Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73466

Hankkeen nimi: Rokua Geopark aikamatka

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2018 ja päättyy 30.6.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Humanpolis Oy

Organisaatiotyyppi: Mikroyritys

Y-tunnus: 2389484-4

Jakeluosoite: Valtatie 17

Puhelinnumero: 0505508513

Postinumero: 91500

Postitoimipaikka: MUHOS

WWW-osoite: http://www.rokuageopark.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Vesa Erkki Ernesti Krökki

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toiminnanjohtaja, Rokua UNESCO Global Geopark

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: vesa.krokki(at)humanpolis.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0505508513

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Rokua UNESCO Global Geopark on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kohde UNESCOn ainutlaatuisten geologisten alueiden IGGP ohjelmassa. IGGP-ohjelmaan pääsevät mukaan kohteet joilla on ainutlaatuinen ja kansainvälisesti tarkastellen arvokas geologinen perintö ja jotka pyrkivät kehittämään alueidensa elinvoimaa pääsääntöisesti matkailun avulla. Rokua Geoparkille on sen perustajatahoilta (Muhos, Utajärvi ja Vaala, Metsähallitus, Rokua Säätiö) annettu tehtävä kehittää Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven alueiden luontoon ja kulttuuriin pohjautuvaa matkailua sekä lisätä paikallisten asukkaiden tietämystä ainutlaatuisen arvokkaasta kotiseudustaan.

Rokua Geopark on toteuttanut tehtävää laajalla alueen yritysten ja koulujen kanssa tehdyllä yhteistyöllä. Viimeisimpänä suurena ponnistuksena on ollut alueen matkailutuotteiden kehittäminen ja markkinointi kansainvälisiä asiakkaita ajatellen. Tätä työtä on tehty Attractive Oulu Region (AOR) 2018 -hankkeessa. AOR hankkeen kautta on havaittu, että erityisesti opetusmatkailussa on suuren kasvun mahdollisuus Rokua Geopark alueella. Tästä syystä nyt haettavalla hankkeella kehitetään erityisesti alueen valmiuksia ottaa vastaan ja totetuttaa opetusmatkailua. Kehittäminen toteutetaan laatimalla alueesta aivan uudenlainen näyttely ja virtuaaliympäristö, jotka ovat riittävän tasokkaita ja houkuttavia matkailukohteiden kansainvälisessä kovassa kilpailussa.

Rokua UNESCO Global Geopark ja Kajaanin Ammattikorkeakoulun Peliala toteuttavat yhteistyössä Rokua Geopark alueen syntyä, muodostumista ja luonnon- ja kulttuurinarvoja havainnollistavan kokonaisuuden. Toteutus yhdistää uutta tekniikkaa ja perinteistä näyttelytekniikkaa. Pääosassa toteutuksessa on KAMK:n pelialan hankkeessa toteuttama digitaalinen aikaan sidottu malli luonnon- ja kulttuurin muodostumisesta. Malli toteutetaan Rokuan, Oulujärven ja Oulujokilaakson alueelta. Virtuaalimallit ovat matkailijoiden hyödynnettävissä omien mobiililaitteiden kautta, ja niitä hyödynnetään myös Rokua Geoparkin uudessa näyttelyssä mobiiliratkaisujen, näyttöpäätteiden ja VR-lasien avulla.

Mobiililaitteilla avautuvissa virtuaaliympäristöissä matkailija pääsee kokemaan Rokua Geoparkin keskeisten käyntikohteiden historian kiehtovalla ja havainnollistavalla tavalla, mikä auttaa ymmärtämään myös laajemmin ympäristön muutosta ajassa sekä sitä, kuinka luonnon prosessit ja ympäristön muutos vaikuttavat myös ihmiselämän mahdollisuuksiin ja kulttuurin kehittymiseen maapallolla. Nämä ovat keskeisiä teemoja kansainvälisessä opetus- ja luontomatkailussa, ja niiden saatavuuden mahdollistaminen Rokua Geopark alueen matkailutarjonnassa vahvistaa alueen kiinnostavuutta ja vetovoimaa kansainvälisten matkanjärjestäjien keskuudessa. Mallin antamaa tietoutta ja elämyksiä tuetaan perinteisimmillä näyttelytekniikoilla ja näytteillä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kansainväliset opettaja- ja leirikouluryhmät, kansainväliset ja kotimaiset luontomatkailijat, Rokua Geopark alueen matkailuyritykset.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Rokua Geopark alueen oppilaitokset ja asukkaat, jotka voivat hyödyntää ja saada uutta tietoa kotiseudustaan hankkeessa kehitettävistä virtuaaliympäristöistä. Muut kuin matkailualan yritykset, jotka toimivat Rokua Geopark -alueella tai sen läheisyydessä ja jotka hyötyvät kasvaneista kävijämääristä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 249 880

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 249 880

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 356 972

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 356 972

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulunkaaren, Oulun

Kunnat: Muhos, Utajärvi, Vaala

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 6, joihin työllistyvät naiset 3

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Oulun yliopiston Kasvatustieteiden tiedekunnan Segregaation tila Pohjois-Pohjanmaalla (2013- 2014) -hankkeessa on selvitetty maakunnalle tyypillisen segregaation tunnuspiirteitä koulutuksessa ja työelämässä sekä hyviä käytäntöjä segregaation purkamiseen. Hankkeessa laaditun esiselvitysraportin mukaan Majoitus- ja ravitsemisala työllistää Pohjois- Pohjanmaalla yhteensä 4955 henkilöä(tilastokeskus 2011), joista 3661 naista ja 1294 miestä. Naisten työllisyys alalla oli siis noin 74% ja miesten 26 prosenttia. Matkailuala käsittää muitakin toimialoja kuin majoitus- ja ravitsemistoiminnan, esimerkiksi muu palvelutoiminta, tukku- ja vähittäiskauppa sekä kuljetus- ja varastointitoimialan. Näistä muista aloista vain kuljetus- ja varastointiala työllistää enemmän miehiä kuin naisia. Tästä voidaan päätellä että matkailuala työllistää enemmän naisia kuin miehiä. Elinkeinoelämän keskusliiton maaliskuussa 2013 laatima Naiset ja miehet työelämässä - raportti vahvistaa kuvaa naisten vahvasta osuudesta atkailualalla. Raportin mukaan naisten osuus majoitus- ravitsemistoiminta -alan työvoimasta vuonna 2012 oli Suomessa noin 70%. Matkailijoiden osalta Visit Finlandin TAK OY:lla teettämän selvityksen mukaan suomeen saapuneista ulkomailla asuneista matkailijoista oli vuonna 2014 45% naisia ja 55% miehiä. Hankkeen toteuttamisalueella tehdyistä tutkimuksista Rokuan matkailijat ja luontomatkailun motiivit -raportti (METLA 2005)kertoo että aiempien selvitysten mukaan Rokualla maastossa tavoitetuista matkailijoista 57% oli naisia ja 43 % miehiä. Työvoima matkailualalla on siis varsin voimakkaasti naispainotteista ja matkailijoiden osuus on alueesta ja aktiviteetista riippuen kohtuullisen tasaisesti jakautunut ainakin koko Suomea tarkasteltaessa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Segregaation tila Pohjois-Pohjanmaalla (2013–2014)Projektin esiselvitys esittää raportissaan: Hyviä käytäntöjä segregaation lieventämiseen Pohjois-Pohjanmaalla ensisijaisiksi keinoiksi opetukseen ja koulutukseen liittyviä toimintamalleja. Tämän hankkeen puitteissa ei kuitenkaan ole rahoitusohjelman (kuuluu ESR -hankkeille) antamia mahdollisuuksia alueen väestön täydennyskoulutukseen miesten osuuden nostamiseksi matkailualalla. Hanke voi korkeintaan edistää (ja edistääkin) tietoisuutta matkailualan antamista työskentelymahdollisuuksista ja sitä kautta pyrkiä innostamaan alueen asukkaita entistä laajemmin tulemaan mukaan matkailualan toimijoiksi.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke ei voi juuri ohjata koulutusta, opetusta tai oppilaanohjausta (merkittävimmät keinot sukupuolten tasa-arvon edistämisessä eri toimialoilla) ja sen mahdollisuudet ohjata ihmisten uravalintoja ovat rajalliset. Hanke tiedottaa matkailualan mahdollisuuksista ja pyrkii sitä kautta saamaan uusia toimijoita mukaan matkailualalle. Sukupuolten tasa-arvon edistäminen ei kuulu hankkeen ensisijaisiin tavoitteisiin johtuen siitä että tämän hankkeen ja rahoitusohjelman puitteissa siihen ei juuri ole merkitykseltään riittäviä keinoja.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Hanke edistää ymmärrystä maapallon ja aineen suuresta kiertokulusta ja siten tietämystä lisäämällä edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 5
Hanke edistää ymmärrystä ihmisen ja luonnon välisestä vuorovaikutuksesta ja siten edistää myös välillisesti ymmärrystä ilmastonmuutoksesta.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 5
Hanke edistää ymmärrystä maapallon ja ekosysteemien toiminnasta ja siten edistää myös tietoutta kasvillisuudesta, eliöistä ja luonnon monimuotoisuudesta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 5
Hanke edistää ymmärrystä maapallon ja ekosysteemien toiminnasta
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 3
Hankkeen toiminta-alueella on Natura 2000 kohteita joita hyödynnetään luonto-opetuksessa ja tämän hankkeen toimenpiteissä
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 5
Hanke edistää yleisesti luonto- ja ympäristötietoutta ja siten se edistää myös ymmärrystä luonnonvarojen suojelusta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hankkeella ei ole merkittävää vaikutusta uusiutuvien energianlähteiden suhteen.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 0
Hankkeella on suora vaikutus paikalliseen elinkeinorakenteeseen ja sen kestävään kehittymiseen. Hankkeen toimenpiteet avaavat uusia mahdollisuuksia paikallisille ihmisille asua ja yrittää kotiseudullaan.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 0
Hankkeessa kehitetään opetus- ja luontomatkailua jotka tarjoavat aineettomia palveluita perustuen lähinnä kokemuksiin ja oppimiseen
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hankkeella ei ole merkittävää positiivista tai negatiivista vaikutusta liikkumiseen ja logistiikkaan. Toisaalta hanke lisää liikkumista kehittämällä matkailua, mutta toisaalta se tekee mahdolliseksi kohteisiin tutustumisen yhdessä paikkaa, ilman liikkumistarvetta.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 6 4
Hanke edistää kohdealueensa ihmisten hyvinvointia lisäämällä alueen elinvoimaisuutta
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hankkeella ei ole merkittävää vaikutusta sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Katso kohta 13.1.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 3
Hankkeella ei ole merkittävää vaikutusta yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen yhdenvertaisuuteen. Lähinnä vaikutusta on paikallisen kulttuurin esille tuomisen kautta näyttelyssä ja virtuaalimallissa.
Kulttuuriympäristö 7 6
Hankken toimenpiteet nostavat esille Oulujokilaakson kulttuuria esittämällä alueen tarinan aikaan sidottuna kertomuksena. Tämä nostaa kiinnostusta ja tietämystä alueen kultturista ja etenkin sen kehittymisestä
Ympäristöosaaminen 6 2
Hankkeella kehitetään ainutlaatuiseen luonnonympäristöön pohjautuvaa opetusmatkailua joka toimenpiteenä nostaa suoraan kohderyhmien ympäristöosaamista

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeella uudistettiin Rokua UNESCO Global GEopark alueen näyttelytoiminta aivan uudenlaiseksi ja tuotiin se alueen asukkaiden nähtäväksi kuntakeskuksiin. Hankkeen näkyvimpinä lopputuloksina valmistui kolme näyttelyä; Muhoksen koivu ja tähti -kulttuurikeskukseen, Utajärven Torimakasiiniin sekä Vaalan kirjastolle. Työ ja sen valmistuminen edellytti suuren määrä taustatyötä, tutkimusta ja perehtymistä jota tehtiin useissa eri organisaatioissa. Mukana olivat mm. Geologian tutkimuskeskus, Luuppi, ALT arkkitehdit, Museovirasto ja HS visual art Paltamosta sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun pelialan yksikkö joka vastasi hankkeessa valmistuneiden virtuaalimallien toteuttamisesta asiantuntijoiden ohjauksessa. Lopputulos on nähtävillä Rokua Geopark alueella, virtuaalimalleihin pääsee käsiksi myös Rokua Geopark mobiilisovelluksella jolloin niitä voi käyttää niiden autenttisissa ympäristöissä Muhoksen Pyhäkoskella, Utajärven Pookivaaralla, sekä Vaalan Manamansalossa Kiloniemellä. Virtuaalimallien aikamatka -sisällöt on suunniteltu näihin kohteisiin.