Euroopan unioni Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittaman hankkeen kuvaus

1 Hanke

Hankekoodi: A73984

Hankkeen nimi: Forest In - Palvelutarve ja -resurssit Itä-Lapin metsäteollisuusinvestoinneissa

Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky

Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2018 ja päättyy 31.3.2021

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Lapin liitto

2 Hakijan perustiedot

Hakijan virallinen nimi: Itä-Lapin kuntayhtymä

Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä

Y-tunnus: 1044651-6

Jakeluosoite: Kuumaniemenkatu 2 A

Puhelinnumero: 040 593 2835, 040 354 8370

Postinumero: 98100

Postitoimipaikka: Kemijärvi

WWW-osoite: http://www.italappi.fi

Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Dina Solatie

Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: kuntayhtymän johtaja

Yhteyshenkilön sähköpostisoite: dina.solatie(at)kemijarvi.fi

Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 354 8370

Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:

3 Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Forest In-hanke tukee itälappilaisten ja lappilaisten pk-yritysten osallistumista biotuotetehtaan rakentamiseen ja toiminnan käynnistämiseen Kemijärvelle. Boreal Bioref Oy valmistelee biotuotetehtaan 950 miljoonan euron investointia Kemijärvelle (päätös syksyllä 2018.) Päätöstä odotettiin syksylle 2018. Tämä hetkisen tilannetiedon valossa rakentaminen voi käynnistyä syksyn 2020 aikana. Kaksi vuotta kestävä rakentamisvaihe tuo noin 2700 työpaikkaa. Valmis jalostamo tarjoaa työtä suoraan noin 200 henkilölle. Biojalostamon myötä syntyy Itä-Lappiin yli 1100 pysyvää työpaikkaa eri aloille. Jalostus käyttää raaka-aineena pohjoissuomalaista harvennuspuuta ja haketta 2,8 miljoonaa kuutiota vuodessa.
Rakentamisvaiheessa ja tuotannon myötä Kemijärvelle ja Itä-Lappiin muodostuu runsaasti erilaisten palveluiden kysyntää, tarvetta eri alojen yrityksille ja julkisille palvelutuottajille.
Forest In - Palvelutarve ja – resurssit Itä-Lapin metsäteollisuuden investoinneissa – hankkeella kartoitetaan alueen ja maakunnan yritysten palvelupotentiaalit, -laatu, -referenssit, -kyky ja -halu Boreal Biorefin rakennusvaiheen ja toiminnan aikaiseen toteuttamiseen. Hankkeella selvitetään suurinvestoinnin luomat tarpeet sekä rakentamisaikana että tuotantovaiheessa. Forest In tuottaa yrityksille ja yhteisöille informaatiota yritysten kehittämismahdollisuuksista, uusien yritysalojen ja palveluiden tarpeesta Kemijärvellä. Hanke tukee tiedolla, tilaisuuksilla ja työpajoilla yritysten verkostoitumista, osaamisen ja liiketoiminnan kehittämistä. Hanke informoi biojalostamon rakentamisvaiheista ennakoivasti pk-yrityksiä ja myös julkisen palvelun tuottajia (kunnat, maakunta,valtio, yhteisöt). Hankeen palveluista tuotetaan yleis- ja yhteystietoinformaatio internetsivuille.
Forest In -hanke tukee ajantasaisella ja rakentamisvaiheiden ennakointitiedolla myös koulutus- ja tutkimustyön kohdentamista yrityksissä, logistiikkaa, pääprosessin tuotteina muodostuvien sivutuotteiden jalostuksen kehittymistä, kestävää kehitystä, seudun ja maakunnan ekologista ja ekonomista kestävyyttä.
Forest In toteuttaa konkreettisesti Suomen biotalousohjelman tavoitteita kestävästä kehityksetä. Hanke noudattaa selkeästi valtion biotalouskärkihankkeen ja Lappi-sopimuksen mukaisia kehittämislinjauksia elinkeinojen, hyvinvoinnin, työllisyyden ja kilpailukyvyn edistämiseksi. Hanke toteuttaa Suomen kansallisia päätöksiä ja kansainvälisiä sitoumuksia sekä EU:n tavoitteita kestävästä kehityksestä ja rakennerahaston ohjelmaan kirjattuja tavoitteita vähähiilisyydestä.
Hankkeen tuella itälappilaiset ja lappilaiset yritykset saavat työtilauksia, voivat kehittää ja kasvattaa liiketoimintaansa sekä vahvistaa osaamistaan. Hankkeen myötä syntyy uusia yrityksiä, yrityksiä kytkeytyy biojalostuksen kansainväliseen kasvutoimialaan, syntyy uusia jalostus- ja liiketoimintamahdollisuuksia sekä -kumppanuuksia ja työpaikkoja pohjoisen yrityksiin. Forest In -hanke jalkauttaa paikallisiin pk-yrityksiin ASE- kehittämisklustereiden tavoitteita ja Arctic Smartness Exellence-kehitysstrategiaa mm. edistämällä vähähiilistä raaka-aineen jalostusketjuja sekä paikallisten pk-yritysten arktista erityisosaamista ja liiketoimintaa kansainvälisissä suurhankkeissa.

Valmistautumishanketta hallinnoi Itä-Lapin kuntayhtymä, johon kuuluvat jäseninä Kemijärvi, Salla, Savukoski, Pelkosenniemi ja Posio. Hankeen kokonaisbudjetti on 328 378 euroa, ja sen toteutusaika on 1.4.2018 - 31.5.2020. Jatkoaikaa haetaan hankkeen toimenpiteiden loppuun saamiseksi 31.1.2021 asti. Lisätietoja hankkeesta Itä-Lapin kuntayhtymä, kehittämispäällikkö Dina Solatie p.040 354 8370.

4 Hankkeen kohderyhmät

4.1 Varsinaiset kohderyhmät

Forest In -hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat itälappilaiset ja lappilaiset pk-yritykset ja niissä toimivat eri alojen yrittäjät.

4.2 Välilliset kohderyhmät

Forest In -hankkeen välilliset kohderyhmät ovat Itä-Lapin kunnat, kuntien päättäjät, asukkaat, koulutus- ja kehittämisorganisaatiot, kasvu- ja elinkeinopalvelut alueella ja maakunnassa.

5 Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 229 865

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 228 405

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 328 378

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 326 293

6 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Lappi

Seutukunnat: Itä-Lapin, Pohjois-Lapin, Tunturi-Lapin, Torniolaakson, Kemi-Tornion, Rovaniemen

Kunnat: Muonio, Posio, Tornio, Keminmaa, Ylitornio, Ranua, Kittilä, Salla, Kolari, Simo, Sodankylä, Pelkosenniemi, Rovaniemi, Savukoski, Inari, Enontekiö, Pello, Tervola, Kemijärvi, Utsjoki, Kemi

Toteutuspaikan osoite, jos hanke toteutetaan yhdessä paikassa

Jakeluosoite: Kuumaniemenkatu 2A

Postinumero: 98100

Postitoimipaikka: Kemijärvi

7 Hakemusvaiheessa ilmoitettavat arviot hankekohtaisista seurantiedoista

7.1 Uusien työpaikkojen määrä (kysytään vain erityistavoitteisiin 1.1, 2.1 ja 3.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00

7.2 Uusien yritysten määrä (kysytään vain erityistavoitteeseen 1.1 kuuluvissa hankkeissa)

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00

8 Horisontaaliset periaatteet

8.1 Sukupuolten tasa-arvo

Hankkeessa on tehty toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta: Kyllä
Hanke edistää miesten ja naisten asioita tasapuolisesti. Arviointi tehty lapinletka.fi
Sukupuolinäkökulma on huomioitu hankkeen toiminnassa (valtavirtaistaminen): Ei
Forest In-hanke tukee pk-yrityksiä ja -yrittäjiä sukupuolesta riippumatta tasavertaisesti.
Hankkeen päätavoite on sukupuolten tasa-arvon edistäminen: Ei
Forest In-hanke palvelee pk-yrityksiä ja yrittäjiä sekä välillisesti yhteisöjä tasavertaisesti sukupuolesta riippumatta.

8.2 Kestävä kehitys

VälitönVälillinen
Ekologinen kestävyys
Luonnonvarojen käytön kestävyys 5 5
Forest In hanke jalkauttaa pk-yrityksiin vähähiilisyyttä edistäviä energiatehokkaita ekosysteemi-toimintamalleja, joissa kuljetusketjut ovat mahdollisimman lyhyitä ja raaka-aineet jalostetaan tarkasti tuotteiksi ja palveluiksi. Hanke edistää välilliseti metsän jalostamista paikallisesti mahdollsimman tarkkaan lopputuotteiksi.
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen 2 2
Hanke vähentää riskiä tukemalla yrityksiä kehittämään ja rakentamaan metsävarojen keskelle monipuolisiksi tuotteiksi metsää jalostava tuotantokokonaisuus, jossa tietämys energia- ja logistiikkatehokkuus jalkautetaan kaikkiin yrityksiin.
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus 0 0
Hankkeen vaiktukset voivat olla välillisesti sekä hieman negatiivisia mutta myös positiivisia. Suoraan tällä hankkeella ei ole vaiktusta po. monimuotoisuuteen muutoin kuin tukemalla vähähiilisiä ja energiatehokkaita työ- ja toimintakäytänteitä, jotka helpottavat ja parantavat monimuotoisuuden turvaamista.
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) 0 0
Hanke ei suoraan toimi po. asioiden parissa mutta vie yrityksiin informaatiota verkostojen avulla vettä, maaperää ja ilmaa (kasvihuohekaasuja) koskevista tavoitteista ja lainsäädännöstä.
Natura 2000 -ohjelman kohteet 0 0
Hankkeen toimenpiteiden kohteina ei ole Natura 2000-ohjleman kohteita mutta hankkeessa viedään verkostojen avulla informatiota yrityksiin po kohteita koskevista määräyksistä, laeista ja asetuksista.
Taloudellinen kestävyys
Materiaalit ja jätteet 0 0
Hankeessa ei synny tavanomaisesta toimistotyöstä poikkeavia jätteitä. Hankeessa syntyneet jätteet lajitellaan jätteiden lajittelussa anettujen ohjeiden ja määrysten mukaisesti. Hanke toimii pääasiassa sähköistä toimintaympäristöä hyväksi käyttäen ja kohtaamalla hankeen kohderyhmiä tilaisuuksissa.
Uusiutuvien energialähteiden käyttö 3 3
Hankkeessa informoidaan yrityksiä uusiutuvan energian käyttömahdollisuuksista.
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen 6 8
Hankkeen ansiosta paikalliset pk-yritykset kasvavat, alueelle syntyy uusia yrityksiä ja elinkeinoaloja, jotka käyttävät luonnonvaroja energiatehokkasti, lyhyitä logistikkaketjuja suosien ja jalostaen paikallisesti mahdollisimman pitkälle tuotteiksi ja palveluiksi hankkimansa materiaalit. Hanke tukee kestävän yritysrakenteen ja -toimintamallin muodostumista Kemijärvelle ja Itä-Lappiin. Se vaikuttaa laajalle Itä-Lappiin ja Lappiin aluetalouden suotuisana kehityksenä.,
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen 4 4
Hanke tukee yritysten osaamisen kehittymistä omalla toimialallaan, yhteistyöhön muiden yritysten kanssa, edistää uusien osaajien työllistymistä yrityksiin, vahvistaa ympäristötietoisuudella yritysten palveluiden ja tuotteiden laatua ja kilpailukykyä, kasvun edellytyksiä toiminnan laajentamiseen
Liikkuminen ja logistiikka 4 4
Hanke edistää tehokkaiden logistiikkaketjujen ja energiankäytön kehtittämistä yrityksissä ja yritysekosysteemeissä Kemijärven biojalostamon rakennus- ja toiminta-aikana. Hanke edistää metsänjalostusta tuotteiksi keskellä raaka-ainevarantoja ja edistää näin vähähiilisyyttä.
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus
Hyvinvoinnin edistäminen 9 9
Hanke edistää yritysten osaamisen ja biojalostamon rakentamiseen osallistumisen avulla Itä-Lapin, Lapin ja laajemminkin Pohjois-Suomen asukkaiden työ- ja toimeentulonmahdollisuuksia. Hanke välittää yhteistyöverkostojen kautta tietoa hankeeseen mukaan tuleville yrityksille työterveys- ja sote paveluista.
Tasa-arvon edistäminen 3 3
Hanke on neutraali sukupuolten tasa-arvo-asioissa. Eri alueilla toimivien yrityten, yhteisöjen ja asuvien asukkaiden tasa-arvoa hanke edistää tuikemalla yritysten kehittämismahdollisuutta ja parantamalla siten välillisesti työllistymis- ja toimeentulomahdollisuuksia, digitalisaatio sekä uuden tiedon ja teknologian käyttöönottoa pohjoisessa.
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus 2 3
Hanke edistää eteäällä kasvukeskuksista toimivien yritysten kehittymien, kasvun ja kansainvälistymisen mahdollisuuksia biojalostamo rakentamisen myötä karttuvan tiedon ja kokemuksen sekä yrityshteistyön kautta.
Kulttuuriympäristö 2 3
Hanke tukee metsä- ja metsätalouskulttuuriympäristöön liittyvää paikallisia elinkeinomuotoja luotsaamalla yrityksiä metsää jalostavan biojalostamolaitoksen rakentamiseen Kemijärvelle kestävän kasvun, työn ja toimeentulon tavoitteiden mukaisesti.
Ympäristöosaaminen 8 8
Hanke edistää yritysten ympäristöosaamista informoimalla yrityksiä yhteistoimintaverkoston (julkiset palvelut/ympärisöviranomaiset) kautta biojalostamon rakentamiseen ja tuotantovaiheen yritystarpeisiin liittyvistä ympäristövatyimuksista, laeista ja määräyksistä.

9 Loppuraportin tiivistelmä

Hankkeen tavoitteena oli yrittäjien tukeminen Kemijärvelle tulevan biojalostamon rakennusvaiheessa; tiedottaa yrityksiä rakennusvaiheen tarjouskilpailuista, koulutus asioista ja sijoittumisesta alueelle. Hanke kartoitti alueen yritykset eli ylläpiti yrityslistauksia, kartoitti alueen vapaat toimi- ja yritystilat sekä mm. kortti koulutustarpeita. Hankkeen yksi tavoite oli myös edistää biojalostamon sivuvirtojen hyödyntämistä. Hanke valmistutti alueen esittelyyn ja liiketoimintamahdollisuuksiin tarkoitetun animaatiovideon. Videossa esitellään aluetta, biojalostamon mukana tuomia sivuvirtojen hyödyntämismahdollisuuksia. Hanke järjesti Biotuotanto tarvitsee sinua! -tilaisuuden, jossa kerrottiin biojalostamon ekosysteemistä ja tulevan ekoteollisuuspuiston toiminnasta. Tilaisuudesta tehtiin tallenne, joka on nähtävissä Forestinin YouTube kanavalla. Hanke on ollut mukana myös aktiivisesti Boreal Bioref Oy:n järjestämissä yritys ja yleisötilaisuuksissa. Hanke on osallistunut erittäin aktiivisesti eri sidosryhmien tilaisuuksiin ja toiminut myös ELY-keskuksen vetämässä suurhanketyössä. Suurhanketyössä on rakennettu yhteistä suurhanketoimintamallia Lappiin, jolla voidaan vastata laajalla joukolla erilaisiin palvelutarpeisiin. Hanke on ollut mukana myös ns. koulutustyöryhmässä, jonka avulla on valmistauduttu suurhankkeen mukanaan tuomaan osaaja tarpeeseen laajalla sektorilla. Hankkeen aikana on myös valmisteltu ja käynnistetty useita muita yritys- ja kehittämishankkeita, jotka on synnytetty Forest In – hankeen avulla.