Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73673

Hankkeen nimi: Tekoälystä Satakunnan menestystekijä

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2018 ja päättyy 30.6.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Prizztech Oy

Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö

Y-tunnus: 0773693-4

Jakeluosoite: PL 18 (Siltapuistokatu 14)

Puhelinnumero: (02) 620 5300

Postinumero: 28101

Postitoimipaikka: Pori

WWW-osoite: http://www.prizztech.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mikko Juhani Puputti

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Klusteripäällikkö (Robocoast)

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mikko.puputti(at)prizz.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 710 5343

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Satakunnassa on Suomen suurin automaatio- ja robotiikka-alan keskittymä. Satakunnassa toimii yli sata robotti-, automaatio- ja IoT- sekä tekoälyratkaisuja tarjoavaa yritystä, jotka ovat mukana Robocoast-osaamiskeskittymässä (www.robocoast.fi). Satakunnan automaatio- ja robotiikkaklusteri on kasvanut kiivaasti: vuosina 2010-2016 klusteriin kuuluvien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 47 prosenttia ja henkilöstömäärä 60 prosenttia.

Tulevaisuudessa tekoäly tulee olemaan keskeinen osa kehittyneitä robotiikkaratkaisuja mutta ennen kaikkea tekoälyä soveltavien ja hyödyntävien palveluiden ja tuotteiden määrä tulee kasvamaan merkittävästi. Vuonna 2014 tekoälyyn investointiin yli 2 miljardia Yhdysvaltain dollaria mutta jo vuoteen 2020 mennessä markkinan ennustetaan kasvavan jopa 70 miljardiin dollariin (Reinhardt 2015). Accenture ennusti lokakuussa 2016, että ottamalla käyttöön ja hyödyntämällä tekoälyyn perustuvia ratkaisuja liiketoiminnassa, voidaan työn tuottavuutta lisätä jopa 36 prosentilla vuoteen 2035 mennessä.

Hankkeen tavoitteena on tehdä tekoälystä uusi kivijalka, jolla vahvistetaan automaatiota ja robotiikkaa Satakunnan menestystekijänä. Tämä tavoite saavutetaan hankkeessa seuraavien toimenpidekokonaisuuksien kautta:

1. kootaan toimialakohtaiset työryhmät paikallisista edelläkävijäyrityksistä, jotka näkevät tekoälyn soveltamisen oman liiketoiminnassaan strategisena menestystekijänä tulevaisuudessa
2. tunnistetaan toimialakohtaisten työryhmien ja taustatutkimusten kautta ne toimialakohtaiset tarpeet ja mahdolliset puutteet satakuntalaisessa T&K -ympäristössä, mitkä pitää ratkaista, jotta yritykset voivat ottaa tekoälyn liiketoimintansa strategiseksi menestystekijäksi.
3. suunnitellaan tiekartat, joilla edellä tunnistetut tarpeet ja puutteet voidaan ratkaista Satakunnan korkeakoulujen koulutus- ja tutkimusympäristössä
4. testataan kerättyjä havaintoja toteuttamalla 2-4 tekoälypilottia
5. laaditaan tietopaketti yrityksille ja julkisille organisaatioille tekoälyn soveltamisesta ja tekoälyalustojen hankkimisesta

Hankkeen tulokset mahdollistavat, että Satakunnan korkeakoulut muodostavat seuraavan 1-3 vuoden aikana kansallisesti ja kansainvälisesti kiinnostavan tekoälysovellusten koulutus- ja tutkimusympäristön (Robocoast AI). Lisäksi Satakunta on profiloitunut Suomen kärkimaakunnaksi niin robotiikkaratkaisujen kuin myös uusien tekoälykonseptien kehittäjänä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen pääkohderyhmänä ovat Satakunnan teollisuus- ja palveluyritykset, automaatio- ja robotiikka-yritykset sekä alueen korkeakoulut

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat alueen kunnat, kaupungit ja Satakuntaliitto sekä elinkeinoministerin tekoälyohjelmassa mainitut toimijat

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 158 014

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 154 488

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 240 745

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 235 373

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Satakunta

Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Rauman, Porin

Kunnat: Merikarvia, Pomarkku, Huittinen, Nakkila, Harjavalta, Säkylä, Eura, Pori, Ulvila, Kankaanpää, Kokemäki, Rauma, Siikainen, Eurajoki, Karvia, Jämijärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 5, joihin työllistyvät naiset 3

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Analysointiin on käytetty Satakunnan ammattikorkeakoulun omia asiantuntijoita. Sukupuolen vaikutusta on analysoitu hankkeen tavoitteet, toteutus ja toimintaympäristö huomioon ottaen. Analyysi perustuu tutkittuun tilastotietoon (Teknologiateollisuus ry, Tilastokeskus). Teknologia-ala on perinteisesti miesten ala. Tilastojen mukaan naisten osuus teknologia-alan perinteisissä ammateissa on edelleen selkeästi vähäisempää kuin miesten. Teknologiateollisuuden yrityksissä Suomessa oli henkilöstöä vuonna 2015 keskimäärin 289 000. Kaikista henkilöstöryhmistä teknologiateollisuudessa naisten osuus on 21,9%. Toimialan osa-alueista positiivisena poikkeuksena on elektroniikka- ja sähköteollisuus,missä naisten osuus on keskiarvoa suurempi, ollen 29,3 %. Kaiken kaikkiaan Satakunnassa työskentelee teknologiteollisuuden yrityksissä noin 13 000 henkeä (Teknologiateollisuus ry, 2013). Keskimääräiset palkat ovat edelleen miehillä suuremmat niin yksityisellä, valtiolla kuin kuntasektorilla sekä eri koulutusasteilla. Samoin naisten asema on heikompi työsuhteen laatua tarkasteltaessa. Naispalkansaajista oli vuonna 2012 määräaikaisessa työsuhteessa 18 % ja osa-aikaisessa työsuhteessa 20 %. Miespalkansaajista määräaikaisia oli 13 % ja osa-aikaisia 9 %. (Naiset ja miehet Suomessa 2014, Tilastokeskus)
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Tilastojen mukaan naisten osuus teknologiaalan perinteisissä ammateissa on selkeästi vähäisempää kuin miesten. Hankkeen tavoitteiden ja toimenpiteiden kannalta hankkeessa ei ole erityistä tarvetta erilaisiin sukupuoli huomioiviin toimenpiteisiin.Valtavirtaistaminen varmistetaan hankkeessa käytännön toimilla, esimerkiksi sisällöllisissä ratkaisuissa huomioidaan molempia sukupuolia kiinnostavien sisältöjen toteuttaminen siten, että sukupuoli ei aseta rajoitteita tai erityisiä toimia sukupuoli huomioiden. Teknologian edistäminen edistää sukupuolesta riippumattomien toimenpiteiden toteuttamisen sekä tarvittaessa erityiset toimet eri sukupuoli huomioon ottaen.Teknologia-alan uudet innovaatiot, lisääntyvä automaatio, robotiikka ja tekoäly tuottaa laajempia mahdollisuuksia naisille työskennellä aiemmin perinteisesti fyysistä voimaa vaativissa ammateissa. Naisten suuntautumista teollisuuteen ja teknologia-alalle tukee myös tulevaisuuden koulutusmahdollisuudet ja monimuotoiset opintopolut, jotka on mahdollista sisällyttää arkeen ja perhe-elämään.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena ei ole sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 8
Tekoäly, automaatio ja robotiikka vähentävät energian kulutusta ja edesauttavat luonnonvarojen käytön kestävyyttä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 3 3
Tekoäly, automaatio ja robotiikka vähentävät ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskejä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutusta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutusta
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei vaikutusta
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 6 6
Tekoälyn, automaation ja robotiikan hyödyntäminen mm. tuotannossa vaikuttaa materiaalien käyttöön ja jätteiden määrään.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei vaikutusta
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Tekoäly tuolee seuraavan viiden vuoden aikana muuttamaan toimintaympäristöjä totaalisesti. Hankkeen tavoitteena on tehdä tekoälystä uusikivijalka vahvistamaan automaatiota ja robotiikkaa Satakunnan enestystekijänä. Varmistetaan tekoälyn soveltamista tukevia koulutusratkaisuja, automaatio- ja robotiikka - osaamiskeskittymää vahvistetaan tekoälyosaamista tukevilla rakenteilla, kootaan yhteen verkosto ja levitetään informaatiota ja osaamista tekoälyn soveltamisesta ja tekoälyalustan hankkimisesta teollisuuteen.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 8
Tekoälyn, automaation ja robotiikan hyödyntäminen teollisuudessa aktivoi ja edistää aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 4 4
Tekoäly, automaatio ja algoritmien käyttö vaikuttavat positiivisesti uusien, innovatiivisten liikkumisen ja logistiikan ratkaisujen kehittämiseen ja levittämiseen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 4
Hanke edistää alueen hyvinvointia kehittämällä uudenlaista teollisuutta, uudenlaisia palveluita sekä innovatiivisia, uutta tulevaisuuden osaamista omaavaa asiantuntijuutta.
Tasa-arvon edistäminen 5 5
Hankkeen valmistelussa ja toteutuksessa on mukana tasapuolisesti sekä naisia että miehiä perustuen heidän erikoisosaamiseensa hankkeen aihepiirissä. Teknologian edistäminen edistää merkittävästi myös sukupuolinäkökulmaa. Teknologia, tekoäly ja uudet automaatio- ja robotiikkaratkaisut etenkin teollisuudessa mahdollistavat naisten työskentelemisen monessa perinteisesti fyysisesti raskaassa ammatissa ja ohjaa täten tulevaisuudessa myös koulutus- ja työpaikkavalintoja.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 4 4
Hanke antaa jokaiselle satakuntalaiselle yritykselle ja sen henkilökunnalle mahdollisuuden kehittää tulevaisuudessa tarvittavaa osaamista.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikutusta
Ympäristöosaaminen 5 5
Hanke lisää tietoisuutta ympäristöosaamisesta.Erilaisilla tulevaisuuden tekoälyyn perustuvilla ratkaisuilla pystytään ympäristön kuormitusta vähentämään kohdentamalla innovaatioita energiatehokkuuteen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Tekoälystä Satakunnan Menestystekijä (TSM) hankkeen tavoitteena oli kartoittaa maakunnan alueen yritykset, joilla on tekoäly osaamista ja yritykset, joilla on tarpeita tekoälyn käyttöönotossa. Erityisenä tavoitteena hankkeella oli myös, että Satakunnassa käynnistetään tekoälyyn sekä robotiikkaan keskittyvä tutkimus ja opetustoiminta siten että ne palvelevat alueen yrityksiä.

Hankkeen aikana selvitettiin alueen AI (tekoäly) yritykset ja käytiin läpi kunkin yrityksen osaamisen alueet. Työn perusteella ehdotettiin ja käynnistettiin yrityksille vapaaehtoinen ja muotoinen yhteistyö näiden yritysten välillä kattavamman AI osaamisen toimittamiseksi alueen asiakasyrityksille. Niin ikään hankkeen aikana käynnistyi Satakunnan Ammattikorkeakoulun (SAMK) sekä Tampereen yliopiston Porin toimipisteen data-analytiikka osaston yhteinen RoboAI koulutus, jonka osa-alueina ovat tekoälyakatemia sekä robotiikka akatemia. RoboAI toimii myös Satakunnan AI ja Robotiikan tutkimus ja kehitys tahona yhteistyössä alueen yritysten kanssa.

Hankkeen aikana käynnistettiin sopivien ja halukkaiden yritysten kanssa myös pilotti projekteja, joiden tarkoituksena oli saada käytännön kokemusta yritysten tekoälytarpeiden ratkaisuista. Näistä tarkemmin SAMK:in niitä käsittelevässä osiossa.