Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73358

Hankkeen nimi: Älykäs hyvinvointilaboratorio

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2017 ja päättyy 31.5.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2472908-2

Jakeluosoite: Patteristonkatu 3D

Puhelinnumero: 040 655 0555

Postinumero: 50101

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.xamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Arto Pesola

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimuspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: arto.pesola(at)xamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 6411504

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Väestön hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät haasteet ovat suuria, mutta niihin on mahdollista vaikuttaa ennaltaehkäisevillä hyvinvointipalveluilla. Uudet hyvinvointipalvelut perustuvat yhä enemmän digitaalisuuteen, mutta datan soveltamisessa asiakkaalle lisäarvoa tuottaviksi palveluiksi on vielä paljon kehittämistarpeita.

Saimaa Stadiumi on merkittävä investointi Etelä-Savon maakunnan hyvinvoinnin edistämiseen. Saimaa Stadiumi koostuu Saimaa Stadiumi Oy:n hallinnoimasta liiketoiminnasta (esim. Saimaa Stadiumi Oy:n hallinnoima liikuntahalli, kuntosali ja palvelut), sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (XAMK) TKI-toimintaa varten kehitettävästä Älykkäästä Hyvinvointilaboratoriosta (XAMK:n alaisuudessa, Saimaa Stadiumi Oy:stä itsenäisesti, toimiva tutkimuslaboratorio). Tämän hankkeen tavoitteena on toteuttaa hyvinvoinnin edistämisen kehittämisympäristön eli Älykkään hyvinvointilaboratorion vaatimia investointeja. Älykäs hyvinvointilaboratorio mahdollistaa hyvinvointidataan perustuvan asiakaslähtöisen kehittämistoiminnan tulevaisuudessa. Laboratorio muodostuu fyysisiin tiloihin sijoittuvista laitteista ja eri ympäristöissä käytettävästä puettavasta teknologiasta. Laboratorio ja sen data-arkkitehtuuri toimii hermokeskuksena myös muista lähteistä kerätylle datalle. Varsinainen kehittämistoiminta käynnistetään kokonaisuuteen kuuluvassa Datasta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluja (hakemusnumero 303855) -hankkeessa.

Hankkeessa tehdään kehittämisympäristön vaatimat investoinnit eli kone- ja laitehankinnat ja rakennetaan ostopalveluna vaadittavat tietojärjestelmät, jotka mahdollistavat datan keräämisen, arkistoinnin ja yhdistelemisen. Hankinnoissa johtavana ajatuksena on, että mahdollisimman suuresta osasta laitteita on mahdollista saada digitaalista tietoa, jota voidaan yhdistellä ja hyödyntää tutkimuksessa ja uusien palveluiden kehittämisessä. Hyvinvointilaboratorioon tehtäviä investointeja voidaan hyödyntää kehittämistoiminnan lisäksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun koulutuksessa oppimisympäristönä.

Hankkeen tuloksena on toteutettu suunnitellut älykkään hyvinvointilaboratorion laite- ja teknologiainvestoinnit ja rakennettu datan keräämisen ja hyödyntämisen mahdollistava data-arkkitehtuuri. Tuloksena on toimintavalmis hyvinvointialan kehittämisympäristön infra.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Varsinaiset kohderyhmät ovat hankkeessa rakennettavan kumppaniverkostoon kuuluvat toimijat, kuten Stadiumissa toimivat ja muut Etelä-Savon alueen hyvinvointialan yritykset, hyvinvointialan järjestöt, hyvinvointiteknologiayritykset, tutkimusorganisaatiot ja julkisen sektorin toimijat. Varsinaiseen kohderyhmään kuuluvat lisäksi hankkeen pilottiluonteisiin hyvinvointimittauksiin ja palveluaihioiden testauksiin osallistuvat ihmiset.

Kehitystoiminnan näkökulmasta olemme määritelleet viisi eri toimintamallia, jotka määrittelevät hankkeella ja siitä seuraavalla kehitystoiminnalla tavoiteltavat kohderyhmät.
1) Hanketoiminta, jossa ei ole mukana yhteistyöyrityksiä, hyödyttää eri kohderyhmiä välillisesti lisääntyneen tiedon sekä uusien tuotettujen toimintamallien kautta. Hankkeessa tuotetun datan omistaa hanke, mutta julkaistava tieto on kaikkien käytettävissä.
2) Hanketoiminta, jossa on mukana yhteistyöyrityksiä, hyödyttää mukana olevien yritysten toimintaa suoraan hankkeessa tuotetun tiedon myötä. Hankkeessa tuotetun datan omistaa hanke, mutta soveltuvin osin julkaistava tieto on kaikkien käytettävissä, jolloin myös muut kuin hankkeessa mukana olevat kohderyhmät hyötyvät.
3) Tilaustutkimus yritysten lisäpalveluna loppukäyttäjille. Älykäs Hyvinvointilaboratorio myy tilaustutkimuksena kunnon ja hyvinvoinnin tutkimustietoon perustuvaa testausta ja raportointia. Tällöin Älykäs Hyvinvointilaboratorio on yrityksen alihankkija, joka tuottaa yrityksen myymän palvelun yrityksen asiakkaalle. Tilaustutkimuksena tuotetun datan omistaa loppukäyttäjä jolta tieto on kerätty, mutta datan täysi käyttöoikeus on yrityksellä joka tilaa tutkimuksen. Tällöin tilaustutkimuksessa tuotettu tieto hyödyttää tilaavan yrityksen liiketoimintaa.
4) Kaupungin ja maakunnan palveluita keventävä ja täydentävä tutkimus. Älykäs Hyvinvointilaboratorio tarjoaa tutkimusta kaupungin ja maakunnan palveluiden osana sekä sijasta. Älykäs Hyvinvointilaboratorio tarjoaa testausta terveydenhuollon kautta tulleille asiakkaille, kuten liikuntaneuvottaville (osana liikuntaneuvonnan palvelupolkua), kuntoutujille (osana kuntoutuksen palvelupolkua) sekä ikääntyville (esim. osana Ikäneuvon tai päiväkeskusten toimintaa). Testaukseen osallistuva henkilö omistaa itse datansa ja voi viedä sen mukanaan jatkopalveluita tarjoavalle yritykselle, mikä vauhdittaa yritystoimintaa. Lisäksi Älykäs Hyvinvointilaboratorio tarjoaa kouluille Move-mittausten tekoa sekä mahdollisuuden tutustua tutkimustoimintaan sekä uuteen hyvinvointiteknologiaan.
5) Tilaustutkimus suoraan loppukäyttäjille. Älykäs Hyvinvointilaboratorio tarjoaa tilaustutkimusta suoraan loppukäyttäjille, jotka voivat olla satunnaisia kävijöitä, yritysten työntekijöitä, urheilijoita jne. Älykkäältä Hyvinvointilaboratoriolta loppukäyttäjän suoraan ostama testaus on saman hintaista tai kalliimpaa, kuin kumppaniyritysten kautta ostettu testaus. Tällöin Älykäs Hyvinvointilaboratorio ei vääristä kilpailua, vaan vauhdittaa yritystoimintaa suoraan. Testaukseen osallistuva loppukäyttäjä omistaa datansa ja voi viedä sen mukanaan jatkopalveluita tarjoavalle yritykselle, mikä myös vauhdittaa yritystoimintaa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisiin kohderyhmiin kuuluvat alueen muut yritykset ja toimijat, jotka hyötyvät hankkeessa kehittämisympäristön toiminnasta tai tulevat osallistumaan siihen pitkällä aikavälillä. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat välillisesti kehittämisympäristössä luotujen palvelu- ja toimintamalliaihioiden asiakkaat palvelujen siirtyessä markkinoille.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 644 980

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 641 889

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 921 400

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 916 985

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin

Kunnat: Mikkeli

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Sukupuolten välillä on eroja hyvinvoinnissa, sosiaalisessa osallisuudessa, terveydessä, sairastavuudessa ja kuolleisuudessa. Miesten odotettavissa oleva elinikä on kuusi vuotta matalampi kuin naisilla ja työikäisinä kuolleista huomattava osa on miehiä. Myös sairastavuuden profiilit, elintavat ja muut hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät taustatekijät (esimerkiksi koulutus, työ, toimeentulo, asuminen, ympäristö) ovat naisilla ja miehillä erilaisia. (THL.)
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Investoinneissa ja infrahankinnoissa huomioidaan mahdolliset erot eri sukupuolten välillä ja pyritään tasaamaan mahdollisia eroja.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Kyseessä on investointihanke.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ei vaikutuksia.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei vaikutuksia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutuksia.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutuksia.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutuksia.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 5
Hankekokonaisuudessa rakennetaan kumppaniverkosto, jonka keskiössä ovat paikalliset hyvinvointi-, terveys- ja liikunta-alan toimijat. Pitkällä aikavälillä hanke edistää paikallisen kestävän elinkeinorakenteen kehitystä monipuolistamalla sitä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 8
Hankekokonaisuudessa käynnistetään kehittämistoiminta, jonka tavoitteena on tuottaa jatkossa uusia aineettomia hyvinvointialan palveluja ja toimintamalleja.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Ei vaikutuksia.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 10
Hankekokonaisuuden keskeisenä tavoitteena on hyvinvoinnin edistäminen. Hankekokonaisuudessa luodaan kehittämisympäristö ja käynnistetään kehittämistoiminta, jotka tähtäävät kansalaisten hyvinvointia edistävien innovatiivisten palveluiden luomiseen
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei vaikutuksia.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei vaikutuksia.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutuksia.
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei vaikutuksia.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa toteutettiin Älykkään hyvinvointilaboratorion (Active Life Lab) kone- ja laitehankinnat sekä ostopalveluinvestoinnit. Hankekokonaisuuteen kuului kehittämishanke Datasta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluja -hanke (hakemusnumero 303855). Hankekokonaisuus vastasi: 1) Tarpeeseen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle 2) Tarpeeseen luoda kehittämisympäristö Saimaa Stadiumin yhteyteen ja kehittää siten alueen elinvoimaisuutta 3) Tarpeeseen vastata hyvinvoinnin edistämisen asiakastarpeisiin ratkaisemalla hyvinvointidatan hyödyntämiseen, omistajuuteen ja yhdistelemiseen liittyviä haasteita.

Investoinneilla rakennettiin Älykäs hyvinvointilaboratorio Mikkeliin Saimaa Stadiumin yhteyteen (Xamk Active Life Lab). Laboratorion toiminnallisuus ja teknologia testattiin hankekokonaisuudessa lukuisilla pilottiryhmillä ja esimerkiksi tieteellisiä hyvinvointikartoituksia laboratoriossa toteutettiin lähes 400:lle asiakkaalle. Investointihankkeessa tehdyt investoinnit mahdollistivat rinnakkaishankkeessa tehdyn kehittämistoiminnan, joka saavutti ja monin osin ylitti sille suunnitelmassa asetetut tavoitteet. Hankinnat toteutettiin pääosin hankesuunnitelman mukaisesti. Suunnitelmaan tehtiin tarkennuksia ja priorisointia jouduttiin tekemään eri hankintojen välillä. Pieni osa hankinnoista ei toteutunut siitä syystä, että ei löytynyt soveltuvia tavarantoimittajia tai heillä oli toimitusvaikeuksia. Priorisointi hankintojen välillä johtui siitä, että lopulliset hankintahinnat selvisivät vasta kilpailutusvaiheessa, jolloin ne useissa tapauksissa ylittivät suunnitelmaan budjetoidut summat. Priorisointia ja tarkennuksia hankintoihin tehtiin hankekokonaisuudessa karttuneen käytännön kokemuksen ja tarkentuiden tarpeiden mukaan.

Hankesuunnitelmassa asetettiin seuraavat mittarit hankkeen tuloksille
1) Hankinnat on tehty > Toteutunut. Hankinnat on toteutettu hankesuunnitelman puitteissa, mutta priorisointia hankintojen välillä tehtiin.
2) Kehittämisympäristön infra on toimintavalmis > Toteutunut. Testattu noin 400 tutkimukseen perustuvalla vaikuttavuusmittauksella loppukäyttäjille sekä lukuisilla treeniryhmillä laboratorion Älysalilla.
3) Integraatioalusta ja rajapinnat ovat olemassa > Toteutunut. Datankeruualusta Hyviö (mobiilipalvelu) on kehitetty testivaiheeseen, ja siihen voidaan tulevaisuudessa integroida muita palveluja rajapintojen kautta.

Laboratorion toiminta jatkuu heti käynnistyshankkeiden jälkeen neljän kehittämis- ja tutkimushankkeen voimin.