Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73587

Hankkeen nimi: Veget ja hiilet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2018 ja päättyy 31.12.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2472908-2

Jakeluosoite: Patteristonkatu 3 D

Puhelinnumero: 01535561

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.xamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Teija Rautiainen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimuspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: teija.rautiainen(at)xamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400872759

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Kasvis- ja vegaaniruokaa haluavien asiakkaiden määrän kasvu sekä julkisuudessakin vahvasti esille tuotu tarve vähentää ruokahävikkiä, on pantu merkille eteläsavolaisissa ruokapalveluyrityksissä. Alueen yrityksillä on halu vastata molempiin trendeihin ja vahvistaa niihin liittyvää osaamista. Hankkeen tavoitteena on tuoda keinoja ruokahävikin vähentämiseen, ruokatuote-ja palvelutarjonnan monipuolistamiseen ja nostaa esille vastuulliseen toimintaan liittyvää markkinointimahdollisuuksia.

"Veget ja hiilet haltuun pk-ruoka-alan yrityksissä" –hanke järjestää erityyppisiä koulutus- ja tiedotustilaisuuksia, joissa käsitellään kasvis-ja vegaaniruokavalioita, uusien proteiinilähteiden käyttömahdollisuuksia ja niiden kannattavaa käyttöä ruokalistoilla. Hanke tuottaa tietoa ruokatuotantoprosesien kohdista, joissa ruokahävikkiä syntyy ja tukee kokeiluja ruokahävikin määrän vähentämiseksi. Hanke tuottaa ja kokoaa yhteen näihin teemoihin liittyvää aineistoa, järjestää opintomatkan ja yhteistyötahojen kanssa esimerkiksi Inno-pajan uusien keinojen tai ratkaisujen löytämiseksi. Hankkeen tuloksena syntyy uutta osaamista, joka edesauttaa vähähiilistä toimintaa ruoka-alalla ja vaikuttaa osallistuvien yritysten kykyyn vastata muuttuviin asiakastarpeisiin ja ajankohtaisiin ruokatrendeihin. Hankkeen toimenpiteet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.

Hanke parantaa kestävän kehityksen mukaista vähähiilistä toimintaa ja tukee kiertotaloutta. Tietoisuuden lisääntyminen parantaa eteläsavolaisten yrtysten liiketoiminnan kannattavuutta, kun tuote- ja palvelutarjonta kohtaa asiakkaiden muuttuvat tarpeet. Lisäksi hanke tukee yritysten mahdollisuuksia hyödyntää vähähiilisiä toimintatapoja markkinointiviestinnässä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Varsinaisena kohderyhmänä ovat eteläsavolaiset ruokapalveluja tuottavat matkailu- ja ravitsemisalan pk- ja mikroyritykset. Lisäksi kohderyhmänä ovat ruokaan, erityisesti lähiruokaan, liittyvät tapahtumat ja niissä mukana olevat elintarvikealanyritykset.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisiä kohderyhmiä ovat alan oppilaitokset, opiskelijat ja opettajat, ruoka-alan tutkijat ja kehittäjät ja vastaavia ruokapalveluja tuottavat yritykset muualla Suomessa. 

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 100 072

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 100 072

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 142 960

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 142 960

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan

Kunnat: Mikkeli, Savonlinna

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat enimmäkseen naisiin, koska kohteena olevat ruokapalvelualan pk-yrityksissä, kuten pitopalveluissa, on usein yrittäjinä ja työntekijöinä naisia. Hankkeen toiminta edistää tältä osin naisyrittäjyyttä sekä naisten osaamista ja ammattitaitoa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Toiminnot soveltuvat sekä naisille että miehille.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkkeen tavoitteena on yritysten toiminnan ja tuotteiden kehittäminen sukupuolesta riippumatta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 2
Kasvisperäisten raaka-aineiden käyttö eläinperäisten raaka-aineiden rinnalla ja tilalla vaikuttaa luonnonvarojen käytön kestävyyteen myönteisesti. Ruokahävikin vähentäminen edistää luonnonvarojen käytön kestävyyttä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 4
Osaamisen lisääminen vaikuttaa yritysten mahdollisuuksiin käyttää monipuolisemmin kasvisperäisiä raaka-aineita ruokapalveluissa. Ruokahävikin vähentäminen vähentää ilmastonmuutoksen riskejä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 2
Kasvisperäisten (ja kotimaisten) proteinilähteiden käytön lisääminen lisää viljelykasvien monimuotoisuutta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Osaamisen lisääminen vaikuttaa yritysten mahdollisuuksiin käyttää monipuolisemmin kasvisperäisiä raaka-aineita ruokapalveluissa.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
-
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 6 8
Ruokahävikin määrän vähentäminen vähentää käytettävien materiaalien (elintarvikkeiden) määrää koko ruokatuotantoprosessin aikana (ostoista asiakkaan lautaselle).
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
-
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 1 4
Kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen kiinteänä osana liiketoimintaa vaikuttaa paikalliseen elinkeinorakenteeseen. Hanke tukee yrittäjien verkostoitumista, lisää paikallisten palvelujen kykyä vastata asiakkaiden tarpeisiin kannattavasti(tehostaa liiketoimintaa). Ruokatuotteiden kehittämisessä huomioidaan paikallisten raaka-aineiden monipuolinen käyttö.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 1 4
Toimenpiteet voivat synnyttää ideoita, joissa hyödynnetään aineettomuutta.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 3
Hanke lisää tiedonsaattavuutta (koulutus, valmennus, työpajat jne.). Hanke mahdollistaa yksinyrittäjien ammatillisen kohtaamisen ja vertaistuen ja näin vaikuttaa osaltaan yrittäjien hyvinvointiin ja terveyteen. Yhdessä tekeminen ruokkii luovuutta.
Tasa-arvon edistäminen 3 5
Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat eniten naisiin, koska pk-kapalvelualan yrittäjät ja työntekijät ovat usein naisia. Hanke lisää naisten osaamista.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 3 6
Ruokapalveluyrityksen asiakkailla on ruokavalioita ja -rajoitteita, jotka perustuvat terveydellisten syiden lisäksi eettisiin tai uskonnollisiin vakaumuksiin. Palvelujen tarjoaminen heille tasavertaisesti lisää kulttuurista ja yhteiskunnallista tasa-arvoa.
Kulttuuriympäristö 0 4
Hanke tukee alueellista ruokakulttuuria.
Ympäristöosaaminen 3 5
Hankkeen aikana tuodaan esille ympäristö- ja laatujärjestelmien, ruokahävikin ja kasvisperäisten raaka-aineiden käytön välistä yhteyttä. Hanke avaa osallistujille vastuullisen, kestävän kehityksen mukaisen toiminnan esilletuontia osana yrityksen markkinointia.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Veget ja hillet haltuun pk-ruokapalveluyrityksissä hankkeen tavoite on ollut edistää ja parantaa kestävän kehityksen sekä kiertotalouden toimintatapoja ruokapalvelualalla. Ruokahävikin määrän vähentämisen sekä kasviruoan lisäämisen merkitys ovat nousseet yhtenä tärkeänä osa-alueena esille.

Hankkeen konkreettisina toimenpiteinä ovat olleet info/koulutustilaisuuksien järjestäminen sekä ruokahävikkiin liittyvien ongelmakohtien kartoittaminen ruokapalvelualalla. Kohde ryhmänä ovat olleet Etelä-Savon alueen pk-ruokapalveluyritykset. Info/koulutustilaisuuksia aihealueina ovat olleet mm. kannattava ruokatuotanto, lähi- ja luomuruoka, lihan vähentäminen/ kasvisruoan lisääminen, vegaaniruokailijan oikeaoppinen ruokavalio sekä erityisruokavaliot. Lisäksi markkinointiin ja työnkehittämiseen liittyvät aihealueet ovat olleet mukana. Järjestetyissä tilaisuuksissa on kuultu asiantuntijoita, mutta myös käytännön tekeminen on ollut tärkeä osa toimintaa. Järjestetyt opintoretket ovat osaltaan täydentäneet näitä tilaisuuksia.

Hankkeen aikana olemme pyrkineet varmistamaan, että jokainen kiinnostunut toimija on päässyt tutustumaan ja tarvittaessa vielä palaamaan info/koulutustilaisuuksien materiaaleihin. Materiaalit on jaettu osallistujille sähköpostilla sekä laitettu hankkeen verkkosivuille, jossa ne ovat olleet kaikkien saatavilla. Saadun palautteen perusteella, on koettu, että jaetusta tiedosta ja materiaaleista on ollut hyötyä.

Ruokahävikki on ollut tärkeä aihealue tässä hankkeessa. Toimenpiteinä ruokahävikin vähentämisen osalta on hankkeessa seurattu mukaan ilmoittautuneiden toimipaikkojen keittiöprosesseja sekä tulleita ruokahävikin määriä. Jokaiselle toimijalle on tehty alkuhaastattelut, jonka kautta on saatu käsitys toiminnasta ja mahdollisista ongelmakohdista. Tehdyt muistiot sekä paikan päällä esitetyt tulokset, toiminnan seurannoista, ovat olleet pohjana mahdollisille toimintaan liittyville muutostarpeille sekä niiden toteutukselle.

Hankkeen tapahtumia on markkinoitu aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja suoraan sähköpostin kautta. Hankkeen aikana on ilmestynyt artikkeleita ammattialan lehtiin sekä blogi-kirjoituksia hankkeen sivuille.

Lopputuotoksena tehtiin sähköisenä loppujulkaisuina Xamk kehittää sarjassa Hiilijalanjälki pienemmäksi ammattikeittiöissä, Käytännön ohjeita työhön sekä Xamk inspiroi sarjassa; Kasvisruokaa- ja leivontaohjeita ammattikeittiöille.