Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73406

Hankkeen nimi: Invest and Grow in Kuopio Region (INGROW)

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2018 ja päättyy 30.9.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kuopion kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0171450-7

Jakeluosoite: Tulliportinkatu 31, PL 228

Puhelinnumero: 017 182 111

Postinumero: 70101

Postitoimipaikka: Kuopio

WWW-osoite: http://www.kuopio.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mika Raatikainen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö / Yritysasiamies

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mika.raatikainen(at)kuopio.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 718 2048

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Kuopion alueella on useita vuosia jatkunut yksityisiin investointeihin kohdistuva taantuma. Panostaminen alueelle houkuteltaviin sijoittumisiin luo tarpeellisia edellytyksiä kasvulle, jota nyt tarvitaan sekä alueen ostovoiman, että työllisyyden ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi. Invest and Grow in Kuopio Region (INGROW) -hankkeen tavoitteena on lisätä Kuopion alueen kärkiosaamisen, yritysten sekä innovaatio- ja kehitysalustojen kansainvälistä tunnettuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on, että alueen vetovoimaisuus ja kiinnostus koti- ja ulkomaisten sijoittajien ja yritysten investointikohteena kasvaa. Investointi voi olla esim. uuden yritystoimipisteen käynnistäminen, alueen tutkimukseen ja osaamiseen perustuva investointi, tai se voi olla tuotannollinen, kaupallinen tai tuotekehitykseen perustuva.

Kuopion alueen muuttuneissa elinvoimapalveluissa on tarve tehostaa valmiuksia yritysten kasvuun, kansainvälistymiseen ja sijoittumisten houkutteluun alueelle. Tällä hetkellä toiminnan työkalut ja menetelmät ovat joko vanhentuneita tai eivät enää vastaa nykypäivän vaatimustasoa. On tarve ajanmukaiselle, helposti hallittavalle sijoittumismateriaalille ja investointikohteiden esittelykanavalle.

INGROW -hankkeen avulla Kuopion/Pohjois-Savon alue ja sen kärkitarjooma saadaan näkymään kansainvälisesti kiinnostavana kokonaisuutena. Hankkeen avulla parannetaan alueen yritysten näkyvyyttä, kilpailukykyä, sekä kasvun ja kansainvälistymisen edellytyksiä. Yritykset saavat uutta tietoa tarvitsemistaan koti- ja ulkomaisista investoreista. Kaupungin kärkihanke - kasvava ja kehittyvä Savilahti, sen projektit ja toimijat - kytketään kansainvälisesti kiinnostavana ekosysteeminä, bisnesalustana ja sijoittumisten kohteena mukaan hankkeeseen.

Hankkeessa benchmarkataan ja tehdään vertailu muutamien koti- ja ulkomaisten kaupunkiseutujen Invest in -toiminnan malleihin, resursseihin ja näkyvyyteen, sekä tehdään alueen kärkitoimialojen valinnat ja tarkemmat Invest in -sisällöt. Kuopion alueen kärkiosaamista, yrityksiä ja innovaatioalustoja tuotteistetaan ja paketoidaan valituilla toimialoilla. INGROW -hanke synnyttää modernin Kuopion alueen osaamisen ja investointikohteiden esittelykanavan sekä informatiivista esittely- ja markkinointimateriaalia.

INGROW -hankkeen tuloksena on ajan vaatimusten mukainen toimintamalli ja mittarit sijoittumisten ja investointien kokoaikaiseen edistämistyöhön Kuopion alueelle. Malli jää käyttöön hankkeen jälkeen. Hankkeessa perustetaan alueelle asiantunteva tiimi työn tueksi, joka jatkaa toimintaansa hankkeen jälkeen. Invest in -toiminnalle merkittävimmät koti- ja kansainväliset verkostot ja kontaktit tunnistetaan ja otetaan haltuun, sekä kehitetään malli toimivalle yhteistyölle. Yrityksiä, tutkimus- ja kehittämistoimijoita (yliopisto, ammattikorkeakoulu, KYS, sektoritutkimuslaitokset jne.) sekä muita tahoja kytketään mukaan yhteistyöhön.

Hanke tukee Rakennerahaston Kestävää kasvua ja työtä 2020 TL 1 tavoitteita pk-yritystoiminnan kilpailukyvyn ja uuden liiketoiminnan luomiseksi. Hanke vastaa hyvin Pohjois-Savon maakuntaohjelman toteuttamissuunnitelman 2017-2018 tavoitteisiin; TL 1:ssä painopisteenä on mm. Invest in -toiminnan tukeminen, sekä olemassa olevien tutkimus- ja kehittämisympäristöjen laajempi hyödyntäminen liiketoiminnassa. Lisäksi erityispainopisteinä on mainittu: Yritysten investointien ja kasvun tukeminen, Tuetaan kansainvälisten terveysalan ja toimintakonseptien sijoittumista Kuopioon, Vesiosaamisympäristöjen kehittäminen ja hyödyntäminen yritysten hankkeissa, sekä Sektoritutkimuslaitosten toimintojen vahvistaminen sekä keskinäisen että muiden tahojen kanssa tehtävän yhteistyön tiivistäminen.

INGROW -hankkeessa otetaan huomioon myös Rakennerahasto-ohjelmiin sisältyvät ns. horisontaaliset periaatteet (sukupuolten tasa-arvo, kestävä kehitys). Alueelle tavoiteltavat investoinnit ovat monipuolisia ja erilaisia luonteeltaan. Hankkeessa on mukana mm. Savilahti -projekti ja sen alaprojektit, joissa tavoitteena on kestävä kehitys, energiatehokkuus, resurssiviisaus, hyvinvointi ja viihtyisyys.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat Kuopion kaupunki ja Kuopion alueella sijaitsevat ja ratkaisuja tarjoavat yritykset eri toimialoilla. Kohderyhmänä ovat erityisesti kasvuhakuiset ja kansainvälistymistä tavoittelevat yritykset (sekä pk-yritykset, että suuret yritykset), jotka toimivat veturiyrityksinä investointien tavoittelussa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Alueen tutkimustahot (Itä-Suomen yliopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Ilmatieteen laitos (IL), Geologian tutkimuskeskus (GTK), Pelastusopisto), Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS), Technopolis Kuopio, rahoittajat (Pohjois-Savon liitto, Pohjois-Savon Ely, Tekes ym.) ja muut toimijat, koti- ja ulkomaiset yritykset ja sijoittajatahot, Business Finland ja sen toimialatiimit, sekä sen kansainvälinen verkosto ulkomailla, Business Finlandin alainen Invest in Finland, suurlähetystöt, ystävyyskaupungit jne.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 332 807

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 302 718

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 475 440

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 432 456

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion

Kunnat: Kuopio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 3, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 9.00, joihin työllistyvät naiset 3.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 4.00, joista naisten perustamia 2.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Eri kärkitoimialoihin kohdistuvat investoinnit ovat erilaisia luonteeltaan. Hankkeessa tavoitellaan monipuolisia investointeja.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeessa tuodaan esiin eri toimialoille kohdistuvien investointikohteiden sukupuolten tasa-arvoa mahdollisesti edistäviä näkökulmia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen sisällöllinen teema ei liity sukupuolten tasa-arvoisuuteen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 7
Hankkeessa on mukana Savilahti -projekti ja sen alaprojektit, joissa tavoitteena on mm. kestävä kehitys ja resurssiviisaus.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 3 4
Investointikohteissa pyritään hyödyntämään uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntäviä ja energiatehokkaita kokonaisuuksia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeella ei ole välittömiä tai välillisiä vaikutuksia alueen kasvillisuuteen, eliöihin tai luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 3 4
Investointikohteissa pyritään hyödyntämään uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntäviä ja energiatehokkaita kokonaisuuksia.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei ole suoria vaikutuksia Natura 2020 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 3 6
Hankkeeseen liittyvässä Savilahti -projektissa kestävä kehitys, materiaalitehokkuus ja resurssiviisaus, sekä vähähiilisyys ovat keskeisiä teemoja.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 4
Investointikohteissa pyritään hyödyntämään uusiutuvia luonnonvaroja hyödyntäviä ja energiatehokkaita kokonaisuuksia.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 7
Alueen kasvu, elinvoimaisuus ja kilpailukyky ovat hankkeen tavoitteita. Hanketta toteutetaan yhdessä alueen yritysten ja T&K -toimijoiden kanssa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 3 4
Investointikohteet ovat paikallisia ja hyödyntävät alueen pk-yritysten palveluita, osaltaan monipuolistavat elinkeinorakennetta ja lisäävät myös joidenkin aineettomien palveluiden kysyntää.
Liikkuminen ja logistiikka 3 4
Hankkeessa tehdään yhteistyötä Savilahti -projektin ja sen alaprojektien (mm. Viisas liikkuminen) kanssa, jossa toteutetaan viisaan liikkumisen ratkaisuja Kuopion ja Siilinjärven alueelle.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 6 8
Hankkeen toimenpiteet lisäävät alueen yritysten, T&K- toimijoiden ja asukkaiden hyvinvointia ja viihtyisyyttä. Terveys ja hyvinvointi on yksi Savilahti -kampuksen kärkialoista.
Tasa-arvon edistäminen 1 1
Hankkeessa kohdellaan naisia ja miehiä tasavertaisina kaikissa sen toiminnoissa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 3
Hankkeessa tehdään laaja-alaisesti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa (yritykset, T&K-toimijat, muut sidosryhmät), mikä osaltaan tukee yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Hankkeella ei ole välittömiä tai välillisiä vaikutuksia kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 7 8
Hankkeessa yhtenä toimialana on Cleantech (ympäristö) -ala.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Kuopion kaupungin yrityspalvelun toteuttaman Invest and Grow in Kuopio Region (INGROW) -hankkeen tavoitteena oli lisätä Kuopion alueen kärkiosaamisen, yritysten sekä innovaatio- ja kehitysalustojen kansainvälistä tunnettuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena oli kasvattaa alueen vetovoimaisuutta ja kiinnostavuutta koti- ja ulkomaisten sijoittajien ja yritysten investointikohteena. Lisäksi tavoitteena oli muodostaa alueellinen toimintamalli invest in -työn toteuttamiselle Kuopiossa. Hankkeen päätoteuttaja oli Kuopion kaupunki, ja keskeisimpinä kohderyhminä Kuopion alueella toimivat ja alueelle sijoittuvat yritykset, TKI-yksiköt sekä muut elinkeinoelämän toimijat.

Läpi koko hankkeen toteutuksen työn perustana on ollut konkreettinen toiminta erilaisten tapahtumien ja matkojen kautta sekä alueen yritysten, tki-toimijoiden ja muiden keskeisten elinkeinoelämän toimijoiden tukemisen avulla. Toiminnassa on myös painotettu vahvojen verkostojen tärkeyttä ja niiden hyödyntämistä niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Hankkeen alkuvaiheessa keskeisimpinä toimenpiteinä benchmarkattiin invest in -työn toteuttamista muissa kunnissa Suomessa ja ulkomailla. Muiden kuntien kokemusten ja oppien pohjalta suunniteltiin hankkeen keskeiset toimenpiteet ja toimintatavat. Hankkeen toimenpiteet ja saavutetut tulokset voidaan jaotella eri osa-alueisiin seuraavasti:

1. Verkostot ja konkreettinen invest in -työ
Yhtenä hankkeen kulmakivistä oli aktiivinen verkostoituminen koti- ja ulkomaisiin yhteistyökumppaneihin, sijoittajiin ja yrityksiin. Invest in -työn yhtenä keskeisenä tavoitteena on laajentaa ja vahvistaa alueen toimijoiden verkostoja ja siten lisätä yhteistyömahdollisuuksia sekä alueen tunnettuutta ja kilpailukykyä. Hankkeessa luotiin yhteydet keskeisiin suomalaisiin sekä muutamiin ulkomaisiin pääomasijoitusrahastoihin. Sijoittajakontaktien vahvistaminen on tuonut alueelle myös konkreettisia tuloksia, kun usea Kuopion alueen startup-yritys on edennyt rahoitusneuvotteluihin ja saanut rahoituksen toiminnalleen. Yhteistyöverkostoja luotiin myös useisiin potentiaalisiin alueen ulkopuolisiin yrityksiin, Invest in Finlandin toimialatiimeihin ja Business Finlandin kansainvälisiin verkostoihin, muiden kaupunkien invest in -toimijoihin sekä lukuisiin muihin sidosryhmiin.

Laajat ja monipuoliset verkostot mahdollistivat onnistumisia konkreettisen invest in -työn toteuttamisessa. Hankkeen tuella toteutuneita konkreettisia investointeja alueelle ovat olleet mm. pääomasijoitukset alueen startup-yrityksiin, alueelle sijoittuneet uudet pk-yritykset sekä VTT:n uusi avaus digitaalisen terveyden alalla Kuopion toimipisteessä. Lisäksi hankkeessa on aktiivisesti edistetty mm. merkittävää yritysyhteistyötä 5G-testiverkon ympärille Savilahdessa, Kansallisen neurokeskuksen toimintaa Kuopiossa sekä Tahkon alueen matkailukohteisiin liittyviä investointeja.

2. Kuopio Goes -tapahtumat ja matkat kansainvälistymisen tukena
Ingrow-hankkeen aikana lanseerattiin Kuopio Goes -toimintamalli, joka pitää sisällään mm. yritysten ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettavia kansainvälistymismatkoja. Toiminta on aktiivista ja käytännönläheistä, ja sen näkyvyyttä lisätään tehokkaalla viestinnällä ja markkinoinnilla. Kansainvälistymismatkoilla pyrittiin lisäämään alueen kärkiosaamisten ja yritysten kansainvälistä tunnettuutta ja näkyvyyttä. Hankkeen aikana toteutettiin Kuopio Goes -matkoja mm. Pohjoismaihin ja Lontooseen, ja matkoille osallistui yhteensä n. 30 yritystä hankkeen aikana.

3. Omien tapahtumien järjestäminen
Hankkeessa järjestettiin useita omia tapahtumia ja lanseerattiin tapahtumakonsepteja, joita tullaan toteuttamaan myös jatkossa. Kuopio Goes Slush (2018 ja 2019), Investor Day (2019) ja Kiertotalous - kasvuun vai karkuun? (2019) keräsivät kaikki suuren osallistujamäärän ja tukivat alueen yritysten verkottumista sijoittajiin ja potentiaalisiin yhteistyökumppaneihin. Lisäksi on järjestetty useita pienimuotoisempia sijoittajatapaamisia alueen startupeille.

4. Invest in -tiimi työn sparraajana
Hankkeessa lanseerattiin Kuopion alueen Invest in -tiimi, joka sparraa alueen invest in -toimintaa ja tuo osaamisellaan uutta näkemystä invest in -työhön. Alueen elinkeinoelämän keskeisistä vaikuttajista koostuva tiimi kokoontui hankkeen aikana n. 2 kertaa vuodessa keskustelemaan ajankohtaisista invest in -työn teemoista. Tiimi jatkaa toimintaansa myös hankkeen jälkeen laajentuen koko maakunnan alueelle.

5. Markkinointi ja tunnettuuden lisääminen
Hankkeen alkuvaiheessa tunnistettiin ja määriteltiin Kuopion alueen kärkiosaamiset investointien näkökulmasta (terveys, alustapalvelut, älykkäät teknologiat, biotalous, elintarviketuotanto ja matkailu). Näiden pohjalta rakennettiin Invest in Kuopio -markkinointimateriaali verkkosivuille, ppt-esitykseksi sekä paperiesitteeksi.

Viestintää hankkeen toiminnasta, tapahtumista ja onnistumisista on tehty sekä BusinessKuopion kanavien kautta (verkkosivut, Twitter ja muu sosiaalinen media) että myös muissa julkaisuissa. Hankkeen loppuvaiheessa teetettiin ostopalveluna invest in -toiminnan markkinointisuunnitelma sekä julkaistiin invest in-teemainen artikkelisarja BusinessKuopion verkkosivuilla.

Hankkeen aikana toteutetuista toimenpiteistä saatujen kokemusten perusteella muodostettiin Kuopion alueelle invest in -työn toimintamalli, joka jää käyttöön alueelle hankkeen päätyttyä. Hankkeen viimeisen toimintavuoden aikana käytiin keskustelua invest in -työn organisoinnista alueella jatkossa, ja päädyttiin kehittämään ratkaisua koko Pohjois-Savon maakunnan kattavan invest in -työn kehittämiseksi. Ingrow-hankkeen loppuvaiheen tuloksena syntyi projektisuunnitelma Invest and Expand in Pohjois-Savo -laajennushankkeelle, jossa Kuopiossa aloitettua invest in -työtä tullaan kehittämään ja laajentamaan koko maakunnan alueelle.