Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73976

Hankkeen nimi: 6Aika - Kasvun ekosysteemit: yritysten kasvun mahdollistaminen kuutoskaupunkien yhteistyössä

Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen

Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2018 ja päättyy 30.6.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Helsingin kaupunki

Organisaatiotyyppi: Kunta

Y-tunnus: 0201256-6

Jakeluosoite: PL 1

Puhelinnumero: +358931022257

Postinumero: 00099

Postitoimipaikka: Helsingin kaupunki

WWW-osoite: http://www.hel.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Saana Rantsi

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: saana.rantsi(at)hel.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358401699392

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

Osatoteuttajat

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

”6Aika – Kasvun ekosysteemit: Yritysten kasvun mahdollistaminen kuutoskaupunkien yhteistyössä” -hankkeessa tuetaan kasvuhakuisia yrityksiä kiinnittymään niille sopiviin tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa tukeviin verkostoihin ja palveluihin. Hanketta toteuttavat kuusi Suomen suurinta kaupunkia: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu sekä Pirkanmaan liitto. Hanke perustuu ajatukseen kaupunkien aktiivisesta roolista yritysten innovaatiotoiminnan ja niitä edistävien verkostojen tukemisessa.

Palvelut ja verkostot kasvuhakuisille yrityksille eivät muodosta selkeää kokonaisuutta. Erityisesti yritysten alkuvaiheen jälkeen palvelut hajautuvat, eivätkä tue yritysten ohjautumista kasvu-uralle. Kaupungeilla on yhteinen tarve tukea yritysten syntymistä ja kasvua. Kasvuhakuisia yrityksiä tuetaan mm. kehittämällä innovaatioekosysteemejä, jotka muodostuvat elinkeinoelämän, korkeakoulujen, rahoittajien ja asiakkaiden kokonaisuudesta. Kaupungit tukevat ekosysteemien kehitystä panostamalla yritysten toimintaedellytyksiin, toimijoiden verkostoitumiseen valtakunnallisesti ja kansainvälisesti sekä uusien aloitteiden käynnistämiseen.

Kaupungit toteuttavat hanketta kolmessa työpaketissa. Ensimmäisessä työpaketissa organisoidaan yritysten innovaatiotoimintaa stimuloivaa toimintaa. Kaupungit jäsentävät yritysten palvelupolkuja ja järjestävät aihio- ja asiakasvirtaa kasvattavia ja toimijoita verkottavia tapahtumia sekä innovaatio- ja liiketoimintaa kehittäviä valmennusohjelmia. Hankkeessa perustettavat innovaatiokeskittymät tukevat valittujen toimialojen tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa.

Toisessa työpaketissa tarjotaan ja kehitetään tietopalveluita, jotka tukevat yritysten tiedolla johtamisen käytäntöjä ja vastaavat yritysten tietotarpeisiin. Työpaketissa tuotetaan tietoa, jotka kasvattavat kaupunkien ymmärrystä yritysten syntymisen ja kasvun tekijöistä. Tieto auttaa kehittämään palveluja ja toimintatapoja, joilla tiimejä, yrityksiä ja ekosysteemitoimijoita tuetaan oikeissa asioissa.

Kolmannessa työpaketissa yrityksiä tuetaan järjestämällä tilaisuuksia ja palveluita, joita on luontevaa toteuttaa kaupunkien yhteistyönä. Kokemukset kaupunkien yhteistyöstä kehittävät yhteistyökäytäntöjä, jotka avaavat yrityksille maantieteellisestä sijainnista riippumattomia mahdollisuuksia sekä uusia kotimaisia ja kansainvälisiä kontakteja.

Hanke auttaa yrityksiä ja tiimejä kiinnittymään tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa tukeviin verkostoihin sekä osaamisen kehitystä ja yritysten kasvua tukeviin palveluihin. Hankkeessa vahvistetaan innovaatiokeskittymiä, jotka pitkällä aikavälillä palvelevat toimialan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehitystä sekä alan yritysten kasvua.

Kasvun ekosysteemit -hanke tukee kaupunkiseutujen paikallisen elinkeinorakenteen kestävää kehittämistä. Hankkeessa tuettavien yritysten kehittämät ratkaisut voivat vaikuttaa positiivisesti ekologiseen kestävyyteen. Hankkeessa kiinnitetään huomiota sukupuolten tasapuolisiin osallistumismahdollisuuksiin.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmä ovat aloittavat, startup-, scaleup- ja kasvuyritykset, joilla on halu kasvaa ja kansainvälistyä (määritellään yhteisesti “kasvuhakuiset yritykset”). Keskeinen kohderyhmä ovat myös korkeakoulut ja tutkimuslaitokset sekä näiden ja yritysten väliset verkostot.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat kuutoskaupunkien yritys- ja ekosysteemipalveluita tuottavat organisaatiot, alueellisia kasvupalveluita tuottavat organisaatiot, yritystoimintaa suunnittelevat henkilöt ja tiimit sekä korkeakouluopiskelijat.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 2 958 775

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 2 952 083

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 4 416 087

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 4 405 957

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Pirkanmaa, Uusimaa, Pohjois-Pohjanmaa, Varsinais-Suomi

Seutukunnat: Tampereen, Turun, Helsingin, Oulun

Kunnat: Vantaa, Turku, Espoo, Tampere, Oulu, Helsinki

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 24, joihin työllistyvät naiset 12

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Ei
Parhaiden, kasvuhakuisiksi yrityksiksi jalostuvien, ideoiden esille nostaminen edellyttää sukupuolten tasavertaisten osallistumismahdollisuuksien varmistamista ja edistämistä. Hankkeessa voidaan kiinnittää huomiota toimialojen perinteiset sukupuolirajat ylittävään toimintaan kannustamiseen, joka auttaa synnyttämään uudenlaisia ideoita.
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Kyllä
Hankkeen tulokset tasoittavat yrittäjien kasvupolkua sukupuoleen katsomatta. Innovaatioiden kehittyminen tulee kasvattamaan sekä nais- että miesyrittäjien liiketoimintamahdollisuuksia. Yritysyhteistyössä pyritään varmistamaan sukupuolten tasavertainen osallistuminen seuraamalla toimintoihin osallistumista sukupuolen mukaan ja tarvittaessa painottamalla kohderyhmäviestintää. Hankkeessa pidetään esillä periaatetta, jonka mukaan monimuotoinen yhteisö tukee innovatiivisten ideoiden syntymistä.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Hankkeen päätavoitteena on kasvuhakuisten yritysten innovaatio- ja tutkimustoiminnan tukeminen yrittäjien sukupuoleen katsomatta. Hankkeen toimenpiteissä kiinnitetään huomiota sukupuolten tasa-arvon toteutumiseen.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 2 5
Hankkeessa tuetaan korkeatasoiseen osaamiseen ja teknologiaan perustuvan liiketoiminnan kehitystä, joka luo luonnonvaroja kestävästi hyödyntäviä ratkaisuja.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 5
Hankkeessa tuetaan korkeatasoiseen osaamiseen ja teknologiaan sekä digitalisaatioon perustuvan liiketoiminnan kehitystä, joka luo vähähiilisiä ja jakamistalouteen liittyviä ratkaisuja.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 2
Liiketoiminnan kehittymisen myötä syntyvät uudet ratkaisut voivat auttaa vähentämään ympäristön kuormitusta.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 2 6
Hankkeessa tuetaan meriliikenteen ratkaisuja kehittäviä yrityksiä. Uudet ratkaisut voivat vaikuttaa positiivisesti vesistöjen kuormitukseen erityisesti pitkällä aikavälillä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hanke ei liity Natura2000 -ohjelman kohteisiin.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 2 4
Hankkeessa tuetaan liiketoiminnan kehitystä, mikä voi tuottaa uusia digitaalisia ja kiertotalouteen liittyviä ratkaisuja.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 1 2
Hankkeessa tuettavat yritykset voivat tuottaa uusia digitaalisia, uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä, tukevia ratkaisuja.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 9 10
Hankkeessa tuetaan liiketoiminnan kasvua kuutoskaupunkien alueilla kehittämällä innovaatio- ja tutkimustoimintaa aktivoivia palveluita. Yhteistyö kaupunkien välillä vahvistaa sekä alueellista että kansallista elinkeinorakennetta luoden uusia työpaikkoja sekä vakaata yritystoimintaa.
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 7 9
Yrityksille tuotetaan tietopalvelua innovaatioiden kautta kansainvälistymisen ja kasvun näkökulmasta. Kasvua tavoittelevat yritykset tulevat saamaan parempaa tietoa ja palvelua kasvun tukemiseksi ja vauhdittamiseksi mm. innovaatioekosysteemien ja kansallisen sekä kansainvälisen verkottumisen kautta.
Liikkuminen ja logistiikka 3 5
Hankkeessa tuetaan yritysten kehitystoimintaa, mikä voi johtaa uusien digitaalisten, liikkumista ja logistiikkaa kehittäviä palveluiden, syntymiseen.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 4 8
Hankkeessa edistetään kasvuhakuisten yritysten liiketoimintaa, mikä on avain Suomen positiiviseen talous- ja työllisyyskehitykseen. Erityisesti pitkällä aikavälillä työllisyyskehitys luo hyvinvointia myös välillisesti verotulojen kautta.
Tasa-arvon edistäminen 2 4
Hankkeessa edistetään yritysten liiketoimintaa sukupuoleen katsomatta. Hankkeen toimenpiteissä kiinnitetään huomiota sukupuolten tasa-arvon toteutumiseen.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 4
Hankkeessa tuetaan liiketoiminnan kehitystä kuutoskaupunkien yhteistyössä. Lisääntynyt yhteistyö kehittää yritysten alueellista yhdenvertaisuutta lisäämällä palveluiden saavutettavuutta yritysten maantieteellisestä sijainnista riippumatta.
Kulttuuriympäristö 0 0
Ei koske hanketta
Ympäristöosaaminen 3 6
Hankkeessa tuetaan korkeaan osaamiseen ja teknologiaan perustuvaa liiketoimintaa, mistä syntyy ympäristönäkökohtia huomioivia ratkaisuja ja uutta osaamista

9 Loppuraportin tiivistelmä

”6Aika – Kasvun ekosysteemit: Yritysten kasvun mahdollistaminen kuutoskaupunkien yhteistyössä” -hankkeen tehtävänä oli tukea kasvuhakuisia yrityksiä kiinnittymään niille sopiviin tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa tukeviin verkostoihin ja palveluihin. Kaupunkien toiminnan ja roolin kehittämisellä innovaatioekosysteemissä pyrittiin muodostamaan selkeämmät kokonaisuudet ja paremmat palvelupolut kasvuhakuisen innovatiivisen ja kansainvälisille markkinoille suuntavan liiketoiminnan tueksi. Hankkeen toteuttivat yhdessä kuusi Suomen suurinta kaupunkia: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu sekä Pirkanmaan liitto.

Hankkeessa kasvuhakuisia yrityksiä valmennettiin, koulutettiin, autettiin verkostoitumaan ja kehittämään tuotteitaan innovaatioympäristöissä. Hankkeen avulla on rakennettu tai edelleen kehitetty 8 kasvuohjelmaa, edistetty 8 alan innovaatioekosysteemien ja yritysklustereiden yhteistoimintaa, toteutettu monipuolisesti innovaatioita ja kasvua edistäviä tapahtumia, kokeiltu uusia konsepteja kuutoskaupunkien yhteistyössä ja monipuolisesti kehitetty kaupunkien innovaatio- ja kasvuyrityspalveluita. 370 yritystä on tehnyt kaupunkien kanssa yhteistyötä innovaatioympäristöissä ja kehittäneet 94 tuotettaan kaupunkien innovaatioalustoilla, 54 yritystä on käynnistänyt uuden tki-yhteistyön yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa ja yrityksiin on syntynyt 15 uutta työpaikkaa. 140 yritystä on saanut de minimis -tukea mm. kasvuohjelmien, tapahtumien ja osaamista kehittävien työpajojen muodossa.

Kasvuhakuisten yritysten palvelut ovat hankkeen työn tuloksena jäsentyneet systemaattisemmiksi kokonaisuuksiksi, verkottuneet keskenään paremmin ja palvelupolku on täydentynyt uusilla palveluilla. Hanke on kehittänyt palvelukonsepteja, joiden toteutusta jatketaan hankkeen jälkeen joko kaupunkien tai ulkoisten kumppanien toimintana. Innovaatioekosysteemien monitoroinnin ja tiedolla johtamisen käytännöt ovat kehittyneet. Kaupunkien yhteistyö on synnyttänyt verkostoja, jotka jatkavat toimintaansa hankkeen jälkeenkin. Kehitystyön seurauksena on syntynyt useita uusia kehitysaihioita mm. kokeilualustojen, digitaalisten palveluiden, tiedolla johtamisen ja toimialarajat yhdistävän yhteistyön alueilla. Tunnistettuja muita kehityskohteita ovat mm. yritysten palveluihin ja alustoille löytämistä helpottavat viestinnälliset ratkaisut, tutkimusosaamisen parempaa hyödyntämistä tukevat palvelu- ja yhteistyörakenteet, diversiteetin edistäminen kasvuyritys- ja innovaatiokentässä, palvelupolkujen edelleen kehittäminen ja yhteisöllisyyden tukeminen koronapandemian aiheuttaman kohtaamisvajeen paikkaamiseksi.

Pitkän aikavälin tulokset syntyvät kehittyneen osaamisen, vahvistuneiden keskittymien ja parantuneiden käytäntöjen myötä vahvistaen paikallista elinvoimaa ja yritysten kansainvälistä kasvua. Kaupungeilla on tunnistettu olevan merkittävä oma roolinsa tki-toiminnan tukemisessa ja kaupunkien verkosto voi yhdessä palvella kasvuhakuisia yrityksiä kansallisella tasolla, jolloin palvelut monipuolistuvat ja samoilla resursseilla tuotetaan enemmän ja erikoistuneempaa hyötyä kaikille tki-osapuolille. Kasvun ekosysteemit -hanke on tukenut kaupunkiseutujen paikallisen elinkeinorakenteen kestävää kehittämistä. Hankkeessa tuettujen yritysten kehittämät ratkaisut vaikuttavat positiivisesti ekologiseen kestävyyteen ja hanke on edistänyt toiminnallaan sukupuolten tasapuolisia osallistumismahdollisuuksia innovaatio- ja kasvuyritysekosysteemeissä.