Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73946

Hankkeen nimi: Tenojoen lohenkalastuksen taloudellinen merkitys Utsjoen kunnassa (LOHITA)

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2018 ja päättyy 30.9.2020

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Luonnonvarakeskus

Organisaatiotyyppi: Tutkimuslaitos

Y-tunnus: 0244629-2

Jakeluosoite: Latokartanonkaari 9

Puhelinnumero: 0295326000

Postinumero: 00790

Postitoimipaikka: Helsinki

WWW-osoite: http://www.luke.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: KNUUTTILA MARJA LIISA

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkija

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: marja.knuuttila(at)luke.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 029 532 6254

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Hankkeen tavoitteena on selvittää, mikä on Tenojoen lohenkalastuksen merkitys Utsjoen kunnan taloudessa, kun myös tuotannon välilliset vaikutukset otetaan huomioon. Lisäksi selvitetään, millaisena alueen toimijat ja lohimatkailijat näkevät Tenojoen lohenkalastuksen tulevaisuuden. Onko mahdollista ja millä keinoilla voidaan lisätä lohenkalastuksen paikallis- ja aluetaloudellisia vaikutuksia? Vaikutusarvioinnissa lohenkalastus sisältää kaiken lohen pyyntiin liittyvän paikallisten, ulkopaikallisten eli loma-asukkaiden ja kuntaan saapuvien matkailijoiden kalastuksen. Lohen kalastuksen vaikutusten arvioimiseksi kerätään kalastuksesta ja Utsjoen kunnan taloudesta aineisto, joka jäsennetään virallisen tilastoinnin mukaisesti, jotta käytettävällä panos-tuotosmenetelmällä voidaan laskea lohenkalastuksen välittömät ja välilliset tulo- ja työllisyysvaikutukset. Kerättävän aineiston lähteinä käytetään Luonnonvarakeskuksen olemassa olevia aineistoja ja virallisia tietoja (esim. lupa- ja kalastustilastot), joita muunnetaan tarvittavin osin euromääräiseksi. Olemassa olevaa tietoa täydennetään paikallisten toimijoiden ja lohimatkailijoiden haastatteluilla ja tiedonkeruulomakkeilla. Hankkeen tuloksena saadaan kattava tutkimustieto lohenkalastuksen paikallis- ja aluetaloudellisesta merkityksestä luontaiselinkeinoista riippuvaisessa kunnassa (tuotanto, työlliset, arvonlisäys, verot). Tietoa voidaan käyttää vahvistamaan lohenkalastuksen asemaa Utsjoen kunnassa, jossa haasteena on erityisesti luonnonvaraisten lohikantojen kalastuksen säätely ja kalastuspaineen pienentäminen. Tutkimustietoa siitä, mistä taloustoimista aluetaloudelliset vaikutukset aiheutuvat voidaan käyttää paikallisesti yritysten kehittämisen sekä kunnan ja muiden viranomaisten päätöksenteossa myös muihin elinkeinoihin liittyen. Hankkeessa tuotettavassa opaskirjasessa korostetaan Tenon lohen merkitystä muutoin kuin saaliskiloina. Tenon luonnonvarainen lohi aineellisena myyntituotteena on rajallinen. Tenon lohta voi kuitenkin tuotteistaa kulttuuriympäristössään, villinä luonnonvarana, jota edelleen kalastetaan myös vanhoja perinteitä noudattaen. Opaskirjasen sisältö avartaa Tenon lohen monimuotoista perinnekalastusta ja sen elinkeinollista merkitystä Teknojokivarren asukkaille.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Utsjoen ja muiden kuntien kalastusyrittäjät
Pohjoiset kunnat: Utsjoki, Inari, Enontekiö
Keskushallinto: TEM, MMM ja YM
Aluehallinto: Lapin Ely-keskus, Lapin liitto, kunnat, maakunnat
Maankäytön suunnittelun viranomaiset

4.2 Välilliset kohderyhmät

kalatalouden tuotteiden jatkojalostusyritykset
matkailuyritykset
opetus ja neuvonta
kalastusyhteisöt ja vapaa-ajankalastusjärjestöt
suuri yleisö

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 138 197

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 134 797

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 197 423

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 192 566

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Pohjois-Lapin

Kunnat: Utsjoki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: -

Postinumero: 99980

Postitoimipaikka: -

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Kalastusmatkailijat ovat suurimmaksi osaksi miehiä, koska Tenon lohenkalastus on varsin fyysistä. Lisäksi v. 2017 sääntömuutos (vapavrk- kiintiö ja halpojen puoliso-/ nuorisolupien poistuminen) pudotti kalastajista perheen oheiskalastajat, naiset, nuoret ja lapset. Sääntömuutos (lupahintojen nousu) vähensi myös Tenojokivarren paikalliskalastajista niitä naisia pois, jotka kalastuskauden aikana saattoivat käydä vain muutaman kerran lohta soutamassa, puolisonsa kanssa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Sukupuolinäkökulma huomioidaan hankkeen toteutuksessa. Tämä tehdään arvioitaessa lohenkalastuksen ja lohimatkailun tulevaisuutta (esim. kyselyhaastattelulomakke).
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei relevantti tieto

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 0 7
Hankkeessa pyritään huomioimaan Tenon luonnonvaraisen lohen, aineellisen myyntituotteen rajallisuus, koska lohi ei ole säätelemättä kalastettavissa, myytävissä eikä kalastusmatkailun määrää tulla lähiaikoina lisäämään. Tenon lohta voi kuitenkin tuotteistaa ainutlaatuisena kulttuurituotteena, villinä luonnonvarana, jota edelleen kalastetaan myös vanhoja perinteitä noudattaen.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 0 0
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 0 7
Lohenkalastus on aineellisesti eli saaliskilloiltaan rajallinen paikallinen elinkeino, jota voidaan kehittää kestävästi lisäämällä tutkimustietoa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 7
Tutkimustieto aluetaloudellisista vaikutuksista ja matkailijoiden palautteet motivoivat yrittäjiä ja kunnan toimijoita lohenkalastus- ja siihen liittyvien matkailupalveluiden kehittämiseen.
Liikkuminen ja logistiikka 0 0
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 0
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Kulttuuriympäristö 0 0
Ympäristöosaaminen 0 0

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeessa selvitettiin, mikä on Tenojoen lohenkalastuksen merkitys Utsjoen kunnan taloudessa, kun myös tuotannon välilliset vaikutukset otetaan huomioon. Kyselytutkimuksella analysoitiin millaisena alueen toimijat ja lohimatkailijat näkevät Tenojoen lohenkalastuksen tulevaisuuden.
Vaikutusarvioinnissa lohenkalastus sisältää kaiken lohen pyyntiin liittyvän paikallisten, ulkopaikallisten eli loma-asukkaiden ja kuntaan saapuvien matkailijoiden kalastuksen. Lohen kalastuksen vaikutusten arvioimiseksi kerättiin kalastuksesta ja johdettiin virallisista tilastoista Utsjoen kunnan taloudesta aineisto, joka jäsenneltiin virallisen tilastoinnin mukaisesti, jotta käytettävällä panos-tuotosmenetelmällä voidaan laskea lohenkalastuksen välittömät ja välilliset tulo- ja työllisyysvaikutukset.
Tutkimus perustui Suomen lupakaupasta kalastuskaudelle 2018 Tenojoen lohenkalastusluvan hankkineille 2594 kalastusmatkailijoille lähetettyyn kyselyyn, jonka vastausprosentti oli 71. Tutkimusaineistona käytettiin myös Luken ja Lapin ELY-keskuksen tilastoja sekä eri verkkopyydyksiä käyttäneiltä paikalliskalastajilta ja yrittäjiltä kerättyä tietoa.
Kyselyn perusteella valtaosa vuoden 2018 Tenon kalastusmatkailijoista oli perinteisiä Tenon kävijöitä, joilla ensimmäisestä Tenon matkasta oli jo vuosia. Kalastajat kuuluivat varttuneempaan ikäluokkaan, yli puolet oli yli 50-vuotiaita. Uuden mahdollisen kalastajapolven, alle 30-vuotiaiden osuuden huomattava pieneneminen johtui osittain säädösmuutoksista. Tutkimuksen mukaan vuonna 2018 Tenon kalastusmatkailijat käyttivät kauppatavara- ja palveluhankintoihin Utsjoella noin 2,6 miljoonaa euroa, josta paikallistalouteen jäi 1,6 milj. euroa. Kun lisäksi huomioidaan kalastuslupamaksut ja muut tulot sekä kerrannaisvaikutukset, Tenon lohen vaikutus Utsjoen paikallistaloudessa oli yli 4 miljoonaa euroa.
Vapaa-ajankalastusta ja kotitarvekalastusta ei tilastoida työllisyydeksi, joten Tenon kalastuksen välittömän työllistävyyden arvioitiin olevan viisi henkilötyövuotta. Välillisesti Tenon lohenkalastus työllisti 19 työvuoden verran.
Tenon kalastusmatkalla oli tärkeintä luonnonvaraisen lohen kalastaminen ja luonnon rauhasta nauttiminen. Kyselyssä esitetyt uudet aktiviteetit, kuten päiväretket tai luontokurssit kalastuksen oheen eivät herättäneet suurta kiinnostusta kalastusmatkailijoissa. Tulosten perusteella palvelumyynti kuitenkin kasvattaisi tuloja alueella.

Tutkimustietoa siitä, mistä taloustoimista aluetaloudelliset vaikutukset aiheutuvat voidaan käyttää paikallisesti yritysten kehittämisen sekä kunnan ja muiden viranomaisten päätöksenteossa myös muihin elinkeinoihin liittyen. Hankkeessa tuotettiin myös tietokirja Tenojoen kalastuksesta, jossa korostettiin Tenon lohen merkitystä myös kulttuuriperintönä kuin saaliskiloina. Tenon luonnonvarainen lohi aineellisena myyntituotteena on rajallinen. Tenon lohta voi kuitenkin tuotteistaa kulttuuriympäristössään, villinä luonnonvarana, jota edelleen kalastetaan myös vanhoja perinteitä noudattaen. Laadittu kirjanen sekä tutkimusraportti sisältö avartaa Tenon lohen monimuotoista perinnekalastusta ja sen elinkeinollista merkitystä Teknojokivarren asukkaille sekä kunnalle.