Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73760

Hankkeen nimi: Vieremän Kumppanuusyrityskylän kehittäminen

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.2. Pk-yritysten kannalta tärkeiden liikenne- ja logistiikkayhteyksien parantaminen (vain Itä- ja Pohjois-Suomessa)

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2018 ja päättyy 31.1.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Vieremän kunta

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0173835-7

Jakeluosoite: Myllyjärventie 1

Puhelinnumero: 0407470910

Postinumero: 74200

Postitoimipaikka: Vieremä

WWW-osoite: http://www.vierema.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mika Petteri Suomalainen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kunnanjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: mika.suomalainen(at)vierema.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0407470910

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Vieremän kunnan strateginen visio on, että Vieremä on Pohjois-Savon maakunnan metalli- ja teknologiateollisuuden keskus, jossa on erinomaiset mahdollisuudet hyvinvointiin, asumiseen ja yrittämiseen. Vieremä haluaa olla osaltaan mukana tekemässä Pohjois-Savosta Suomen halutuinta yrittämisen ympäristöä.

Metalli- ja teknologiateollisuuden yritysten toiminnan laajentuminen on kunnan tärkein elinkeinoelämän tavoite. Olemassa olevien sekä syntyvien yritysten toimintaedellytyksiä tuetaan siten, että yrittäminen on kannattavaa Vieremällä.

Vieremän kumppanuusyrityskylä on kunnan yritystoiminnan sydän. Kunta on ollut vuosien varrella yritysten tukena kehittämässä nykyaikaista teollisuuden toimintaympäristöä. Alueella toimii yksitoista yritystä, joista yhdeksän on teknologiayrityksiä. Työpaikkoja kumppanuusyrityskylässä on yhteensä noin 1000. Kumppanuuskylän tehokkuus on perustunut metsäkoneyhtiö Ponssen menestykseen, yritysten toimivaan kumppanuuteen, uskoon onnistumisesta Pohjois-Savossa, lyhyisiin logistisiin yhteyksiin, jatkuvaan tuotekehitykseen ja osaavaan työvoimaan.

Vieremän kumppanuusyrityskylässä toimivien yritysten toiminta on vahvistunut merkittävästi ja on kasvamassa edelleen. Näin ollen myös kuljetettavan tavaran määrä ja pakkausmateriaalin virta ovat lisääntyneet merkittävästi. Nykyaikaisessa teollisuudessa varastojen koot ovat pieniä niin tuotannossa kuin myynnissäkin, mikä edellyttää tavaralogistiikan nopeaa turvallista toimintaa. Kumppanuusyrityskylässä tuotetaan metalli- ja teknologiateollisuuden huipputuotteita. Tuotteiden valmistukseen osallistuu useita yrityksiä eri vaiheissa osat liikkuvat yritysten välillä Kumppanuusyrityskylän sisäisenä liikenteenä. Kasvava tuotanto lisää kuljetettavien tavaroiden määrää ja samalla alueella liikkuvien työntekijöiden ja ajoneuvojen määrää. Metalliset kappaleet ovat painavia, joten niiden kuljettamiseen tarvitaan runsaasti puusta tehtyjä pakkauksia, joiden kustannustehokas kierrättäminen on ympäristö- ja kustannussyistä järkevää.

Tässä hankkeessa rakennetaan uusi tie, logistiikka-alue, kevyen liikenteen väylä ja biomateriaalin logistiikkakenttä, joilla voidaan vastata yllä mainittuun tarpeeseen. Hanke valmistellaan siten, että rakentaminen toteutetaan vuosien 2018 ja 2019 aikana. Logistiikka-alue, tie ja kevyeen liikenteen väylä toteutetaan osana kunnan tytäryhtiön Vieremän Toimitilat Oy:n rakennushanketta ja biomateriaalin logistiikkakenttä kunnan tytäryhtiön Vieremän Lämpö ja Vesi Oy:n hankkeena.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Kumppanuusyrityskylässä toimivat 11 yritystä ja heidän työntekijänsä. Hankkeen vaikuttavuus kohdistuu Pohjois-Savon kilpailukykyyn ja Suomen vientiin.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen vaikuttavuus kohdistuu Pohjois-Savon kilpailukykyyn ja Suomen vientiin.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 483 000

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 370 729

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 690 000

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 529 612

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Ylä-Savon

Kunnat: Vieremä

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Myllyjärventie 1

Postinumero: 74200

Postitoimipaikka: Vieremä

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
On todettu, että metalli- ja teknologiateollisuudessa Vieremällä työskentelevistä henkilösitä selkeästi suurin osa (noin 85 %) on miehiä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Kumppanuusyrityskylän kehittymine lisää työllisyyttä Ylä-Savossa molempien sukupuolten osalta. Kokonaishankkeessa pyritään erityisesti lisäämään naisten osuutta Vieremällä teknologia- ja metalliteollisuuden parissa työskentelevien henkilöiden osalta.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 7 7
Tehostuva logistiikka vähentää kuljetuksiin käytettävää energiaa. Pakkausmateriaalin kestävä käyttö lisää tuotannon ympäristöystävällisyyttä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 5 5
Tehostuva logistiikka vähentää kuljetuksiin käytettävää energiaa. Pakkausmateriaalin kestävä käyttö lisää tuotannon ympäristöystävällisyyttä.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 5
Pakkausmateriaalina olevan puun tehokas kierrätys vähentää puun tarvetta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 7 7
Tehostuva logistiikka vähentää kuljetuksiin käytettävää energiaa. Pakkausmateriaalin kestävä käyttö lisää tuotannon ympäristöystävällisyyttä.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 4 5
Kierrätykseen käymättömän puumateriaalin hyödyntämien energian tuotannossa paikallisesti on uusiutuvan energialähteen hyödyntämistä.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 9
Teollisuus muodostaa kolmanneksen Vieremän elinkeinorakenteesta. Tämä hanke tukee teollisuuden kehittämistä ja työpaikkojen lisääntymistä sitä kautta. Se tuo hyvinvointia koko alueelle.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 0
Liikkuminen ja logistiikka 10 10
Kumppanuusyrityskylän sisäinen logistiikka paranee, ihmisten liikkuminen muodostuu turvallisemmaksi ja pakkausmateriaalin käsittely tehostuu turhan kuljetuksen poistuessa.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 9 10
Teollisuus muodostaa kolmanneksen Vieremän elinkeinorakenteesta. Tämä hanke tukee teollisuuden kehittämistä ja työpaikkojen lisääntymistä sitä kautta. Se tuo hyvinvointia koko alueelle. Turvallisuus Kumppanuusyrityskylässä lisääntyy.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 10 10
Pakkausmateriaalin kestävän käsittelyn lisääntymisen myötä ymmärrys ympäristöasioissa alueen yrityksissä lisääntyy. Lean -ajattelu kuljetusten organisoinnissa lisää tehokkuutta, mikä lisää osaltaan ympäristötietoisuutta päästöjen vähenemisen myötä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa toteutettiin logistiikka-alue, biokenttä, kevyen liikenteen väylä, biokenttä sekä tehtiin muita liikennejärjestelyjä. Hankkeen tavoitteet toteutuivat suunnitellusti.
- Logistiikka-alue on helpottanut yritysten välistä logistiikkaa ja vähentänyt tavaravirtojen siirtelyssä kuljetusmetrejä.
- Kevyen liikenteen väylä on lisännyt alueen liikenneturvallisuutta erityisesti sekä työmatkaliikenteessä opiskelijoiden liikkumisessa luokkatiloista työssäoppimispaikoille yrityksiin.
- Biokenttä on otettu käyttöön ja se on vähentänyt kierrätyspuun käsittelyyn tarvittavia kuljetuksia merkittävästi. Lisäksi kierrätyspuun käyttämisellä vähennetään neitseellisen raakapuun tarvetta. Useat alueen yritykset ovat ilmaisseet kiinnostuksen biokentän hyödyntämiseen. Biokentän toimintaa pyörittää yrittäjä.
- Liikennejärjestelyillä ja hidasteilla on lisätty alueen turvallisuutta. Liikennevirtoja on ohjattu siten, että esimerkiksi pelastuslaitoksen liikenne sujuu nopeammin ja turvallisemmin. Hidasteilla pienennetään vastaavasti ajonopeuksia. Lisäksi liikennettä on ohjattu pois reiteiltä, joissa kulkee kevyttä liikennettä.
- Opasteilla ohjattiin ulkopuolinen jakeluliikenne suoraan oikealle lastauslaiturille. Tälle vähennettiin purkupaikan etsimisestä johtuvaa liikennettä ja nopeutettiin tavaran kiertoa.