Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73674

Hankkeen nimi: Tulevaisuuden digitaalisen tuotannon ja 3D-valmistuksen osaamiskeskittymän valmistelu

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.11.2017 ja päättyy 30.4.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Oy Merinova Ab

Organisaatiotyyppi: Pieni yritys

Y-tunnus: 0778620-2

Jakeluosoite: PL 187

Puhelinnumero: 0400 730 747

Postinumero: 65101

Postitoimipaikka: VAASA

WWW-osoite: http://www.merinova.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Tommi Sykkö

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Palvelupäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tommi.sykko(at)merinova.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400 358 610

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on valmistella alueellista tulevaisuuden digitaalisen tuotannon ja 3D-valmistuksen osaamiskeskittymää. Osaamiskeskittymästä tullaan muodostamaan yritysten, korkeakoulujen ja kehittäjäorganisaatioiden yhteinen TKI-alusta (R&D platform) ja osaamiskeskittymän toiminnan pidemmän aikavälin tavoitteena on perustaa EnergyVaasa 3D-center.

Tulevaisuuden digitaalisen tuotannon ja 3D-valmistuksen osaamiskeskittymään liittyvät toimenpiteet koostuvat neljästä (4) työpaketista:
TP1) Osaamiskeskittymän toimintamallin luominen
TP2) Tarvekartoitus yritysten kehittämistoimista
TP3) Koulutuksen kehittäminen
TP4) Tiekartan laadinta

TP1 koostuu osaamiskeskittymän toimintamallin organisoitumisen, rahoituksen ja toiminnan määrittelystä ja suunnittelusta ja yritysten sitouttamisesta toimintaan sekä toiminnan jatkumisen ja kehittymisen arvioinnista ja jatkosuunnittelusta EAKR-hankkeen jälkeen. Hankkeessa järjestetään vähintään yksi (1) seminaari Vaasassa ja workshopeja hankkeessa mukana olevien tahojen kesken sekä hankitaan tietoa (mm. verkostoitumalla) ja vierailemalla kaksi (2) kertaa muissa digitaalisuuteen/3D-tulostukseen erikoistuneissa organisaatioissa/hankeissa tms., alustavasti Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Merinova Oy vastaa toimenpiteen toteuttamisesta.

TP2 selvitetään, millaista tarvetta materiaalia lisäävälle valmistuksella on yrityksissä ja mikä on alueen todellinen tahtotila ja valmius tuotannon ja alihankinnan investoinneille sekä mitkä 3D-tulostuksen teknologiat ovat mahdollisia 2 vuoden aikajänteellä, kuinka teknologiat kehittyvät ja mitä mahdollisuuksia on 5-10 vuoden aikajänteellä. Uusien potentiaalisia liiketoimintaosa-alueiden tunnistaminen hankkeen edistyessä, listaus. Kartoitetaan mitä investointeja yrityksissä on meneillään ja mitä yhteisiä investointimahdollisuuksia voitaisiin toteuttaa osaamiskeskittymän kautta. Kartoitetaan muut toimijat, joiden kanssa verkostoitumalla voidaan tukea digitaalisen tuotannon ja 3D-tulostusosaamisen hyödyntämistä ja kehittämistä osaamiskeskittymän hyväksi. Yritykset (yritysyhteistyö) ovat keskiössä tässä ja Vaasan ammattikorkeakoulu vastaa yhdessä Merinova Oy:n kanssa toimenpiteen toteuttamisesta.

TP3 laaditaan suunnitelma, miten integroidaan 3D-tulostusosaamista nuoriso- ja monimuotokoulutuksien opetussuunnitelmiin. Kasvavien tarpeiden vuoksi sitä sisällytetään niin suunnittelu kuin tuotantoteknisiin opintojaksoihin. Huomioidaan myös miten 3D-tulostus muuttaa prosesseja sekä vaikuttaa logistiikkaan ja liiketoimintamalleihin. Pidemmän aikavälin tavoitteena kehitetään tutkinnon omaaville englanninkielinen täydennyskoulutusmoduuli. 3D-tulostusosaamisen lisääminen huomioidaan toiselta asteelta alkaen (VAMIA, lukiot) ja suunnittelu toteutetaan yhdessä toimijoiden kanssa. Työpakettiin sisältyy osaamiskeskittymän keskuksen (tuleva EnergyVaasa 3D-center) suunnittelu Technobothnialle siten, että keskus palvelee opetuksen laboratorioharjoittelua, projekteja prototyyppeineen ja yritysten tarpeita sekä yleisesti TKI-toimintaa. Suunnittelu kattaa mm. layoutin, tilavarauksen ja laitekannan opetusvälineistöineen sekä uuden laboratorioon palkattavan henkilön tehtävänkuvan. Vaasan ammattikorkeakoulu vastaa yhdessä Merinova Oy:n kanssa toimenpiteen toteuttamisesta yritysyhteistyö huomioiden.

TP4 laaditaan ensimmäisistä valmisteltavista ja käynnistettävistä tutkimus- ja kehityshankkeista tiekartta, jossa esitettyjen tutkimus-, kehitys- ja pilotointihankkeiden lisäksi osaamiskeskittymän toimijajoukkoa kehitetään niin kansallisten kuin kansainvälisten kumppanuuksien kautta. Kumppanuudet rakentuvat toteutettavien yhteishankkeiden pohjalta sekä yhteistyötarpeiden mukaisesti. Yhteistyötä tehdään pienten, keskisuurten ja suurten yritysten sekä korkeakoulujen ja muiden julkisten toimijoiden kanssa. Tiekartan laadinnassa huomioidaan erityisesti: 1) VEBICin ja Technobothnian roolit ja mahdollisuudet koulutus- ja tutkimusympäristöinä, 2) Erilaisten sovellusten etsiminen, kehittäminen ja testaaminen sekä liiketoimintamallit, 3) Prototype production (Suunnittelusta toteutukseen ml. muotoilu ja materiaalitekniikka) 4) Meneillään olevat EU-ohjelmat ja TEKES-rahoituksen mahdollisuudet ja 5) Nykyiset digitaaliset työkalut ja (alusta)ratkaisut, joiden päälle voidaan rakentaa osaamista. Merinova Oy vastaa toimenpiteen toteuttamisesta.

Hankkeen tuloksena saadaan:
1) Tulevaisuuden digitaalisen tuotannon ja 3D-valmistuksen osaamiskeskittymän toimintamalli ja toimintasuunnitelma
2) Osaamistarvekartoitus ja koulutussuunnitelma
3) Tutkimuksen ja kehityksen tiekartta vuosille 2019 - 2025
4) Jatkokehityssuunnitelma, jolla vähintään tämän hankkeen keskeiset toimijat voivat hakea osaamiskeskittymän toimintaan ja kehittämiseen rahoitusta esim.Työ- ja elinkeinoministeriöltä (TEM)

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinaisena kohderyhminä ovat Vaasan seudun oppilaitokset, Vaasan ammattikorkeakoulu, Vaasan yliopisto ja Novia, erityisesti niiden henkilökunta.

Tulevaisuuden digitaalisesta tuotannosta ja 3D-valmistuksesta kiinnostuneet Vaasan seudun yritykset muodostavat tärkeän kohderyhmän hankkeen toiminnassa.

Hankkeen valmisteluvaiheessa kutsuttiin joukko hankkeen keskeisiä toimijoita ja yrityksiä workshopiin ja hankkeeseen liittyvän toiminnan organisointi ja verkostoituminen on jo aloitettu.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Yritykset ja muut digitaalisuuteen ja 3D-tulostukseen perehtyneet organisaatiot ja toimijat yli maakuntarajojen.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 201 275

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 174 970

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 220 589

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 193 736

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjanmaa

Seutukunnat: Vaasan

Kunnat: Mustasaari, Vöyri, Maalahti, Vaasa, Korsnäs

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankkeessa ei ole tehty toimintaympäristön analyysiä sukupuolinäkökulmasta, koska hanke kohdistuu sukupuolineutraalisti tulevaisuuden digitaalisen tuotannon ja 3D-valmistuksen osaamiskeskittymän valmisteluun.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Hankkeessa ei ole tehty toimintaympäristön analyysiä sukupuolinäkökulmasta, koska hanke kohdistuu sukupuolineutraalisti tulevaisuuden digitaalisen tuotannon ja 3D-valmistuksen osaamiskeskittymän valmisteluun.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeessa ei ole tehty toimintaympäristön analyysiä sukupuolinäkökulmasta, koska hanke kohdistuu sukupuolineutraalisti tulevaisuuden digitaalisen tuotannon ja 3D-valmistuksen osaamiskeskittymän valmisteluun.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 0
ei ole vaikusta, koska luonnonvaroja ei käytetä. Hankkeessa laaditaan suunnitelmia alueellisen 3D-osaamiskeskittymän toiminnan valmisteluun.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
ei ole vaikusta ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentämiseen, koska hankkeessa laaditaan suunnitelmia alueellisen 3D-osaamiskeskittymän toiminnan valmisteluun.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
ei ole vaikusta kasvillisuuteen yms., koska hankkeessa laaditaan suunnitelmia alueellisen 3D-osaamiskeskittymän toiminnan valmisteluun.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
ei ole vaikusta pinta- ja phjavesiin yms., koska hankkeessa laaditaan suunnitelmia alueellisen 3D-osaamiskeskittymän toiminnan valmisteluun.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei liityntää Natura 2000:een
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 5
Järjestelmien ja materiaalinen kestävä valinta.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hanke ei edistä uusiutuvien energialähteiden käyttöä, koska hankkeessa laaditaan suunnitelmia alueellisen 3D-osaamiskeskittymän toiminnan valmisteluun.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 7
Uutta teknologiaa hyödyntävät prosessit.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 2
uudet alustaan perustuvat ratkaisut.
Liikkuminen ja logistiikka 0 5
Pitkällä aikavälillä mm. osakomponenttien kuljetus vähenee.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 2
Uusia työpaikkoja ja uutta liiketoimintaa.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
ei tasa-arvon edistäminen, koska hankeen avulla valmistellaan tulevaisuuden digitaalisen tuotannon ja 3D-valmistuksen osaamiskeskittymää.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
ei ole vaikutusta yhdenvertaisuudelle, koska hankeen avulla valmistellaan tulevaisuuden digitaalisen tuotannon ja 3D-valmistuksen osaamiskeskittymää.
Kulttuuriympäristö 0 0
ei ole vaikutusta kulttuuriympäristöön, koska hankeen avulla valmistellaan tulevaisuuden digitaalisen tuotannon ja 3D-valmistuksen osaamiskeskittymää.
Ympäristöosaaminen 0 2
Pitkällä aikavälillä vaikutetaan myönteisesti esim. kuljetusten kautta ympäristöön ja ympäristötietoisuuden lisääntymiseen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Valmisteluhankkeen toiminta koostui neljästä (4) työpaketista, jotka olivat
1) toimintamalli ja -suunnitelma 3D-osaamiskeskittymän toiminnan käynnistämiseksi
2) tarvekartoitus yritysten 3D-kehittämistarpeista
3) koulutuksen kehittäminen
4) tiekartan laadinta, joka ohjaa alueellista 3D-kehitystoimintaa

Hankkeelle haettiin lisäaikaa 4 kk, jotta saatiin erityisesti työpaketti 1, toimintamalli valmiiksi yritysten toiveet ja tarpeet huomioiden. Työpaketin alla järjestettiin myös bechmerkkausmatkat Tampereelle ja Nivalaan sekä iso seminaari Vaasassa syksyllä 2018. Yhteistyö yritysten kanssa oli erinomaista koko hankkeen aikana ja sitä jatketaan käynnistämällä 3D-osaamiskeskustoiminta vuoden 2019.

Pääosin alkuvuoden 2018 aikana tehty tarvekartoitus yritysten kehittämistoimenpiteistä (työpaketti 2) nosti esiin tarpeen 3Dkoulutuspaketista (huomioidaan yritykset ja perusopiskelijat sekä täydennyskoulutus) ja oman osaamisen vahvistamisesta (mm. suunnittelu, design, ohjelmistotuntemus ja proto(valmistus)) sekä tutkimuksen lisäämisestä (materiaalituntemus).

Koulutuksen kehittämisessä oleelliset tehtäväkokonaisuudet olivat mm. 3D-printtauksen integroiminen opetussuunnitelmiin ja yksittäisiin opintojaksoihin sekä tämän testaaminen oppimis- ja testausympäristössä. Hankkeessa saatu uusi tieto metallien tulostamisesta edisti suunnittelun ja valmistuksen opetusta niin, että VAMK pystyy nyt ottamaan 3Dtulostuksen paremmin huomioon opetuksen painotuksissa ja sisällöissä kuin ilman hanketta!

Laadittu tiekartta tukee 3D-kehitystyötä, jossa ensimmäiset yhteiset kehitys- ja pilotointihankkeet tulevat keskittymään yhdessä suunnitteluun ja protoiluun.

Hanke synnytti kolme (3) uutta palvelutuotetta pk-yrityksille > AM -koulutuspaketit 2 kpl nimeltään AM Manager ja AM Engineer sekä 3D Kartoitus (kehittämistarpeet liittyen 3D-tulostus).

Pohjanmaan liitolle jätettiin 4.3. jatkohanke(hakemus) nimeltään EnergyVaasa 3-center, jonka avulla toteutetaan (Merinova ja VAMK) tämän hankkeen aikaansaamia tuloksia > perustetaan 3D-osaamiskeskus ja yhteinen toiminta, jonka avulla lisätään 3D-osaamista ja yhteistyötä yrityksissä ja korkeakouluissa.

Oppimateriaalia Vaasan ammattikorkeakoululle, jota käytetään opetettaessa komponenttien suunnittelua 3D-tulostusta varten. Oppimateriaalia on jo kokeiltu yhdellä kurssilla ja sitä kehitetään vielä edelleen.

Liitteenä olevassa Hanketyökirjassa on kuvattu yksityiskohtaisemmin a tulokset.

AM = Additive Manufacturing, suomeksi ainetta lisäävä valmistus.