Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73564

Hankkeen nimi: TalentHub Joensuu

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2018 ja päättyy 31.12.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Business Joensuu Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 2921270-1

Jakeluosoite: Länsikatu 15

Puhelinnumero: 0133377175

Postinumero: 80110

Postitoimipaikka: Joensuu

WWW-osoite: http://www.businessjoensuu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Ekaterina Miettinen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehityspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: ekaterina.miettinen(at)businessjoensuu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 50 3109511

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Joensuun seudun vahvojen kärkitoimialojen yritykset (mm. metsäbiotalous, ICT, fotoniikka, metalli- ja muovituoteteollisuus) tavoittelevat entistä voimakkaammin kasvua ja kansainvälistymistä. Kasvu-urasta huolimatta Itä-Suomen alueella on valtakunnan keskiarvoa vähemmän kansainvälisiä kasvuyrityksiä. Pk-yrityksissä ei aina ole riittävää osaamista ja resursseja kansainvälistymisen vaatimiin tehtäviin. On tullut esille selkeä tarve koordinoida ja edistää alueen yritysten ja kansainvälisten osaajien yhteen saattamista. Varsinkin pk-yrityksissä on vaikeuksia löytää oikeanlaista osaamista kansainvälistymistehtäviin.

TalentHub Joensuu lähtee hakemaan ratkaisuja tunnistettuun haasteeseen. Hankkeen tavoitteena on rakentaa systemaattinen ja aktiivisesti toimiva maakunnallinen kansainvälisten osaajien, yritysten ja muiden tuki- ja palveluorganisaatioiden yhteistyörakenne. Hankkeen yrityslähtöisillä toimenpiteillä edistetään pk- yritysten kasvua, kehittymistä ja kansainvälistymistä sekä kansainvälisten osaajien osaamisen nopeaa kiinnittymistä kansainvälistyviin pk-yrityksiin. Kansainvälisten osaajien yrittäjyyspolku tunnistetaan ja pilotoidaan hankkeessa. Yritysten ja kansainvälisten osaajien yhteiskehittämistä edistetään toteuttamalla uudenlaisia kokeiluja, joissa toteutetaan yhteinen työ-/harjoittelu-/kehittämisjakso yrityksessä.

Hankkeen tuloksena alueen yritykset hyödyntävät entistä tehokkaammin kansainvälisten osaajien osaamista omissa kansainvälistymiseen liittyvissä toiminnoissaan. Hankkeen jälkeen alueella on vakiintunut yhteistyörakenne, jossa pk-yritykset hyödyntävät tehokkaasti kv-osaajia kansainvälistymisen tueksi. Hankkeen aikana 30 yritystä tekee yhteistyöjakson kv-osaajan kanssa, yrityksillä on käytettävissä työkalut kansainvälistymiseen ja halua hyödyntää kv-osaajia kansainvälistymisen tueksi sekä toimenpiteiden avulla 20 kv-osaajaa työllistyy pk-yrityksiin. Uusia kv-osaajien perustamia yrityksiä syntyy 10.

TalentHub Joensuu rakentaa alueen yritysten kansainvälistymisen tueksi menettelytavat maakunnan toimijoiden yhteistyölle. Keskeisiä toimijoita ovat Joensuun kaupunki, Business Joensuu Oy, Karelia Ammattikorkeakoulu Oy, Riveria, Luonnonvarakeskus, Euroopan metsäinstituutti, Itä-Suomen Yliopisto, muut seudulliset kehittämisyhtiöt, Pohjois-Karjalan Kauppakamari, yritttäjäjärjestöt, kuntien elinvoimayksiköt sekä alueen veturiyritykset (mm. Abloy, Deere, Kesla, Piippo, Mantsinen, jne.).

Horisontaalisten tavoitteiden osalta hanke edistää lähinnä sekä taloudellista että sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä ja myös yhdenvertaisuutta. Yritysten kansainvälistyminen edistää paikallisen elinkeinorakenteen kestävää kehittämistä. Kv-osaajat integroituvat paremmin osaksi alueen rakennetta ja monipuolistavat yrityskulttuuria ja yritysten tietämystä vieraista kulttuureista.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Yrityskohderyhmänä ovat Pohjois-Karjalassa sijaitsevat kansainvälistä toimintaa harjoittavat tai kansainvälistymistä tavoittelevat kasvuyritykset sekä Karelia Ammattikorkeakoulun avainkumppanit.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Osaajien osalta välilliseen kohderyhmään kuuluvat laajasti määriteltynä kansainväliset osaajat, joiden kohdemaatuntemus, kansainväliset verkostot, innovaatiopotentiaali ja muu osaaminen eivät tällä hetkellä kanavoidu heidän osaamistaan vastaaviin tehtäviin tai joilla on haasteita löytää osaamistaan vastaavaa työtä.

Välillisiä kohderyhmiä ovat myös mm. alueen yrityskehitysorganisaatiot, koulutusorganisaatiot, Joensuun kaupungin työllistymisasioista vastaavat, yrittäjäjärjestöt, kauppakamari, jne..

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 272 230

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 255 023

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 388 900

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 364 319

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Karjala

Seutukunnat: Joensuun, Keski-Karjalan, Pielisen Karjalan

Kunnat: Liperi, Kontiolahti, Outokumpu, Nurmes, Polvijärvi, Joensuu, Tohmajärvi, Lieksa, Rääkkylä, Ilomantsi, Juuka, Kitee

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 30, joihin työllistyvät naiset 10

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 1.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Alustavan kartoituksen perusteella kv-opiskelijoiden osalta sukupuolijakauma on varsin tasainen. Sen sijaan yrittäjyyttä suunnittelevat ovat suurelta osin miehiä. Hankkeen toimintaan tulevien kv-osaajien osalta pyritään osallistamaan yhtä lailla molempien sukupuolten edustajia. Pk-yritysten osalta alueen painopistetoimialoista johtuen yritysedustajat ovat suurelta osin miehiä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Kv-opiskelojoiden ja muiden kv-osaajien osalta sukupuolijakauma on varsin tasainen. Yrittäjyyttä suunnittelevat ovat suurelta osin miehiä. Hankkeen toimintaan tulevien kv-osaajien osalta pyritään osallistamaan yhtä lailla molempien sukupuolten edustajia. Pk-yritysten osalta alueen painopistetoimialoista johtuen yritysedustajat ovat suurelta osin miehiä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Päätavoite on edistää yritysten ja kv-osaajien yhteistyön kehittymistä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 9
Yritykset kansainvälistyvät. Kv-osaajien ammattitaito hyödyntää alueen yrityksiä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Kv-osaajat kehittävät yritysten kanssa uusia toimintoja - kohdetoimialoilla palveluliiketoiminnan kehittäminen on noussut yhdeksi tärkeäksi tehtäväksi.
Liikkuminen ja logistiikka 5 6
Yritysten kansainvälistymisen myötä vienti- ja tuontitoiminnot kehittyvät ja saavat uusia muotoja.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 3 3
Kv-osaajat työllistyvät alueelle, yritykset kasvavat ja kansainvälistyvät
Tasa-arvon edistäminen 4 4
Kv-osaajat integroituvat tehokkaammin osaksi yhteiskuntaa
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 4 4
Kv-osaajat tuntevat paremmin suomalaista yrityskulttuuria ja yritysten kyky työskennellä kansainvälisen henkilön kanssa kehittyy
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Kansainväliset osaajat ovat merkittävä tekijä Suomen taloudellisen kehityksen ja kilpailukyvyn kannalta. Kilpailua osaajista käydään monilla aloilla, ja osaajien saatavuus on usein yritysten kasvun haaste. Tilanne ei ole erilainen Pohjois-Karjalassa, jossa seudun taloudellinen kehitys riippuu yritysten kansainvälisestä menestyksestä. Varsinkin pk-yrityksissä on vaikeuksia löytää oikeanlaista osaamista kansainvälistymistehtäviin. Samoin kv-osaajat eivät aina osaa hakeutua heille sopiviin tehtäviin. TalentHub Joensuu -hanke on Business Joensuu Oy:n ajalla 1.1.2018-31.12.2019 hallinnoima hanke ja osatoteuttajana oli Karelia Ammattikorkeakoulu Oy. Hankkeen tavoitteena oli rakentaa systemaattinen ja aktiivisesti toimiva maakunnallinen kansainvälisten osaajien, yritysten ja muiden tuki- ja palveluorganisaatioiden yhteistyörakenne. Hankkeen toimenpiteillä on edistetty pk-yritysten kasvua, kehittymistä ja kansainvälistymistä sekä kansainvälisten osaajien osaamisen nopeaa kiinnittymistä kansainvälistyviin pk-yrityksiin. Lisäksi kansainvälisten osaajienyrittäjyyspolku on tunnistettu ja pilotoitu.

Pohjois-Karjalan alueella oli ja on jatkossa selkeä tarve hyödyntää tehokkaammin kansainvälisten osaajien osaamista yrityksissä, jotka tavoittelevat kansainvälistymistä. Hanke kokosi yrityksille Kansainvälistymme yhdessä-opas työnantajille materiaalipaketin, joka julkaistiin hankkeen verkkosivuilla. Samat verkkosivut toimivat käytännön työkaluna yrityksille kv-osaajien tavoittamiseen. Hanke kehitti sivustolle www.talenthubjoensuu.fi verkkoalustan, jonne rekisteröityi yli 150 kv-osaajaa. Koordinointityötä oikean kv-osaajan löytämiseksi hoitaa Luotsi. Luotsi on Joensuun kaupungin työllisyyttä edistävä hanke ja osa työllisyyttä tukevaa asiakaslähtöistä monialaista palvelukokonaisuutta. Hankkeen aikana on toteutettu kehittämisprojekti 17 yrityksessä. Suurimmassa osasta näistä yrityksistä ei ollut aiemmin työskennellyt kv-osaajaa. Yrittäjien oman arvion mukaan heidän kynnyksensä palkata kv-osaaja jatkossa madaltui näiden harjoitteluiden myötä. TalentHub Joensuu -hankkeessa tuettiin 80 eri kv-osaajan polkua yrittäjäksi lisäämällä heidän yrittäjyysosaamista. Yrittäjäksi ryhtymisen vaihtoehto korostuu Pohjois-Karjalan alueella heikon työllisyystilanteen vuoksi. Hankkeen toimenpiteiden avulla on perustettu 5 uutta start up yritystä, jossa tiimi koostuu kansainvälisistä osaajista. Pohjois-Karjalassa olevat tukiorganisaatiot on kytketty mukaan tukiryhmän kautta. TalentHub Joensuu on organisoinut säännöllisiä tapaamisia alueellisten tukiorganisaatioiden kanssa ja saannollinen toiminta jatkuu myös hankkeen jälkeen.

Verkostoituminen on yksi keskeinen yritysten ja kv-osaajien kohtaamista ja sitä kautta kansainvälistymistä ja työllistymistä edistävä menetelmä. Verkostoitumista tapahtui niissä ihmisten välisissä kohtaamisissa, joita hankkeen aikana mahdollistettiin erilaisissa tapahtumissa. Osasta tapahtumista tulee vuosittainen perinne. Pohjois-Karjalan alueella suuri osa kansainvälisistä osaajista ovat opiskelijoita. Tämän takia yritysyhteistyön laajempi kehittäminen ja kytkeminen opintoihin niiden eri vaiheissa on olennaista tutkinto-opiskelijoiden valmistumisen jälkeisen alueen pitovoiman, kansainvälisen osaamisenlisääntymisen ja alueella toimivien yritysten kansainvälistymiskehityksen näkökulmista. Kaksivuotisen hanketoiminnan seurauksena on tunnistettukeskeisiä esteitä ja mahdollistavia tekijöitä yritysten ja kv-osaajien kohtaamiselle ja kansainvälisen osaamisen hyödyntämiseen yrityksissä.