön positiivisesti rasittamalla vähemmän maisemaa ja virkistysalueita.
Ympäristöosaaminen 0 5
Hanke yhdistää eri tieteenalojen, teknologioiden, tuotekehityksen ja testauksen sekä kaupallistamisen yritystoimijat, asiantuntijat ja tutkijat. Näiden välinen yhteistyö luo edellytykset ympäristöteknologioiden kehittämiselle ja vahvistaa ympäristöosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Verkottumalla vahvemmaksi –hankkeeseen koottiin yhteen yrityksiä, eri tieteenalojen tutkijoita ja julkisia vesialan toimijoita käynnistettävään Water Ecosystem:iin. Water Ecosystem kartoitti haasteita sekä ongelmia vesiprosesseissa niin vesilaitoksissa kuin myös teollisuudessa. Tulosten pohjalta järjestettiin työpajoja haasteiden ratkaisemiseksi yritysten, tutkijoiden ja vesialan viranomaisten kesken. Työpajojen työn tuloksena yhteistyötä jatkettiin luomalla niin kansallisia kuin myös kansainvälisiä projektihakemuksia. Water Ecosystem osallistui myös aktiivisesti hankkeen aikana perustettuun EU:n Smart Water Territories –yhteistyöhön eurooppalaisten alueiden kesken. EAKR –projektihakemuksen perusteella käynnistetään ensimmäinen vesilaitosten digitalisointiprojekti alkuvuodesta 2020.