Hankekoodi: A73777
Hankkeen nimi: Lapin maakunnallisen tiede- ja tutkimustoimintaverkoston toimintaympäristön kehittäminen Sodankylässä
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 15.10.2017 ja päättyy 31.3.2019
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Lapin liitto
Hakijan virallinen nimi: Sodankylän kunta
Organisaatiotyyppi: Kunta
Y-tunnus: 0193169-1
Jakeluosoite: PL 60
Puhelinnumero: 0400-618870
Postinumero: 99601
Postitoimipaikka: Sodankylä
WWW-osoite: http://www.sodankyla.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Heikki Juhani Heinonen
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Elinkeinojen kehittäjä
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: heikki.heinonen(at)businesslappi.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040-7192820
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Sodankylässä tieteen ja tutkimuksen toimintaympäristön kehittäminen on välttämätön arktiselle tutkimukselle. Alueella tehtävä tutkimusyhteistyö on monitieteistä, innovatiivista, pitkäjänteistä (yli 100 vuoden toimintahistoria), huipputasoista ja uraa uurtavaa sekä lisääntyvässä määrin kansainvälistä. Tällä hakemuksella haettava hanke tuo toteutuessaan nykytoimintaan lisäulottuvuuden ja vahvistaa painopistealan tulevaisuutta, kun T&K-toimijoiden ja PK-yritysten sekä tieteen ja tutkimuksen toimintaympäristötarpeisiin pystytään vastaamaan nopeasti, systemaattisesti ja riittävässä määrin ennakoiden.
Tämä hanke edistää uusien yritysten etabloitumista alueelle, josta on vahva liittymäpinta mm. Arktinen geoinnovaatiokeskus -hankkeen (PK-yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyön edistäjä) tavoitteisiin ja toimintaan. Sodankylän arktisen älykkään T&K&I-toimintaympäristön kehittyminen houkuttelee uusia toimijoita läheltä ja kaukaa sekä vankistaa osaltaan Lapin maakunnan PK-yritysten kasvua ja kehitystä.
Tieteellä ja tutkimuksella on Sodankylässä pitkä toimintahistoria ja perinteet sekä näkyvissä merkittävät kehitys- ja kasvunäkymät globaalin yhteistyön lisääntyessä. Sodankylässä elinkeinojen tiede ja tutkimus painopistealan merkitys kasvaa jatkuvasti, minkä lisäksi toiminnat laajenevat ja kehittyvät kansainvälisemmiksi. Tämä on osaltaan synnyttänyt tarvetta tieteen ja tutkimuksen toimijoiden sekä yritysten sijoittumisen ja operatiivisen toiminnan mahdollistamiseen toimintaympäristöä ennakoiden kehittämällä sekä muutostarpeisiin reagoimalla.
Tällä hankkeella edistetään Lapin maakunnallisen tiede- ja tutkimustoimintaverkoston toimintaympäristön kehittymistä Sodankylässä. Hankkeella vaikutetaan Sodankylän tieteen ja tutkimuksen osaamiskeskittymien vahvistumiseen edistämällä kehitys- ja sijoittautumismahdollisuuksia. Näillä on merkitystä osaltaan Arktisen älykkään erikoistumisen verkostoyhteistyön edistäessä toimijoiden erikoistumista omissa vahvuuksissaan.
Hankkeen tavoitteena on erityisesti uuden PK-yritystoiminnan saaminen Sodankylään sekä kehittää tiede- ja tutkimustoimintaverkoston toimintaympäristöjä. Tätä edistetään Lapin Arktisen älykkään erikoistumisen ohjelmaan liittyvällä verkostoyhteistyöllä. Hankkeessa huomioidaan toimintaympäristön kehittämisen tarjoamat uudet mahdollisuudet T&K&I toiminnan käynnistämiseksi PK-yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyötä edistämällä. Tätä työtä tehdään Sodankylässä käynnissä olevan Arktinen Geoinnovaatiokeskus hankkeen kanssa yhteistyössä, hyödyntäen laajaa verkostoyhteistyötä ja toimintaympäristöjen yrityslähtöistä kehittämistoimintaa. Näillä toimilla saadaan uusia toimijoita sijoittumaan alueelle lisääntyneen aktiivisuuden ja kasvaneen alueellisen vetovoiman kautta.
Tiede- ja tutkimustoiminnan toimintaympäristön sekä infrastruktuurin kehittäminen edistää alan huippuosaamisen sijoittumista sekä kansainvälisen tiede- ja tutkimustoiminnan lisääntymistä Sodankylässä. Kehittämistoimilla mahdollistetaan uusia toiminta-alueita ja ympäristöjä kotimaisten sekä ulkomaisten yhteistyökumppaneiden käyttöön, mukaanlukien public-private-partnership -tyyppinen uusi toiminta ja sen tarpeet kasvavassa määrin. Erityistavoitteena on toimintaympäristöä kehittämällä vahvistaa Sodankylän maailmanlaajuisesti ainutlaatuista tiede- ja tutkimuskeskittymää pohjoisilla leveysasteilla. Toimintaympäristön kehittäminen tukee myös suoraan operatiivisten palvelujen kehittymistä niiden tarpeen lisääntyessä, jota voidaan hyödyntää PK-yritysten elinkeinotoiminnan edistämisessä, palveluiden kehityksessä ja liiketoiminnan kasvattamisessa.
Hankkeessa käynnistetään toimenpiteitä, joilla edistetään erityisesti uusien (kansainvälistenkin) tiede- ja tutkimustoimijoiden sekä niihin perustuvan liiketoiminnan sijoittumismahdollisuuksia Sodankylään. Hankkeella vaikutetaan Sodankylän tiede- ja tutkimustoimintaympäristön kehittymiseen sekä hyödyntämiseen, palvelemaan osaltaan laaja-alaisesti Lapin maakunnan tiede- ja tutkimusklusteria sekä sen kehittymistä.
Alueellinen kivijalka muodostuu seuraavista painopisteistä:
> Tieteen ja tutkimuksen ydintoimijat Sodankylässä
> Ydinosaaminen alueella eri tieteen aloilla
> PK-yritystoiminnan edistämiseen panostaminen
> Toimintaympäristön ennakoivan kehittämisen mahdollistaminen
> Tiede ja tutkimus Sodankylän kunnan elinkeinojen painopistealana (1/4)
> Kunnan vahva tahtotila ja sitoutuminen tiede- ja tutkimus painopistealan toimintaympäristöjen kehittämiseen
> Maakunnalliseen verkostoyhteistyöhön osallistuminen aktiivisena toimijana
Paikallisen operatiivisen tason kehittäminen painottuu seitsemään kehittämis- ja toimenpidekokonaisuuteen, joille kullekin laaditaan oma kehittämis- ja toimenpidesuunnitelma sekä työohjelma hankkeessa:
1. Verkostoituminen
2. Fyysinen ympäristö
3. Palvelut
4. Organisoituminen
5. Resurssointi
6. Road map ja investointisuunnitelmat
7. Raportointi ja tiedotus
Hankkeen alkuvaiheen painopisteet:
- Verkostoyhteistyön aktivoiminen
- Nykyisten tiede- ja tutkimus sekä testaustoimijoiden tulevaisuuden tarvekartoitus
- Toimintaympäristöjen kehitysmahdollisuuksien varmistaminen
- Uusien potentiaalisten PK-yritysten sekä tiede ja tutkimustoimijoiden kartoitus
Näistä toteutetaan tarvittavat selvitykset ja nykytila-analyysit sekä alueiden käytön tarveselvitykset, mahdollisten tarvittavien kaavoitusten ja investointien kartoitukset.
Kehittämis- ja toimenpidekokonaisuuksissa selvitetään tarkemmin verkostoitumisen, fyysisen ympäristön, palveluiden, organisoitumisen ja resurssoinnin tarpeet sekä niiden merkitys. Näistä johdetaan mahdollisuudet, tarpeet ja tehtävät road map suunnitelmaan. Näissä kaikissa saadaan tietoa siihen, että miten toimintaympäristön kokonaiskehittäminen osaltaan edistää uuden tiede ja tutkimus- ja PK-yritystoiminnan sijoittumista ja kehittymistä.
Hankkeen keskeisimmät tulokset ovat:
1. Toimintaympäristön kehittämisen tiekartta (road map)
2. Tulevaisuuden kunnan roolin määrittely mahdollistajana
3. Selvitys PK-yritysten sekä tiede- ja tutkimuslaitosten etabloitumiseen liittyvistä tarpeista
4. Alueiden käytön suunnittelun ja kaavoituksen tarvekartoitus sekä toimenpidesuositukset ratkaisuiksi
5. Toimintaympäristön mahdollisuuksia esittelevä esittely- ja markkinointimateriaali
6. Loppuraportti
Hankkeen aikana tarvittaessa tarkennetaan tulostavoitteita sekä määritellään tarvittavia toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi.
Sodankylässä sijaitsevat tiede ja tutkimusyhteistyössä sekä innovaatioverkostotoiminnassa mukana olevat tai siitä kiinnostuneet yritykset ja yritystoiminnan T&K&I kehittämistoiminnasta kiinnostuneet PK-yritykset.
Tähtelän alueen tiede- ja tutkimuslaitokset (ydintoimijat ja -osaaminen) sekä tutkimuselinkeinojen yritykset tai niihin kytkeytyvät (erityisosaaminen ja -palvelut) sekä Lapin tutkimus-, osaamis- ja innovaatiotoimijat (maakunnallinen yhteistyö ja Arktinen älykäs erikoistuminen).
Sodankylän kunnalla (tulevaisuuden kunta) ja sen kehitysyhtiö Tähtikunta Oy:llä (toimitilat ja alueet) on erityinen mahdollistajan ja edistäjän rooli tieteen ja tutkimuksen toimintaympäristön kehittämisessä.
Hankkeen toimenpiteitä tarkastellaan kaikilta osin Arktisen älykkään erikoistumisen ohjelman tavoitteiden ja maakunnan strategioiden mukaisesti, joihin toiminta kytkeytyy vähintäänkin T&K&I verkostoyhteistyön kautta saavutettavin kumppanuuksin, kuten esimerkiksi Lapin Ammattikorkeakoulun ja maakunnassa toimivien elinkeinoyhtiöiden kanssa.
Hankkeessa huolehditaan mukana olevien kohderyhmien kanssa tehtävässä yhteistyössä siitä, että kaikilla mukana olevilla toimijoilla on mahdollisuus kytkeytyä isoon kokonaisuuteen eli Arktisen älykkään erikoistumisen verkostoyhteistyöhön, sen eri tasoilla.
Tiedettä ja tutkimusta palvelevat tai niihin kytkeytyvät PK-yritykset sekä tutkimuslaitokset ja koulutusorganisaatiot Lapin maakunnan alueella. Lisäksi edellä oleviin liittyvät kansalliset ja kansainväliset toimijat mm. konsortihankkeissa, joissa on mukana Sodankyläläisiä toimijoita.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 74 825
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 58 552
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 106 890
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 83 644
Maakunnat: Lappi
Seutukunnat: Pohjois-Lapin
Kunnat: Sodankylä
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 1 | 7 |
Välitön vaikutus: Fyysisen ympäristön ja palveluntuotannon osalta haetaan ekologisesti kestäviä ratkaisuja. Välillinen vaikutus: Toimintaympäristössä toimivat yritykset ja organisatiot tuottavat tietoa ja sovelluksia ekologisesti kestävistä toimintamalleista. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 1 | 4 |
Tieteen ja tutkimuksen toimintaympäristön kehittäminen vaikuttaa ilmastonmuutoksen riskien tunnistamiseen sekä vähentämiseen edistämällä osaltaan niihin liittyvää tutkimusta ja uusien innovaatioiden käyttöön ottoa. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Ei tässä hankkeessa. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 1 | 4 |
Välitön vaikutus: Fyysisen ympäristön ja palveluntuotannon osalta haetaan ekologisesti kestäviä ratkaisuja. Välillinen vaikutus: Living lab (kaivostoiminta ja biotalous) alueiden sovelluksissa voidaan kehittää pinta- ja pohjavedet, maaperän sekä ilman huomioivia ja säästäviä ratkaisuja. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei tässä hankkeessa. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 1 | 3 |
Välitön vaikutus: Fyysisen ympäristön ja palveluntuotannon osalta haetaan ekologisesti kestäviä ratkaisuja. Välillinen vaikutus: Living lab (kaivostoiminta ja biotalous) alueiden sovelluksissa voidaan kehittää materiaalit ja jätteet (sivuvirrat) huomioivia ratkaisuja. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 2 | 8 |
Välitön vaikutus: Fyysisen ympäristön ja palveluntuotannon osalta haetaan ekologisesti kestäviä ratkaisuja. Välillinen vaikutus: Living lab (kaivostoiminta ja biotalous) alueiden sovelluksissa voidaan kehittää merkittävällä tavalla uusien energialähteiden käyttöä. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 3 | 6 |
Hankkeen tavoitteena on edistää kehittyvän ja uuden PK yritystoiminnan sijoittumista. Erityisesti tavoitellaan tieteen ja tutkimuksen innovointeihin perustuvaa uutta liiketoimintaa sekä uusia yrityksiä ja työpaikkoja. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 2 | 6 |
Hankkeella hankitaan tietoa ja edistetään palveluiden tuottamismallien kehittämistä etabloituvien yritysten tarpeeseen. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 3 |
Ei tässä hankkeessa suoraan, mutta mm. älyliikenteen kehittämisen myötä voi syntyä ekologista liikkumista ja logistiikkaa tukevia ratkaisuja. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 2 | 4 |
Uusien työpaikkojen syntyminen PK yritysten etabloitumista helpottamalla ja edistämällä. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Ei tässä hankkeessa. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Ei tässä hankkeessa. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ei tässä hankkeessa. | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Ei tässä hankkeessa. |
Hankkeessa toteutttiin selvitys-, kehittämis- ja suunnittelutyötä Lapin maakunnallisen tiede- ja tutkimustoimintaverkoston toimintaympäristöjen kehittämiseksi Sodankylässä. Samalla luotiin tulevaisuuskuvaa, jonka pohjalta edistetään uusien yritys- sekä tiede- ja tutkimustoimintojen sijoittumista Sodankylän kunnan alueelle.
Laadittujen suunnitelmien perusteella vaikutetaan yritysten, tiede- ja tutkimuslaitosten sekä kunnan toimenpiteisiin infrastruktuurin kehittämiseksi, elinkeinotoiminnan palvelusisältöjen kehittämiseen sekä kunnan markkinoinnin ja imagon rakentamiseen. Näillä on vaikutusta myös tulevaisuuden kunnan elinvoiman ja elinkeino- ja kehittämispalveluiden järjestämiseen.
Hankkeessa laadittiin ratkaisuehdotuksia palveluiden ja organisoitumisen kehittämistarpeiseen (Testaus- ja ilmailupalvelukeskus konsepti) sekä työskentely- ja toimistotilojen innovatiivisiin toteutustapoihin (Tiede- ja tutkimuspalvelukeskus konsepti), geofysikaalisen tutkimuksen pilotointiympäristöjen ja palveluiden toteuttamiseen, koilliskaapelia hyödyntävän palvelinkeskuksen ja konesalin sijoitusratkaisuiksi Sodankylässä, ja edellä mainittujen edistämiseksi.
Hankkeessa vaikutettiin maankäytön ja kaavoituksen suunnitteluun toimintaympäristöjen kehittämisen sekä tiede- ja tutkimustoimintaverkoston tulevaisuuden uusien toimintojen mahdollistamiseksi.
Lisäksi vaikutettiin harva-alueen liikenne palveluna kehitystyöhön (Open Arctic MaaS hanke), alueellisen saavutettavuuden parantamiseksi sekä liikkumisen helpottamiseksi, liikennepalveluiden saatavuutta edistämällä.