Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73842

Hankkeen nimi: QualityMeas – Biotalouden prosessien laadunvarmistus matalakenttä-NMR-menetelmällä

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2018 ja päättyy 31.3.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2472908-2

Jakeluosoite: Patteristonkatu 3D, PL 68

Puhelinnumero: 040 655 0555

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.xamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Lasse Pulkkinen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: tutkimusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: lasse.pulkkinen(at)xamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 571 5861

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

QualityMeas-hankkeen tavoitteena on kehittää ja pilotoida uusia online-menetelmiä biotalouden prosessien laadun mittaamiseen. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Uuden teknologian toimivuus demonstroidaan pilot- ja todellisissa kohdeprosesseissa. Lisäksi toteutetaan kaupallistamisselvitys mahdollisille tuoteaihioille.

Biotalouden prosessien laatuun liittyvien tekijöiden määrittäminen on tullut sekä ympäristölainsäädännön että energiankulutuksen seurannan myötä yhä tärkeämmäksi. Esimerkiksi paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa jauhatus on merkittävä osa mekaanisten ja kemiallisten massojen valmistusta ja prosessointia. Toisaalta massan jauhatus kuluttaa energiaa ja toisaalta vaikuttaa lopputuotteen laatuun merkittävästi. Jauhatusprosessia seurataan ja säädetään mittaamalla massan suotautuvuutta joko manuaalisesti laboratoriomittauksin tai monimutkaisilla automatisoiduilla arkkisuodatuslaitteistoilla. Automaattisten mittausmenetelmien käytettävyyttä rajoittaa kuitenkin laitteistojen hinta sekä suurehkot käyttö- ja huoltokustannukset. Samoin nestemäisten biopolttoaineiden laatuparametrien määrittäminen prosessista on yhä tärkeämpää tiukkenevasta ympäristölainsäädännöstä johtuen. Paremmalla online-mittauksella päästäisiin nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita.

Ydinmagneettinen spektroskopia (NMR) on kemiallisen analytiikan perusväline, jolla näytemolekyylistä voidaan saada kemiallista informaatiota, kuten sen rakenne. NMR-spektroskopia on suhteellisen kallis ja häiriöherkkä menetelmä, joten sitä hyödynnetään käytännössä vain laboratorio-olosuhteissa. Uusien matalakenttälaitteistojen edullisesta hinnasta johtuen, NMR-spektroskopiaa voidaan soveltaa jatkossa laajemmin teollisuuden online-mittauksissa. Lisäksi spektrometrin yksinkertaistettu versio, NMR-relaksometri, on rakenteeltaan vielä robustimpi. Vaikka sillä ei saada aivan yhtä tarkkaa kemiallista informaatiota, menetelmän avulla on kehitetty standardoituja mittaussovelluksia teollisuuteen.

Xamkin Kuitulaboratoriossa on tehty usean vuoden ajan NMR-menetelmään liittyvää soveltavaa tutkimusta, jonka tuloksena on syntynyt useita keksintöilmoituksia, yksi patentti ja useita tieteellisiä julkaisuja. Tähän osaamiseen perustuva prosessien reaaliaikainen mittaaminen mahdollistaa prosessien kustannustehokaan säädön. Paremman mittaamisen ja säädön myötä tulee mahdollisuus prosessien optimointiin, jolloin saavutetaan sekä laadun että ympäristön suhteen paremmat tuotteet.

Hankkeen päätavoitteena on kehittää biotalouden prosessien kuten sellun jauhatusprosessien ja nestemäisen biopolttoaineen tuotantoprosessien laadunvalvontaa hyödyntäen matalakenttä-NMR:ään perustuvia mittauksia. Sen toimenpiteet jakautuvat puolestaan neljään eri työpakettiin, jotka ovat WP1 Järjestelmän toteutus, WP2 Teknologian demonstrointi ja pilotointi, WP3 Kaupallistamisselvitys ja WP4 Projektin hallinta ja raportointi.

Syntyvän tutkimustiedon ja soveltavan tutkimuksen avulla tuetaan niitä alueellisia vahvuuksia, joita kehittämällä on mahdollista saavuttaa kansainvälistä kaupallista kärkiosaamista yhdellä globaalin monitorointibisneksen merkittävimmistä markkina-alueista. Hanke tukee teollisuuden kestävää kehitystä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Olemassa olevat yritykset, joita voivat olla teollisuuden mittalaite- ja prosessilaitteistovalmistajat sekä järjestelmäntoimittajat, tai uudet perustettavat yritykset, jotka tarjoavat uutta mittalaiteteknologiaa ja mahdollisesti siihen liittyvää palvelua prosessimonitoroinnin kasvaville markkinoille.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Prosessiteollisuuden yritykset, jotka voivat hallita paremmin prosessejaan, optimoida energian-, raaka-aine- ja kemikaalikulutustaan, ja sitä kautta hallita paremmin sekä tuotannon laatua, että ympäristökuormitustaan.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 168 812

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 168 758

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 190 960

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 190 901

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan

Kunnat: Mikkeli, Savonlinna

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
On arvioitu, että sukupuolella ei ole vaikutusta hankkeen toteutuksessa ja toimintaympäristössä
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen suunittelussa, mutta hankkeessa ratkaistavalla ongelmalla ja hankkeen toimintaympäristöllä ei ole suoraa vaikutusta sukupuolten tasa-arvoon ja sen toteutumiseen
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hanke on sukupuolineutraali

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 8 8
Hankkeessa luodaan biotalousprosesseihin uutta mittausteknologiaa, jolla päästään nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 4
Hankkeessa luodaan biotalousprosesseihin uutta mittausteknologiaa, jolla päästään nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 5 6
Hankkeessa luodaan biotalousprosesseihin uutta mittausteknologiaa, jolla päästään nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 4 5
Hankkeessa luodaan biotalousprosesseihin uutta mittausteknologiaa, jolla päästään nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 1 1
Hanke ei vaikuta suoraan Natura-200 ohjelmaan
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 5 5
Hankkeessa luodaan biotalousprosesseihin uutta mittausteknologiaa, jolla päästään nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Hanke ei vaikuta suoraan uusiutuvien energialähteiden käyttöön
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 3 6
Hankkeessa luodaan biotalousprosesseihin uutta mittausteknologiaa, jolla päästään nopeammin ja tehokkaammin säätämään tuotantoprosesseja ja siten saamaan laadukkaampia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita. Näin parannetaan myös paikallisen teollisuuden toimintaa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 5
Hankkeessa voidaan luoda laitteistoihin liittyviä aineettomia palveluita (IoT-palvelut), jotka voivat olla merkittävä osa syntyvää liiketoimintaa.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hanke ei vaikuta suoraan liikkumiseen ja logistiikkaan.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Hanke ei vaikuta suoraan hyvinvoinnin edistämiseen.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Hanke ei vaikuta suoraan tasa-arvon edistämiseen
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Hanke ei vaikuta suoraan yhdenvertaisuuteen
Kulttuuriympäristö 0 0
Hanke ei vaikuta suoraan kulttuuriympäristöön.
Ympäristöosaaminen 7 8
Hanke lisää merkittävästi biotalouden prosesseihin liittyvää ympäristöosaamista.

9 Loppuraportin tiivistelmä

QualityMeas - Biotalouden prosessien laadunvarmistus matalakenttä-NMR-menetelmällä -hanke toteutettiin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) Kuitulaboratoriossa. Hankkeessa edistettiin bioprosessien reaaliaikaista mittaamista ja hallintaa Etelä-Savon alueella. Hankkeen päätavoitteena oli kehittää biotalouden prosessien kuten nestemäisen biopolttoaineen tuotanto- ja sellun jauhatusprosessien laadunvalvontaa hyödyntäen matalakenttä NMR:ään perustuvia mittauksia. Käytännön toteutuksessa kehitettiin uutta reaaliaikaista mittaustekniikkaa bioprosessien hallintaan, testattiin tekniikkaa laboratorioympäristössä, demonstroitiin tekniikkaa laboratoriomittakaavassa, suoritettiin referenssimittauksia ja toteutettiin testejä todellisissa yritysympäristössä.

Hankkeen aikana tehdyillä laboratorio- ja pilot-koejaksoilla saatiin tietoa mittausten toimivuudesta erilaisissa ympäristöissä. QualityMeas-hankkeen toteutus ja tulokset edesauttavat teknologian hyödyntämistä alueella tarjoamalla tietoa tekniikan toimivuudesta bioprosessien hallinnassa, joten hankkeessa tuotettu tieto palvelee hankkeen kohderyhmää suoraan. Hanke tuotti myös useita kansainvälisiä julkaisuja ja kaksi patenttihakemusta. Lisäksi hankkeessa onnistuttiin luomaan yhteistyöverkostoja teollisuuden kanssa sekä Etelä-Savon alueella että laajemminkin. Kokonaisuutena hanke on lisännyt vahvasti ympäristö- ja prosessimittausosaamista Etelä-Savon alueella ja sen tulokset edistävät uusien innovaatioiden käyttöönottoa ja kehittämistä tällä alalla.