Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73836

Hankkeen nimi: LAMK StartUp Accelerator (LSA)

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2018 ja päättyy 31.10.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: LAB-AMMATTIKORKEAKOULU OY

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2630644-6

Jakeluosoite: Mukkulankatu 19

Puhelinnumero: +358408255407

Postinumero: 15210

Postitoimipaikka: LAHTI

WWW-osoite: www.lab.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Vainio Petra

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: TKIpalvelujohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: petra.vainio(at)lamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 447080146

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

LUT-konserni rakentaa LAMKiin alueen työ- ja elinkeinoelämän kehittämistä palvelevan yrityskiihdyttämön. Toiminta pohjautuu yrityksiin ja yrittäjyyteen suuntautuvaan korkekoulujen resursseja hyödyntävään TKI-toimintaan. Yrityskiihdyttämö tukee pk-yritysten liiketoiminnan kehittämistä. Erityisenä kehittämiskohteena on korkeakoululähtöinen opiskelijayrittäjyys. Kehittämisessä painotetaan digitaalisuutta ja palveluliiketoimintaa, joiden tueksi kehitetään tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut sekä liiketoiminnan kasvupalvelut. Kiihdyttämö korostaa kaupallistamispotentiaalin tunnistamista ja hyödyntämistä, liiketoimintalähtöistä verkostoitumista ja kansainvälistymistä. Tuloksena on yrityksiä ja liiketoimintaa, työpaikkoja, alueellista vetovoimaa sekä valmiuksia kansainväliseen liiketoimintaan.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

4.2 Välilliset kohderyhmät

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 391 150

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 387 787

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 558 797

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 553 984

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Päijät-Häme

Seutukunnat: Lahden

Kunnat: Lahti

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Niemenkatu 73

Postinumero: 15140

Postitoimipaikka: LAHTI

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 3, joihin työllistyvät naiset 2

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 14.00, joihin työllistyvät naiset 3.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 7.00, joista naisten perustamia 2.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Toimintaympäristön analyysiin on käytetty Suvauskonetta. Analyysin perusteella hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti. Hankkeessa huomioidaa yrittäjinä toimivien naisten osaamis- ja kehittämistarpeett, sillä naisyrittäjien osuus on pienempi Päijät-Hämeessä.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Kiihdyttämö edistää sukupuolten tasa-arvoa.Sukupuolinäkökulma otetaan huomioon päätöksenteossa. Tarvittaessa arvioidaan etukäteen toimenpiteiden ja päätösten vaikutuksia erikseen naisten ja miesten kannalta. Kiihdyttämö toimii tasa-arvolain ja hallituksen tasa-arvo-ohjelman mukaisesti.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Sukupuolinäkökulma otetaan kiihdyttämössä huomioon siten, että se on osa normaalia virkatyötä ja hyvää asioiden valmistelua. Lähtökohtaisesti kiihdyttämö pitää huolta, että sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuu käytännössä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 2
Kiertotalouden ja digitaalisuuden sekä aineettoman liiketoiminnan korostaminen kiihdyttämössä vähentää luonnonvarojen käyttöä ja edistää niihin kohdistuvaa kestävyyttä.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 2
Kiertotalouden ja digitaalisuuden korostaminen kiihdyttämössä vaikuttaa pitkällä aikajänteellä ilmastonmuutoksen hidastumiseen sekä riskien vähenemiseen..
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 2
Kiertotalouden ja ekologisuuden korostaminen kiihdyttämössä vaikuttaa pitkällä aikajänteellä positiivisesti luonnon ekosysteemeihin ja sen osiin kuten kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 2
Kiertotalouden ja ekologisuuden korostaminen kiihdyttämössä vaikuttaa pitkällä aikajänteellä positiivisesti kasvihuonekaasujen määrään sekä luonnon ekosysteemeihin ja sen osiin kuten pinta- ja pohjavesiin, maaperään sekä ilmaan.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei olennaista tässä hankkeessa.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 2
Kiihdyttämö korostaa liiketoiminnan kehittämisessä älykästä erikoistumista. Tämä lisää digitaalisten ja kiertotalouden ratkaisujen integrointia syntyvien yritysten liiketoimintaan. Ne tehostavat syntyvien yritysten logistiikkaa, materiaalien käyttöä ja sivuvirtojen hyödyntämistä sekä vähentä
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 2
Kiertotalous on alueellisten strategioiden keskeinen menestystekijä. Uusiutuvan energian käyttöön ja kehittämiseen perustuvia yritysaihiota pidetään odotettuina ja erittäin potentiaalisina asiakkaina kiihdyttämölle.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 9
Uusien yritysten syntyminen ja olemassa olevien yritysten uusi liiketoiminta rikastaa elinkeinorakennetta sekä lisää alueen elinvoimaa ja yritysten sijoittumista alueelle. Tämä kasvattaa pitkällä aikajänteellä työpaikkojen määrää ja parantaa alueen taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 7
Kiihdyttämössä korostetaan osaamiseen perustuvien digitaalisten tuotteiden ja palveluiden sekä digitaalisten markkinoinnin ja myynnin prosessien kehittämistä.
Liikkuminen ja logistiikka 2 3
Kiihdyttämössä korostetaan digitaalisten tuotteiden ja palveluiden kehittämistä, joiden käyttö on ajasta ja paikasta riippumatonta ja jotka vähentävät liikkumisen tarvetta. Kuitenkin mm. verkkokauppa on lisännyt logistiikan ja kuljetusten osuutta, mutta on samalla vähentänyt muun kulutukseen sito
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 2 2
Uusien yritysten syntyminen lisää pitkällä aikajänteellä työpaikkojen määrää, mikä vähentää työttömyyttä sekä kasvattaa ihmisten henkilökohtaista hyvinvointia, osallisuutta ja sosiaalista kestävyyttä.
Tasa-arvon edistäminen 3 3
Kiihdyttämö tukee sukupuolesta tai kulttuurista riippumatonta yrittäjyyttä. Erilaisuus nähdään kiihdyttämössä rikkautena ja innovativiisen toiminnan lähteenä. Kiihdyttämö luo asiakkaaksi pääsyn tasapuolisuutta tukevat kriteerit.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 1 2
Kiihdyttämö tukee sukupuolesta tai kulttuurista riippumatonta yrittäjyyttä. Erilaisuus nähdään kiihdyttämössä rikkautena ja innovativiisen toiminnan lähteenä. Kiihdyttämö korostaa kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia, jotka perustuvat yhdenvertaiseen kulttuurien kohtaamiseen.
Kulttuuriympäristö 8 8
Kiihdyttämö korostaa toiminnassaan digitaalisuutta, kiertotaloutta ja kansainvälisyyttä, joilla on merkittävä vaikutus yrittäjien ja asiakkaiden kulttuuriympäristöön. Syntyvien yritysten tuotteet muuttavat kulttuuriympäristöä teknologiseen, ekologiseen ja globaaliin suuntaan.
Ympäristöosaaminen 4 4
Kiihdyttämö korostaa alkaville yrityksille suunnatuissa tuotteistamisen ja kaupallistamisen valmennuksissa kiertotalouden teemaa. Pitkällä aikajänteellä tämä vaikuttaa yrityksen tuotteiden ja palveluiden kestävyyteen sekä kulutuksen hiilijalanjäljen suuruuteen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

LUT konserni rakensi LAB-ammattikorkeakouluun alueen työ- ja elinkeinoelämän kehittämistä palvelevan yrityskiihdyttämön. Yrityskiihdyttämö tukee pk-yritysten liiketoiminnan kehittämistä sekä uusien yritysten syntymistä alueelle. Toiminta pohjautuu yrityksiin ja yrittäjyyteen suuntautuvaan korkeakoulujen resursseja hyödyntävään TKI-toimintaan. Erityisenä kehittämiskohteena oli korkeakoululähtöinen opiskelijayrittäjyys ja uusien liiketoiminta-aihioiden tunnistaminen. Hankkeen tuloksena LABiin syntyi menetelmiä opiskelijayrittäjyyden edistämiseksi, sekä opintojen ja yrittäjyyden joustavaksi siltaamiseksi. Lisäksi hankkeella lisättiin yrittäjien tietoisuutta korkeakouluympäristön ja yritystoiminnan kehittämisen mahdollisuuksista, ja edistettiin verkostoitumista alueen resurssien tehokkaaksi hyödyntämiseksi. Tuloksena oli uutta liiketoimintaa ja uusia aloittavia yrityksiä alueelle.