Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73588

Hankkeen nimi: Selluloosa ja selluloosajohdannaiset elintarvikkeissa

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2017 ja päättyy 31.12.2018

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2472908-2

Jakeluosoite: Patteristonkatu 3 D

Puhelinnumero: 01535561

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.xamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Teija Rautiainen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: tutkimuspäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: teija.rautiainen(at)xamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400872759

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeessa selvitetään mikrokiteisen selluloosan (MCC) ja selluloosajohdannaisten käyttömahdollisuuksia elintarvikkeissa sekä näiden tuotteiden ja niiden valmistusprosessin laatuvaatimuksia elintarvikkeissa käytettäväksi.

Hankkeella vastataan tarpeisiin puun jalostusasteen nostamiseksi kehittämällä korkean lisäarvon tuotteita uusiin käyttötarkoituksiin. Tähän tuo mahdollisuuksia terveyttä ja hyvinvointia edistävien elintarvikkeiden kasvava kysyntä ja sen myötä elintarviketeollisuuden tarve kehittää terveyttä edistäviä ja energiatiheydeltään nykyistä matalampia tuotteita. Elintarvikelainsäädännön sallimien MCC:n ja eräiden selluloosajohdannaisten lisäämisellä saadaan tuotteisiin toivottu rakenne. Ne lisäävät tuotteiden kuitupitoisuutta samalla, kun niillä voidaan korvata ravitsemuksellisesti ei-toivottuja aineosia kuten rasvaa aistinvaraisten ominaisuuksien kuitenkaan heikentymättä.

Hankkeen tuloksena saadaan katsaus erityisesti MCC:n ja yleisesti elintarvikekäyttöön sallittujen selluloosajohdannaisten ominaisuuksiin, valmistusmenetelmiin ja markkinoihin sekä erityisesti MCC:n käyttösovelluksiin eri tyyppisissä elintarvikkeissa. Lisäksi saadaan arvio MCC:n ja siitä jalostettujen tuotteiden potentiaalisimmista käyttökohteista elintarvikkeissa ja suositukset tuotekehitystyölle. Selluloosatuotteiden valmistuksen näkökulmasta saadaan hankkeen selvitysten tuloksena vaatimukset elintarvikekäyttöön kelpaavan MCC:n valmistusprosessille ja lopputuotteelle. Hankkeen tulokset levitetään kohderyhmille suunnattujen julkaisujen kautta. Saatujen tulosten arvioidaan vaikuttavan positiivisesti sellutuotteita kehittävien ja valmistavien tahojen päätöksiin elintarvikelaatuisten tuotteiden valmistamiseksi sekä elintarvikkeiden valmistajien sellutuotteilla saavutettavien etujen hyödyntämiseen. Hankkeella edistetään uuden kuitu- ja elintarviketeknologian osaamisen yhdistävän erityisosaamisalueen syntymistä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen tulokset kohdentuvat sellutuotteiden kehittäjien ja valmistajien, elintarvikkeiden valmistajien sekä elintarvikekomponentteja elintarviketeollisuudelle toimittavien yritysten toimintaan.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen tuloksien arvioidaan kiinnostavan ravinnon terveysvaikutuksista kiinnostuneita kuluttajia, joita voidaan pitää hankkeen välillisenä kohderyhmänä.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 57 470

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 57 470

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 82 100

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 82 100

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan

Kunnat: Mikkeli, Savonlinna

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Patteristonkatu 3 C

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Sukupuolten välillä on tiedostettu tutkimusten mukaiset erot mm. suhtautumisessa terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin sekä ammatillisessa suuntautumisessa metsäteollisuuteen ja ruokapalveluihin tai elintarviketeknologiaan.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuoli tullaan huomioimaan osana selvitystä mm. suosituksia määriteltäessä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on luonteeltaan selvityshanke eikä siihen liity sukupuolinäkökulma millään tavalla.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 10
Hankkeessa selvitetään mahdollisuuksia nostaa biologisen materiaalin jalostusastetta ja siitä saatavaa lisäarvoa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 0
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 6
Hankkeessa selvitetään mahdollisuuksia hyvinvointia lisäävien tuotteiden kehittämiseksi.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa tehtiin kirjallisuusselvitys selluloosan ja selluloosajohdannaisten käytöstä elintarvikkeissa. Selvitystyön kohteena olivat näiden tuotteiden ominaisuudet, valmistusmenetelmät, markkinat ja ravitsemuksellinen turvallisuus sekä edelleen käyttömahdollisuudet elintarvikkeissa sekä niiden käytöllä elintarvikkeissa saavutettavat hyödyt. Hankkeessa selvitettiin myös vaatimukset, joita elintarvikelainsäädäntö asettaa elintarvikelaatuisen selluloosan ja selluloosajohdannaisten valmistamiselle. Johtopäätöksinä annettiin kehittämissuosituksia näiden selluloosatuotteiden valmistamiseen ja elintarvikekäyttöön. Selvitystyön painopiste oli mikrokiteiseen selluloosaan (MCC) liittyvissä elintarvikesovelluksissa. Tulokset julkaistiin review-tutkimusjulkaisuna, elintarvikealan ammattilehtiartikkelina sekä yleistajuisen esitteen muodossa.