Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73853

Hankkeen nimi: Tarjoomo

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2018 ja päättyy 31.5.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kuopion kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0171450-7

Jakeluosoite: Tulliportinkatu 37 E

Puhelinnumero: 044 7183174

Postinumero: 70110

Postitoimipaikka: KUOPIO

WWW-osoite: http://www.kuopio.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Patosalmi Tapani

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: tapani.patosalmi(at)kuopio.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 7183174

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Tarjoomo -hankkeen tavoitteena on muodostaa uudenlainen verkostomainen toimintatapa ja ekosysteemi, joka tuottaa lisäarvoa alueen yrityksille ja muille toimijoille edistäen yritysten tasavertaista näkyvyyttä kuluttajalle. Toimijaverkosto mallintaa hankkeen aikana rakenteita Tarjoomo -kokonaisuuden toiminnalle, kuten sen ansaintamallille ja yhteisille toimintatavoille. Hankkeen tavoitteena on tehdä selvitystyötä yhteisen sähköisen palveluvalikon rakentamiseen liittyen. Hankkeen aikana edistetään uusien palvelu- ja tuoteinnovaatioiden syntymistä markkinoille.

Toimijaverkosto mallintaa rakenteita Tarjoomon toiminnalle tavoitteiden mukaisesti teemoitettujen työpajojen aikana yhteiskehittämisen työmenetelmiä käyttäen. Työpajoihin kutsutaan teemojen mukaisesti eri alojen asiantuntijoita, jotka ohjaavat hankkeen toteuttajien kanssa yhteiskehittämistä ja verkostomaista työskentelytapaa. Hankkeen aikana toimijaverkostolle järjestetään kaksi koulutusta, joiden sisältö määrittyy toimijaverkoston tarpeiden mukaisesti. Hankkeessa myös mallinnetaan uusia palveluiden kehittämisen toimintamalleja. Mallinnustyötä tuetaan käytännön kokeilujen kautta. Savonian osaamista palvelumuotoilussa, kehittämis- ja innovaatiotoiminnossa sekä Savonian Viretorin mahdollisuuksia hyödynnetään hankkeessa erityisesti uusien palveluiden kehittämisen mallintamisessa. Hanke toteutetaan aidossa yhteistyössä alueen yritystoimijoiden kanssa.

Tarjoomon toimintamalli yhdistetään osaksi suurempaa alueellista innovaatioiden kehittämisen toimintamallia. Kuopiossa Kuopio Health brandin alla rakennetaan ideasta tuotteeksi - kehityspolkua, jossa loppuasiakkaan tarpeet ovat mukana jokaisessa vaiheessa. Polku koostuu; idea - Kuopio Health Lab, Living Lab - Tarjoomo - Loppuasiakas. Kehityspolun varrella tuotetta tai palvelua testataan aidossa käyttöympäristössä ja kehitetään palautteiden perusteella. Tarjoomo on paikka, jonne uusia tuote- ja palveluideoita voidaan tuoda kehitettäväksi ja jossa yritys voi saada tuotteensa tai palvelunsa esille kuluttajalle. Hankkeen tuloksena syntyvät uudet palveluiden kehittämisen toimintamallit toimivat osana suurempaa alueellista innovaatioiden kehittämisen toimintamallia, johon kuuluvat mm. health lab- ja living lab-palvelut.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Alueen hyvinvointi- ja palvelualan yritykset, yhdistys- ja järjestötoimijat.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Välillisenä kohderyhmänä ovat alueen ikäihmiset ja heidän omaisensa, jotka käyttävät Tarjoomon palveluita. Asiakas saa helpommin itsenäisesti haettua alueen palveluntarjoajia palveluvalikosta tai saa entistä kattavammin palveluita kuntatoimijan palveluohjauksen kautta, joka voi hyödyntää Tarjoomon palveluvalikkoa asiakasohjauksen tukena.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 223 910

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 223 909

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 319 869

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 319 869

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pohjois-Savo

Seutukunnat: Kuopion

Kunnat: Kuopio

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeessa huomioidaan tasa-arvoisesti sekä miehet että naiset.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hanke on sukupuolineutraali.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei liity hankkeen tavoitteisiin.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 2
Hankkeen aikana muodostetaan yhteisiä kriteereitä, joissa kestävän kehityksen periaatteet voidaan nostaa yhdeksi kriteeriksi päästä esille Tarjoomon yhteiseen näkymään.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei liity hankkeeseen.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei liity hankkeeseen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Ei liity hankkeeseen.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei liity hankkeeseen.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Ei liity hankkeeseen.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Ei liity hankkeeseen.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 5 0
Hanke pyrkii luomaan kestäviä uudenlaisia rakenteita, joka edesauttaa elinkeinoelämän tukemista ja kestävää kehittämistä.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 5 0
Hanke pyrkii kokoaamaan uudenlaisen ekosysteemin muodossa yhteen alueen palveluntuottajia ja edistämään kumppanuutta ja yhteistyötä toimijoiden kesken. Tämä voi vaikuttaa uusien tuote- tai palveluinnovaatioiden syntymiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 2 0
Hanke voi vaikuttaa uusien palveluinnovaatioiden syntymisen myötä myös palveluihin alueellisesti ja helpottamaan palveluntuottajien liikkumista tai palvelujen järjestämistä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 5 0
Hanke pyrkii edistämään alueen asukkaiden hyvinvointia luomalla rakenteen, joka auttaa kuluttajaa löytämään tarvitsemansa palvelun helpommin. Palveluntuottajien näkökulmasta hyvinvointia voi edistää parempi näkyvyys kuluttajalle joka edesauttaa markkinoita.
Tasa-arvon edistäminen 5 0
Hanke tavoittelee kaikkien palveluntuottajien tasa-arvoista näkyvyyttä kuluttajalle. Tämä edistää alueen palveluntuottajien tasavertaisempaa työllistymistä.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei liity hankkeeseen.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei liity hankkeeseen.
Ympäristöosaaminen 0 0
Ei liity hankkeeseen.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli ratkaista ikäihmisten kotona asumista tukevien itse maksettavien palveluiden näkyvyys- ja löydettävyysongelma. Sen saavuttamiseksi tavoitteena oli muodostaa toimintamallin kuvaus, joka toimii pohjana yritysten, yhdistysten ja muiden toimijoiden yhteiselle verkostolle ja verkoston tarjoamalle palveluratkaisukokonaisuudelle.

Hankkeessa koottiin toimintamallin rakentamiseksi toimijaverkosto, jossa oli mukana toimijoita yrityksistä eri toimialoilta ja yhdistyksiä, jotka tarjoavat palveluitaan ikäihmisten kotona asumisen tueksi sekä muita kolmannen sektorin ja julkisen sektorin toimijoita.

Tämän toimijaverkoston yhteiskehittämisen työpajoissa ja muissa työryhmissä luotiin yhdessä hankkeen projektiryhmän alustamana Tarjoomon toimintamalli. Keskeinen rakennettava elementti oli palveluhaku, jossa toimijaverkosto saa näkyvyyttä ja ikäihmiset löytävät palveluita. Lisäksi luotiin malli hyvinvointiteknologian esittelylle, palautteen antamiselle palveluista ja uusien palveluideoiden kehittämisprosessin käynnistämiselle.

Yhdessä toimijaverkoston kanssa rakennettiin malli, joka pitää sisällään Tarjoomon vision ja mission, palveluhaun esittelyn keskeisten toimintojen kuvauksen, Tarjoomon hallinnointi-, ansainta- ja rahoitusmallin, osuuskunnan säännöt, palveluntarjoajaksi pääsyn kriteerit, viestinnän linjaukset ja markkinointisuunnitelman, joka sisältää palveluhaun lanseerauksen suunnitelman.

Hankkeessa toimintamallin suunnittelussa panostettiin voimakkaasti toiminnan käynnistämisen ratkaisujen löytymiseen rahoituksen mallin löytymiseksi, voittoa tavoittelemattomana toimijana toiminnan kannattavaksi saamiseksi ja operatiivisen toiminnan käynnistämiseksi.

Lopputuloksena hankkeesta syntyi toimintamallin kuvaus, jota voidaan käyttää pohjana toiminnan käynnistämiselle. Lisäksi hankkeessa mukana ollut toimijaverkosto halusi perustaa mallissa luodun osuuskuntamuotoisen yrityksen, joka alkaa koota lisää palveluntarjoajia verkostoonsa ja käynnistää Tarjoomon operatiivisen toiminnan alkusyksystä 2020.