Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73635

Hankkeen nimi: PIHI - Pirkanmaan vähähiiliset kalvoratkaisut - INVESTOINTI

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2018 ja päättyy 28.2.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy

Organisaatiotyyppi: Tutkimuslaitos

Y-tunnus: 2647375-4

Jakeluosoite: Vuorimiehentie 3, PL 1000, 02044 VTT

Puhelinnumero: 020722111

Postinumero: 02150

Postitoimipaikka: Espoo

WWW-osoite: http://www.vtt.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Lahtinen Jussi H.

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Senior Scinetist

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: jussi.h.lahtinen(at)vtt.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358406738083

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tämä hanke on investointihanke, jonka tavoitteena on luoda VTT:n Tampereen yksikön kalvoekstruusiolinjasta kansainvälisesti ainutlaatuinen, kaikille avoin pilotointiympäristö vähähiilisten kalvomaisten materiaali- ja prosessiratkaisuiden kehittämiseen, sekä tukea Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) biohajoavuus- ja kompostoitavuusympäristön kehittämistä. Hanke liittyy vahvasti ”Pirkanmaan vähähiiliset kalvoratkaisut” –kehityshankkeeseen, jossa kehitetään pirkanmaalaisen yhteistyön, osaamisen ja T&K-ympäristöjen kautta vähähiilisempiä materiaali- ja prosessiratkaisuja kalvo-, pakkaus- ja hygieniapaperialan sektoreille. Hankkeet ovat suunniteltu tukemaan toisiaan, ja niiden yhteisenä tavoitteena on luoda yrityksille nopea, monipuolinen, matalan kynnyksen tutkimus- ja tuotekehitysympäristö, parantaa muovikalvotuotteiden hiilijalanjälkeä sekä tukea Suomen biotalousstrategiaa ja Pirkanmaan maakuntastrategian kehittämiskokonaisuuksia.

Investointihankkeen keskeisenä tavoitteena on vahvistaa uusien vähähiilisempien kalvo- ja pinnoitusekstruusiomateriaalien ja -prosessien kehitys-, demonstrointi- ja pilotointivalmiuksia VTT:n Tampereen yksikössä. Hankkeen myötä kalvoekstruusiolinjastosta tulee kansainvälisesti ainutlaatuinen liittämällä linjaan online-analytiikkaa ja fokusoitumalla energiatehokkaampiin tuotantomenetelmiin. Pilot-ympäristössä voidaan kehittää ja demonstroida monipuolisesti ja joustavasti vähähiilisten materiaalien, kuten bio- ja kierrätysmuovien prosessoitavuutta ja ominaisuuksia. Tämän lisäksi hankkeessa tuetaan TAMK:n biohajoavuus- ja kompostoitavuusympäristön kehittämistä. Hankkeen investoinnit on jaettu viiteen toimenpiteeseen: 1) Prosessoidun kalvomaisen materiaalin online-analytiikan, 2) prosessin aikaisen sulan muovin online-analytiikan, 3) datankeruun mahdollistavan ohjausjärjestelmän, 4) energiatehokkaampien prosessointimenetelmien, sekä 5) hiilidioksidimittareiden investointeihin.

Linjasto nostaa VTT:n profiilia kalvoekstruusion huippuosaajana, mikä mahdollistaa entistä useampien kansallisten ja kansainvälisten julkisten hankkeiden läpivientiä. Tämä tuo Pirkanmaalle lisää kansainvälistä ulottuvuutta ja mahdollistaa maailmanlaajuisten projektien tulosten hyödyntämisen Pirkanmaan alueella. Sen lisäksi hanke tukee standardin mukaisten biohajoavuus- ja kompostoitavuustestauspalveluiden tarjoamista TAMK:ssa sekä yritysten tarpeisiin että koulutuksen vahvistamiseen. Tehdyistä investoinneista hyötyvät erityisesti pirkanmaalaiset kalvoalan yritykset, jotka seuraavat linjaston päivitystä ja pääsevät joustavasti hyödyntämään Pirkanmaan keskiössä sijaitsevaa laitteistoa. Tähän ja rinnakkaiseen kehityshankkeeseen onkin sitoutunut henkisesti ja taloudellisesti 9 pirkanmaalaista yritystä, joilla on tarvetta ja halua kehittää osaamistaan, tuotteitaan ja prosesseitaan vähähiilisemmiksi. Hankkeen avulla yritysten on jatkossa helpompi kehittää ja nopeuttaa uusien vähähiilisempien tuotteiden markkinoille tuloa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Investointihanke palvelee VTT:n Tampereen yksikköä, joka vastaa bio- ja kierrätysmuovimateriaalien, -teknologioiden ja -prosessien kehittämisestä VTT:llä. Kaikki hankkeen investoinnit sijoittuvat Tampereelle osaksi nykyistä pilot-ympäristöä. VTT:n Tampereen yksiköllä on 20 vuoden kokemus vähähiilisten muovimateriaalien prosessoinnista ja sen tutkimusympäristössä pystytään kehittämään tarvelähtöisesti uusia ekstruusiokalvoratkaisuja laboratoriomittakaavasta pilot-mittakaavaan. Hanke tukee osaltaan VTT:n pitkäaikaista kehitystyötä ja parantaa soveltavan tutkimuksen tutkimus- ja kehitysympäristöjä Tampereella.

Kehitettävä laitteisto on avoin, osa kansallista tutkimusinfraa ja siten julkinen ja kaikkien tutkimusosapuolien ja yritysten käytettävissä. Toimintaympäristöä hyödynnetään yhdessä korkeakoulujen ja yliopistojen kanssa vähähiilisten kalvomateriaalien käytön lisäämiseen ja ominaisuuksien parantamiseen liittyvissä kehityshankkeissa.

VTT:n tavoitteena on olla maailman johtavia avointen tutkimus- ja kehitysympäristöjen tarjoajia vaativissa vähähiilisten materiaalien sovelluksissa. Tästä pääsevät hyötymään etenkin pirkanmaalaiset alan yritykset. Vähähiilisempien kalvojen valmistamisesta ja/tai hyödyntämisestä kiinnostuneita yrityksiä on Pirkanmaan alueella vähintään 30.

Hanke palvelee myös TAMK:n biotuote- ja prosessitekniikan koulutus- ja T&K-tarjoamaa. TAMKin kansainvälisessä ympäristötekniikan sekä biotuote- ja prosessitekniikan koulutuksessa on painotettu kiertotaloutta ja resurssitehokkuutta sen eri opintojaksoilla ja hanketoiminnassa. 2010-luvulla on myös teollisuudesta tullut esille tarvetta biohajoavuuden osoittamiseen, mittaamiseen tai selvittämiseen. Näin ollen TAMKin tulee panostaa aiheeseen liittyvään koulutukseen ja sitä varten tarvitaan myös kehittää ympäristöä biohajoavuuden tutkimiseen. Tämä hyödyttää sekä koulutusta, että erilaista TKI-hanketoimintaa, jota myös lain mukaan olemme velvoitetut tekemään. Lisäksi laitteistoa on mahdollisuus hyödyntää yritysten kanssa tehtävässä yhteistyössä sekä hanketoiminnan osalta, että esimerkiksi opinnäytetöissä.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat kaikki jotka hyötyvät siitä että Pirkanmaalla sijaitsee kansainvälisesti ainutlaatuinen kalvoekstruusion tutkimus- ja pilotointilaitteisto. Keskeisinä hyötyjinä ovat pirkanmaalaiset pk-yritykset, jotka pystyvät joustavasti ja resurssitehokkaasti hyödyntämään lähellä olevaa pilot-linjastoa. Yhtä lailla hyötyjinä ovat pirkanmaalaiset suuryritykset sekä kaikki kotimaiset kalvo- ja pakkausalan toimijat. Merkittävinä hyötyjinä ovat myös muut tutkimuslaitokset, oppilaitokset, yliopistot ja korkeakoulut, joiden yhteisillä synergioilla voidaan viedä eteenpäin muita julkisia hankkeita. Samalla luodaan tarpeita monimuotoiselle koulutukselle ja tutkimukselle. Myös Pirkanmaan alue hyötyy kansainvälisesti ainutlaatuisesta tutkimus- ja kehitysympäristöstä tuoden alueelle lisää tunnettavuutta ja kansainvälisiä näkyvyyttä esimerkiksi VTT:n EU-hankkeiden myötä. Hanke myös edistää Pirkanmaan alueen työllisyyttä erilaisten projektien ja yhteistyökuvioiden kautta. Tunnettavuus vähähiilisten materiaalien prosessoinnin edelläkävijänä edesauttaa yhteistyön laajentamisesta, mikä entisestään vahvistaa Pirkanmaan vetovoimaisuutta kansainvälisesti.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 128 500

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 127 974

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 206 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 205 246

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen

Kunnat: Tampere

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Sinitaival 6

Postinumero: 33720

Postitoimipaikka: Tampere

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Toimintaympäristön analyysiä sukupuolinäkökulmasta ei ole tehty.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Hanke on neutraali sukupuolen suhteen. VTT:llä projektiryhmä koostuu tasapuolisesti sekä naisista että miehistä, eikä sukupuolella ole työn teon tai osaamisen kannalta merkitystä. VTT on linjannut jo lain vaatimustenkin mukaan, että VTT on tasa-arvoinen ja yhdenvertainen työpaikka. VTT:n henkilöstö on samanarvoista ja ketään ei syrjiä esimerkiksi iän, ihonvärin, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Samalla tavoin sekä TAMK että Ekokumppanit Oy pyrkii huomioimaan sukupuolinäkökulman hankkeen resursoinnissa ja toteutuksessa.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen ensisjainen päätavoite ei ole tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen, vaan VTT:n kalvoekstruusiolaitteiston päivittäminen kansainvälisesti ainutlaatuiseksi ympäristöksi.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 10
Hankkeen päätavoitteena on päivittää laitteisto, jolla voidaan kehittää vähähiilisiä muovikalvoratkaisuja korvaamaan fossiilisia vaihtoehtoja ja mahdollistaa tuotteiden kompostoitavuus tai helpompi kierrättäminen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 9
Fossiilisten materiaalien vaihtaminen vähähiilisiin materiaaleihin, energiatehokkuus sekä kierto- ja biotalouden tukeminen pienentävät merkittävästi tuotteiden hiilijalanjälkeä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 4
Pienentyvän hiilijalanjäljen kautta tuotteiden ympäristörasitus pienenee ja luonnon monimuotoisuus paranee.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 8
Hankkeessa vaikutetaan erityisesti kasvihuonekaasujen vähenemiseen vähähiilisten tuotteiden ja prosessien kautta sekä korvataan fossilipohjaisten muovien käyttöä ja estetään mikromuovijätteen kulkeutumista vesistöihin.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 5
Hanke keskittyy tutkimus- ja pilot-ympäristöön, jonka avulla vaikutetaan jätteen synnyn ehkäisyyn hyödyntämällä biopohjaisia, kompostoituvia ja kierrätettyjä muovijakeita materiaaleina neitseellisten fossiilipohjaisten muovien sijaan. Päivityksen kautta kehitetään myös energiatehokkaampia prosessointimenetelmiä ja mahdollistetaan materiaalikombinaatioiden kehittämisen helpommin kierrätettäviksi, joka omalta osaltaan ehkäisee jätteen syntymistä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei vaikutusta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 8
Hankkeessa päivitetään Pirkanmaalla sijaitseva T&K-ympäristö, ja hanke tukee paikallisten tutkimuslaitosten ja yritysten yhteistyötä ja kilpailukykyä. Hanke vahvistaa osaltaan pirkanmaalaista vähähiilisten kalvomateriaalien osaamista merkittävästi.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Toteuttajan ja yritysten osaamisen kehittäminen ja kansainvälisen kilpailukyvyn kehittäminen. Kehitettävä tutkimus- ja pilotointiympäristö on julkinen kaikille toimijoille.
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
Pirkanmaalaisten yritysten kynnys kehittää uusia vähähiilisiä materiaaleja laskee huomattavasti, kun samalla seudulla sijaitsee helposti lähestyttävä, monipuolinen ja ainutlaatuinen ympäristö kalvomaisten materiaalien tuotekehitykseen ja pilotointiin. Logistiikkakustannukset pienenevät.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 7
Kansainvälisen kilpailukyvyn lisääminen olemassa oleviin ja uusiin arvoketjuihin ja sitä kautta työllisyyden, tiedon ja hyvinvoinnin lisääminen erityisesti Pirkanmaalla.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei vaikutuksia.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 0
Hankkeessa kehitetään kansainvälisesti ainutlaatuinen tutkimus-, pilotointi- ja demonstrointiympäristö.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutuksia.
Ympäristöosaaminen 5 5
Luonnonmateriaalipohjaiset ratkaisujen markkinoille tulo edistää kuluttajien kiinnostusta ympäristökysymyksiin, kierrättämiseen ja jätteen määrän pienentämiseen. Tämän ja rinnakkaishankkeen tulosten julkaiseminen lisää tietoisuutta ympäristöystävällisistä vaihtoehdoista. Lisäksi hankkeen kautta yritysten tietoisuus materiaalien ja prosessien ympäristövaikutuksesta lisääntyy.

9 Loppuraportin tiivistelmä

-