Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73711

Hankkeen nimi: International Business Powered by Talents

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2018 ja päättyy 30.4.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Tampereen kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0211675-2

Jakeluosoite: Aleksis Kiven katu 14-16 C, PL 487

Puhelinnumero: 03 565 611

Postinumero: 33101

Postitoimipaikka: Tampere

WWW-osoite: http://www.tampere.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: ALHO MERVI

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mervi.alho(at)tampere.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0458883466

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

International Business Powered by Talents -hankkeen tavoitteena on edistää Pirkanmaan alueen elinkeinoelämän uudistumista, monipuolistumista, kasvua, kilpailukykyä ja työllisyyttä vahvistamalla yritysten innovointi- ja kansainvälistymiskykyä sekä julkisen sektorin palvelujen uudistumiskehitystä tuomalla kansainvälinen osaamispotentiaali ymmärrettävästi ja yrityslähtöisesti yritysten käyttöön. Hankkeen toimenpiteet perustuvat pitkälti yhteiskehittämiseen (co-creation), nopeisiin kokeiluihin ja digitaalisuuden hyödyntämiseen.

Hanke edesauttaa pk-yritysten kasvua ja kansainvälistymistä parantamalla yritysten edellytyksiä tunnistaa kansainvälisen osaamisen merkitys tulevaisuuden kilpailutekijänä ja hyödyntää kansainvälisiä osaajia liiketoiminnan uudistamisessa ja innovatiivisessa tuote- ja palvelukehityksessä. Hankkeessa tehtävän yhteiskehittämisen avulla tuodaan yhteen yrityksiä, yrityspalveluorganisaatioita, innovaatioalustoja sekä kansainvälisiä osaajia, ja täten edistetään toimialojen välistä vuoropuhelua.

Hanke vahvistaa kasvua hakevien ja kansainvälistymisen ensiaskelia ottavien pk-yritysten, osaajien ja julkisen sektorin yhteisten vuorovaikutteisten toimintamallien ja dialogi- ja innovaatioalustojen tehokasta hyödyntämistä. Hankkeessa järjestettävissä yrityspalvelutyöpajoissa alueen yrityspalvelukenttää lähestytään eri näkökulmista ja koetetaan siten löytää uusia ja yllättäviä kehittämismahdollisuuksia. Tavoitteena on yrityspalveluiden muotoilu ja digitalisointi siten, että kansainvälisten osaajien kompetenssi toisi yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen selvää lisäarvoa. Hanke vastaa horisontaalisista tavoitteista ennen kaikkea paikallisen elinkeinorakenteen kestävään kehittämiseen sekä aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Hankkeen toimenpiteisiin pyritään ottamaan mukaan monipuolisesti eri toimialoja sekä tarjoamaan kaikille tasavertainen mahdollisuus osallistua niihin.

Hankkeessa testataan erilaisia digitaalisia yrityspalveluja, joiden sisällön luomisessa kansainväliset osaajat ovat mukana. Hankkeessa pyritään kiinnittämään alueen pk-yrityksiä ja kansainvälisiä osaajia entistä aktiivisemmin alueen businesshubeihin ja innovaatioalustoille. Hankkeen aikana Pirkanmaalla aloittaa toimintansa ”Pyöreä Pöytä”, jonka tavoitteena on vahvistaa dialogia elinkeinoelämän ja kansainvälisten osaajien verkostojen välillä.

Hankkeen toimenpiteet kannustavat ja aktivoivat osallistujia löytämään uusia innovatiivia ratkaisuja tuotteiden ja palveluiden kehittämiseksi ja niiden käyttöönottamiseksi. Hankkeen tuloksena syntyy kattava yritysten tarpeisiin suunnattu yrityspalvelukokonaisuus, josta yritykset löytävät tarvitsemaansa tukea oman liiketoimintansa kasvuun ja kansainvälistymiseen, ja joissa hyödynnetään sujuvammin alueella olevaa kansainvälisten osaajien asiantuntemusta ja innovaatiopotentiaalia. Palvelukokonaisuudesta tehdään osa yritysten alueellisia tukipalveluita. Näin aikaansaadaan pysyvämpi rakenteellinen muutos kansainvälisen osaamisen kiinnittämiseksi alueelle. Kokonaisuus tukee vahvasti työ- ja elinkeinoministeriön Talent Boost -toimenpideohjelman jalkauttamista, yritysdialogin vahvistamista ja Talent Hub -mallin pilotointia suurissa kaupungeissa.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen varsinainen kohderyhmä ovat pirkanmaalaiset pk-yritykset, Pirkanmaan business-hubit sekä innovaatioalustoilla toimivat yritykset. Hankkeen toimenpiteet on suunniteltu yrityslähtöisesti ja hankkeen lopputuotokset palvelevat alueen yritysten tarpeita myös hankkeen päättymisen jälkeen. Yhtenä selkeänä kohderyhmänä ovat myös yrityspalveluita tuottavat organisaatiot. Nämä tahot tuottavat vakiintuneita yrityspalveluita, joita muotoilemalla voidaan saavuttaa hankkeessa tavoiteltuja tuloksia.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat kansainväliset osaajat ja kansainvälisten osaajien ammatilliset verkostot, jotka otetaan mukaan yritysyhteistyöhön, tapahtumiin ja yrityksille suunnattavien palveluiden suunnitteluun. Lisäksi hankkeesta hyötyvät välillisesti Team Finlandin ja vuoden 2018 alusta aloittavan Business Finland -aluetoimistot sekä Talent Tampere -verkostoon kuuluvat toimijat kuten esimerkiksi Pirkanmaan Yrittäjät, Tampereen kauppakamari.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 209 882

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 209 179

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 293 832

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 284 007

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa

Seutukunnat: Tampereen

Kunnat: Orivesi, Hämeenkyrö, Tampere, Lempäälä, Vesilahti, Pirkkala, Nokia, Kangasala, Pälkäne, Ylöjärvi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 4, joihin työllistyvät naiset 2

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 6.00, joihin työllistyvät naiset 1.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Hankkeessa ei ole tehty syvällisempää analyysia sukupuolinäkökulmasta
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Toimialat, jotka ovat miesvaltaisia (esim. IT-ala) kärsivät osaajapulasta. Hankkeessa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että kaikki toimialat olisivat monipuolisesti edustettuina. Kaikilla hankkeen toimenpiteisiin osallistujilla on tasapuoliset mahdollisuudet osallistua hankkeen toimintaan. Sukupuolinäkökulma tullaan huomioimaan hankkeen aktiviteetteja ja viestintää suunniteltaessa. Sukupuolinäkökulman huomioon ottamista seurataan, arvioidaan ja raportoidaan koko hankkeen ajan.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen toimenpiteet ja tavoitteet kohdentuvat pk-yrityksiin. Sukupuolinäkökulman huomioonottamista seurataan, arvioidaan ja raportoidaan koko hankkeen ajan.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 1
Hanke on ympäristöneutraali. Se edistää ekologisen kestävyyden periaatteita omissa toimissaan pyrkimällä käyttämään digitalisaatioon perustuvia, ympäristöä vähemmän kuormittavia toimintamenetelmiä. Hankepartnerit noudattavat omalta osaltaan sisäisiä ja viranomaisen suosituksia ympäristöystävällisistä toimintatavoista.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 1
Hanke pyrkii käyttämään sähköisiä tuökaluja ja toimintatapoja, jotka kuormittavat mahdollisimman vähän ympäristöä. Hankepartnerit noudattavat omalta osaltaan sisäisiä ja viranomaisten suosituksia ympäristöystävällisistä toimintatavoista.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hanke ei toimi aktiivisesti kasvillisuuden, eliöiden ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi, mutta tuntee oman vastuunsa.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hanke on ympäristöneutraali.Hanke tuntee oman vastuunsa ja pyrkii toimimaan ympäristöystävällisyyttä vaalien.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeella ei ole toimia Natura 2000-ohjelman kohteiden kanssa.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Hanke on ympäristöneutraali. Se edistää kierrätyksen ja resurssiviisauden periaatteita omissa toimissaan pyrkimällä käyttämään digitaalisia, ympäristöä vähemmän kuormittavia toimintamenetelmiä sekä osallistuvien organisaatioiden omia hyviä käytäntöjä liittyen esim. kierrätykseen ja sähköisten palvelujen käytön preferoimiseen. Hankepartnerit noudattavat omalta osaltaan organisaation sisäisiä ja viranomaisten suosituksia ympäristöystävällisistä toimintatavoista.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 1
Hanke on ympäristöneutraali. Hankepartnerit sitoutuvat noudattamaan organisaation sisäisiä ja viranomaisten suosituksia ympäristöystävällisistä toimintatavoista.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 10 10
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen on hankepartnereiden kaiken tekemisen ytimessä hankkeessa. Hankkeen kaikki toimenpiteet suunnataan paikallisten toimijoiden osaamisen ja yritysten kansainvälistymisen ja liiketoiminnan kasvun kehittämiseen kansainvälisten osaajien avulla.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 10 10
Aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittäminen on hankkeen keskiössä. Kaikki hankkeen toimet suuntaavat suoraan näiden asioiden kehittämiseen ja hankkeen tulokset edistävät aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen ja käyttöönottoon liittyvää osaamista ja halukkuutta niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Hanke kannustaa ja aktivoi osallistujia löytämään uusia, innovatiivisia ratkaisuja.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Liikkuminen ja logistiikka eivät ole hankkeen aktiivisten toimien kohteena.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 5
Hanke edistää hyvinvointia jonkin verran. Osallistuvat yritykset saavat lisää palveluita, tietotaitoa ja niiden myötä lisää liiketoimintaa. Yrityspalveluiden kehittyminen siirtyy ajan myötä alueen yritysten eduksi ja lisääntyviksi verotuloiksi. Verkottamisen ja tapaamisten kautta yhteiskehittäminen toimialojen yli lisääntyy ja monipuolistaa kaikkien toimintamahdollisuuksia.
Tasa-arvon edistäminen 6 6
Suomessa on yhä olemassa jakoa miesten ja naisten toimialoihin (esim. hoitoala). Tätä jakoa hanke pyrkii omalta osaltaan purkamaan suuntaamalla toimensa tasapuolisesti kaikille toimialoille. Sukupuolinäkökulman huomioonottamista seurataan, arvioidaan ja raportoidaan koko hankkeen ajan.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 9
Hanke on aidosti avoin kaikille ikään, rotuun, sukupuoleen, uskontoon tai asuinpaikkaan katsomatta. Hankkeen tarkoitus on nimenomaan nostaa esiin kansainvälisen taustan omaavien osaajien potentiaali ja tuoda yhteen erilaisia ideoita, osaamista ja luovaa osallistumista. Hankkeen tilaisuudet ja aktiviteetit ovat avoimia kaikille.
Kulttuuriympäristö 9 9
Hanke rikastuttaa ja monimuotoistaa kulttuuriympäristöä tuomalla aktiivisesti yhteen eri alojen toimijoita. Hanke edistää toimialan sisäistä ja eri toimialojen välistä vuoropuhelua.Hanke kannustaa osallistujia löytämään uusia, innovatiivisia ratkaisuja. Hankkeen myötä yritysten monimuotoisuus lisääntyy, mikä tukee yrityksen kilpailukykyä.
Ympäristöosaaminen 2 2
Hanke pyrkii omalta osaltaan tuntemaan vastuunsa ja toimimaan ympäristöosaamisen lisäämiseksi tekemällä ympäristöviisaita valintoja esim. digitaalisia työvälineitä suosimalla.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa toteutettiin monimuotoisia ja innovatiivisia kohtaamiseen perustuvia projekteja nimetylle kohderyhmälle eli pirkanmaalaisille yrityksille, joilla on aikeita ja samalla haasteita kansainvälistymiseen tai kotimarkkinoilla kasvuun liittyen. Uusien kasvuhaluisiin yrityksiin kohdistettujen palvelujen kehittämiseen katsottiin suurta tarvetta uusien ideoiden tukemisen, tuotekehityksen ja rekrytointiin liittyvien aihepiirien parissa. Ideoiden ja mahdollisuuksien tuominen yritysten tietoisuuteen on yksi asia, mutta se että he näkevät näiden hyödyn omassa yritystoiminnassa on oma lukunsa. Monelta yritykseltä se vaatii vanhojen tapojen ravistelua ja haastamista ja mikä parempi ajatus, kuin tuoda yritysten luo rajoja rikkovia aihioita ja kokeiluja, joita kansainväliset osaajat voivat Suomen rajojen ulkopuolisen koulutuksen ja kokemuksen avulla tuoda. Hankkeessa tunnusteltiin ja kokeiltiin erilaisia ‘thinking outside the box’ yhteiskehittämismalleja, jotta yritykset innostuisivat vastaanottamaan uusia toimintamalleja yhdessä kansainvälisten osaajien kanssa. Yritysten toivottiin yhteisissä projekteissa tutustuvan samalla kansainvälisiin korkeakoulutettuihin työnhakijoihin ja eritoten näkevän omien verkostojen ulkopuolella olevaan maailmaan. Hanke haastoi yrityksiä ottamaan avoimesti vastaan ei perinteisin tavoin rekrytoitavia kansainvälisiä talentteja ja talentteja, joilla on mahdollisuus ja kyky tuottaa palveluja yritysten kasvun tueksi.

Hankkeessa toteutetut yritysyhteistyötilaisuudet tuottivat myös paljon hyötyä mukana olleille kansainvälisille osaajille. Webinaariprojektissa yritykset saivat tietoa ja oppivat siitä mitä kansainvälisen osaajan rekrytointi heidän tapauksessaan tarkoittaa yritysten osaamisen kehittämisessä sekä kasvun ja kansainvälistymisen näkökulmasta. He saivat uusia ideoita ja metodeja esimerkiksi uusien markkinoiden avaamiseen ja kilpailutilanteen kartoittamiseen. Kansainväliset osaajat saivat kokemusta yhteistyöstä suomalaisten yritysten kanssa, mentorointimahdollisuuksia, uutta tietoa kansainvälisistä markkinoista, kokemusta markkinatutkimuksen ja webinaariesityksen teosta, tietoa paikallisesta yritysmaailmasta ja yrityksen pyörittämisestä Suomessa sekä mahdollisuuden laajentaa omaa yritys- ja yhteistyöverkostoaan.

Growthbuilders yhteiskehittämisjaksot toivat hyötyä sekä osallistuville yrityksille että kansainvälisille talenteille. Toimeksiantajat eli osallistuvat yritykset saivat talenteilta uusia näkökulmia. Haasteina olivat esim. uusien markkinoiden avaaminen, uusien segmenttien tutkiminen, uusien liiketoimintamallien kehittäminen tai myyntiprosessin uudelleensuunnittelu. Yhteiskehittämisprojektit toteutettiin kolmessa eri jaksossa ja jokaisen jakson kesto oli yhteensä neljä viikkoa. Jaksojen sisältö kohdistui sekä projektien edistämiseen että talenttien työllistymistaitojen kehittämiseen. Jälkimmäiseen aiheeseen kuului erilaisia työpajoja, kuten esitystaitojen kehittäminen, henkilöbrändäys ja LinkedInin rooli työelämässä ja rekrytointiprosessissa.

Yrityshub -projektissa viisi kansainvälistä osaajaa sai yrityshubin täysjäsenyyden kahden kuukauden ajaksi. He saivat mahdollisuuden kertoa Hubin muille yritysasiakkaille osaamisestaan, yritysideoistaan sekä ilmaista näkyvyyttä yhteisön blogien, valotaulumainonnan ja Facebook -mainonnan kautta. Tuloksena tästä projektista viidestä osallistujasta kaksi osaajaa liittyi yritysyhteisöön täysjäseniksi perustaen omat yrityksensä.

Hankkeen alkuvaiheessa 2018 tutkittiin kansainvälisen osaamisen näkyvyyttä erilaisten digitaalisten kanavien kautta. Silloisista palveluista ei löydetty sellaista, joka olisi selvästi auttanut yritystä löytämään kansainvälistä osaamista yritykseensä. Tilanne ei myöskään palvellut kansainvälistä osaajaa työpaikan etsimisessä tai löytämisessä. Toisaalta kansainvälisillä osaajilla ei ole ollut väyliä löytää ylipäätään ajankohtaista tietoa työnhausta Suomessa mm. verkostoista ja niiden tärkeydestä työnhaussa. Kielitaidon puute rajoittaa lisäksi työpaikkojen löytämistä ja rajoittaa mahdollisten haettavien työpaikkojen määrää huomattavasti työnantajien vaatiessa työnhakijoilta suomen kielen taitoa. Paluumuuttajilla taas on usein kansainvälistä koulutusta ja työkokemusta, mutta tätä ei jostain syystä mielletä hyödylliseksi työnantajien taholta.
International Business Powered by Talents hanke oli Mindtrek 2018 Recruitment show:n ja Smart City Mindtrek 2020 Recruitment show:n pääjärjestäjänä. Ensimmäinen tapahtuma oli osa Mindtrek 2018 Technology Conferenssin yhteydessä ja toinen Smart City Mindtrek Technology Conference 2020 yhteydessä, joista ensimmäinen päätapahtuman järjestäjänä toimi Coss ry ja toisen Coss ry ja Business Tampere. Molemmissa Mindtrek rekrytointitapahtumissa oli puhumassa kansainvälisiä osaajia rekrytoineita yrityksiä, yli kymmenen yritystä omalla ständillä, kansainvälisistä osaajatyönhakijoista koostuva fyysinen Talent CV Wall, kymmeniä kansainvälisiä korkeakoulutettuja työnhakijoita ja yritysten ja osaajien välinen haastattelumahdollisuus.

Helpottaaksemme työnantajien ja kansainvälisten osaajien kohtaamista hankkeessa toteutettiin kahdessa jaksossa kansainvälisen osaamisen osaajapooli eli Talent CV Gallery. Korkeakoulutetuista kansainvälisistä osaajista koostuva osaajagalleria on hankkeen tuloksena erittäin päteviä eri alojen kansainvälisiä työnhakijoita, yhteistyökumppaneita tai harjoittelupaikkaa hakevia opiskelijoita ja kokeneita asiantuntijoita. Mukana on erittäin korkeatasoisia alan ammattilaisia, jotka ovat työskennelleet kansainvälisestikorkeissa ja arvostetuissa tehtävissä.

Hankkeen alkupuolella järjestetyissä yrityspalvelutyöpajoissa määriteltiin osaajapalveluiden yhteinen näkemys kansainvälistymisen ja kasvun palveluista Pirkanmaalla sekä alettiin pohtia sitä, miten eri palveluiden tarjoajat voisivat tuottaa yhdessä parempaa arvoa asiakkaalle. Työpajojen tuloksena määrittelytyö saatiin hyvin käyntiin, mutta hankkeen toimintaympäristön muutoksista (Talent Tampere –ohjelman siirtyminen Tampereen kaupungille ja siihen liittyvä hallinnollinen kehitystyö) johtuen työpajasarja piti keskeyttää. Työpajoista koostettu raportti jaettiin työpajoihin osallistuneille tahoille, jotka koostuivat paikallisista viranomaisesta ja yhteiskunnallisista vaikuttajista sekä mukana olleelle yritykselle.

Pirkanmaan Vientipäivässä 2019 esiteltiin IBPT –hankkeessa luotuja yrityspalveluita yhdessä Business Finlandin Talent Explorer –rahoituspalvelun kanssa. Messuosastolla oli esillä Talent CV Gallery ja yrityksiä haastateltiin lähitulevaisuuden osaajatarpeista erillisellä kyselylomakkeella. Aktiivinen ja säännöllinen yritystilaisuuksiin osallistuminen ja osaajapalveluiden markkinointi on tärkeää sekä uusien asiakkaiden hankinnan kannalta, mutta myös osaajapalveluiden ja osaajien esille tuomisen kannalta. Yrityskyselyllä kerättiin tietoa millaisia osaajia pirkanmaalaiset yritykset tarvitsevat, miten paljon kokemusta yrityksillä on kansainvälisten osaajien rekrytoinnista ja millainen rekrytointivalmius kansainvälisten osaajien rekrytoimiseen tällä hetkellä on. Samaista yrityskyselyä levitettiin myös sähköisesti mm. Alihankintamessuille osallistuneille yrityksille. Yritysten rekrytointivalmiudet samoin kuin -osaajatarve vaihtelevat alakohtaisesti. Valmistavassa teollisuudessa pulaa on erityisosaajista, kun taas IT-alalla on kokonaisvaltainen osaajapula. Myös yritysten rekrytointiasenteiden muokkaamisessa positiivisemmaksi kansainvälisiä osaajia kohtaan on parantamisen varaa. Tiedon systemaattinen kerääminen yrityskentältä olisi erittäin tärkeää, jotta yrityspalveluita voitaisiin kehittää yrityslähtöisesti.