Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73960

Hankkeen nimi: Termolaite - Puun lämpökäsittelyn tutkimuslaitteiston kehittäminen

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.3.2018 ja päättyy 30.4.2019

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 2472908-2

Jakeluosoite: Patteristonkatu 3D, PL 68

Puhelinnumero: 040 655 0555

Postinumero: 50100

Postitoimipaikka: Mikkeli

WWW-osoite: http://www.xamk.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Lasse Pulkkinen

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: tutkimusjohtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: lasse.pulkkinen(at)xamk.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 571 5861

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Termolaite-hankkeessa kehitetään Xamk Puulaboratorion puun modifointitutkimukseen käytettävää tutkimuslaitteistoa. Modifiointilaitteiston parantaminen tarjoaa merkittävästi uusia mahdollisuuksia tällä vaativalla ja ajankohtaisella puututkimuksen osa-alueella sekä kehittää Xamkin tutkimusinfrastruktuuria ja osaamista. Hanke tukee näin Etelä-Savon maakuntaohjelman tavoitteita puutuoteteollisuuden ja puurakentamisen edistämiseksi. Hankkeessa kehitetään maakuntaohjelman toteutussuunnitelman mukaisesti yritysten käytettävissä olevaa tutkimusympäristöä, jota hyödynnetään puun modifiointimenetelmien kehittämisessä.
Hankkeessa kehitetään käytössä olevaa kuumakyllästyslaitteistoa. Tärkein toimenpide on prosessisylinterien materiaalien uusiminen, jonka ansiosta laitteistoa voidaan hyödyntää vielä nykyistäkin monipuolisemmin. Puun modifiointi korkeissa lämpötiloissa suljetussa prosessissa aiheuttaa laitteistossa korroosiota, joka korostuu entisestään, jos käytetään lisäksi voimakkaita happamia tai emäksisiä käsittelyaineita. Kestävämmän materiaalin ansiosta laitteistolla voidaan tutkia hyvin vaativissa olosuhteissa tehtäviä modifiointiprosesseja sekä kemiallisesti reaktiivisia kyllästysaineita. Laitteistolla voidaan myös tehdä yrityksille koevalmistusta.
Puulaboratorion kuumakyllästyslaitteisto hankittiin Pumok-hankekokonaisuudessa (Puun modifiointimenetelmien kehittäminen ja Puun modifiointilaitteiston kehittäminen) vuosina 2015-2016. Laitetta on käytetty useissa tutkimushankkeissa ja se on herättänyt kiinnostusta sekä yrityksissä että tutkimuslaitoksissa myös kansainvälisesti. Laitteistoa on käytetty mm. lämpöpuun ja kuumakyllästysprosessien tutkimiseen.
Uusin laitteistolla tehtävä tutkimus on Hotwood-hanke, joka toteutetaan Xamk:n, Aalto yliopiston ja yritysten yhteistyössä, julkinen rahoittaja on Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan Aluekehitysrahastosta. Hotwood-hankkeessa tutkitaan puun lämpökäsittelyä vedessä sekä siihen yhdistettäviä uutto- ja modifiointiprosesseja. Tämä puututkimuksen osa-alue on hyvin ajankohtainen tällä hetkellä. Korkeissa lämpötiloissa puumateriaalista itsestään vapautuu mm. etikka- ja muurahaishappoja. Lisäksi keittoprosesseissa käytetään kemiallisesti voimakkaita käsittelyaineita, esimerkiksi katalyytteja. Näin ollen sekä käsittelyaineet että puumateriaali itsessään asettavat haasteita käytettävälle tutkimuslaitteistolle. Xamk:n koelaitteiston nykyiset käsittelysylinterit on valmistettu mustasta raudasta, jonka ongelmana on korroosio happamissa olosuhteissa. Hankkeessa laitteen sylinterit vaihdetaan kestävämmistä materiaaleista valmistettuihin. Muuten nykyisen laitteiston rakenne ja materiaalit soveltuvat vaativiin prosesseihin.
Toimenpiteet käsittävät uusien komponenttien suunnittelun, valmistuksen ja asennuksen. Laitteistosta on käytettävissä kattava dokumentointi, joka nopeuttaa toimenpiteitä. Komponenttien vaihdon yhteydessä on mahdollista huomioida myös sen käytön aikana syntyneet parannusideat. Parannetulla laitteistolla voidaan tutkia puun modifiointia hyvin monipuolisesti, koska materiaalit kestävät sekä voimakkaita happoja että emäksiä.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat Xamk puulaboratorioon, toisaalta laitteiston toiminnasta hyötyvän kohderyhmän muodostavat lämpömodifioituja puutuotteita, modifiointiaineita ja lämpökäsittelylaitteistoja valmistavat yritykset.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat modifioituja puutuotteita toiminnassaan käyttävät yritykset mm. rakennus-, rakennustuote- ja kemian teollisuudessa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 41 664

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 41 664

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 59 520

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 59 520

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Etelä-Savo

Seutukunnat: Mikkelin

Kunnat: Mikkeli

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hankkeen toimenpiteitä on arvioitu, mutta toteutuksessa ei ole varsinaista sukupuolinäkökulmaa.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
On huomioitu, mutta näkökulma ei ole hankkeen toimenpiteiden kannalta keskeinen.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Ei ole hankkeen päätavoite.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 1 3
Tutkittavissa prosesseissa hyödynnetään puun eri komponentteja laajasti, joten tuotteiden valmistaminen prosessin ns. sivuvirroista vähentää ja tehostaa resurssien käyttöä. Modifiointitekniikoilla pyritään yleisesti pidentämään puutuotteiden elinkaarta, jolla on vaikutus materiaalien käytön tehokkuuteen ilmastovaikutuksen lisäksi.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 0 0
Ei suoranaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksen aiheuttamiin riskeihin.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Ei välittömiä negatiivisia vaikutuksia jos metsätalous kestävää. Laitteistolla tutkittavissa prosesseissa käytetään puumateriaali tehokkaasti ja monipuolisesti, toisaalta on todettava riskinä että lisääntyvä puun käyttö voi myös vaikuttaa negatiivisesti monimuotoisuuteen.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 5
Laitteistolla tutkittavissa prosesseissa vähemmän päästöjä ilmaan, koska prosessit suljettuja ja tehdään vedessä/nesteessä. Tämä merkittävä ero verrattuna nykyisiin lämpökäsittelyprosesseihin, joissa ongelmana prosessista vapautuvat päästöt ilmaan. Puutuotteiden lisääntynyt ja tehokkaampi käyttö edistää vähähiilisyyttä ja vähentää kasvihuonekaasuja.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Ei kohdistu Natura-alueisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 2
Tutkimuksen myötä puumateriaalia voidaan hyödyntää monipuolisemmin, parannetaan materiaalitehokkuutta ja lisätään puun käyttöä. Puutuotteet kierrätettäviä tai mahdollista käyttää energiantuotannossa. Puutuoteteollisuuden prosessien jätteitä voidaan hyödyntää prosessienergiana.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 3
Laitteistolla kehitettävien prosessien sivuvirtoja voidaan käyttää monipuolisesti, osa jakeista soveltuu raaka-aineeksi esim. liikennepolttoainesiin, jolloin ne korvaavat fossiilisia polttoaineita.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 2 4
Uusissa prosesseissa voidaan käyttää paikallisia raaka-aineresursseja monipuolisemmin, potentiaalia uusille tuotteille ja prosesseille jotka monipuolistavat puun käyttöä ja sitä kautta alueen elinkeinorakennetta.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 0 2
Puun modifiointiin ja uusien puutuotteiden kehittämiseen liittyvän osaamisen vahvistaminen voi pitkällä aikavälillä synnyttää työpaikkoja myös palvelusektorilla, esim. suunnittelutoiminta.
Liikkuminen ja logistiikka 2 3
Laitteistolla tutkittavissa prosesseissa puusta on mahdollista erotella komponentteja, joita voidaan teoriassa hyödyntää myös mm. liikennepolttoaineiden raaka-aineina. Puutuotteiden lisääntynyt käyttö voi lisätä puun käyttöä ja siihen liittyvää logistiikkaa, toisaalta uusilla puutuotteilla voidaan korvata olemassa olevia tuotteita ja materiaaleja. Myös puun käytön tehostaminen ja monipuolistaminen voi vaikuttaa logistisiin ketjuihin päästöjä vähentävästi.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 0 1
Puutuotteiden kehittämisellä voi olla pitkällä aikavälillä positiivinen vaikutus työllisyyteen, kehittää alueen taloudellista hyvinvointia.
Tasa-arvon edistäminen 0 0
Ei vaikutusta
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 0 0
Ei vaikutusta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei vaikusta.
Ympäristöosaaminen 3 3
Laitteiston kehittäminen luo pohjaa ympäristöystävälliselle puun käytölle ja tutkimukselle.

9 Loppuraportin tiivistelmä

-