Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73809

Hankkeen nimi: Energilagring i vårt framtida koldioxidsnåla samhälle (Energilagring!)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2018 ja päättyy 31.12.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2059910-2

Jakeluosoite: Wolffskavägen 33 PB 6

Puhelinnumero: 06-3285000

Postinumero: 65201

Postitoimipaikka: Vasa

WWW-osoite: http://www.novia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Cynthia Söderbacka

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektledare

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: Cynthia.Soderbacka(at)novia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358505934068

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Mål:
I detta projekt skapas en demo-miljö kring energilagring, samtidigt som ett regionalt och ett internationellt nätverk byggs upp med sikte på framtida koordinerad verksamhet kring energilagring. Den ökande användningen av förnyelsebara energikällor med sikte på ett koldioxidsnålt samhälle skapar ett behov av energilagring och därigenom kunnande om detsamma som i stort sett inte är relevant i samband med traditionell energiproduktion. Specifikt för Vasaregionen tillkommer också ett starkt och hela tiden ökande regionalt intresse för energilagring inom det så kallade energiklustret. Lagring av energi associeras lätt med lagring av elenergi i batterier och en batterifabrik finns kanske i Vasa inom en ganska nära framtid. Det finns dock många andra sätt att lagra energi på också. För att understöda den regionala tillväxten och övergången till ett koldioxidsnålt samhälle behövs en demo-miljö kring energilagring som kan fungera som en gemensam plattform för framtida kompetensutveckling inom såväl SM-företag som utbildningsorganisationer. Den fysiska demo-miljön bör också omges av en kunskapsbas som svarar mot befintliga och utgör grunden för att svara mot framtida behov hos regionens företag, både vad gäller utbildning som motsvarar arbetslivets krav och utveckling i innovationsverksamhet. Kunskapsbasen innefattar såväl tekniskt- som ekonomiskt kunnande. Föreliggande projekt skall lägga grunden för demo-miljön och kunskapsbasen kring energilagring. Den fysiska demo-miljön förläggs förövrigt till Technobothnia.

Åtgärder:
För att föra regionen framåt krävs samverkan mellan olika aktörer. En kartläggning görs över energiklustrets nuvarande behov. De framtida behoven estimeras. En plan för samverkan och arbetsfördelning mellan regionens högskolor uppgörs. Tryggandet av framtida behov förutsätter internationella aktiviteter och kontakter. Potentiella samarbetsparter identifieras, med viss fokus på Norden. Pilotanläggningar vid olika högskolor i Europa kartläggs. Mobiliteten omfattar besök vid olika högskolor och deltagande i internationella konferenser. En plan uppgörs för fortsatt internationell mobilitet och samverkan.

Den fysiska demomiljön byggs upp enligt behov identifierade i högskolorna och energiklustret med beaktandes av projektets ekonomiska resurser. Denna miljö är att betrakta som en första fas i ett uppbyggande av en mera komplex och större demomiljö och en plan uppgörs för hur utvidgningen skall ske. Demonstrationer skapas och verkställs på ett sådant sätt att de i framtiden kan användas i skolningssyfte med både studeranden och personal från företag som målgrupp efter att projektet avslutats.

Energi kan lagras i många former med olika tekniker. En sammanställande beskrivning av de mest relevanta teknikerna uppgörs. I denna sätts fokus på fysiska fenomen. Därtill utreds vilka tekniker som förefaller ha störst framtidspotential och vilka som för närvarande tillägnas störst uppmärksamhet inom forskningen. Sammanställningen omfattar också en marknads- och tekniköversikt som beskriver t.ex. olika teknikers mognadsgrad och utvecklingsbehov, samt businessvolym.

Resultat:
Vid projektavslut finns en demo-miljö i Technobothnia som kan tjäna såväl högskolornas behov av forsknings- och undervisningsutrusning som de behov som regionens företag uttryckt. Samtidigt har både ett regionalt och ett internationellt nätverk uppbyggts med sikte på framtida koordinerad verksamhet kring energilagring. I det regionala nätverket ingår regionens högskolor och företag. I det internationella nätverket ingår regionens högskolor och utländska institutioner som bedriver forskning kring energilagring.

Regionens och i synnerhet energiklustrets behov av utbildnings-, demonstrations- och FoU-verksamhet har kartlagts. Miljön utgör också grunden för fortsatt offentlig FoU-verksamhet kring energilagring i regionen. Den kompetenshöjning som projektet medför för genomförande organisationer innebär en förhöjd beredskap bland dessa att stöda företags innovationsverksamhet och FoU-verksamhet vad gäller energilagringteknik och –lösningar. Vidare kan kompetensen förmedlas också till studeranden och därmed nå regionens företag även genom dessa framtida arbetstagare. Strategier för samverkan med regionens företag och högskolor samt internationella kontakter har uppgjorts.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Nuvarande företag i regionen enligt intresseområde. Regionens högskolor. Vad gäller demo-miljön förväntas intresset närmast finnas bland underleverantörer inom energiklustret och regionens högskolor. Underleverantörer inom energiklustret utgör i regel SM-företag. Det är mycket osannolikt att energiklustrets jättar skulle börja bedriva utvecklingsarbete i den demo-miljö som byggs upp under detta projekt, men däremot kommer de att på samma sätt som underleverantörerna att dra nytta av den framtida kompetensförsörjning som detta projekt lägger grunden till.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Växande eller nya företag som på sikt kan dra nytta av den förhöjda FoU-beredskapen inom området. Kommuner i Österbotten som behöver öka sin kompetens inom energilagring, exempelvis för att underlätta diskussionen med potentiell investerare. Övriga skolors personal och studerande.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 203 380

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 200 092

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 240 365

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 236 254

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjanmaa

Seutukunnat: Jakobstadsregionen, Vaasan, Kyrönmaan, Sydösterbottens kustregion

Kunnat: Kristiinankaupunki, Laihia, Uusikaarlepyy, Kaskinen, Kruunupyy, Mustasaari, Pietarsaari, Vöyri, Pedersören kunta, Vaasa, Maalahti, Luoto, Närpiö, Isokyrö, Korsnäs

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Projektet kan sägas sortera under temat energiteknik. Precis som all annan teknik tenderar energitekniken som område att domineras av män. Det som är lite speciellt med energiteknik är att inställningen till t.ex. energikällor är väldigt könsuppdelad. Den sedan 1983 årliga undersökningen ”Suomalaisten energia-asenteet” påvisar bl.a. att kvinnor är mycket mera skeptiska till kärnkraft än män. Det torde inte finnas någon uttömmande statistik på hur könsfördelningen ser ut inom energibranschen, men som exempel kan nämnas andelen kvinnor av Finngrids personal 2011 på 22 %, samt för Österbottens landskap för 2012 inom ”C Tillverkning” 22 % och ”D Försörjning av el, gas, värme och kyla” 24 %. Situationen är däremot den omvända för ”P Utbildning”, där 70 % var kvinnor 2012.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Det finns ingen åtgärd i projektets vars enda syfte är att åstadkomma jämlikhet. Däremot förväntas den kontaktyta som demo-miljön innebär i ökande grad bana vägen för kvinnor i en mansdominerad bransch. Detta eftersom en ökande andel av teknik- och ekonomistuderanden är kvinnor och demo-miljön kan fungera som en kontaktpunkt för dem till regionens företag.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Huvudmålet är att skapa en demo-miljö kring energilagring kombinerad med en matchande kunskapsbas

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 0
Det är ökad användning av förnyelsebara energikällor och en strävan att effektivera energisystem som skapat behovet av detta projekt.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 8 0
Det är ökad användning av förnyelsebara energikällor och en strävan att effektivera energisystem som skapat behovet av detta projekt.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 0
Renare produktion och effektivare användning av energi gynnar naturen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 7 0
Innehållet i projektet har en signifikans för gällande alla dessa aspekter, men i synnerhet vad gäller minskande av växthusgaser.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 3
Endast indirekt i den omfattning som Natura 2000-objekt också drar nytta av en renare produktion och effektivare användning av energi.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 3
Närmast i den bemärkelsen att avgaser kan betraktas som avfall och att traditionell produktion av energi genererar avfall, vilket dock också är fallet med förnyelsebar energi ur ett LCA-perspektiv.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 8 0
Det är ökad användning av förnyelsebara energikällor och en strävan att effektivera energisystem som skapat behovet av detta projekt.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 7 0
Projektet syftar till regional kompetensförsörjning inom ett synnerligen aktuellt tema.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 2 0
Inga fysiska produkter utvecklas i projektet. Däremot öppnar demo-miljön och kunskapsbasen som byggs upp en möjlighet till tjänsteförsäljning på längre sikt.
Liikkuminen ja logistiikka 0 3
Energilagring som möjliggör partiell eldrift i fartyg leder till minskade utsläpp, men den påverkar kanske inte logistiken som sådan. Energilagring tenderar att vara speciellt relevant i decentraliserade energisystem, men det är oklart om detta har en positiv eller negativ inverkan vad gäller förflyttningar och logistik.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 3
Projektet syftar till ökad konkurrenskraft och tillväxt som indirekt främjar välmående.
Tasa-arvon edistäminen 0 5
Det finns ingen åtgärd i projektets vars enda syfte är att åstadkomma jämlikhet. Däremot förväntas den kontaktyta som demo-miljön innebär i ökande grad bana vägen för kvinnor i en mansdominerad bransch. Detta eftersom en ökande andel av teknik- och ekonomistuderanden är kvinnor och demo-miljön kan fungera som en kontaktpunkt för dem till regionens företag.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 2
Decentraliserade energisystem kan förbättra livsvillkoren i avlägsna och utsatta trakter.
Kulttuuriympäristö 0 0
Det finns ingenting i projektverksamheten som anknyter till eller påverkar kulturmiljöer.
Ympäristöosaaminen 8 0
Ökad användning av förnyelsebara energikällor och en förståelse av vad detta innebär kan mycket väl jämställas med en ökad miljökompetens, trots att åtminstone miljöteknik traditionellt i första hand syftar till att minska belastningen från förorenande processer.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Projektets aktiviteter och resultat var följande:

Projektet syftade till att främja kompetenstillväxten i regionen med hjälp av de medel som anges nedan.

Uppbyggandet av en demomiljö för energilagring i Technobothnia Education & Research Center. Det har upprättats sex demonstrationer varav fem byggts av studenter vid Yrkeshögskolan Novia, Vasa Yrkeshögskola och Åbo Akademi, som en del av YH- eller diplomingenjörs-examensarbeten, samt av European Project Term (EPS)-studenter. Demomiljön och projektet som helhet har medverkat till att flera nationella studenter har kunnat delta i projektet, fem YH-examensarbeten samt fyra diplomingenjörsarbeten har producerats, ett doktorsarbete har initierats och tre team av EPS-studenter har involverats. En del av dessa studenter betalades via projektet medan andra gjorde arbetet som en del av sina studier. Några demon används redan inom utbildningen vid Vasa yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Novia. Följande demon finns tillgängliga vid Technobothnia:

Demomiljö:

Adiabatic Compressed Air Energy Storage (aCAES) demo
Flywheel Energy Storage demo
Pumped Hydro Energy Storage demo
Battery Cell Management demo
Phase Changing Material Energy Storage demo
Power-to-Gas demo

Deltagande i internationella konferenser samt internationellt nätverkande. Projektpartnerna syftade till att skapa lokala och internationella nätverk genom att delta i internationella konferenser som ”The Energy Storage Conference” som hölls i Düsseldorf 2018 (Vasa yrkeshögskola) samt genom internationella resor. Teamet (Åbo Akademi och Yrkeshögskolan Novia) besökte Irland- Schwungrad Energie (Svänghjulspilot) år 2019. Nordic Tour 2021 genomfördes, och alla projektpartners besökte Reykjaviks universitet (Islands energiskola) på Island och Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU Energy). Kommunikationen har fortsatt med NTNU och vissa forskare från Yrkeshögskolan Novia och Vasa yrkeshögskola har visat intresse av att komma i kontakt med NTNU forskningsinstitutionen. Genom styrgruppen introducerades projektpartnerna till Nord Universitet i Norge. Kommunikationen har fortsatt och universitetet kommer potentiellt att fungera som partner tillsammans med Yrkeshögskolan Novia och andra högskolor och universitet i Sverige och Finland, i ett INTERREG Aurora-projekt. Från det internationella nätverket inbjöds en talare från Norge (Norsk Industri) till EnergyWeek 2022 Nordic Energy Storage-seminariet via Yrkeshögskolan Novia, vilken är medlem i planeringskommittén för just detta seminarium.

Deltagande i lokala seminarier och energimässor. Deltagande i EnergyWeek 2019 för att marknadsföra projektet under Vasa Gas Exchange seminariet vid ett Yrkeshögskolan Novia/Åbo Aademi-bord. Under EnergyWeek 2022 på Nordic Energy Storage-seminariet vid yrkeshöskolan Novias bord visades en affisch-presentation av aCAES-demon. Ytterligare togs aCAES-demo fysiskt med på utställningen för demonstration på seminariet, trots att Energilagringsprojektet avslutades 2021. En artikel skrevs för Vasa Insider om Energilagrings-demomiljön, vilken publicerades både i Vasa Insider (online) och Botnia Insider (papper)). En videopresentation för Österbotten hållbarhetsveckan (2020) producerades och den kan hittas på Yrkeshögskolan Novia webb-sidor, länk här (Ostrabothnia Sustainability Week 2020) https://www.novia.fi/forskning/fui/hallbarhetsveckan/.

Seminarier inom Energilagringsprojektet. Två stycken seminarier ordnades inom projektet. Det första seminariet ordnandes som ett gemensamt seminarium med AIKO Gas CoE-projektet för att markera projektets början (Gas- och energilagringsseminarium 2019). Det andra seminariet ordnades i slutet av projektet för att dela projektresultaten och visa hur energilagring kan tillämpas i olika branscher genom att bjuda in talare från olika sektorer (Energy Storage Seminarium 2021) .

Integrering av ekonomiska och tekniska aspekter i ett informationspaket. En omfattande rapport skrevs av alla projektpartner, denna är tillgänglig på https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-5784-49-7. Rapporten omfattar olika energitekniker, en utvärdering av energilagringsekonomin och empirisk studie av energilagring (utsikter till energilagring för Vasa och aktörer på energimarknaderna). En YH examensarbete inom Vasa yrkeshögskola har också gjort https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202005128592

“Project Work and Project-based Learning to Support Engineering Education: A Demo on Energy Storage” skrev av ÅA kommer att publiceras i Minor Revisions journal.