Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73852

Hankkeen nimi: LUOVA VETO! Luovat alat Pohjos-Savon kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin parantajina

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2018 ja päättyy 31.3.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2629463-3

Jakeluosoite: PL 6

Puhelinnumero: 017 255 6000

Postinumero: 70201

Postitoimipaikka: KUOPIO

WWW-osoite: http://www.savonia.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Raisa Leinonen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tk- ja liiketoiminnan suunnittelija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: raisa.leinonen(at)savonia.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 7855 833

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Luovien alojen merkitys alueiden elinkeinoille, vetovoimalle ja viihtyisyydelle on pidetty esillä Pohjois-Savossa jo 20 vuotta. Valtakunnallisesti alan kehittymiseen on kohdistunut suuria kansantaloudellisia odotuksia, mutta toistaiseksi odotukset eivät ole kaikilta osin täyttyneet. Tämä johtuu mm. siitä, että teollisen tavaratuotannon tukemiseen luodut järjestelmät eivät ole kyenneet ottamaan riittävästi huomioon luovuuteen ja kulttuuriin sisältyviä mahdollisuuksia ja niitä edustavien toimialojen kehittämistarpeita.
Maakunnat Suomessa panostavat luoviin aloihin, taiteeseen ja kulttuuriin eri tavoin. Pohjois-Savossa alan EU-rahoitus on ollut 2014-2020 Luova ja osallistava Suomi -hankkeen selvityksen mukaan noin puolet valtakunnallisesta keskitasosta ollen vain 2,2 %.
Hankkeen tavoitteena on laatia luovien alojen, taiteen ja kulttuurin maakunnallinen kehittämisohjelma ja toteuttaa kokeiluja luovan alan liiketoiminnan ja työllisyyden kasvattamiseksi, yhteistyön lisäämiseksi sekä toimintaedellytysten parantamiseksi Pohjois-Savossa. Alueelle tarvitaan maakunnallisia tukirakenteita ja monitoimijaista yhteistyötä, että luovien alojen ja kulttuurin aluetaloudellinen merkitys kasvaa, kansainvälinen toiminta lisääntyy, hyvinvointipalvelujen saatavuus paranee sekä maakunta koetaan vetovoimaiseksi sekä yrityksille että asukkaille. Pohjois-Savoon tarvitaan lisää luovan alan yrityksiä vauhdittamaan luovan talouden kasvua ja kansainvälistymistä. Luovien alojen kasvuyritysten sekä muiden alan toimijoiden on saatava toimintaansa tukea mm.luovien alojen kiihdyttämö- ja välittäjätoiminnan avulla.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hanke kohdistaa kaiken toimintansa organisaatioihin ja yritysryhmiin, joiden kautta toimenpiteet vaikuttavat laaja-alaisesti koko toimialaan tai yksittäisten innovaatioiden syntymiseen.

Luovien alojen (kulttuurialat) organisaatiot, yhdistykset ja yritykset kuvataiteen, musiikin ja esittävän taiteen, median, mainonnan, elokuva-alan, muotoilun ja pelialan alueilta Pohjois-Savossa.

Palvelumallin kautta viranomaiset, yritysten tukiorganisaatiot, korkeakoulut, oppilaitokset ml. vapaa sivistystyö.

Julkiset organisaatiot, kunnat, taiteilijat ja edellisiin liittyvät yhdistystoimijat.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Muiden toimialojen edustajat, jotka hyödyntävät luovia aloja. esim. teknologiateollisuus, terveysala, matkailuala ja elintarvikeala.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 394 495

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 394 492

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 493 120

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 493 120

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Koillis-Savon, Varkauden, Kuopion, Ylä-Savon, Sisä-Savon

Kunnat: Siilinjärvi, Keitele, Sonkajärvi, Kaavi, Suonenjoki, Rautavaara, Vesanto, Kiuruvesi, Tervo, Kuopio, Tuusniemi, Lapinlahti, Rautalampi, Varkaus, Vieremä, Pielavesi, Leppävirta, Iisalmi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Luovilla aloilla on tasapuolisesti sekä nais- että miesyrittäjiä ja molempia on hankkeen kohderyhmänä. Valtakunnallisesti (OKM) on alkamassa selvitys yhdenvertaisuudesta taidealoilla.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen toimenpiteet kohdentuvat tasapuolisesti sekä miehiin, että naisiin.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole päätavoite, mutta sukupuolten välinen tasa-arvo huomioidaan hankkeen toimenpiteissä.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 5
Hankkeen toimenpiteet eivät suoranaisesti liity näihin kohtiin. Alan yritystoiminnasta palvelujen osuus on suuri, joka ei kuormita luontoa.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 5
Alan yritystoiminnasta palvelujen osuus on suuri, joka ei kuormita luontoa.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei vaikutusta
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei vaikutusta
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 5
Hankkeen toimenpiteet eivät kohdistu Natura-alueisiin. Mutta välillisesti kulttuurisisällöt esim.luontomatkailussa voivat liittyä myös Natura-alueisiin. Tällöin kuitenkin luontoarvoja korostetaan.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 3
Alan tuotelähtöinen yritystoiminta on usein pientä tai keskisuurta ja materiaaleissa huomioidaan myrkyttömyys, materiaalikierto ja-uusiokäyttö. Nousevana trendinä kiertotalous synnyttää uutta tai uudistaa yritystoimintaa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei varsinaisesti kuulu hankkeen toimenpiteisiin.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 8 5
Hankkeessa syntyy luovien alojen yritystoiminnan kehittymistä tukeva palvelupolku ja Kiihdyttämö- ja kansainvälistymismalli. Kohtaantoa alueen yritysten ja luovan alan toimijoiden välillä parannetaan ja tietoisuutta alan hyödyntämismuodoista lisätään. Hankkeessa luodaan maakunnallisia palvelumalleja(kuntien välinen yhteistyö).
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 8 6
Luovan alan osaaminen on pääosin aineetonta ja liittyy aineettoman arvon luontiin liiketoiminnassa. Hankkeessa edistetään palvelujen uudistamista ja kehittämistä.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Hankkeen toimenpiteet eivät liity liikkumiseen ja logistiikkaan.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 9 6
Hyvinvointia tukevien kultturipalveluiden yhdenvertainen saatavuus paranee, koska hankkeessa kehitetään uusia palveluita, palvelutuotannon malleja, alueellista yhteistyötä, alan toimijoiden tuotteistamis- ja liiketoimintaosaamista ja kansainvälistymistä.
Tasa-arvon edistäminen 8 6
Luovilla aloilla on tasapuolisesti sekä nais-että miesyrittäjiä ja molempia on hankkeen kohderyhmänä. Valtakunnallisesti (OKM) on alkamassa selvitys yhdenvertaisuudesta taidealoilla.Hankkeen toimenpiteillä on tavoitteena edistää luovan alan palveluiden esiinnostamista ja linkittymistä alueen innovaatioekosysteemeihin ja yhteistyöhön muiden alojen kanssa. Myös koulutuspolkuja, yritystoiminnan tukipalveluita, innovaatiotoimintaa ja muuta yritystoimintaa tukevaa avointa tiedottamista lisätään.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 8 7
Hankkeen toimenpiteillä vaikutetaan alueellisesti palveluiden yhdenvertaiseen saatavuuteen ja saavutettavuuteen. Tällä tavoin tasoitetaan alueellista, kulttuurista ja yhteiskunnallista epätasa-arvoa.
Kulttuuriympäristö 8 7
Uusilla palvelukonsepteilla voidaan tuottaa uusia sisältöjä kulttuuriympäristöihin.
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei liity suoraan hankkeen toimenpiteisiin.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli laatia Pohjois-Savoon luovien alojen maakunnallinen kehittämisohjelma. Lisäksi tavoitteena oli toteuttaa kokeiluja ja valmennuksia luovan alan liiketoiminnan ja työllisyyden kasvattamiseksi, yhteistyön lisäämiseksi sekä toimintaedellytysten parantamiseksi.
Alueellisten kehittämisohjelmien tarkoituksena on luotsata tulevaisuuteen ja ennakoida toimintaympäristön muutosta. Tulevaisuuden ennustamisen kannalta on olennaista ymmärtää ne globaalit muutokset, joiden avulla luodaan kokonaiskuvaa merkittävistä yhteiskunnallisista muutoksista myös aluetasolla. Elämme entistä enemmän verkottuneessa, keskinäisriippuvuuksien maailmassa, jossa näennäisesti toisistaan riippumattomat tapahtumaketjut aiheuttavat mullistuksia ihmisten elämään.

Luova Pohjos-Savo-kehittämis- ja toimenpideohjelmassa pohjustettiin luovien alojen vaikuttavuutta ja toimintaa eri näkökulmista pohjautuen sekä valtakunnallisiin että eurooppalaisiin linjauksiin ja politiikoihin. Siinä kuvattiin ja tehtiin toimenpide-ehdotuksia luovien toimialojen liiketoiminnan ja TKI:n vahvistamiseen sekä koulutuspolkujen ja jatkuvan oppimisen turvaamiseen Pohjois-Savossa. Toimintaympäristöanalyysin taustalle kerättiin tietoa toimijoiden lukumääristä, liikevaihdosta, sijoittumisesta alueelle, toteutettiin verkkokyselyjä tarpeiden ja toimenpiteiden selvittämiseksi, tehtiin haastatteluita sekä kulttuurialan että muiden alojen toimijoille, järjestettiin avoimia teemallisia tulevaisuusfoorumeja sekä sidosryhmille kohdennettuja yhteiskehittämisen työpajoja ja muita tapahtumia. Yhteiskehittämiseen on hankkeen aikana osallistunut yli 300 henkilöä yrityksistä, yhdistyksistä, julkiselta sektorilta, taiteilijoita ja itsensä työllistäjiä. Tällä varmistettiin, että yksittäiset toimijat ja eri organisaatioiden edustajat pystyneet osallistuneet ohjelman työstämiseen sen eri vaiheissa.

Luova Pohjois-Savo kehittämis- ja toimenpideohjelman ensimmäisessä luvussa esitetään työn taustat ja lähtökohdat ja toisessa luvussa kuvataan luovien alojen erityispiirteet ja vaikuttavuus. Kolmannessa luvussa käsitellään Pohjois-Savoa luovien alojen toimintaympäristönä. Neljännessä luvussa nostetaan esille alueen kehittämistarpeet, joiden pohjalta viidennessä luvussa esitetään toimenpide-ehdotukset alueen luovien alojen vaikuttavuuden ja näkyvyyden lisäämiseksi, osaamisen kehittämiseksi sekä kasvun ja kansainvälistymisen tueksi.

Kehittämisohjelman tulevaisuuden visio on, että luovat alat synnyttävät alueen asukkaille ja toimialoille uutta arvoa kestävästi ja lisäävät alueen vetovoimaa. Uutta arvoa ja vetovoimaa synnytetään lisäämällä luovien alojen vaikuttavuutta ja näkyvyyttä, uudistamalla osaamista ja edistämällä kasvua ja kansainvälistymistä. Toimenpiteissä tulee keskittyä eri toimialojen ristiin pölytyksen uusien ja innovatiivisten ratkaisujen tuottamiseksi, verkostoitumiseen ja yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan lisäämiseen. Tulevien vuosien tavoitteet vision toteutumiselle ovat:

1. Pohjois-Savossa toimii kansainvälisesti verkottunut luovan talouden ekosysteemi.
2. Luovien alojen osaaminen poikki leikkaa kaikkia toimialoja ja innovaatiokärkiä.
3. Luovat alat toteuttavat kestävän kehityksen tavoitteita.

Luova Pohjos-Savo. Luovien alojen kasvu ja yhteistoiminta -kehittämis- ja toimenpideohjelman löytyy osoitteesta:
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202103308813