Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73658

Hankkeen nimi: Älykkäät ekosysteemit Pohjois-Karjalassa - Smart Ecosystems in North Karelia

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2018 ja päättyy 31.7.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 0927140-5

Jakeluosoite: Pielisjoen linna, Siltakatu 2

Puhelinnumero: 013 337 4700

Postinumero: 80100

Postitoimipaikka: Joensuu

WWW-osoite: http://www.pohjois-karjala.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Maarit Siitonen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: elinkeino- ja innovaatioasiantuntija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: maarit.siitonen(at)pohjois-karjala.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400 668 149

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Pohjois-Karjalan älykkään erikoistumisen strategian osaamiskärkialat, metsäbiotalous sekä teknologiat ja materiaalit, ovat maakunnan merkittävimmät vientialat. Huippuosaamisen lisäksi strategiassa on tunnistettu yhteiskunnallisia haasteita, kuten teollinen uudistuminen, joihin vastatakseen pohjoiskarjalaiset toimijat voivat ottaa käyttöön ja kehittää uusia ratkaisuja. Eri indikaattoreiden valossa on kuitenkin nähtävissä, että pohjoiskarjalaisten yritysten panostus ja resurssit TKI-toimintaan ovat huolestuttavan alhaisella tasolla verrattuna valtakunnalliseen keskiarvoon.

Hankkeen tavoitteena on toimeenpanna Pohjois-Karjalan älykkään erikoistumisen strategian mukaista toimintaa muun muassa kehittämällä metsäbiotalouden ja teknologiateollisuuden klusteritoimintaa kohti ekosysteemistä toimintamallia, jossa avoimen yhteistyön ja -kehittämisen merkitys korostuvat. Ekosysteemit koostuvat yritysten ohella myös alueen tutkimus-, koulutus- ja kehittämisorganisaatioista. Julkinen sektori ei voi johtaa ekosysteemien toimintaa, mutta sillä on merkittävä vaikutus ekosysteemien muodostumisessa ja niiden toiminnan mahdollistamisessa muun muassa infrastruktuurin ja rahoituksen kautta. Hankkeen ja sen toimintaan sitoutuneiden sidosryhmien toiminnan kautta luodaan toimintaedellytykset innovaatioekosysteemien muodostumiseksi Pohjois-Karjalaan.

Hanketta toteutetaan kolmessa työpaketissa:
TP1: Alueellisesta klusteritoiminnasta kohti ekosysteemistä toimintamallia
TP2: Uutta osaamista maakuntaan kansallisten kumppanuuksien kautta
TP3: Kansainvälistymisestä voimaa maakunnan osaamiskärkialojen toimintaan
TP:4 Elinkeinot murroksessa ELMO-pilotointi

Alueellisessa työssä paneudutaan maakunnan innovaatiotoiminnan tilannekuvan muodostamiseen, toimivien innovaatioalustojen kartoittamiseen, klusteritoiminnan kehitystarpeisiin reagoimiseen, yhteistyön fasilitointiin ja verkostoitumiseen, innovaatioekosysteemien toimintaedellytysten mahdollistamiseen sekä ekosysteemisen rahoitus- ja toimintamallin hyödyntämiseen.

Hankkeessa kartoitetaan potentiaaliset kansalliset verkostot ja kumppanuudet sekä hakeudutaan mukaan strategisesti tärkeisiin verkostoihin, innovaatioekosysteemeihin, tutkimusohjelmiin sekä valtakunnallisiin pilotointeihin. Tämän työn tavoitteena on löytää uusia kehityshankkeita, yhteisprojekteja sekä demonstraatio- ja pilotointikohteita maakunnan toimijoille. Osaamista haetaan myös vahvistamaan maakunnan omaa innovaatiotoimintaa. Hankkeen kautta vaikutetaan kansallisiin innovaatiorahoitukseen liittyviin ohjelmiin siten, että ne palvelevat parhaiten pohjoiskarjalaisia toimijoita. Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteistyötä vahvistetaan erityisesti Elinkeinot murroksessa ELMO-pilotin kautta.

Hankkeen kautta luodaan maakunnan toimijoille uusia kansainvälisiä kumppanuuksia sekä hyödynnetään kansainvälisiä verkostoja, joiden kautta maakunnan osaamiskärkialojen elinkeinotoimintaa voidaan vahvistaa. Sitoutumalla aktiiviseen, konkreettisen toimintaan ja vaikuttamiseen esimerkiksi Euroopan Komission älykkään erikoistumisen S3-alustoilla (mm. fotoniikka, bioenergia ja kaivannaisteollisuus), tehdään Pohjois-Karjalasta ja sen toimijoista houkutteleva yhteistyökumppani kansainvälisellä tasolla. Verkostotoiminnan kautta haetaan maakunnan toimijoille kansainvälistymisen kokemusta sekä etsitään mahdollisuuksia pilotointeihin ja kv-hankkeisiin.

Hankkeen toiminnan jatkuvuus turvataan muun muassa jatkamalla hankkeessa kehitetyn toimintamallin mukaisesti Pohjois-Karjalan innovaatiotoiminnan tilannekuvan muodostamista osana Pohjois-Karjalan talouden trendi-seurantaa ja osana ennakointitoimintaa. Hankkeen aikana vakiinnutetaan toiminta keskeisissä kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa, joiden kautta hankkeen työtä jatketaan hankkeen päättymisen jälkeen. Pohjois-Karjalaan muodostuvat innovaatioekosysteemit soveltavat ja vievät hankkeen tuloksia eteenpäin toimintansa kautta. Lisäksi hankkeen kautta saadut tulokset ja testatut toimintamallit ovat hyödynnettävissä myös muilla alueilla TKI-toiminnan aktivoinnissa.

Hanke toteutetaan Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ja Business Joensuu Oy:n yhteishankkeena toteuttaen laajaa sidosryhmäyhteistyötä keskeisten maakunnan toimijoiden kanssa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat metsäbiotalouteen ja teknologiateollisuuteen liittyvät julkiset organisaatiot ja yritykset, erityisesti pk-yritykset. Ekosysteemisen toimintamallin muodostamisen ja merkittävyyden kannalta on kuitenkin olennaista, että mukana olevien yritysten kokoluokkaa ei rajoiteta ainoastaan pk-yrityksiin. Lisäksi innovaatioekosysteemin kannalta keskeisiä toimijoita ovat hanketoteuttajien ohella alueen TKI-toimijat, kuten Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Luonnonvarakeskus LUKE, Suomen ympäristökeskus SYKE, Geologian tutkimuskeskus GTK sekä alueen kehittämisyhtiöt: KETI, PIKES, LieKe ja Suomen metsäkeskus, joiden kautta hankkeen toimenpiteet jalkautuvat yrityssektorille maakunnan laajuisesti.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat myös hankkeen aikana luodut kansalliset ja kansainväliset verkostot.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 396 690

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 357 493

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 566 700

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 510 704

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Karjala

Seutukunnat: Joensuun, Keski-Karjalan, Pielisen Karjalan

Kunnat: Tohmajärvi, Liperi, Kontiolahti, Nurmes, Lieksa, Outokumpu, Rääkkylä, Polvijärvi, Joensuu, Kitee, Juuka, Ilomantsi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankkeen toiminta on sukupuolineutraalia. Metsäbiotaloussektori ja teknologiateollisuus ovat miesvaltaisia aloja, joiden houkuttelevuutta kaikille sukupuolille pyritään parantamaan myös hankkeen toiminnan kautta. Pohjois-Karjalan älykkään erikoistumisen jalkauttaminen ja huippuosaamisen vahvistaminen tarjoaa uusia työllistymismahdollisuuksia sukupuolineutraalisti.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toiminta on sukupuolineutraalia.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Päätavoitteena ei ole sukupuolten tasa-arvon edistäminen, mutta tasa-arvoasiat huomioidaan hankkeen toimenpiteissä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 10 10
Hankkeen avulla voidaa entistä tehokkaammin tukea luonnovarojen kestävää käyttöä esimerkiksi parantamalla nykyisten toimintojen resurssitehokkuutta ja nostamalla metsäbiotaloustuotteiden jalostusarvoa uusien innovaatioiden ja tuotteiden kautta.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 10 10
Hankkeen kautta vahvistetaan TKI-toimintaa, jonka avulla pyritään löytämään vastauksia globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen. Pohjois-Karjalan huippuosaamisen kautta voidaan löytää uusia ratkaisuja myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Näille uusille ratkaisuille, tuotteille ja teknologioille pyritään hankkeessa löytämään maakunnallisia, valtakunnallisia ja kv-pilotointimahdollisuuksia.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeen toiminnalla ei ole vaikutusta kasvillisuuteen, eliöihin tai luonnonmonimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hankkeen toiminnalla ei ole vaikutuksia pinta- ja pohjavesiin, maaperään tai ilmaan.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeen toiminnalla ei ole vaikutuksia Natura 2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 7
Kiertotalous, materiaalien kierrättäminen ja jatkohyödyntäminen, uusiomateriaalit ja jätteiden määrän minimointi sekä kiertotalousalan uudet liiketoimintamahdollisuudet ovat maakunnan TKI-toiminnan ja innovaatioekosysteemien sekä erilaisten verkostojen näkökulmasta keskeisessä roolissa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 7 7
Pohjois-Karjalassa on asetettu tavoitteeksi nostaa uusiutuvan energian osuutta. Maakunnassa on paljon bioenergia-alaan liittyvää osaamista/teknologiaa/toimintamalleja, joiden laajempaa hyödyntämistä maakunnallisesti, kansallisesti ja kansainväliseti edistetään hankkeen kautta.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa innovaatioekosysteemien syntyminen maakuntaan ja sitä kautta kasvattaa tuotteiden arvoketjuja, nostaa jalostusastetta, kehittää alihankintapanoitteisia aloja, kehittää innovatiivisia ratkaisuja ja ennen kaikkea kehittää toimijoiden välistä ja perinteiset klusterirajat ylittävää yhteistyötä sekä hyödyntää toimialojen rajapintoja, joista löytyy todellinen liiketoiminnan kehittämispotentiaali mm. metsä ja fotoniikka.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 7
Hankkeessa yhtenä tärkeänä näkökulmana on digitalisaatio, joka esimerkiksi teollisuusyrityksissä luo uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti palvelusektorilla ja siirtää yrityksen ansaintalogiikan painopistettä tuotteista palveluihin.
Liikkuminen ja logistiikka 5 5
Hankkeen kautta integroidutaan mukaan kansallisiin ja kansainvälisiin verkostoihin sekä pilotointeihin. Näiden kautta toteutettavat kehitystoimet voivat kohdistua myös liikkumiseen ja logistiikkaan.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 5
Pohjois-Karjalan yritysten TKI-toimintaa vahvistamalla ja vastaamalla laajempiin yhteiskunnllisiin ja globaaleihin uusiutumishaasteisiin, voidaan maakuntaan saada uudenlaisia työllistymismahdollisuuksia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei vaikutuksia
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei vaikutuksia
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutuksia
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei vaikutuksia

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa toteutettiin erilaisia toimenpiteitä innovaatioekosysteemien toiminnan keittämiseksi alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Tavoitteena oli tukea älykkään erikoistumisen mukaisia innovaatiokärkiä sekä saada TKI toimintaa uutta vaikuttavuutta yhteistyön kautta. Hankkeessa toteutettiin kaksi kertaa alueellisen innovaatiotoiminnan tilannekuvaselvitys ja raportti. Kyselyn kautta saatiin arvokasta kokemusta tilannekuvatyön tekemisestä sekä näkemystä, kuinka tuloksia voisi hyödyntää laajemmin TKI työskentelyn kehittämisessä. Tilannekuvaselvitys jää pysyväksi työkaluksi TKI toiminnan analyysin tueksi Pohjois-Karjalan maakuntaliittoon.
Hankkeen kautta Pohjois-Karjalan toimijat pääsivät mukaan S3 älykkään erikoistumisen kumppanuusverkostoihin. Toiminta oli vilkasta erityisesti akkukumppanuuden, kaivannaisalan ja fotoniikan verkostoissa. Näiden osalta kumppanuuksia viedään hankkeen jälkeen eteenpäin osana Business Joensuun toimintoja. Kansainvälistä yhteistyötä ja aloitteita esim. metsäbiotalouteen liittyen edistettiin myös muilla tavoin eri alueiden kanssa. Hanke edisti älykkään erikoistumisen toimeenpanoa ja alueellista yhteistyötä maakunnassa. Älykäs erikoistuminen ja innovaatiovetoinen kehittäminen tuotiin näkyvällä tavalla esille mm. viestinnässä ja erilaisissa tapahtumissa. Maakuntaliiton rooli älykkään erikoistumisen toimeenpanossa ja koordinoinnissa vahvistui. Kansallisesti hanke oli mukana uudenlaisissa verkostoissa ja aloitteissa, ja maakunnan toimijoita kannustettiin hakeutu-maan laajempiin kumppanuuksiin kansallisissa verkostoissa joita mm. VTT ja Business Finland koordinoivat. Osana laajempaa Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien innovaatio- ja klusterityötä hanke oli viemässä eteenpäin yhteistyötä maakuntien välillä. Klusterivetoiseen innovaatiotoimintaan luotiin malleja ja eri toimijoita tuotiin konkreettisesti yhteen mm. työpajojen ja tapaamisten kautta. Ymmärrys eri alueiden vahvuusaloista ja yhteistyön hyödyistä lisääntyi selkeästi. Samoin aito halukkuus tehdä ylialueellista kehittämistä kasvoi. Näiden tuloksena IP alueen toimijat pystyvät toimimaan entistä paremmin verkostona ja hakemaan mm. EU:n erillisrahoituksia.