Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73633

Hankkeen nimi: PIHI - Pirkanmaan vähähiiliset kalvoratkaisut

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2018 ja päättyy 28.2.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Organisaatiotyyppi: Tutkimuslaitos

Y-tunnus: 2647375-4

Jakeluosoite: Vuorimiehentie 3, PL 1000, 02044 VTT

Puhelinnumero: 020 722 111

Postinumero: 02150

Postitoimipaikka: Espoo

WWW-osoite: http://www.vtt.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: LAHTINEN JUSSI

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Erikoistutkija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jussi.h.lahtinen(at)vtt.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0406738083

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

PIHI - Pirkanmaan vähähiiliset kalvoratkaisut –hankekokonaisuudessa kehitetään pirkanmaalaisen yhteistyön, osaamisen ja T&K-ympäristöjen kautta vähähiilisempiä materiaali- ja prosessiratkaisuja kalvo-, pakkaus- ja hygieniapaperialan sektoreille. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa pirkanmaalaisten yritysten kasvua ja kilpailukykyä ja luoda uutta liiketoimintapotentiaalia vähähiilisillä kalvo- ja pinnoitusratkaisuilla. Hanke tukee Suomen biotalousstrategiaa ja Pirkanmaan maakuntastrategiaa luomalla uutta talouskasvua ja uusia työpaikkoja biotalouden liiketoiminnan kasvulla. Hankkeen tavoitteena on myös luoda yrityksille nopea, monipuolinen, matalan kynnyksen tutkimus- ja tuotekehitysympäristö kalvomaisten tuotteiden prosessoimiseen sekä niiden kompostoitavuuden tai biohajoavuuden määrittämiseen. Lisäksi hankkeen tavoitteena on luoda ja vahvistaa yhteistyötä pirkanmaalaisten toimijoiden välillä, muodostaa tiiviimpiä verkostoja eri teollisuussektorien välille ja kehittää yritysten toimintaa vähähiilisemmäksi. Hanke edistää vähähiilisyyttä useiden teemojen kautta, etenkin luomalla vaihtoehtoja fossiilisten materiaalien käytölle kertakäyttöisissä muovikalvosovelluksissa.

Hankkeessa kartoitetaan ja demonstroidaan kaupallisten ja kehitteillä olevien bio- ja kierrätysmuovijakeiden soveltuvuutta yksi- ja monikerroskalvorakenteisiin ja luodaan kompostoituvia tai helpommin kierrätettäviä materiaaliratkaisuja. Projektissa edistetään myös nykyistä energiatehokkaampia prosessointimenetelmiä kalvomaisille tuotteille ja helpotetaan materiaalien käyttöönottoa. Hankkeessa luodaan Pirkanmaalle uudentyyppinen osaamiskeskittymä, jossa yritykset pystyvät hyödyntämään tutkimusorganisaatioiden ja Ekokumppanien luomaa ainutlaatuista yhteistyöalustaa.

Hanke verkottaa laajasti pirkanmaalaista osaamista ja yrityksiä, sekä generoi suurissa määrin uutta tietotaitoa vähähiilisistä materiaaleista ja prosesseista. Pitkällä aikavälillä hankkeella on merkittäviä positiivisia vaikutuksia etenkin pirkanmaalaisten yritysten kilpailukyvylle ja kasvulle, sillä hankkeen avulla yritykset ovat etulyöntiasemassa kansainvälisillä markkinoilla vähähiilisillä tuotteilla. Hanke vahvistaa myös Pirkanmaan aluetta vähähiilisten kalvomaisten ratkaisujen osaamiskeskittymänä.

Hankkeen päätoteuttajana on Teknologian tutkimuslaitos VTT Oy, jonka Tampereen tutkimusympäristö ja vankka osaaminen biopohjaisten materiaalien kehityksestä ja prosessoinnista kykenee auttamaan yrityksiä tuomaan markkinoille vähähiilisempiä tuotteita. Osatoteuttajina hankkeessa on Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) ja Ekokumppanit Oy. TAMK:n monipuoliset ja modernit laboratoriot mahdollistavat ja yhdistävät paperi- ja pakkaustekniikan, ympäristötekniikan, laboratoriolaitetekniikan ja prosessitekniikan osaamista yhteistyökumppaneiden tutkimus-, kehitys- ja innovointitarpeisiin. Ekokumppaneilla on vahva rooli Pirkanmaalla eri toimijoiden, yritysten, julkisen sektorin, kolmannen sektorin ja asukkaiden yhteistyön kehittämisessä sekä vastuullisen toiminnan viestimisessä ja kehittämisessä. Hankkeen ohjausryhmän muodostaa 9 pirkanmaalaista yritystä, joista 6 on pieniä tai keskisuuria yrityksiä. Yritykset ovat sitoutuneet hankkeeseen henkisesti ja taloudellisesti viestien todellista tarvetta ja halua kehittää osaamistaan ja tuotteitaan kohti vähähiilisempää maailmaa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeella on useita varsinaisia kohderyhmiä. Tärkeimpänä kohderyhmänä ovat pirkanmaalaiset pk-yritykset, jotka haluavat panostaa vähähiilisiin tuotteisiin ja prosesseihin ja joiden on mahdollista reagoida nopeasti uusien materiaalien ja teknologioiden käyttöönottoon. Kohderyhmänä ovat myös isommat pirkanmaalaiset yritykset, joiden kautta pystytään saavuttamaan merkittävä vaikutus esimerkiksi hiilijalanjälkeen globaalissa mittakaavassa. Hankkeen kohderyhmiä ovat useiden eri toimialojen yritykset, kuten raaka-ainetoimittajat, kalvo- ja pinnoitettujen tuotteiden valmistajat, laitevalmistajat sekä lopputuotteita valmistavat yritykset.

Hanketta rahoittaa 9 pirkanmaalaista kohdeyritystä, jotka muodostavat arvoketjun ja jotka näkevät hankkeen vastaavan tarpeisiinsa tukemaan vähähiilisempien tuotteiden kehittämistä. Yrityksistä 6 on pk-yrityksiä ja 3 isoja yrityksiä. Rahoittavia yrityksiä ovat:

Paperplast Oy, Mänttä-Vilppula (pieni). Kertakäyttöisten hygieniapaperituotteiden valmistus.
ABMComposites, Tampere (pieni). Biopohjaisten materiaalien valmistus.
Extron-Mecanor Oy, Akaa (pieni). Ekstruusiolaitteiden valmistus.
Plastiroll Oy, Ylöjärvi (keskisuuri). Biopohjaisten ja kompostoituvien pakkausratkaisujen valmistus.
Elecster Oy, Akaa (keskisuuri), meijeriteollisuuden pakkauskalvot ja laitteet.
SNT-Group Oy, Tampere (keskisuuri). Lattiavaimennusmateriaalien valmistus.
Kiilto Oy, Lempäälä (iso). Liimojen kehitys ja valmistus.
Bemis Valkeakoski Oy, Valkeakoski (iso). Monikerroskalvojen valmistus.
UPM Raflatac Oy, Tampere (iso). Tarralaminaattien valmistus.

Pirkanmaalle merkittävää on VTT:n ja TAMK:in luoma vähähiilisten ratkaisujen ja prosessien osaamiskeskittymän tuoma kansainvälinen vetovoima sekä pirkanmaalaisten yritysten vahvistunut osaaminen ja kilpailukyvyn kasvu, sekä Ekokumppanien selkeä visio kestävän kehityksen mukaisesta elämäntavasta. Hyötyjinä ovat erityisesti pirkanmaalaiset pk-yritykset, jotka saavat käyttöönsä viimeisimmän tutkimustiedon ja pystyvät lisäämään kilpailukykyään vallitsevilla markkinoilla ja vastaamaan kasvavaan kysyntään ekologisemmista tuotteista. Tämän lisäksi hankkeen kautta pk-yritysten yhteistyö isompien yritysten kanssa vahvistuu ja osaaminen kehittyy.

Hankkeessa kehitettävät tutkimusympäristöt ja hankkeen tulokset ovat julkisia. Hanke vahvistaa laajasti pirkanmaalaisten yritysten osaamista ja vie kehitystä globaalisti eteenpäin kohti vähähiilisempää maailmaa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat muut muovialan pk-yritykset sekä suomalaiset suuryritykset, jotka voivat saada hankkeen kautta tietoa vähähiilisistä materiaaleista ja ratkaisuista ja sen myötä ottaa niitä käytäntöön omiin teknologioihinsa soveltaen. Tämän kautta pystytään vaikuttamaan hiilidioksidipäästöihin globaalissakin mittakaavassa, sekä parantamaan kauttaaltaan Suomen osaamista ja kansainvälistä kilpailukykyä. Välillisiä kohderyhmiä ovat myös yliopistot ja muut tutkimuslaitokset, jotka tekevät tutkimusta saman aihepiirin parissa. Välillisiä kohderyhmiä ovat myös tuotteita ostavat ja käyttävät yritykset sekä organisaatiot, julkinen sektori ja kuluttajat, joiden toiminnan ja elämisen haitalliset ympäristövaikutukset pienevät olennaisesti. Yhtä lailla hanke koskettaa oppilaitoksia koulutus- ja perustutkimustarpeiden kautta, sekä luo vetovoimaa Pirkanmaan alueelle ja mahdollistaa uusia kansallisia ja kansainvälisiä yhteistyöhankkeita sekä yrityksille että tutkimusorganisaatioille.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 259 776

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 233 996

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 335 461

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 304 220

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen, Etelä-Pirkanmaan, Ylä-Pirkanmaan

Kunnat: Lempäälä, Tampere, Mänttä-Vilppula, Valkeakoski, Ylöjärvi, Akaa

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hanke on neutraali sukupuolen suhteen.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke on neutraali sukupuolen suhteen. Sukupuolinäkökulma kuitenkin huomioidaan hankkeen resursoinnissa ja toteutuksessa. VTT:llä projektiryhmä koostuu tasapuolisesti sekä naisista että miehistä, eikä sukupuolella ole työn teon tai osaamisen kannalta merkitystä. VTT on linjannut jo lain vaatimustenkin mukaan, että VTT on tasa-arvoinen ja yhdenvertainen työpaikka. VTT:n henkilöstö on samanarvoista ja ketään ei syrjiä esimerkiksi iän, ihonvärin, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Samalla tavoin sekä TAMK että Ekokumppanit Oy pyrkii huomioimaan sukupuolinäkökulman hankkeen resursoinnissa ja toteutuksessa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen ensisijainen kehityskohde ei ole tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen. Nämä asiat pyritään kuitenkin tunnistamaan ja ottamaan huomioon hankkeen edetessä. Tämän aihepiirin osaajat ovat sekä miehiä, että naisia.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 10
Hankkeen päätavoitteena on kehittää vähähiilisiä muovikalvoratkaisuja korvaamaan fossiilisia vaihtoehtoja ja mahdollistaa tuotteiden kompostoitavuus tai helpompi kierrättäminen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 9
Fossiilisten materiaalien vaihtaminen vähähiilisiin materiaaleihin, energiatehokkuus sekä kierto- ja biotalouden tukeminen pienentävät merkittävästi tuotteiden hiilijalanjälkeä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 4
Pienentyvän hiilijalanjäljen kautta tuotteiden ympäristörasitus pienenee ja luonnon monimuotoisuus paranee.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 8
Hankkeessa vaikutetaan erityisesti kasvihuonekaasujen vähenemiseen vähähiilisten tuotteiden ja prosessien kautta sekä korvataan fossilipohjaisten muovien käyttöä ja estetään mikromuovijätteen kulkeutumista vesistöihin.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 5
Hanke keskittyy jätteen synnyn ehkäisyyn hyödyntämällä biopohjaisia, kompostoituvia ja kierrätettyjä muovijakeita materiaaleina neitseellisten fossiilipohjaisten muovien sijaan. Hankkeessa kehitetään myös energiatehokkaampia prosessointimenetelmiä ja keskitytään materiaalikombinaatioiden kehittämiseen helpommin kierrätettäviksi, joka omalta osaltaan ehkäisee jätteen syntymistä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei vaikutusta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 8
Hanke toteutetaan paikallisesti Pirkanmaalla. Hankkeen koko arvoketju pystytään kattamaan paikallisin resurssein, ja hanke tukee paikallisten yritysten yhteistyötä ja kilpailukykyä. Hanke vahvistaa pirkanmaalaista vähähiilisten kalvomateriaalien osaamista merkittävästi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Toteuttajaosapuolien ja yritysten osaamisen kehittäminen ja kansainvälisen kilpailukyvyn lisääminen. Tulokset ovat julkisia myös muille toimijoille.
Liikkuminen ja logistiikka 0 4
Pirkanmaalaisten yritysten yhteistyön vahvistaminen voi pienentää logistiikkakustannuksia, kun materiaaleja tai tuotteita voi ostaa paikallisesti.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 7
Kansainvälisen kilpailukyvyn lisääminen olemassa oleviin ja uusiin arvoketjuihin ja sitä kautta työllisyyden, tiedon ja hyvinvoinnin lisääminen erityisesti Pirkanmaalla.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei vaikutuksia.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 0
Hankkeeseen tuodaan kansainvälistä ulottuvuutta tiedonsiirron kautta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutuksia.
Ympäristöosaaminen 5 5
Luonnonmateriaalipohjaiset ratkaisujen markkinoille tulo edistää kuluttajien kiinnostusta ympäristökysymyksiin, kierrättämiseen ja jätteen määrän pienentämiseen. Hankkeen tulosten julkaiseminen lisää tietoisuutta ympäristöystävällisistä vaihtoehdoista. Hankkeen kautta myös yritysten tietoisuus materiaalien ja prosessien ympäristövaikutuksesta lisääntyy.

9 Loppuraportin tiivistelmä

PIHI - Pirkanmaan vähähiiliset kalvoratkaisut -hankekokonaisuudessa (kehitys- ja investointihanke) kehitettiin pirkanmaalaisen yhteistyön, osaamisen ja T&K-ympäristöjen kautta vähähiilisempiä materiaali- ja prosessiratkaisuja kalvo-, pakkaus- ja hygieniapaperialan sektoreille. Mukana hankkeessa olivat Teknologian tutkimuskeskus VTT, Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK ja Ekokumppanit Oy. Lisäksi hanketta rahoitti yhdeksän pirkanmaalaista yritystä, jotka myös osallistuivat hankkeen ohjausryhmään. Hanke vahvisti pirkanmaalaisten yritysten kasvua ja kilpailukykyä ja mahdollisuuksia luoda uutta liiketoimintapotentiaalia vähähiilisillä kalvo- ja pinnoitusratkaisuilla. Hanke tuki Suomen biotalousstrategiaa ja Pirkanmaan maakuntastrategiaa luomalla uutta talouskasvua ja uusia työpaikkoja vähähiilisen biotalouden liiketoiminnan kasvulla. Hankkeessa luotiin yrityksille nopea, monipuolinen ja matalan kynnyksen tutkimus- ja tuotekehitysympäristö kalvomaisten tuotteiden prosessoimiseen sekä niiden kompostoitavuuden ja biohajoavuuden määrittämiseen. Hanke tuki ja lisäsi yhteistyötä pirkanmaalaisten yritysten välillä yritysseminaarien ja ohjausryhmätoiminnan kautta. Hanke edisti vähähiilisyyttä useiden teemojen kautta, etenkin luomalla vaihtoehtoja fossiilisten materiaalien käytölle kertakäyttöisissä muovikalvosovelluksissa.

Hankkeen aikana saavutettiin kaikki hankkeelle ennalta määritetyt tavoitteet. Sidosryhmiltä sekä ohjausryhmältä saatu palaute hankkeesta oli erittäin positiivista. VTT:n puolesta hankkeessa esimerkiksi kartoitettiin ja demonstroitiin kaupallisten ja kehitteillä olevien bio- ja kierrätysmuovijakeiden soveltuvuutta yksi- ja monikerroskalvorakenteisiin ja luotiin kompostoituvia tai helpommin kierrätettäviä materiaaliratkaisuja yrityksiltä kerättyjen applikaatioiden materiaalivaatimuksien pohjalta. Kalvosovelluksiin sopivista biopolymeereistä laadittiin hankkeen aikana myös kattava kirjallisuusselvitys, jossa määriteltiin kalvosovellusten ja -prosessien vaatimuksia materiaaleille. Varsinaisessa kokeellisessa työssä valmistettiin erilaisista biopolymeereistä (PLA, PBS, PBSA, PHB, PHBV) yksi- ja monikerroskalvoja, tutkittiin biopolymeerien seostamisen vaikutuksia ja demonstroitiin monien biopolymeerilaatujen soveltuvuutta ekstruusiopinnoitukseen. Kalvoja ja pinnoitteita analysoitiin barriermittauksilla, vetokokeilla, kuumasaumautuvuustesteillä ja kompostoitumiskokeilla. Lisäksi hankkeessa valmistetuista materiaaleista valmistettiin ohjausryhmään osallistuneiden yritysten toimesta kaksi erityyppistä pakkausdemonstraatiota. Projektissa edistettiin myös nykyistä energiatehokkaampia prosessointimenetelmiä kalvomaisille tuotteille ja helpotettiin materiaalien käyttöönottoa. Projektin aikana tehdyt investoinnit, kuten optinen kalvonpaksuusmittari ja on-line viskometrit edesauttavat tehokasta kehitystyötä jatkossa. Osana uutta yrityksille suunnattua tutkimuksen ja kehityksen osaamiskeskittymää TAMKiin pystytettiin erityisesti pakkausmateriaalien tuotekehitystä tukevat materiaalien testausympäristöt biohajoamisen ja kompostoinnin tutkimiseen. Niissä on tällä hetkellä mahdollista tehdä alustavia kompostointi- ja biohajoavuustestejä. TAMKissa tehtiin hankkeen aikana myös biopohjaisten ja kierrätysmuovikalvojen fysikaalisia ja kemiallisia testauksia sekä kehitettiin työkalu, jolla yritykset voivat vertailla vähähiilisten materiaalivaihtoehtojen kustannuksia ja hyötyjä. Ekokumppanit Oy hoiti hankkeessa verkostoitumista, tulosten disseminoinnin ja aktiivisen viestinnän. Lisäksi Ekokumppanit osallistui hankkeen yritystilaisuuksien ja loppuseminaarin järjestämiseen. Hankkeen tuloksia ja materiaaleja löytyy projektin verkkosivuilta Pirkanmaan vähähiiliset kalvoratkaisut (https://projectsites.vtt.fi/sites/pihi/).

Hankkeessa luotiin Pirkanmaalle Suomen ja maailman mittakaavassa ainutlaatuinen uudentyyppinen osaamiskeskittymä, jossa yritykset pystyvät hyödyntämään VTT:n, TAMKin ja Ekokumppanien luomaa yhteistyöalustaa vähähiilisten, kierrätettäviä tai kompostoituvien kalvomaisten tuotteiden kehittämiseen.

Hanke verkotti laajasti pirkanmaalaista osaamista ja yrityksiä, sekä generoi suurissa määrin uutta tietotaitoa vähähiilisistä materiaaleista ja prosesseista. Pitkällä aikavälillä hankkeella on merkittäviä positiivisia vaikutuksia etenkin pirkanmaalaisten yritysten kilpailukyvylle ja kasvulle, sillä hankkeen avulla yritykset ovat etulyöntiasemassa kansainvälisillä markkinoilla vähähiilisillä tuotteilla. Hanke vahvisti myös Pirkanmaan aluetta vähähiilisten kalvomaisten ratkaisujen osaamiskeskittymänä.