Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73638

Hankkeen nimi: Korkeiden radiotaajuuksien arktinen mittauskeskus

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2017 ja päättyy 30.6.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto

Organisaatiotyyppi: Yliopisto

Y-tunnus: 0245895-5

Jakeluosoite: Pentti Kaiteran katu 1

Puhelinnumero: +358

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: Oulu

WWW-osoite: http://www.oulu.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: LEINONEN MARKO EERO TAPANI

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: marko.e.leinonen(at)oulu.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358503104031

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Oulu on kuuluisa radiotekniikan (RF) osaamisestaan ja sen kaupallinen soveltaminen alueella on maailman huippuluokkaa. Tämän hankkeen tavoitteena on merkittävästi parantaa sekä Oulun että sen lähialueiden osaamista radioteknisten laitteiden suunnittelussa ja testauksessa. Samalla se tukee Suomen asemaa kansainvälisenä huippuosaajana radiotaajuussuunnittelussa tekemällä korkeatasoista tutkimusta teollisuuden kanssa sekä kouluttamalla insinöörejä radiotaajuussuunnittelun tulevaisuuden haasteisiin.

Radiotaajuussuunnittelu vaatii merkittäviä laiteinvestointeja ja toimivaa infrastruktuuria prototyyppien testaamiseen, materiaalien ja antennien sekä antenniryhmien mittaamiseen niin opetuksessa kuin tutkimuksessa. Radiotekniikan alueella kokeellinen työ on välttämätöntä eikä pelkkä tietokonesimulaatiomalli riitä luotettavien tulosten saavuttamiseksi. Uusien radioteknologioiden myötä (kuten 5G and beyond) ollaan menossa yhä korkeammille taajuusalueille. Jotta Oulun vahva asema säilytetään jatkossakin, tulee alueen valmistautua tuleviin korkeiden taajuusalueiden (millimetri-aalto ja THz taajuudet) langattomiin tietoliikennejärjestelmiin. Tässä hankkeessa Oulun yliopiston radiokaiuton huone päivitetään vastaamaan tulevaisuuden antenni- ja materiaalitutkimusvaatimuksia millimetri- ja terahertz-taajuuksille. Lisäksi hankitaan kokonaan uusia mittalaitteita siltä osin kun olemassa olevaa mittauskyvykkyyttä pitää laajentaa uusille radiotaajuusalueille. Olemassa olevaa mittalaitekantaa pyritään käyttämään niin paljon kuin mahdollista, jotta laajennukset voitaisiin toteuttaa kustannustehokkaasti.

Hankkeen tuloksena saadaan toimiva, päivitetty ja ajanmukainen mittauskyvykkyys korkeammille radiotaajuuksille. Mittauksille on olennaista, että yliopistolla on modernisti varusteltu radiokaiuton mittauslaboratorio, jota voidaan käyttää radiotekniikan huippututkimuksessa sekä yritysyhteistyön parantamiseksi. Tämä on välttämätön investointi, jotta yliopisto voi tuottaa huippuluokan tutkimustuloksia sekä kouluttaa uusia huippuosaajia radiotekniikan alalle. Mittalaitteita ja radiokaiutonta tilaa tullaan käyttämään laaja-alaisesti kansainvälisessä tutkimustoiminnassa, jonka tuloksia julkaistaan alan johtavissa sarjoissa (julkaisuissa). Koska merkittävä osa tutkimusprojekteista tehdään yhteistyössä Oulun ja sen lähialueiden yritysten kanssa, tulokset ovat myös nopeasti hyödynnettävissä ja sovellettavissa kaupallisiin ratkaisuihin.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeesta hyötyvät suoranaisesti kaikki CWC:n ja MIK:n tutkimusyhteistyökumppanit teollisuudessa sekä muissa yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Samoin hanke vaikuttaa suoraan alan koulutukseen, josta hyötyvät kaikki alaa opiskelevat. Tämä investointi on erityisen tärkeä alan jatko-opiskelijoille, mutta siitä hyötyvät parempien koulutusolosuhteiden kautta perusopiskelijatkin. Mittalaiteinvestoinnit tukevat käytännönläheistä tutkimusta ja opetusta. Tätä kautta voidaan innostaa laajempaa ja monipuolisempaa joukkoa opiskelijoita teollisesti tärkeän alan pariin.

Rahallisesti hanketta ovat tukeneet:
Nokia Networks Oulu, Polar Electro Oy, Senfit Oy, Esju Oy, Premix Group Oy, Aspocomp Oy, Bittium Oyj, Tongyu Technologies Oy, Sasken Finland Oy, Convergentia Oy ja Prysmian Group.

Lisäksi Keysight Technologies ja Pulse Electronics ovat antaneet tukensa hankkeelle.

Yhteistyötä Arctic mm-Wave tekee VTT:n ja Oulun Ammattikorkeakoulun kanssa yhteishankkeissa.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisiä hyötyjiä ovat kaikki alan osaajia tarvitsevat yritykset. Erityisesti pienillä ja keskisuurilla yrityksillä ei ole välttämättä varaa investoida kalliisiin korkean taajuuden tutkimushankkeisiin, mutta he voivat hyötyä niistä esimerkiksi rekrytoimalla hyvin koulutettuja asiantuntijoita. Välillisinä hyötyjinä ovat myös kaupunki ja maakunta, koska teollisen tutkimustoiminnan jatkuva kehittäminen alueelle merkittävällä alalla takaa ja luo työpaikkoja ja siten merkittävän määrän verotuloja. Laajemmin tarkasteltuna kaikki tulevaisuuden langattomia laitteita tarvitsevat kuluttajat ja teollisuus ovat keskeisiä hyötyjiä tutkimuksen tuloksista. Tällöin puhutaan periaatteessa lähes kaikista ihmisistä ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tehokkaammalla ja edullisemmalla langattomalla teknologialla saadaan levitettyä nopeaa internettiä ja sen tarjoamia palveluja entistä suuremmalle käyttäjäryhmälle.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 350 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 350 000

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 478 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 478 000

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa

Seutukunnat: Oulun

Kunnat: Oulu

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Pentti Kaiteran katu 1

Postinumero: 90014

Postitoimipaikka: Oulu

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Vaikka hanke sinänsä on sukupuolineutraali, kohdistuvat sen vaikutukset välillisesti enemmän miehiin kuin naisiin. Hankkeen vaikutukset kohdistuvat alaan, joka on perinteisesti miesvoittoinen. Kuitenkin itse hankkeessa kehitetään teknologiaa, jota kaikki maailman ihmiset (iästä, uskonnosta, kansallisuudesta ja sukupuolesta riippumatta) voivat hyödyntää.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Oulun yliopistolla on oma tasa-arvo-ohjelmansa ja ohjeistuksensa, jotka otetaan huomioon hankkeen jokaisessa vaiheessa. Hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa sukupuolinäkökulma otetaan huomioon mm. jalkautumalla nuorille suunnattuihin tilaisuuksiin kuten Tieteen päiville, Abi-päiville sekä järjestämällä kouluvierailuja ja tuomalla esiin naispuolisia roolimalleja luoden täten tytöille matalan kynnyksen tilaisuuksia tutustua alaan.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Oulun yliopistolla on oma tasa-arvo-ohjelmansa ja ohjeistuksensa, jotka otetaan huomioon hankkeen jokaisessa vaiheessa.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 5
Energian kulutuksen pienentäminen vähätehoisempia ja paremman hyösysuhteen omiaavilla radioratkaisuilla. Nykyiset tukiasemat kuluttavat paljon energiaa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 1 5
Paremmat tietoliikenneyhteydet vähentävät ihmisten liikkuvuuden tarvetta ja siten fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 1 5
Uudet vähän energiaa kuluttavat langattomat tietoliikenneratkaisut mahdollistavat pienemmän fossiilisten polttoaineiden käytön ja parantavat siten ilmanlaatua kaupungeissa ja maaseudulla.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 1 1
Vähävirtaisten Green tukiasemien tutkiminen ja sitä kautta hiilijalanjäljen pienentäminen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 1
Pienellä hiilijalanjäljellä varmistetaan, että luontoa ei saastuteta ja siten luonnon monimuotoisuus säilyy.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 1 5
Mittaustekniikan avulla voidaan parantaa elinympäristömme terveellisyyttä (pienhiukkas, homemittaukset). Lisäksi tavoitteena on parantaa kierrätettävyyttä ja prosessien tehokkuutta (jauhemittaus, kaasujen mittaus, jäteaineen mittaus). Arktinen ulottuvuus tuo myös omat haasteensa langattomaan tiedonsiirtoon. Uusien materiaalien tutkimus ja mittaaminen suurien lämpötilavaihtelujen ympäristöihin tulee mahdolliseksi.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 2 4
Uusiutuvien energianlähteiden käyttö tulee järkevämmäksi, kun laitteet kuluttavat vähemmän energiaa.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 1 1
Oulun seudun teknologisten vahvuuksien tukeminen tulevaisuuteen suuntautuvalla teknologiakehityksellä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 7
Nopeampi langaton tietoliikenne mahdollistaa uusien palvelujen luomisen ja siten tukee Oulun alueen ohjelmistokehitystä.
Liikkuminen ja logistiikka 4 7
Langaton tietoliikenne vähentää merkittävästi fyysistä liikkuvuuden tarvetta ja tuo lääkaripalvelut lähelle esim, vanhusten huollossa. Tulevaisuudessa myös joukkoliikenteen robottilinja-autot tarvitsevat nopeaa langatonta tiedonsiirtoa ohjaukseen ja liikenteessä navigointiin. Lisäksi logistiikkaan liittyvää tavaran paikannusta ja varastointia voidaan parantaa. Yksi ulottuvuus ovat myös arktiset satamat, logistiikkakeskukset sekä rahtilaivoissa käytettävä lyhyen kantaman langaton tiedonsiirto.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 7
Langattomat sovellukset ovat keskeisessä asemassa tulevaisuuden entistä monipuolisemmissa hyvinvointipalveluissa.
Tasa-arvon edistäminen 1 4
Uudet ja nopeat tietoliikennepalvelut mahdollistavat kuluttajahintojen laskemisen ja siten edistävät digitaalista tasa-arvoa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 4
Langaton tietoliikenne tarjoaa yhdenvertaisia mahdollisuuksia ihmisille kulttuurista ja paikasta riippumatta.
Kulttuuriympäristö 1 1
Nopea langaton tietoliikenneinfrastruktuuri (5G) tarjoaa uusia mahdollisuuksia kultturitapahtumien järjestämiseen sekä kokemiseen, myös virtuaalisesti (virtuaalitodeliisuus).
Ympäristöosaaminen 1 1
Hanke tukee ja mahdollistaa uusien ympäristöystävillisten materiaalien tutkimista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

”Korkeiden radiotaajuuksien arktinen mittauskeskus” hankeessa parannettiin Oulun yliopiston ja Oulun alueen asemaa maailman huipulla radiotaajuussuunnittelussa kohti tulevia korkeita 6G taajuuksia. Investoinnit uusiin ajanmukaisiin mittalaitteisiin mahdollistavat korkealuokkaisen tutkimuksen tekemisen sekä insinöörien koulutuksen alueen yrityksille tärkeällä alalla. Tässä hankkeessa Oulun yliopiston mittauskyvykkyyttä päivitetiinn antenni- ja materiaalitutkimuksien osalta uusille millimetri- ja terahertsi-taajuuksille. Hankkeessa hankittiin mittauslaitteita materiaalimittauksiin 60 GHz taajuuteen saakka, automaattinen antennimittausjärjestelmä mittaamaan 110 GHz rajataajuuteen sekä taajuuslaajentimet piirikonemittauksiin 330 GHz asti.